Přejít na obsah
Plavidla.cz

JAKou TĚŽKOU MÁTE KOTVU

Doporučené příspěvky

přijde mi to zajímavý zjistit 👀 co koho udrží za 

ja necky 🚤 5,6m cca 850 - 900kg ( + 2 os ) na hladině při kotvení (většinou MOŘE zátoky) , momentálně využívam služeb 4listý rozkládačky 8kg + 4m řetěz (6mm) dál lano , to vše ručně spouštěný z přídě  
nicméně ( NA TOTAL JISTOTU přesedlám na stejnej těžší model a sestavu , ale 10kg ( už mám doma ) , plus začnu používat spodní oko pro jednoduší vyvlečení listu třeba z podkamene , tzn cca 8m lana zakončený kotevní bojkou ( už doma , sehnal sem si krásnou s madlem 🙂) z 99% to nevyužiju , ale překážet mi to taky nebude , a to 1% je jistotná záloha 😎 letos sem právě to 1% 1x musel využít formou přítelkyně dostatečnejch potápěčskejch plic 🤿 aby kotvu  vyvlíkla 🤣 

20230615_143338.jpg

20230629_184112.jpg

20230630_161643.jpg

20230611_122852.jpg

20230614_150044.jpg

Upraveno uživatelem HANZTD
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• HANZTD changed the title to JAKou TĚŽKOU MÁTE KOTVU

Už roky používám pluhovou kotvu na řetězu, měl jsem ji jak na moři tak na řece. Na řece už jsem o dvě přišel díky tomu, že tam nemám provaz do "spodního oka" takže se chytla asi za kamen a už jsem ji nevyprostil, takže sebou vozím pilový list a když není zbytí tak řežu :). Váhu jsem měl 5 kg, teď jsem koupil 7,5 kg a už mi přijde zbytečně těžká ale na moře by asi byla OK. No a jako záložní mám na provaze tu skládací , používám ji ze zádi když se vyvazuji na řece ke břehu "nadivoko" . Jo a na předku mám elektrický vrátek, manželka mě už před lety s vytahováním kotvy ručně poslala do háje (občas to u moře nebyla žádná prdel)      

Odkaz ke komentáři

Já používám dvě skládací čtyřramenné kotvy asi 5kg. Není to ideál, ale mám mělkou kotevnu, jiná se mi tam nevejde a vozit nějakou radlici na čelenu se mi nechce, protože tam často lezeme na břeh. S těma menšíma skládacíma taky dokáže manipulovat manželka sama a přenese si je kdekoli po lodi, aniž by něco rozbila. Nemám na nich ani řetěz, ale hodně dlouhé lano asi 30m a uprostřed pružný člen z kusu gumového lana. Ten velmi dobře zmírní rázy tahaní lodě za kotvu když jsou vlny a ta se pak tak snadno nevytrhne. Když je hloubka tak do 7m, tak to docela funguje díky dlouhému lanu a jeho malému úhlu vůči dnu. Na větší hloubce se už moc nechytám. Na přehradách dávám kotvy na zádi do V, směrem na břeh pak na obou stranách lana na zatlučené kolíky jedno ze zádi a druhé ze špičky. Na břeh lezeme po skládacím žebříčku, který uvážu k čelenu.

Už jsme se naučili, že nespěcháme. Já zajedu nad místo, kde chci mít první kotvu, manželka jí spustí a nechá odmotávat lano. Zajedu nad místo, kde chci mít druhou, ona jí zase spustí a já se pak pomalu přibližuju ke břehu. Pak je na můj pokyn zajistí a já přivážu loď ke břehu. Chvilku to pak ladíme....

2020-07-31 19-54-01.jpg

Odkaz ke komentáři

takže sem s  10kg jako za EXOTA 🤣
ale jak je napsáno , každej ma svuj styl a ten mu vyhovuje , takže já teda obsluha kotvy 🙈 jí tam dolu prostě svrhne jako doposud (a že to má už vyšperkovaný ) a prostě budu mít o 2kg lepší pocit při odpočinku se zavřenejma očima 😂

sme v zátokách vždy jen na tý příďovce , takže se směrujem podle toho jak pofukuje a vyhovuje nám to 👌

to lano a bojku 
instaluju určitě , už se těšim až to prvně vítězoslavně použiju 🤣 (přesně to vidim : Romčo tak tam dolu stejně musíš 🤣🤣
ono ta ztráta kotvy je fakt něco jinýho v rybniku kde nevidíš ani to prd 👀 👎 než v čirym moři vzátoce max 3m pod sebou kde ji prostě nenecháš 👍

ale je to paráda co , když se o kotvení nemusíš starat a víš že to bude v TOPu 😎

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...

takže tady 📍 na realnym foto muj nejnovější "set up" co se kotvení  týká 😎 jeden by na tom nechal veškerej volnej čas  🤣
Kotva 10kg , 4m řetěz střední oko tlouštka 6mm (dál pujde jak nyní lano) , 8m šňůra , kotevní bojka s madlem 20cm 🛠️

no a dovolim si tady vložit fota new PALUBNÍHO boardu 170 x 76 x 15cm 😍 ten stavající 360cm  si necham na čr vyžití , na to jak je malej tak z něj mám OBR radost skladnost , mobilita , nafouklej hnedle ALE SEŽEŇ HO !!! ☝️ 😈

20230712_170032.jpg

20230711_175945.jpg

20230711_180019.jpg

Upraveno uživatelem HANZTD
Odkaz ke komentáři