Přejít na obsah
Plavidla.cz

Měření spotřeby

petrsvk

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 114
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ahoj, no největší problém je zvolit správný průtokoměr, vyzkoušel jsem jich pár co jsem koupil u Conrada a životnost bídná, naštěstí vždy mění bez problémů. Letos jsem zvolil trochu dražší verzi a zatím to vypadá OK. No a potom nastavení ale je k tomu bezva návod takže se to dá vychytat a nastavit tak jak si kdo představuje. Průtokoměr vždy musí mít celkem dost velkou trysku (tedy alespoň u žroutů motorů ) i když je spotřeba po rozjezdu menší než maximální průtok tryskou - nemusí to pustit při akceleraci dostatek paliva (vlastní zkušenost a vystřídal jsem jich celkem dost těch průtokoměrů) Pokud by jsi to chtěl řešit tak tu mám ještě jeden průtokoměr a fakt super provedení ale maximálka jen 30l což je tak pro nějaký klakla diesel, nebo menší závěšák.

Jinak co se týče údajů které využívám, tak teploty obě dvě, hodiny, stav nádrže, okamžitá spotřeba, průměrná spotřeba, dojezd dle momentální spotřeby a stavu nádrže (ty spotřeby ve vztahu k hodinám). Nemám zapojen otáčkoměr a rychloměr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A napíšeš typ toho průtokoměru, který se ti osvědčil? Já mám 90 hp Mercury, takže celkem žrouta, aby to stačil dávat dál.

Teď tam mám tohle ale přetryskoval jsem to na 3 mm aby to měřilo i při menší spotřebě

http://www.conrad.cz/prutokovy-senzor-b-i-o-tech-e-k-fch-midi-pom-97478940.k365257

když jsem to nechal bez trysky tak to ukazovalo při malých otáčkách nesmysli což mi potvrdily i na technické podpoře a když jsem tam dal trysku 0,9 mm tak to nestačilo zásobovat. Ty 3 mm mám vyzkoušené a jsou na spotřebu od 3 - 180 l/h

Odkaz ke komentáři

• 2 years later...

Ahoj, oživím téma... Řešil někdo, od posledního příspěvku zde, jiný průtokoměr na palivo? Projel jsem na netu snad už vše a Anachyho systém na měření vypadá asi nejspolehlivějš a nejlevnějš.

Ikdyž by mi stačilo něco jako vodoměr co máme v dománostech, nepotřebuju zobrazování na přístrojové desce.

Odkaz ke komentáři

Strávil jsem na tom mraky času prohledáváním webu a bohužel marně, ten průtokoměr co je uveden v příspěvku výše je zatím jediné co funguje celkem spolehlivě, co se týče toho kde to zobrazit tak je asi možností více než to co jsem dával já.

Je to už nějaký ten rok zpět, tak se třeba již objevilo něco nového :)

Odkaz ke komentáři

Našel jsem i nějaké průtokoměry se zabudovaným displejem, ale čím míň elektroniky, tím líp.

Zkusil jsem objednat jednoduchý "počítadlo" z Mall.cz -> https://www.mall.cz/cerpadla/geko-potadlo-do-erpadla-g01025-100003903086

Uvidim, když to nebude fungovat, tak jim to vrátim. Za tu cenu tomu totiž moc nevěřim :-)

Odkaz ke komentáři

Neměř to , zjistíš že ti to žere :lol:

neni k tomu počítání potřeba určitej tlak z čerpadla , aby to hejbalo tim číselníkem . (myslíš to tak-maš takovej tlak ?)

volnym průtokem to jistě měřit dle mojeho soudu nebude :/

Upraveno uživatelem HANZTD
Odkaz ke komentáři

Kdysi byl návod na prutokomer, měření spotreby v časopise Uss, byl to tenkrat hit a udělalo se jich v ucnaku dost. Když člověk viděl jak se to při každém přidání plynu roztocilo... No, prostě něco pro masochistu. Jinak pro orientační měření si ocejchuj průhledný kanystr a pak stačí matika z 5 třídy a hodinky Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

4800 l/h :) , dost pochybuji , že to bude něco ukazovat a samozřejmě redukce s 1"/na potrubí co tam máš. Asi vyhozenej peníz.

Z daného principu funkce to měří víceméně přesně, jinak by si mohl každý u pumpy nakapat plnou nádrž. Jinak to samozřejmě postrádá smysl, není to průtokoměr ale měřící zařízení odebraného množství, totéž si dovedu vypočítat kupuji-li si nádrž od plné do plné (což sice dělám ale z důvodů udržení si duševního zdraví spotřebu zásadně nepočítám).

Odkaz ke komentáři

• 3 weeks later...

Nakonec jsem objednal palubní počítač s průtokoměrem, co zde prezentoval Anarchy. Instalace vcelku jednoduchá, vše bylo připraveno, po předchozí komunikace s panem Bendou.

Průtokoměr jsem taky přetryskoval na 3mm, což byla asi chyba. Při nízký otáčkách, cca do 1500, to neukazuje skoro nic nebo to z nuly vyskočí třeba do 10l/h a hned to zase pomalu spadne do 0.

Průtokoměr jsem dal mezi filtr a mechanickou pumpu, za pumpu to dát nešlo, mam tam pevnou hadičku a přepad z karbece zpět do pumpy. Jinak při plnym výkonu to ukazuje i 99.9L/h. Spotřebované litry asi +/- sedí, ale ty taky naskakují při vyšších otáčkách.

Musim ještě vyřešit jeden problém, při startování dojde v celý lodi k poklesu napětí a palubní počítač se mi při startování restartuje.

Baterky jsou nový, 2x 100 aH. Nějaký typ co s tím?

Odkaz ke komentáři

Tak dej mezi napájení a palubní počítač vypínač a zapni jej až po nastartování. Jinak mě ukazuje v celém rozsahu celkem dost přesně, je to o nastavení hodnot v počítači. Pokud máš to samé co já tak si musíš nastavit dost přesně hodnoty aby to ukazovalo správně stav v nádrži a impulsy na litr paliva a také koeficient pro benzín aby to ukazovalo to co má.
Odkaz ke komentáři

Nastavení jsem řešil s p. Bendou... mluvil jen o kalibraci, impulzu. V manuálu bylo, že 950 impulzů je cca 1 litr. Takže 1/950 a zadal jsem 0,00105263.

Nic víc jsem nešteloval. Stav nádrže jsem ještě neřešil, řeším zatím jen spotřebu paliva.

PP mam verzi B a průtokoměr, ten dražší za 1200,- co jsi posílal jako poslední.

Odkaz ke komentáři