raschi Odesláno 1. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2018 V Chorvatsku bez přihlašování a poplatku pouze do 2.5m a do 5kW. Oblíbené sestavy 3m a 5hp, které se u nás neregistrují, se dají řešit certifikátem od českého Lloydu. Pojištění odpovědnosti je povinné až od 15kW.Na každé plavidlo s motorem musí být oprávnění k řízení, české VMP stačí.Samozřejmě v různých oblastech jsou tato pravidla více či méně (či vůbec) vyžadována a kontrolována, ale takto je to v aktuální legislativě. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkas Odesláno 1. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2018 Pojistky netřeba, přihlášení na kapitanátu ano. Samozřejmě i patřičné oprávnění k vedení plavidla se kontroluje. Někde se kontroluje, jinde ne, pokuty jsou tučné. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Michal Toman1987 Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 tak to jsem z toho jelen nekde jsem se docel to do 2,5 m ale ze do 3 m neresi spis resi ten motor Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Michal Toman1987 Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 V Chorvatsku bez přihlašování a poplatku pouze do 2.5m a do 5kW. Oblíbené sestavy 3m a 5hp, které se u nás neregistrují, se dají řešit certifikátem od českého Lloydu. Pojištění odpovědnosti je povinné až od 15kW.Na každé plavidlo s motorem musí být oprávnění k řízení, české VMP stačí.Samozřejmě v různých oblastech jsou tato pravidla více či méně (či vůbec) vyžadována a kontrolována, ale takto je to v aktuální legislativě.no a co je k tomu vse potreba :? kdyz treba ten clun mam par let a doklady o koupy k tomu nemam :D Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 ANO člun do 3m neřeší , 5hp je legalní , když se chovaš slušně a vyloženě je nevyhecuješ k akci ani o tebe dalekohledem nezavaděj Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 kdyz treba ten clun mam par let a doklady o koupy k tomu nemam :DNevim za jakých podmínek, ale doklad o vlastnictví snad dokaze vystavit cesky Lloyd (pokud se mylim, opravte mne prosim), někdo to tu zminoval jako moznost nechat si vystavit doklad k plavidlu nepodléhajícímu registraci. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 ANO člun do 3m neřeší , 5hp je legalní , když se chovaš slušně a vyloženě je nevyhecuješ k akci ani o tebe dalekohledem nezavadějPodle toho co slyším a vidím okolo sebe dochází v HR u policie k nějakému posunu od dob, kdy policisté postupovali individuálně včetně všech možný excesů směrem ke stavu, kdy postupují zcela striktně podle předpisů jako v Rakousku. Už jsem zaznamenal více situací, kdy prý byli zcela neoblomní a odtažití. Pokuty jsou vysoké. Já bych dnes na žádnou benevolenci nespoléhal. Může z toho být bolavý šrám na dovolené. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 17. Září 2018 Sdílet Odesláno 17. Září 2018 Zase jsem se vrátil z CHorvatu , ohledně gumáků si každej jezdí na čem chce a nikoho tím neprovokuje a že se nejednou pohybujou okolo CAPITANÁTI "195" třeba je to i tim že už maj po sezoně a jsou radi za každýho utrácejícího kouska .... ono i na lodích jako zachranny čluny maj kolikrát větší gumák než by bylo předpisově , ale tam zas možná je evidovanej k mateřskýmu plavidlu , každopádně jezdí tam kde co a nikoho to nepobuřuje , když se chová slušně :) jinak cenově čehokoliv příjemno , všeho (moře , tepla) dostatek , všude volno a prostorno , no za měsíc se tam vidim zas :-D Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 17. Září 2018 Sdílet Odesláno 17. Září 2018 To je blbost. Mel jsi stesti. Po posledni nehode zavinene 15 m od brehu na hr potapeci cechem pod parou maji kapitanaty pokyn k "vetsi bedlivosti". Odobne mohu potvrdit, ze ta byla vysoka uz v cervenci. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 17. Září 2018 Sdílet Odesláno 17. Září 2018 Blbost to neni ! , ale souhlasim s tebou , že to muže bejt shoda všeho možnýho , o potápěči samo vim bylo-je to v oblasti mojeho chorvatskýho výskytu .. denně opouští Zadarskou základnu cca 8-10 hlídkovejch člunů do všech možnejch směrů , na co maj reagovat asi vědi jen oni , tedka Biograd - Pašman 10dní naprostá pohoda , včetně plachtovejch charterů , ještě ti pokynou k plavbě ... štěstí to nebude je to v těch hlídkách , osobně já ++++ teda okupujem motorovou jachtu která zase od 14.9 splnuje (TK) vše potřebný na nasledujících 5 let , gumák s 5hp mame pověšenej na DAVIDSNECH a používáme jen jako přibližovadlo při "útoku" na pláž a někdy pro naftu do kandáků když je nával ..... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 18. Září 2018 Sdílet Odesláno 18. Září 2018 Taky nemohu souhlasit s tvrzením HANZTD: ".....ohledně gumáků si každej jezdí na čem chce a nikoho tím neprovokuje.....". To je zavádějící a může to snadno podpořit v neznalosti ne jen lehkomyslné majitele malých gumáků, třeba těch co v čR nepodléhají registraci. Taky jsem se v neděli vrátil a ještě se vzpamatovávám z šoku nad lehkomyslností a nebezpečným chováním majitelů několika malých člunů. Lítali jak utržení ze řetězu pár metrů od břehu, čuměli všude možně jen ne dopředu, neměli žádnou identifikaci atd. Kdyby se tam objevila loď kapitanátu, tak by se divili oprávněné pokutě za celou sérii přestupků ve výši mnoha tisíců kun!Bavím se v HR s mnoha lidmi okolo lodí (místními i hosty), informací není nikdy dost. Z diskusí jednoznačně vyplývá, že pokuty jsou ohromné a bezkompromisně vymáhané.Je to otázka času a nezbytného množství dovolených zkažených pokutou v hodnotě ubytování celé rodiny na týden, nežli se někteří z nás naučí zjistit si před spuštěním na vodu v HR místní předpisy a přizpůsobit se jim. Na toleranci rozhodně už spoléhat nelze. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 20. Září 2018 Sdílet Odesláno 20. Září 2018 Moje zkušenost z HR (trávím tam každé léto 6 týdnů v hlavní sezoně). Pokud se chováš normálně, nejezdíš blízko břehu ve skluzu (mají limit 300m, který se mezi ostrovy těžko dodržuje) do mariny vjíždíš krokem, tak si tě nikdo nevšimne. Za 12 roků mě policie zkontrolovala jednou a zajímaly je jen papíry. Teď mluvím o malých člunech jako můj 4m RIB. Jak je to s velkými loděmi nevím. Základnu mám v Drage a jezdím nahoru k Sukošanu, ostrovy Pašman , Žut, nebo dolů k šibeniku ostrovy Zlarin, Prvič, Kaprije, apod. Také pár dní začínám pod Velebitem ve Starigradu (než začne foukat, je to tam hustý). Tam jsem ještě policejní člun neviděl. Toť moje zkušenost.... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 20. Září 2018 Sdílet Odesláno 20. Září 2018 Hurá , aspoň nejsem v tom tvrzení vlastních zkušeností a za "šPATNÝHO" sám , děkuji ti VLADIMíRE :lol: Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 20. Září 2018 Sdílet Odesláno 20. Září 2018 Kluci, Vy to nechápete. Všichni tri (i Marty) máme plnohodnotné lodě a chováme se podle předpisů (teda až na exces Martyho letos u Rogoznice). Tak si nás nevšímají. Ale ty "gumáci" dělají hodně kravin. Není vhodné je chlácholit, že je to OK. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Millan Odesláno 25. Listopad 2018 Sdílet Odesláno 25. Listopad 2018 Ahoj chlapi, jedu příští rok v druhé půli srpna na 14dnu do HR Rovinj Marina Valalta, kotvení 112 Kn den spuštění zdarma, chci se zeptat ten kapitánat to je někde v té Marine a nebo někde ve městě a nebo kde to zjistím a nebo je to ta cena toho kotvení. Člun 5,5m bez kajuty. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 26. Listopad 2018 Sdílet Odesláno 26. Listopad 2018 http://www.mppi.hr/default.aspx?id=475 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 19. Prosinec 2018 Sdílet Odesláno 19. Prosinec 2018 Kapitanátů je mnohem víc , např . pod Zadarem je hned v Biogradu ale pokud je v místě marina , nebojim se tvrdit , že ve městě nebo nejbližšim , KapitanaT bude Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 11. Červenec 2021 Sdílet Odesláno 11. Červenec 2021 Tak a ted jedna do placu pro chytřejší než sem já , nemáte nahodou OPRAVDU JASNOU VĚDOMOST , jak je to s takzvanou MODROU KARTOU v CHr ? musí bejt vážně modrá , nebo stačí mít vytištěno černo bíle z mejlu a na kapitanátu to akceptujou ? někde mi SAMA OD SEBE origo zmizela :-) nicméně , další alternativní nápad je , vytisknout si to na stejně barevnej papír a zatavit :-D ale zajíma mě to , tak se ptám ....... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honzam Odesláno 12. Červenec 2021 Sdílet Odesláno 12. Červenec 2021 Na barvě nezáleží, roky jsem měl obyčejný papír od Kooperativy, až nyní smarteo posílá modrý Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 15. Červenec 2021 Sdílet Odesláno 15. Červenec 2021 (upraveno) honzam dik za reakci , to je právě to ONO někdo řika v poho černobíle , někdo striktně modrou .... nicméně vyřešeno zavítáním do XEROXU přetaženo z flešky na papír tý barvy velikosti A5 , přeloženo , zataveno ... já : kolik mě to bude stát ona : nejnižší částka na zakázku je 19,- tak vás o ně požádám :-D a dostala i 1,- dýško ;-) za mě asi nejelegantnější řešení :-D Upraveno 15. Červenec 2021 uživatelem HANZTD Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pepe Odesláno 2. Červenec 2023 Sdílet Odesláno 2. Červenec 2023 Ahoj, marně se snažím najít jak to v Chorvatsku funguje s pravidly pro motorové loďky. S jakou motorovou lodí mohu zakotvit přímo na pláži a vytáhnout ji třeba na břeh??? Je to ta do 5kW a 2,5m délky? Vybírám malého gumáka co bych u nás používal na ryby a v Chorvatsku bych požil jako přídavný člun. 🙂 Vize je co nejmenší a co nejrychlejší gumák, abych s ním mohl nouzově i na břeh. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 3. Červenec 2023 Sdílet Odesláno 3. Červenec 2023 Pokud vím, tak platí pravidlo nejezdit v kluzu do 300m od pobřeží, nebo od bójkami vyznačených pláží. Za bójky na jimi ohraničenou pláž určitě nejezdit ani pomalu. Velikost lodě ani výkon motoru v tom nehraje žádnou roli. Pak jsou různá rychlostní omezení třeba u Biogradu, nebo na kanále k Šibeniku, v národních parcích a rezervacích, na řekách. Všude kde nejsou bójky vídávám gumáky částečně vytažený na břeh a větší lodě zakotvené pár metrů od břehu (vyvázané kotva - břeh) a nikdo to nikdy nezpochybnil. Sám kotvím zádí ke břehu tak, že u žebříčku mám vodu lehce nad pas, což vychází tak 5m od břehu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 3. Červenec 2023 Sdílet Odesláno 3. Červenec 2023 (upraveno) o tom ja nemam tucha , nám vyhovuje , že zustávame vždy v takový vzdálenosti ( cca 30m ) na NEveřejnejch plážích ( na veřejnou se přes ohraničení ani nedostaneš ) , aby si suchozemci mohli užívat svojeho mecheche .. ono to je defakto i vidět jak to kde funguje , kde a odkud vzdáleně jaky lodě stojej - kotvěj ale na gumákách velikosti 2 -3m normal na břeh výletníci útočej ( ty co nemaj RYB a dvoukoňák odnesou v plavkách v kapse 🤣 ) to je cca ta naše vzdálenost na tyhle konkrétní NEchráněný pláži ( SLANICA ) , za tim znavenym korzárem 🤣 je zrovna jeden červenej gumák vidět , jinak lodě v první lajně tak v naší urovni nejblíž po celý dýlce .. pod nama cca 1,5 - 2m Upraveno 3. Červenec 2023 uživatelem HANZTD Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pepe Odesláno 4. Červenec 2023 Sdílet Odesláno 4. Červenec 2023 Děkuji!!! super inspirace 🙂 🙂 🙂 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebu Odesláno 22. Listopad 2023 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2023 Letos nová loď, na příští rok plánuji první výpravy. První Chorvatsko mám naplánované na 25.5. na ostrov Krapanj (naproti Brodarice) a měl bych pár otázek na zkušenější... 1. Jak dostat loď na moře ? Přímo v Brodarici je v přístavu podle google maps jeřab, ale vzhledem k tomu, že jsem kolenovrt a nerad se spoléhám na pomoc ostatních, tak bych rád dostal loď do vody a z vody na skuzu. Při procházení google maps se street view jsem našel nejbližší slušný v dědině Zablače v přístavu, což je cca 5 km od Brodarice, nemáte někdo nějaký tip na sundávání lodě v Brodarici ? 2. Jak je to teď aktuálně s přihlášením lodě v Chorvatsku ? Na českých fórech jsem našel minimálně 8 let staré informace. Pochopil jsem správně, že už to půjde teď elektronicky, ale poprvé se musí osobně na kapitanát ? Dá se loď přihlásit v Šibeniku v květnu v sobotu ? Co k tomu potřebuji a jak to probíhá ? Moc díky za odpovědi Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky