Přejít na obsah
Plavidla.cz

Přívěs vs slaná voda

Martazs

Doporučené příspěvky

Ahoj,

mám loď necelé 2t a tento přívěs: http://www.yachtershop.sk/cz/pongratz-pba-2500-t-prives-na-prepravu-motorovych-clunu-p-5916-.html . Prodejce mi říkal, že ve slaně vodě ať zásadně spouštím loď jeřábem. Když pominu to zda to auto vytáhne/nevytáhne, tak prej kvuli tomu že ten přívěs strašně zničí slaná voda a za "těch pár tisíc" co zaplatím za jeřáb to prý nestojí.

Na druhou stranu zase někdo jiný mi říkal, že to spouští normálně na vozíku a že se na přívěsu nemá co zničit, ideálně po spuštění vzít hadici a propláchnout ho sladkou vodou. Když nic jiného, přijde mi o dost jednodušší vytáhnout si loď sám, než jezdit někam do maríny a složitě si něco domlouvat.

Díky za názory!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukni na vlakno kvalita privesu, resil jsem to take, nedopatrenim jsem zahucel po naboje kol. Riziko je pro bubny, samotna zarem zinkovana konstrukce neco vydrzi a stejne se vzdy trochu nasoli (i z jerabem nakladane lode, z vlnobiti atp). Pokud nemusis zajizdet vice nez po rafky, asi bych vubec nevahal, pokud ano, tak pak pokud mozno proplach, nenechat stat zabrzdeny a nezajizdet s horkymi naboji. Vnitrky bubnu stejne drive ci pozdeji zacnou rezavet. Do bubnu u vozidel vcetne privesu se sul dostava i v zime. Jerab jsem najimal jednou a dodnes jsem rad, ze lod silou vule nespadla.
Odkaz ke komentáři

Jeřáb jsem koukal že je nějaký menší defakto v každém přístavu, kolik tak může stát opravdu netušim. Otázka je cena a samozřejmě taky přidělání si zbytečných komplikací oproti samospuštění. Co jsem pochopil, tak pokud bude průplach sladkou vodou + nenechám zabržděné, mělo by to být ok?

Na druhou stranu pokud spustim jeřábem a vozejk nechám někde daleko od vody, tak se nenasolí vůbec. Plus v zimě s lodí moc nejezdim, tak by taky se solí neměl přijít do styku. Nedokážu odhadnout kolik tou solí můžu odebrat životnost, ale přijde mi že pokud se to odsolí, nezabrzdí tak by to nemělo být až tak hrozný..

Odkaz ke komentáři

Jo, rucni jeraby maji temer vsude, ale funkcnost a obsluha casto chybi. Co ja vim: dle tabulek je ubytek zinku vystaveneho primorske soli 5 mikronu za rok. Dle normy se zinkuje tusim mezi cca od 40 do 90 mikronu. Tz. zde problem s ohledem na zivotnost neni. Koroze konstrukce hrozi na mistech spatne pozinkovanych nebo narusenych. Tz. u ramu de facto problem obvykle neni, pokud zarovy pozink probehl kvalitne. A ty stredy kol - ano, idealne proplachnout, ale jak jsem zkousel, ani s pouzitim proplach systemu to neni 100%, voda vyteka spodkem bubnu a nahoru se moc nedostava. Myslim, ze vetsina to moc neresi, cemuz napovida i minimum reakci. Ale pokud mas moznost nezajet hloubeji nez po rafky nebo levny jerab, urcite je to citlivejsi reseni. Akorat jak clovek dojede na misto, mnohdy nema na vyber, prazi mu na hlavu, okolo je 8 radcu a pak je rad, ze to do vody nejak dostane.
Odkaz ke komentáři

Já preferuju maximální soběstačnost a být závislý ne jeřábu a nějaké nekvalifikované obsluze by pro mne byla nepřijatelná situace.

Dny dovolené jsou vzácné a ztratit pak jeden sháněním obsluhy, domlouváním kdy, pak čekáním. Koukat na nějaké provizorní řešení jejich technických problémů, chorvatský chaos při tom, na to nemám nervy.

Všechny samozvané pomocníky při spouštění odháním a techniku mám udělanou tak, abych to zvládl sám. Těch zkušeností, kdy jsem si nechal pomoci a výsledkem bylo něco ulomeného, odřeného či jinak poničeného mám více, takže tudy již nikdy.

Odkaz ke komentáři

Zajeď do vody , jedno jak hluboko , když budeš mít možnost opláchni "sladkou" vodou a cestou na odstavení si přidržuj brzdy at "se ohřejou" tim ti vyschnou , doma v čr si to mužeš pro klid duše odstrojit kolo buben a omrknout - hned máznout .

nic jiného bych ani nevymýšlel .

Odkaz ke komentáři