Pavel Maxum Odesláno 3. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 3. Červenec 2018 Zkusím díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lajda Odesláno 27. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 27. Červenec 2018 (upraveno) Všechny zdravím, vlastním loď Sea Ray 185 sport, motor Mercruiser 3.0 MPI, 101 kW - doporučené maximální otáčky 4400- 4800. Mám převod nohy 2:00, vrtuli 14,3 x 21, se kterou na plný výkon motor dosahuje max. otáčky 3900 a rychlost podle GPS 52- 53 km/h. Potřeboval bych poradit, jakou koupit vrtuli, aby motor na plný výkon dosahoval výše uvedené doporučené otáčky. Děkuji Upraveno 27. Červenec 2018 uživatelem Lajda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 27. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 27. Červenec 2018 No nějaké nižší stoupání, zkusil bych 14 nebo 14,5 x 19 . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 27. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 27. Červenec 2018 Všechny zdravím, vlastním loď Sea Ray 185 sport, motor Mercruiser 3.0 MPI, 101 kW - doporučené maximální otáčky 4400- 4800. Mám převod nohy 2:00, vrtuli 14,3 x 21, se kterou na plný výkon motor dosahuje max. otáčky 3900 a rychlost podle GPS 52- 53 km/h. Potřeboval bych poradit, jakou koupit vrtuli, aby motor na plný výkon dosahoval výše uvedené doporučené otáčky. DěkujiVrtule sedí!! Pokud není nijak poškozená a nebo opravovaná nějakým kutilem,problém v ní nebude!!! Hledej problém v motoru!! S největší pravděpodobností má nízký výkon! bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 27. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 27. Červenec 2018 Nebo kecá otáčkoměr? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robert Odesláno 27. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 27. Červenec 2018 S 19' když zvedneÅ¡ otáÄky na 4400 tak jedeÅ¡ +/- stejnÄ› rychle jako teÄ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 28. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 28. Červenec 2018 Taky si myslím, že bude problém v motoru. Takováhle loď s tímhle motorem by myslím měla frčet přes 60, což by odpovídalo té 21" vrtuliNevím odkud jsi, ale kdyby to nebylo daleko, mohli bychom na zkoušku zkusit přehodit naše vrtule. Já řeším zase opačný problém, mám 14,75 x 19 a motor točím na hranici max. otáček a když bych přizvedl nohu, tak bych to možná přetočil, tak chci zkusit 21" než ji koupím. Ještě napiš jak rychle jsi ve skluzu. Já to mám asi za 6-7 vteřin - cca 36km/h ve třech lidech na palubě bez trim klapek (spíš 2,5 osob) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lajda Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 Taky si myslím, že bude problém v motoru. Takováhle loď s tímhle motorem by myslím měla frčet přes 60, což by odpovídalo té 21" vrtuliNevím odkud jsi, ale kdyby to nebylo daleko, mohli bychom na zkoušku zkusit přehodit naše vrtule. Já řeším zase opačný problém, mám 14,75 x 19 a motor točím na hranici max. otáček a když bych přizvedl nohu, tak bych to možná přetočil, tak chci zkusit 21" než ji koupím. Ještě napiš jak rychle jsi ve skluzu. Já to mám asi za 6-7 vteřin - cca 36km/h ve třech lidech na palubě bez trim klapek (spíš 2,5 osob)Teď jsem nebyl na vodě, ale do skluzu jde loď velmi rychle. Vyměnit vrtule vyzkoušet můžeme. Jsem z č. Budejovic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 3. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 3. Srpen 2018 To je jasny, v Budejicich je lod lehci, cim vic jses na jihu, tim mensi je tihova sila, to se to pak skluzuje! :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moravcik.tibor58 Odesláno 5. Září 2019 Sdílet Odesláno 5. Září 2019 Dobrý den. Som úplný začiatočník a čln gumák 330cm s 5 koňovým motorom Mercury. Problém je v tom, že čln sa rozbieha plynule asi do polovice plynu. To je maximum. Pri ďalšom pridávaní plynu už čln nezrýchľuje, len šľahá vodu. Je to už len mixer ponorený do vody. O nejakom sklze nemôže byť ani reči. Zdá sa mi, že motor má rezervu, ale vrtuľa je zle zvolená. Vedel by niekto poradiť, Ako čln zrýchliť? Výmenu motora za silnejší nezvažujem. Som invalid a Horko-ťažko manipulujem s 25kg motorom. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
raschi Odesláno 6. Září 2019 Sdílet Odesláno 6. Září 2019 S jakým obsazením? 5hp by na člunu 330cm mělo jednoho člověka dostat do kluzu. Takže zkontrolovat, zda je člun dost nafoukaný, polohu trimu motoru, přenést váhu více dopředu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hades Odesláno 25. Duben 2021 Sdílet Odesláno 25. Duben 2021 Nazdar pani Viete.poradit Mam 5,6m tohatshu 2t 90Vrtulu 13,5x15 hlinik a mam moznost vymenit za 13x21nerez Co by sa vymenou zmenilo ? Teroreticky ... dakujem za info Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 26. Duben 2021 Sdílet Odesláno 26. Duben 2021 S největší pravděpodobností se loď s takovou vrtulí nedostane do skluzu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 26. Duben 2021 Sdílet Odesláno 26. Duben 2021 Záleží na jaké lodi to máš, ale rozdíl ve stoupání je hodně velký. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karelgumak Odesláno 26. Duben 2021 Sdílet Odesláno 26. Duben 2021 Měl jsem loď 5,2m 90hp 2t, vrtule 17 stoupání a bylo to tak akorát aby se to ještě vydrapalo z vody, aniž bych musel stěhovat někoho do špičky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hades Odesláno 27. Duben 2021 Sdílet Odesláno 27. Duben 2021 Zdar, Na stranke : https://www.tohatsu.com/marine/int/accessories/prop.html Je ako jedna z možnosti voľby vrtule 13,2x21 k danému motoruAle píšu len light load žiaľ bez konkrétnejšieho popisu . koľko Kg zataže max tým myslia neviem. .. Mam to na Rio 550 Sol , bez posádky s motorom necelich 800kg. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 27. Duben 2021 Sdílet Odesláno 27. Duben 2021 No.... takova vrtule by teoreticky litala kolem treba 80km/h, pokud by ses dostal do kluzu. Jenze prechod do kluzu u tebe bude tak pri 20-25km/h a nevim jiste, jestli pri tak nizkych otackach motoru bude mit dost vykonu na to. Jak ti to jezdi s tou 15kou? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 27. Duben 2021 Sdílet Odesláno 27. Duben 2021 Zdar, Na stranke : https://www.tohatsu.com/marine/int/accessories/prop.html Je ako jedna z možnosti voľby vrtule 13,2x21 k danému motoruAle píšu len light load žiaľ bez konkrétnejšieho popisu . koľko Kg zataže max tým myslia neviem. .. Mam to na Rio 550 Sol , bez posádky s motorom necelich 800kg. Pokud máš loď, motor a vrtuli, tak nemá smysl koukat do teoretických tabulek.V takovém případě je třeba změřit kolik to jede a kolik při tom motor točí a podle toho zvážit, jestli by mohlo být přínosné použít trochu jinou vrtuli.Kolik to jede a točí při solo jízdě a při plném naložení? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HANZTD Odesláno 27. Duben 2021 Sdílet Odesláno 27. Duben 2021 (upraveno) prakticky NEotestuješ = NEzjistíš : tady ti i výpočty a tabulky posloužej jako SLOBOUNKEJ naznak něčeho >co by mohlo bejt kdyby< je to konkrétně o tom danym člunu , dnu lodě , motoru , nejlepe aspoň 70% zatížení .. a ujet jeden usek s vrtule TAHLE , přehodit ujet stejnej usek vrtule TAMTA atd pořád dokola , s dělánim si poznámek o otáčkach , času , rychlosti , průběhu , trimu !chceš akcelerovat číslo se drží nízko , chceš maximalku číslo se zvětšuje , chceš střed najdeš POUZE PRAKTICKYM TESTEM mam stejnej typ lodi SUZUKI Craft 18,5 open , jen 4T 90hp SUZUKU závěs , 5,6m lod váha při blbnutí cca 950kg (2 na lodi benzin full 100l ) + lyžař na 12m laně 100kg , začínal sem na 17" : akcelerace střela , nahoře už rychlost chabla , dal sem ROZVÁŽNĚ 19" rozdíl akcelerace 00 prd nahoře +5km/h , znova ROZVÁŽNĚ 21" světe div se akcelerace o +1-3sek (od17") pomalejší nahoře dalších +5km/h ,, na letošek nachystáno k testu 23" z předešlího očekávám akceleraci +3-5sek (od17") pomalejc a nahoře je jistejch +5km/h bez lyžaře v číslech 17" max 55km/h 6300ot/m , 21" max 65km/h 5200ot/m , takže 100ho mi vychází že co 2palce" to +5km/h a sražení otaček o cca 650/m -- vše origo SUZUKI vrtule , ale URČITĚ NE KUPOVANÝ V DRAHYM ČR ale v ITALII ! po veškerym čtení fór a ruznejch telefonech zjistíš , že ti nikdo nikdy neřekne jak to bude , TOHLE MUSÍŠ SÁM A S ODHODLÁNIM bez lyžaře se akcelerace vrací s 21" na +1-3sek (od 17") k dostání do skluzu ... a zamysli se nad tim nerezem , zvlášt u zavěsu ... origo list hliník ti vždy po ráně "uhne" v nej ulomí , nerez je tvrdej a "neuhne" vyštípne ti ploutev , ložiskovej domek , ohne osu atd ;) (opravdu múže bejt VŠE jen k úvaze , jak vrtule tak material co funguje mě / to zabije tebe ) Upraveno 27. Duben 2021 uživatelem HANZTD Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 27. Duben 2021 Sdílet Odesláno 27. Duben 2021 HANZTD pod tohle se podepíšu . Nevyzkoušíš a nezjistíš . Tabulky jsou jen orientačně a ten hliník místo nerezu svatá pravda. Očesal jsem na Berounce vrtuli tak , že z toho byl kultivátor a stačilo jen vyměnit vrtuli z té havarovaní nic nezbylo. Být tam nerez tak konec s převodovkou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hades Odesláno 28. Duben 2021 Sdílet Odesláno 28. Duben 2021 pýtal som sa na tu vrtuĺu lebo mi bola ponúknuta za dobrú cenu.. čo sa týka ostatného tak loď som kúpil minuli rok v podstate už po sezóne, bol som s ňou 1x na dunaji sa povoziť a odvtedy je v dielni a pracuje sa na nej.. nie je nová tak sme sa ju rozhodli trochu porobiť..keď sme na nej boli tak sme mali plnú 120L benzínu a 4 osoby dospelé a 2 deti.. spolu odhadujem 550Kg nákladu nemeral som nič , časy dokonca ani otácky si nepamatám, tak že k tomu neviem poskytnúť info. subjektivne loď išla , dobre , do sklzu určite.. a švagor hovoril že na tel. pozeral GPS speedmeter a najvaciu rýchlosť si pamatal 47Km/h ale v akých otáčkach a či po prúde alebo proti to neviem, tak že v podstate žiadne informácie nemám.počkám kým to dorobíme ,a ako hovoríte vyskúšam a pomerám uvidím , kúpil som tu 21-tku fakt bola lacno aj s puzdrom na môj motor. ďakujem za rady a informácie , dám vedieť ako to dopadlo.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 28. Duben 2021 Sdílet Odesláno 28. Duben 2021 Až to vyzkoušíš, určitě se poděl o zjištění. Chování lodě po změně stoupání vrtule je věčné a oblíbené téma. Osobně si myslím, že ta 21 bude moc těžká. Možná to bude zajímavé pro solo jízdu bez zátěže na delší rychlou cestu, protože motor nepůjde do tak vysokých otáček. Ale dynamika nic moc a s více lidma už to bude nepoužitelné. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sandál Odesláno 6. Červen 2021 Sdílet Odesláno 6. Červen 2021 Neleží náhodou někomu doma vrtule 14,5 19 L 19 drážek na pentu? Asi ne ale co kdyby...dík. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sandál Odesláno 20. Červen 2021 Sdílet Odesláno 20. Červen 2021 Tak propeler je na světě. Díky Bootcentru! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mič Odesláno 30. Leden 2022 Sdílet Odesláno 30. Leden 2022 Chlapy někdo mi říkal, že na moře by se měla dát jiný propeller kvůli hustotě slané vody. Je to pravda nebo blbost. Mám Selva 75koní v manuálu píšou 13/27 - žádnou jinou záměnu neuvádí. Na sladké to jezdí asi pěkně cca 50km/hod. Na moři jsem nebyl, ted se prvně chystám do Chorvatska tak řeším jestli mám vrtuli měnit. díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se