Marvin Zveřejněno 22. Srpen 2022 Sdílet Zveřejněno 22. Srpen 2022 Ahoj všem, prosím o názor ... Provozuji třetím rokem nafukovací člun 3.60m s 15cti koňovým motorem a nazrál čas na upgrade. Tíhnu k pořízení bazarového 5m RIBu s motorem cca 40-50 koní. Ale - stále si nejsem 100% jistý, jestli by nebyl třeba vhodnější celolaminát? Nutno dodat že manželka je dost bojácná a můj zápal pro plavbu zatím plně nesdílí, spíš akceptuje. Proto na to musím opatrně, hlavně s ohledem na pohodlí a bezpečí posádky, rodinný rozpočet a celkovou praktičnost. Moje potřeby:* provoz v ČR a cca 1 ročně na moři pro příbřežní plavbu za pěkného počasí* bezpečí (i “pocitové”) posádky je zásadní* použití: krátké výlety po okolí, přeprava na zajímavé pláže, koupání z lodi a slunění* přespávat na lodi neplánujeme* přeprava na vleku (nejlépe do 750kg), ne celosezónní kotvení* neplánuji tahat lyžaře a pod., nemusí to letět jako blázen, spotřeba hraje roli* 5m jsem vyhodnotil jako kompromis cena - výkon - praktičnost Tuším že volba RIB/laminát bude subjektivní a o prioritách, ale - vycházím z nějakých předpokladů které třeba mohou být mylné nebo přeceněné/nedoceněné. Proto uvítám komentáře zkušenějších kolegů. Pro a proti RIB:+ větší (nejenom) pocit bezpečí celé rodiny i v případě že nás třeba zaskočí horší počasí+ menší hmotnost = vlek do 750kg, snadnější manipulace a přeprava, stačí slabší motor to zn. nižší provozní náklady/spotřeba a údržba- menší výběr na trhu vzhledem k celolaminátům- nižší životnost? / rychlejší opotřebení gumotexových částí?- menší využitelná plocha vzhledem k vnějším rozměrům Pro a proti celolaminát:+ větší výběr na trhu+ větší pohodlí a prostor- otevřená příď mi nedává takový pocit bezpečí ve vlnách, uzavřená příď zase neposkytuje tolik pohodlí na palubě jako “základnu pro koupání”? - vyšší hmotnost = 5ti metr nebude do 750kg, náročnější manipulace a přeprava, je potřeba o něco silnější motor a komplikovanější instalace to zn. vyšší provozní náklady/spotřeba- nákladnějčí údržba? Jak to vidíte vy? Pletu se někde nebo jsem něco přehlédl? Co byste v mém případě doporučili? Prošli jste si podobnou genezí? Díky,Marvin:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 22. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 22. Srpen 2022 kámo jeden zásadní poznatek z mojí strany ,, 5m RIB ti nikdy neposkytne pohodlný slunění na palubě celková dýlka 5m , šířka cca 2m , výkus na motor - cca 75cm , válce cca - 40-45cm (zepředu , boky) =paluba : dýlka 3,85 , šířka 1,10 , + lavička + konzole můstek == LEŽENÍ PRO BATOLE .... pravda pohodlně si sedneš (bez opření) na válec když budeš na kotvě .... 50hp třeba stačí , ale jen dle profilu kýlu ... může to bejt taky jen plácáme se směrem vpřed !! měl sem co do činění s 5m brig + moderní 50hp TOHATSU 2T , nyní mám LAMINÁT open 5,60m 90hp SUZUKI ...... naloženo na přesun k moři (+ 100L benál) na 3 tejdny 1250kg --- paluba prostor 5,1m x 2,15m ležení 2,2 x 1,8 - 1,6 pokud začínáš ANO kup vyzkoušej nauč zjisti prodej ,, Já už gumu NE Váhu si jakš takš trefil na gumu cca těch 750kg vejde Spotřebu nevyřešíš dokud neprovozuješ !! 150 hp motor muže na daný lodi žrát mín než 115hp !! taky věř že pokud se bavíme o laminátu alá open tak jich je URČITĚ MÍN bráno na kusy oproti GUMÁKŮM .. bavim se o bazaru !!náklady na udržbu , JE TVOJE VOLBA !! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marvin Odesláno 22. Srpen 2022 Autor Sdílet Odesláno 22. Srpen 2022 HANZTD:ahoj, díky za odpověď!Ohledně toho prostoru jsem to tak nějak čekal, musím uznat že to je ku** rozdíl...Prostor, váha - to je mi jasný.Co třeba ta stabilita ve vlnách (zalití)? Můžeš se podělit o své zkušenosti - když bychom se bavili o lodi 5-6 metrů délky? Samozřejmě předpokládám že nebudu hovado a budu používat selský rozum. Např. nečekám že bych někdy plul ve vlnách víc jak BF5.Píšeš že gumák už bys nebral - dá se říct co je ta hlavní výhoda proč bys už z laminátu do gumáku (s pevným kýlem) nešel? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 22. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 22. Srpen 2022 proč by tě měla zalejvat vlna !? přece jedeš šikmo proti , nebo po ,, kolmo do protivln snad neuvažuješ :-) jasný že ti nalítá tříšt i tak na palubu , ale hle ona je samovylejvací ;-) a krásně to ""odtejká"" ..... hele ono PO vlnách mužeš "klidně" letět , nebo moje necky mi to teda umožnujou , samo že s rozvahou a netřeba to vyhledávat :-D za mě je gumák prostě neprostornej FENDR na naučenípokud se teda nebavíme o nakym 12m se dvěma 350hp :-DDDlaminát = prostor , u mě konkrétně uspořádaní na palubě , uložnej prostor , a NECKY sou po "prožití si RŮZNA" muj styl UPLNĚ NEJVÍC SUZA JE MOJE SRDCOVKA A LÁSKA :-D !! at maš představu o čem píšu a na čem pluju https://plavidla.cz/forum/viewtopic.php?p=33989#p33989 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 26. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 Za mne jednoznačně laminát a pokud má posloužit i na moři, tak zavřenou špičku a čelní štít přes celou šířku. Často na moři vídávám rodiny na otevřených člunech, kde je jen řídící kaplička. Rodina je pak při jízdě různě schoulená a zabalená v dekách a když jim při cestě zpět nevyjde počasí, tak přijedou celí mokří a zmrzlí a druhý den už na další výlet nechtějí.Na laminátovou loď se snadno přidá biminy a případně kompletní zastřešení. To já považuju za klíčové, když mám na lodi strávit celý den, nebo více dní. Co se týče hmotnosti, podle mne je lepší bržděný přívěs 1,2t, nežli plně naložený nebržděný 750kg. Většina aut (pokud to nejsou auta na baterky) může tahat bržděný přívěs výrazně více jak 1t.Motor bych u tak malé lodi volil závěsný. Ty vestavné jsou těžší a zabírají plno drahocenného místa.V laminátové lodi je plno dutin, kam se vejde plno věcí. Podle mne další klíčový argument, pokud má loď posloužit pro rekreaci více lidí. Na lodi i když velikosti 5m si chci udělat alespoň kafe, což si na gumáku nedovedu představit.Měl jsem 10 roků laminátovou loď 4,9m se zavřenou špičkou. Postupně 3 motory. Najezdili jsme 10 sezón na moři, každý rok 14 dní a průměrně 800km. Koupil jsem jí bez jakýchkoli zkušeností a pak si 10 roků blahořečil, že jsem nešel do gumáku, když jsem měl možnost porovnat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marvin Odesláno 26. Srpen 2022 Autor Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 Díky za odpovědi! Původně jsem chtěl jít do RIBu, ale teď jsem dost nalomenej. Už cca 3 dny vytrvale sjíždím inzeráty na celolamináty .... a - líbí líbí - do budoucna bych určitě chtěl jít do laminátu! Můj současný problém tkví především v tom (což jsem předtím nenapsal) že máme obytňák a manželka trvá na tom, že jestli loď tak takovou aby šla tahat za obytňákem, jinak to ztrácí částečně smysl. Průšvih je, že u obytňáku mám na kouli povolených max 750kg. A do toho se s laminátem asi nevejdu :-( S 5ti metrem možná s odřenýma ušima ano, ale... Manželka je bojácná a jak to začne trochu víc házet, máme problém. Líbil by se mi nějaký 6ti metr, ale tam už se 100% nevejdu do 750kg. Taky je tu ještě otázka rodinného rozpočtu ... =| Z těchto důvodů se mi pro náš případ jeví prakticky "nepotopitelný" RIB pořád ještě jako vhodná volba, ale už myslím chápu že laminát je o level dál. Snad za pár let, obzvlášť když by tomu manželka propadla tak jako já.Kdybych tak jenom našel pěkný 5-6m celolaminát do 750kg a do 300 tisíc i s motorem.... Nějaké bazarové 5ti metrovky do 750 kg jsem viděl, ale obzvlášť ty s uzavřenou špičkou se mi zdají jaksi titěrné a s malým prostorem pro posádku (na RIBu je sice paluba menší, ale dá se i za jízdy sedět na válcích i ve špičce - tam se vejde lidí hromada byť tam pravda fouká a cáká).Snad třeba tohle ....?https://www.sbazar.cz/boatmania/detail/176059926-motorovy-clun-55m-evinrude-90hp-fichthttps://www.sbazar.cz/e.salsa/detail/176020911-motorovy-clun-rio-500-midi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 26. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 tak to maš jasně vyhrazený tim tažnym 750kg ! to máš jak červenou kartu ! :-D jen pro info : taky počítej že váhu ti dělá i ten vozejk !!! takže HRANU máš i s tim 5m RIB a i tak mam za to , že se nevlezeš ... na laminát 5m s vozejkem do 750kg rovnou zapomeň !!! to co ti kdo píše jakou to ma váhu , je z 99% udaj jen suchýho laminátu ve fabrice !! pak se nabaluje motor , vybava , náplně NENECH SE NACHYTAT "" BLUDAMAjen preventivně si počítej MOTOR pruměr cca 150 - 200kg a vozejk na RIB cca 200kg (muj 1300 brzděnej 360kg) a hned maš v matematice na tažný jasnější výsledky !! :-Da to co odkazuješ třeba tohle : každej ma jinej vkus :-D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marvin Odesláno 26. Srpen 2022 Autor Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 Pravda, úplně jsem zapomněl připočíst hmotnost vozíku - to jsem ale trouba. Tak díky za připomenutí.Ale donutilo mně to vytáhnout techničák a ejhle - nebržděný 750, bržděný 1000. Takže naděje zatím neumírá :)Jinak, co se týče RIBu tak např. Adventure V500 suchá hmotnost 240kg + motor cca 150kg + přívěs 170kg= na ostatní výbavu (konzole, rampa, polstry, kotva) a náplně zbývá 325kg. To by myslím mělo s přehledem klapnout. Ale skusím nakombinovat bržděný do 1000 kg a nějaký laminát :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marvin Odesláno 26. Srpen 2022 Autor Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 HANZTD:a to co odkazuješ třeba tohle : každej ma jinej vkus :-DPočítám že ty máš raději open top? Já tedy ano, ale reflektoval jsem doporučení Lubora ohledně "zavřené špičky". Lubore - pochopil jsem to správně? U 5timetru se zavřenou špičkou už asi moc možností nezbývá??? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marvin Odesláno 26. Srpen 2022 Autor Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 Tak stále hledám a nenacházím....Jestli můžu poprosit, nemáte prosím nějaké zajímavé tipy na nějakou celolaminátovou loď dle následujících parametrů?Délka: 5m+Hmotnost: 700kg max i s motorem :-(Vhodná na moře (vysoký bort, může být uzavřená špička, ideálně samovylévací,...)Kapacita pokud možno alespon 5 osobOutboard motor výhodouObávám se že kvůli té váze je to mission impossible ...Díky noc!Ps.: Blíží se tomu možná např. toto (ale je kratší a jen pro 4 osoby):https://galia.pl/en/model/475-open/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 26. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 ANO ANO ja už sem vyznavačem Laminát OPEN , na moři dopol vyrazim do bodu určenýho při večerní poradě u tekutiny :) a v 18h z bodu odjezd do pohodlí bydlení ... konkrétní velikost sem psal vejš a odkaz na kouknuti taky dal ,,, napro100 mi to dostačuje a poskytuje vše co vyznávám :p prošel sem si RŮZNEM a vlastně tematicky ZAKOTVIL u toho co mám , a kotvu zvedat nehodlám :lol: :cool:měl sem mimo jiné i QUICKSILVRA 500 a bacha čim kratší tim užší ! to co mam ted , je proti tomu nesrovnatelnej PARNÍK , nevidiš a nezažiješ osobně , tak ani nevěříš .... pak na 475 venkovní rozměr si ve 4 lidech FAKT na parket trsnout neodskočíš =D =D =D , ale duchy vyvolávat mužete , to se dotykate v kruhu aniž bys chtěl :cool: :cool:píšu ti to jen sam za sebe , ostatní mužou mít jiný zkušenosti !! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 26. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2022 (upraveno) podle mne se s laminátovou lodí 5m do 1t s bržděným přívěsem nemáš šanci vejít. Loď bude mít 500kg, motor 150 až 200, přívěs min. 300 a je tam tuna. A to je bez benzínu a výbavy.Za obytňákama vídám mnohem častěji gumáky. Mají svoje neoddiskutovatelné výhody jako je nižší hmotnost, cena, snadná údržba.A když už kempuješ s obytňákem, tak už v přírodě jsi a ten člun je taková třešinka na dortu pro dojetí ještě o kousek dál.My měli od počátku ambice s lodí více cestovat. V Chorvatsku jsme od první sezóny pravidelně dělali celodenní výlety, kdy jsme najezdili mnoho desítek kilometrů za den. Na to by gumák nebyl dostatečně pohodlný, tak proto preferuju pevnou loď.10 roků jsem měl tuhle 40 let starou (foto vložit nejde tak dávám odkaz na video): teď máme pátým rokem Coaster 600DC Upraveno 28. Srpen 2022 uživatelem Lubor Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 28. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 28. Srpen 2022 Lubor už 5 let !? .. twl to strašně letí ... pamatuju když si vybíral a pak měnil motor :O :O Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 28. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 28. Srpen 2022 Letí to neuvěřitelně. Moje první sezóna s Coasterem byla v 2017. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 28. Srpen 2022 Sdílet Odesláno 28. Srpen 2022 ted sem na to mrknul a mojí SUZU mam od pulky 2018 ... tak sem si na to konto , připoměl a přehrál jak sem k ní přišel :p Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marvin Odesláno 11. Říjen 2022 Autor Sdílet Odesláno 11. Říjen 2022 Tak jsem už nakoupil a zpětně reportuju... :-)Děkuji všem kdo vyjádřili svůj názor a hlavně Hanzovi za pozdější konzultace!Nakonec jsem se i díky vašim odpovědím tady na foru rozhodl pro celolaminátovou loď a zatím to vypadá že nebudu litovat.Koupil jsem 5ti metrový open-top se závěsným motorem (Merury 60) na vleku 900kg a už se těším na příští sezonu!AHOY! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 11. Říjen 2022 Sdílet Odesláno 11. Říjen 2022 Typ? Stav?Gratulace! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 11. Říjen 2022 Sdílet Odesláno 11. Říjen 2022 za HANZe neni zač , ale prej čeká aspon na mejla s fotkama :lol: hlavně tu spokojenost a nakou tu "přeszimní" DODĚLÁVKU =D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se