Přejít na obsah
Plavidla.cz

ČIŠTĚNÍ TRUPU LODÍ OD NÁNOSŮ A VODNÍHO KAMENE

Doporučené příspěvky

Předem se omlouvám starým vlkům co již vědí, ale po xx emailech a xx telefonech se stejným dotazem, jak čistit a nečistit trup od vodních nánosů a usazenin bych rád udělal jednoduché info jak na to po staru a bez použití předražených nesmyslů. Jde o to, že lidi jsou naprosto zblblí prodejci, že jedině přípravky Starbrite atp. kde je cena 600,- za litr se mohou na lodě použít, že je nutné do minuty i tento Starbrite opláchnout, jinak to rozežere trup atp., jak jsou přípravky v prodejnách certifikované a jedině je lze použít a už mě to nějak nebaví, dělá se z toho věda, pak ti to přijede k lodi a ono to čumí a ty vole jak to, že to máš tak čistý a lesklý a prostě jako nový a ty vole to neni možný...

Tak tedy, od pradávna se na odstrnění vodního kamene používá kyselina solná/chlorovodíková , u nás dostupná běžně v drogeriích jako 31% roztok v ceně zhruba kolem 70,- Kč/litr. Tak tedy, pokud mám zadní náhon, vrtuli, trup. atp s nánosem vodního kamene, připravím si vaničku třeba od masa nebo sklenici, dále si připravím štětec či štětku, nejlépe bez kovové příruby která by při vymetání různých štěrbin mohla poškrábat, koupím si dobrý respirátor, neb kyselina solná vcelku smrdí a gumové rukavice. Kyselinu si přeleju do skleničky, nasadím si na hubu respirátor, na ruce rukavice a pak patláma patláma od vrchu dolů. Kyselina s vodním kamenem reaguje viditelně tak že hodně pění. Opakuji nanášení kyseliny tak dlouho dokud není místo čisté. Pokud kyselina nepění, nemáte žádný vodní kámen a kyselina je již zbytečná. Důležité je po skončení takovéto očisty všechny části důkladně opláchnout, nejlépe vlažnou či teplou vodou se saponátem. Kyselina vám loď nesežere, ke gelcoatu je netečná ale má ráda kovové věci a při dlouhodobém působení může kovy narušit. Proto opravdu důkladný oplach! Já dokonce občas tímto vyčistím i fouling samotný a taky se dá. Co se týká doby oplachu, já třeba moje zetko dělám cca hodinu a pak to teprve opláchnu. Pokud dělám plasty jako jsou pístnice od trimklapek, tam tam práce trvají kratší dobu a i já to tedy oplachuji dříve. Tolik ke té tolik mystifikující kyselině solné, co žere na dálku lodě a je postrachem jezů a vodních staveb.

Pokud máme trup porostlý pouze a jen měkkým porostem, netřeba používat kyselinu solnou, která zde ani moc nepomůže ale kyselinu šťavelovou. Tu seženeme většinou ve včelařských potřebách nebo na internetu ve formě granulátu za cenu 1kg/370,- Kč. Já osobně si udělám kýbl teplé vody a tam nasypu pár polívkových lžic granulátu, rozmíchám a buďto to narvu do postřikovače s pumpou od Gardeny, co mám na kytky nebo (když pouze potřebuji vybělit fouling, ano já mám bílý fouling, který po sezoně zežloutne nebo se místy udělají žluté fleky jako třeba na vodorysce) namočím hadr a fouling otřu. Samozřejmě opět v rukavicích. Šťavelovka vcelku nesmrdí, dělá se s ní příjemně. Po aplikaci (proboha ale zase nemagořit) opět opláchnout čistou vodou, nejlépe vlažnou nebo teplou. Já to plachoval vždy po dodělání celé lodi, tedy cca po 30minutách až 1 hodině. Šťavelovka 100% nahrazuje marine produkty typu ANTIGILB tedy přípravky, přímo určené na odstraňování žlutých fleků.

Malým tajemstvím je, že na žluté fleky, lehoučké nánosy vodního kamene fungují i WC čističe, které stejně jako zázraky typu Star Brite obsahují jisté množství kyseliny solné nebo podobných sloučenin. Opravdu lehké porosty lze řešit i čistým octem nebo jeho roztokem. To u mě ale neplatí, protože na 3 mm vodního kamene co kolikrát mám po půl roce stání na našem jezeře, je ocet opravdu netečný. Ale jak píšu, na slabý porost proč ne.

Závěrem, nemagořte, i u zázraku typu Starbrite je psáno, že musíte používat ochranu dýchacích cest, že žere kovy a musí se oplachovat. Je to proto, že obsahuje látky co jsou vypsány výše. Tuším, že dokonce kolega Hanz nechával u zázraku SB dělat u známého chemika rozbor a neobsahoval nic extra, jen opět a zase látky výše vypsané. Pokud si opravdu ale někdo potrpí na pěkné nálepky, kecy o certifikacích a super hi tech čistících prostředcích tak ok, každého věc co si koupí. Těm co se výše uvedených věcí bojí, prosím, zkuste si to na pár cm Vaší lodě ať vidíte co to dělá a co ne ale nešiřte nějaké kraviny... Vždy a to u všech těchto přípravů jako je šťavelovka, kys. solná, Star Brite atp. používejte ochranné brýle, rukavice a vhodný respirátor ( u Starbrite a kys. Solné asi nutnost)

Tímto bych rád uzavřel toto otřepané téma a ano, sepsal jsem ho proto, abych případné dotazy k té látce co žere na dálku lodě mohl vždy směřovat sem. Taky bych rád poděkoval starým známým a starší generaci kolem lodí, protože to oni mne kdysi takto také poučili a já tak trochu procitl tak to jen a jen předávám takto dál, nic více.

Děkuji všem co dočetli až sem a čistým lodím zdar.

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj

Díky Sullco.

O víkendu jsem vyzkoušel Tvůj návod s kyselinou solnou po čáru ponoru aplikované zahradním postřikovačem.Velmi, ale velmi milé překvapení jak lze snadno očistit trub. Oplach pomocí vapky a výsledek skvělý. Mám ještě prosbu jakým voskem na auta používáš?Já používám tekutý, ale vydrží odhaduji tak 3 měsíce. Pak zmatní povrch a voda už tak lehce neodtéká.

Děkuji s pozdravem Pastviny

Odkaz ke komentáři

Ahoj, tedy solnou jsem do postřikovače ještě nezkoušel, bo trup je většinou porostlý kytkami a na to ona nereaguje. Zetko a vrtuli, které jsou od vodního kamene dělám tedy klasickou štětkou. Ale tak každému vyhovuje něco jiného. Hlavně tedy propláchni i ten ostřikovač spolu s lodí.

K tomu vosku. Hele v minulosti jsem taky koupil ten úžasný Starbrite a jako upřímně, stojí za prd, blbě se mi rozlešťoval, furt se táhnul jak smrad a dělal fleky. Buďto tedy kup leštěnku od Yachticonu, ta funguje a nebo jako já nyní obyč od Sonaxu, takové ty co se dělají v různých barvách. Ona je mírně abrazivní takže vezme nějaké malé škrábance ale hezky se rozlešťuje a tak nějak funguje. Ano, trup matní a) nad vodoryskou a to především díky vodnímu kameni z ostřikující vody, s tím nic neuděláš, max. občas potřít hadrem namočeným ve WC čističi ale spíše kašlat na to, ono tyhle srágory je vcelku průser pak opláchnout do vody, b) pod vodou, no a to už jsou prostě ty nárusty řas nebo vodního kamene, s tím taky nic neuděláš, na to je dobré mít antifouling, ten funguje ale taky má zase svoje negativa Vcelku by mě zajímalo jak dnes zapékají na auta tu keramiku, co by to udělalo na lodi, když na autech garantují rok atd. ale k tomu jsem se nedostal a zatím to ani neplánuji. Pokud bych jednou pořizoval novou loď, tím myslím od funglovky, možná bych místo celého foulingu nechal potáhnout celé dno folií. Na folii se nic neusazuje a pokud ano, jde to lehce omýt a nemusíš řešit nějaké nátěry a zničení lodě foulingem.

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Co se týče fólií, tak ta je super, živím se fóliema, ale problém je přeprava, tedy kolečka na vozejku. Fólie jsou poměrně měkké kolečka je při převozu poškodí a potom už vodní proud své dílo dokoná. Takže snad jedině nalepit na loď a dát rovnou do vody. Takže jsem zůstal zase u vosku.
Odkaz ke komentáři

Ahoj, no já nejsem vůbec přítel rolen jak to prezentuje třeba fa Brenderup, hodně lidí z toho jásá ale měl jsem letos čest vidět dvě lodě, nutno podotknout že s antifoulingem a pod těmi tvrdými kolečky to vůbec nevypadá po nějaké době pěkně. Takže za mě klasické ploché podpěry, ideální dlouhá prkna s kobercem kam si loď jen kecne a sedí. Jasně, mají zase jiná negativa. Pak by i klasická folie měla vydržet, na druhou stranu by mne zajímala folie něco jako se dává na auta typu carshield, což je opravdu hutná a silná folie. A nebo taková silná co se dává třeba na motokrosové polepy.
Odkaz ke komentáři

Tak doplnim SULLACA jednou příjemnou informací , 1L kyseliny solné 31% je za BÁJEČNÝCH 29,- běžně dostupná v drogerce ..

SB se motá kolem cca 690 - 750 za L ---- takže čim je výhodnější plejtvat :D

Já osobně používám pouze KS protože jak správně SULLACO zmínil , ano nechal sem si ze zvědavosti udělat chem. rozbor Star Britu a výsledek se = světe div se ROZŘEDĚNÝ KS + naky další HOVADINY tipu voňavka pro lepší pocit k šetrnosti přírody !!!

KS přeleju (neštětcuju) do obyč rozprašovače na kytky nebo 3L tlakovací bandu z OBI , letos 3-5mm vodní kámen po celim dnu , že mi necky už ani nejeli , po 4 opakovanych procedurách KS oplach vodou wapkou po kameni ani vidu a necky letěj zase tak jak maj ,,,

osobní zjištění 31% KS žere pozink na vleku , letos už sem na to vyzrál a omotal ho černou strečovkou , SB je tak ŠETRNEJ že pozink nežere , ale taky ani tak RAZANTNĚ nefunguje , takže litráž (a finanční zatížení) uměrně tomu stoupá

a ano na oboje je výhoda gum. rukavice ! nahubek nepouživám , pracuju po větru :D

Za 5 x 29,- = 145,- mam umyto DOČISTA a to si ještě vymejšlim kolik kolikrát a kam tý KS nastříkam

Upraveno uživatelem HANZTD
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
To jste ještě neškrábali pět čísel deku škeblí pod vodou s brejlema a ploutvema. Jak se tam ty potvory dostanou mi je záhadou. Prej chytaj na dně řeky metan a nechaj se vynést nahoru. No nevím. Každopádně to mají zmáknutý.

Ahoj, faktem je škebličky mám poslední dobou naprosto všude a taky jsem přemýšlel jak se tam dostanou. Dokonce jsem měl z poloviny zadělané nasávací otvory v Zetku.

PS: pozdravuj pani :)

Odkaz ke komentáři

Takže za mě klasické ploché podpěry, ideální dlouhá prkna s kobercem kam si loď jen kecne a sedí.

Tak amíci asi vědí, proč maj většinou lodní vleky jenom s fošnama :)

Mno jo, jenže amíci taky májí krásné a rovné sjezdy do vody, kde je ten vlek pěkně rovně a nedělají ty parodie co my tady u nás.

Odkaz ke komentáři

• 3 months later...

Sullaco, díky moc za ten příspěvek o čištění!! Konečně to někdo pořádně vysvětlil. Hlavně jednoduše, jasně a lidsky. Dokonce ani já, úplný začátečník, jsem se toho nebála :D . Vše jsem nakoupila a aplikovala včera :). Bylo to jako mávnout kouzelnou hůlkou a za tu cenu až nereálné :)

Ještě budu dodělávat nicméně posílám ze včera foto!

1614193707067.jpg

1614193709409.jpg

Upraveno uživatelem Trnec
Odkaz ke komentáři

A čim si zakryla vozejk , koukam že neni ani sežranej :-D pokud si teda použila KS

Neměla by ta kocábka sedět vejš než na těch blatníkách :-D :-D :-D

------------------

Tu jsem nepotřebovala, takže vozík byl jak je..

Kocábka by vejš být měla nicméně vozík se bude teprve upravovat. Na pozdim jsem byla ráda, že jsme to vytáhli.. Jak říkám, nováček no.. :D :D

Odkaz ke komentáři