Kpetr1 Zveřejněno 19. Květen 2018 Sdílet Zveřejněno 19. Květen 2018 Ahoj,letos si udělám VMP (zkoušky v červnu) a rád bych si na cca 10 dní do chorvatska půjčil člun. Ideální asi se skládacím dnem, cca 10-20 koní. Prošel jsem spoustu webů půjčoven a začínám se v tom trochu ztrácet. Má někdo zkušenosti na co si dát pozor?1) ve většině půjčoven prověřují člun + motor při vrácení, ale nikde jsem nenašel, že mi loď+motor předvedou při půjčení. Je to normální? Mám obavy, abych po doražení do chorvatska nastartoval, a nemusl řešit „kde je problém“.2) Při výběru řeším délku (od 300 do 360) – bude mít těch 60 cm navíc nějaký vliv (kromě nosnosti). Myslím tím například že kratší = pojede rychleji nebo naopak do 3m nejít, protože je to málo stabilní na moři….3) motor 4takt nebo 2takt? O elektromotoru neuvažuju...3) A poslední prosba - nemáte někdo dobré zkušenosti s konkrétní firmou? Klidně na SZ (nevím aby to neporušovalo pravidla fóra)V každém případě budu vděčný za každou zkušenost. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
raschi Odesláno 19. Květen 2018 Sdílet Odesláno 19. Květen 2018 Půjčený člun jsem nikdy neměl, budu to brát jen ze zkušenosti z několika svých člunů.1) pokud jsou v půjčovně schopni zkoušet člun, resp. motor při vrácení, určitě ho budou schopni předvést i při půjčování, při dobré vůli se dá domluvit všechno. Taky bych byl klidnější, kdyby mi někdo předvedl ověřený postup startování apod.2) čím delší člun, tím lepší. Delší člun má lepší stabilitu ve vlnách a se stejným zatížením a motorem půjde i líp do kluzu. 3m čluny se obvykle kombinují jen s 5hp motory, málokterý má povolené maximum aspoň těch 10hp, spíše méně. člun 3,6m a 15hp by byl asi ideál (ještě je relativně slušně přepravitelný, ale už uveze spolehlivě v kluzu 4člennou rodinu)3) 4takt bude komfortnější (tišší), 2takt bude výrazně lehčí, tedy lepší na manipulaci. Vyšší spotřebu 2T motoru proti 4T nemá smysl na 10 dnů uvažovat, to jsou rozdíly maximálně ve stokorunách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 19. Květen 2018 Sdílet Odesláno 19. Květen 2018 (upraveno) Skladací dno na moře ? to si projeď někde na rybníku klidnym jak zrcadlo Jedeš do vln , větru a vzdálíš se od břehu : přejíždíš mezi ostrovama - Neměl bys svojí ZAčÁTEčNICKOU myšlenku náhodou přehodnotit na RIB pevný dno !!! .... Pak už je ostatní stejně jedno - 10 dní neni likvidační doba trvání PS >>ODPOVěÄŽ NA OTÁZKU<< : pujč si rovnou 5+m gumák s pořádnym motorem v CHR , ""když už budeš mít ty papíry"" a věřim že tě to vyjde i levnějc .. doprava-(phm , vozejk , poplatky) , na vodu-(pojistka , kapitanát ,možná složení naložení v marině) , využití-(jen dny kdy opravdu pujdeš na vodu) A MÁš KLID A JISTOTU , že se s tim večer vrátíš do mariny v celku ;) ... TOŤ MUJ "OSOBNí" NÁZOR :cool: Upraveno 19. Květen 2018 uživatelem HANZTD Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kpetr1 Odesláno 20. Květen 2018 Autor Sdílet Odesláno 20. Květen 2018 Díky moc za poznámky a informace:Rashiad1) ok, to je pravda. půjčovnu si vyberu podle toho...ad2) OK, zvolím 360 - delší jsem nikde v nabídce nenašel a do auta se asi ani nevejde.ad3) asi bych šel do 2taktu. někde jsem i četl že 4takt se musí přepravovat v určité poloze, aby někam nenatekl olej...Hanztd:Je skládací dno fakt takový problém? Já s tím neplánuju jezdit někde okolo ostrová při velkejch vlnách (navíc pokud vím tak bych ani podle zákona neměl). Chěl jsem to jen na vyblbnutí dětí.... O tom půjčení ch jsem uvažoval. Jenže jedu do pidivesničky cca 30 km od splitu, kde možnost půjčení něčeho podobného prakticky nemožné. A navíc s člunem z čr se dostanu komplet do 15t, kdežto i třeba v trogiru (nejblíž ke mě) maj nejlevnější loď za 150-200e za den. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 20. Květen 2018 Sdílet Odesláno 20. Květen 2018 Kpetr1: Dobrá volba, 360 cm a 15HP 2T. (u 4T musíš skutečně převážet v určené poloze). Rozdíl ve spotřebě je v tvém případě zanedbatelný. HANZTD tě zbytečně vyděsil, určitě nebudeš jezdit v metrových vlnách a silném větru. 5 m RIB si tam půjčíš, ale okolo 100 Eček a benzín na den. Já jsem začínal 2,6m gumákem a 4HP a pojezdil jsem všechny ostrůvky v lokalitě Turanj, Filipjakov, i na Pašman jsem si troufnul. Pak jsem měl přesně to , co si hodláš půjčit a s tím už se dalo někam dojet. Teď mám 4m RIb a 25HP a to už vůbec není problém, i když plánuju narok 5m a 60Hp. Držím palce a přeji hezkou dovču. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se