Přejít na obsah
Plavidla.cz

Coaster 600 DC

Lubor

Doporučené příspěvky

. Ta lavka co chci zkusit by se prikolikovala do brehu a nepustila by lod bliz. Lano na kazde strane by to stabilizovalo.

to určitě ne. první loď se "vztyčenou špičkou" ti to vyrve buď ze břehu nebo v horším případě z lodi. Na lodi to musí být otočné v obou rovinách - do stran a nahoru/dolů, na břehu jen položený a dobrou kotvu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

otevřeli jste tu zajímavé téma,nebylo by dobré založit samostatné vlákno o způsobech bezpečného kotvení?

v marině u mol je to jasné,zbývá klidná zátoka,frekventovaná vodní cesta a řeka s proudem,vždy pomocí lan,kotevních kolíků a kotvy či kotev (Maďarsko)

Upraveno uživatelem zdenek2013
Odkaz ke komentáři

Jak pise Sullaco, mam udelanou lavku z vysuvneho zebriku. Funguje to docela dobre, akorat je to prototyp a ten budu tedko muset predelavat, priste bych asi resil ze dvou profi samostatnejch zebriku nez z jednoho vysuvneho. Ten sem musel totiz hodne vyztuzit a tak tedko moc nefunguje system vysouvani, kterej sem si myslel, ze udelam z lodi, ale bohuzel musim sklopit zasunutej a pak ho vysunout ve vode. Nicmene potom je to uz v pohode. Kotvim zadkem ke brehu a jelikoz mam velkej ponor, cca 1.1 metru, tak docela daleko od brehu. Potreboval sem teda dlouhou lavku a po dlouhem rozmejsleni pouziti najezdovych ramp, jsem se stejne na vetsi delku nedostal, takze sem zvolil toto a delka vysunute lavky je cca 5.5 metru. Kdyz je zasunuta, tak je postavena a oprena o zad lode, samozrejme privazana, aby se nesklopila kdy nema :). Mam ji pridelanou na badeplatu na kloubu a na konci vytazene lavky je plovak, aby mohla vandrovat po hladine kdyz se houpe lod na lane. Jinak jak je videt na jednom obrazku, tak kdyz prijede Sullaco a jeste jeden kamarad, tak mam lod dostatecne ofendrovanou, to je pravda :lol:

http://www.fotoalbum.cz/g/alba/2017/0215/rf195202n3qqSPEiz1PcUtk6D5oTCdQkZDRXW3_m.jpg

http://www.fotoalbum.cz/g/alba/2017/0215/rf195207nwQVCUSe8TQ1fQgYbeLFUsKuPvJYBv_m.jpg

Odkaz ke komentáři

Koukám, že to máš na dvou čepech. David tady psal, že to musí být otočné ve dvou osách, aby se to neurvalo když se loď mrská na vlnách a lávka by byla ukotvená na břehu.

Taky jsem zvažoval žebřík, ale ten nemá tu pevnost když leží. Proto jsem nakonec volil nájezdovou rampu na motorky, která unese 250kg.

Odkaz ke komentáři

Loď ani přívěs zatím nemám, ale rolny jsou už připravené. :D

Trochu se mi nesešly barvy, ale to je daň za vývoj prototypu. Původní záměr se postupně rozvíjel a něco už bylo koupeno.

http://img25.rajce.idnes.cz/d2502/13/13727/13727969_3af64a4f0e4a0720db436b452d06279d/images/Rolny.jpg?ver=0

Odkaz ke komentáři

Koukám, že to máš na dvou čepech. .

Je to na dvou cepech, ale jak sem psal vzadu je plovak a tam je to navolno, plave na hladine, takze to nic nedela. Podobnej system sem mel na predchozi lodi 5 let a nebyl s tim zadnej problem. Samozrejme pouzivam jenom pri kotveni u ostrova, kde se leze do vody. Pri kotveni u mola zadi to nepouzivam, tam by to prave nefungovalo diky tomu sklapeni jenom v jednom smeru

Odkaz ke komentáři

Ahoj, na Slapech i Orlíku používám tyto kotvy :

na předku

http://img24.rajce.idnes.cz/d2402/13/13779/13779628_1aeeeeb00dbb0e7a808ce408f0de8d3e/images/kotva1.jpg?ver=0

kotvení např. při opalovačce nebo případně i noční pokud nejsem vyvázán ke břehu

a na zadek dávám tuto , pokud jsem na noc vyvázán provazem ke břehu tak se touto vytahuji od břehu na vodu - holt molo je molo ale když není :)

http://img24.rajce.idnes.cz/d2402/13/13779/13779628_1aeeeeb00dbb0e7a808ce408f0de8d3e/images/kotva2.jpg?ver=0

Jak psal výše David je tu nebezpečí kořenů a kamenů (jednu kotvu už mám schovanou u Cholína) ale jde to vyvléknout - používám to takto již několik sezon za sebou

Odkaz ke komentáři

Používám stejné kotvy jako ty, Bruce s řetězem na přídi (skvělá do bláta) a skládací na zádi,ale na Slapy i Orlík se údajně má použít na kotvení tzv.buchta,tedy závaží jak psal Viki, v Lídlu jsem minulý týden objevil jakousi pogumovanou činku,má tvar míče s uchem a váží od 4 do 14kg,což by klidně mohla být "ta buchta"
Odkaz ke komentáři

Bruce jsem nechal kdesi v Chorvatsku (povolil šroubek v šeklu), teď mám tuhle http://karlos68.rajce.idnes.cz/Dragous/#20161226_114051.jpg

O pařezech mi nemluvte, už se mi na kotvě podařilo 2 vytáhnout a jeden byl sakra velkej. Jednou mě zachránil ten dvojitý dřík, když jsem visel pod šutrem.

Používáte někdo něco takového?

Odkaz ke komentáři

Tvá kotva na přídi je snad Manta,ta by měla být nejlepší,drží dokonce spolehlivě i v dunajském štěrku, pokud je to Manta,poprosím tě o odkaz...

na spodním úchytu kotvy mám lano s bojkou,principielně to bude fungovat podobně,když se někde sekne,mám druhý konec na případné uvolnění a ostatním lodím je jasné,kde kotva je

Odkaz ke komentáři

Je moc pěkná, ale na mne je to robustní. Myslíš, že účinnost Danforth bude podobná? Ja potřebuju něco skládacího, nechci jí vozit vystavenou na špičce, tamtudy se bude často chodit. Kotevna je u Coastera mělká. Upraveno uživatelem Lubor
Odkaz ke komentáři

Já si ji nechal vyříznout na laseru. Mám 6kg a drží opravdu dobře. Jestli chceš, můžu poslat výkresy v dxf

děkuji předem,jen nevím, kde si ji nechat vyrobit,netuším jestli kamarád má v práci laser...ty plány jsou podle kotvy Mantus?

Upraveno uživatelem zdenek2013
Odkaz ke komentáři

Pouzivam stejne dve kotvy, prvni jsem kupoval pod nazvem bruce. Drzi vyborne v bahne, pisku, hure v travnatem porostu - spatne se tam zasekava. Samozrejme to chce min. 6 - 7 nasobek lana versus hloubka a davam i 3 m retezu - tahne uhel dolu a hlavne se nepredre. Kotva ma ocko na vyprostovaci lanko. Ta druha je lepsi na skalnate dno, ale na chorvatskych kamech nejlepe drzi ty jejich svarene draty...
Odkaz ke komentáři