Přejít na obsah
Plavidla.cz

Tlumič nárazů nerez - Vaše názory


Mič

Doporučené příspěvky

Čauves, po loňské zkušenosti v Chorvatsku uvažuji a nerezovém tlumiči nárazů. Máte s tim někdo zkušenost? Zkusenost: lod 2t vyvázaná k městskému betonovému molu, bora a slusné vlny. Rány na vázáky byly šílené, ja přežil bez újmy, ale dvě lodě vedle poškozené.  Jedné se vazák vytrhl z lodi a druhá přetržené lano a poskodila sousedici lod. Pomužou tlumiče?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

když vidim někde lodě na tomhle bazmeku , tak stejně když je naka čina pak , tak i tohle ma svojí roztažnost a koncovou mez , kterou když to přesáhne tak to je na fest jako když to tam neni a muže to trhat uplně stejně jako obyčejná šňúra  ... 🤔

fendr je a zustane fendrem 

Upraveno uživatelem HANZTD
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trochu jsem si zavzpomínal na fyziku ze školy.

Když budu předpokládal, že škubající loď vyvolá v samotném laně průtažnost třeba 2cm, tak to znamená, že pro zastavení lodě lanem na dráze 2cm vznikne nějaká síla.

Pokud tam vložím ideálně nadimenzovaný pružný člen se stlačitelností 16 cm, pak při jeho použití bude maximální síla osminou oproti uvázání bez něj.

Ideál se docílit asi nedá, ale pokud se bude pružinový tlumič při mrskání lodě stlačovat X krát více, nežli se protahuje lano, pak maximální síla s tlumičem bude X krát menší, nežli s lanem.

I kdyby ten rozdíl byl jen dvojnásobný, pak to snadno může být rozhodující rozdíl mezi tím, jestli se pachole z lodě vytrhne, nebo ne.

Ta pružina dokáže absorbovat ohromnou energii, jen musí být silná úměrně váze lodi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Tak jsem si v šopu prohledl oba systemy a důvodu povalovani na palube nakonec zvolil ty gumove spermie. Ted po delsí době na moři můžu vřele doporučit, funguje to perfektně!  Chce to nepodcenit délku a váhu lodi a k tomu koupit spravný tlumic. I ve vetších vlnách jsem letos nezaznamenal žadné tvrdé rány do lodi. Za me to predčilo očekávání a je to super věc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...