Přejít na obsah
Plavidla.cz

Jak se pocita vytlak?

xrat76

Doporučené příspěvky

Nevim, proste nevim jak to aplikovat. Ty to vis, ale nez bys mi pomoh, tak si me tu davas misto abys mi poradil. Radsi mi chces dokazovat ze sem debil, nez bys mi rek kolik treba unese krychle vzduchu. Archimeduv zakon je jasnej a urcite s tim ma co delat, jen bych se pro sichr radej zeptak treba znalyho kamose, ale toho bohuzel nemam. Sem najivka ze sem se pokusil prihlasit na forum k lidem co to maj zmakly.. Na Wiki mi taky neporadili, sem trapak..
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou rovnající se tíze kapaliny tělesem vytlačené. :D

V překladu ve vodě - m3 = tuna výtlaku. :) V praxi je to o dost složitější, ale na to přijdeš, až ten domek dáš na vodu a on ti vesele půjde ke dnu. Teda soudě podle tvé otázky a nepochopení nápověd. :)

Odkaz ke komentáři

Ja vim dobře jak zrusit ucet na tomhle foru.

Jestli ti nase dobře minene rady nejsou dost dobry, doporučuju ti si zajit na FB, muzes si tam postěžovat jaky jsme naduty hajzlove, ze ti nechceme vysvětlit tak složitou věc jako je Archimeduv zákon a najdi si tam nejakou 16tiletou studentku gymplu, která bude mit zajem ti to prakticky ukazat ve vane. ;)

Zda se ze bezny formy studia (jako ze si něco prectes a pochopíš co se tam pise) jsou dnesnim studujicim na hony vzdalene.

A mimochodem... jestli ses na zakladni skole nedozvedel nic, tak to je tvoje chyba a ne jejich. Jedinej problém je, ze ve skole se mas ucit, a ne ze se tam nechas ucit a uvidíš jak jim to pujde. ;) Vono totiž se často stava, ze znalosti ze zakladni skoly clovek i na něco potrebuje.

Odkaz ke komentáři

Tak to je masakr, něco takovýho už jsem dlouho nezažil a to ani na FB, kde občas úžasem nemůžu zavřít ústa. Viki, vystihnul jsi to v poslední větě dobře, jen mám pocit, že není sám, kdo mezi mladými trpí podobným problémem, všeobecné vzdělání je čím dál "hlubší", lidi jsou čím dál arogantnější a za jejich problémy, tupost a nepoužitelnost můžou všichni okolo, jen oni ne.

xrat76 - mít tě po ruce, tak by jsi to hodně těžce vydejchával, lidi s tvých chováním mi vadí i na protějším chodníku

Odkaz ke komentáři

Viky. S tou 16 letou studentkou ve vaně, no to bych se nechal taky vzdělávat. Jééžíííš, to by mne stíhačka přerazila.

A teď vážně.

----------------------

Xrate76. Výtlak je jednoduchý. Příklad, z kterého vyjdeš: 1dm3 je 1 litr vody a to je váha 1 kg.

Spočítáš podle použitých materiálů celkovou váhu, t.j. chatky, výstroje, posádky + váhu plováků a plošiny. Dejme tomu máš 2200 kg.

Dáš chatku např. na katamaran, teda dva plováky. Rozměry plováků na projektované vodorysce jsou 600 x 80cm. Převedeš na dm, t.j. 60 x 8 = 480 dm2. Máš dva plováky, proto 480 x 2 = 960 dm2.

Když tyto plováky zatížiš celkovou váhou 960 kg, máš ponor 10 cm, neboli 1 dm. Celkovou váhu 2200 : 960 = cca 2,3 dm. To je tvůj ponor, převedeš si ho na centimetry - 23 cm.

Napsal jsem to jednoduše, snad to pochopíš. Podle potřeby mne můžeš kontaktovat mailem.

Ale měl bys trochu zapracovat na základním vzdělání, abys tady nebyl všem pro smích. Půjč si z knihovny nějakou literaturu o stavbě motorových člunů a jachet. Z toho se naučíš základní pojmy, vzorce, výpočty. A taky, jak se co jmenuje a co to dělá.

Usnadní Ti to začátky na vodě i tady. Ber nás s rezervou, i my někdy máme své dny a specifický humor.

Se měj. samoliter.

Odkaz ke komentáři

Dík Anachy. Taky se rád zasměju anebo i rýpnu, ale taky si vzpomenu, že i já jsem byl kdysi v mládí neskutečný zelenáč.

Něco spravilo samostudium a mnoho věcí jsem se dozvědel v praxi, špicoval uši, tahal jsem moudra a zkušenosti od jiných. A tak to předávám dál.

Jen někteří vlci zapomněli, že i oni byli kdysi nezkušenými štěněty.

Vyčítat, že je línej, blbej, neučil se, nezná Archimedův zákon, neumí počítat. Neumí si najít relevantní informace, tak do piči s ním. Jsme přeci tvrďáci, co se budeme s ním babrat.

Ale tím nezískáme dalšího člověka, který bude slušný, zapálený pro věc a milovat vše kolem vody. Jen bude neskutečně nasranej a všude nás pomlouvat, že jsme povýšení, nadutí, hovada atd.

Já ho radši něco naučím, usměrním, dám mu možnost se v tomto oboru vzdělávat podle potřeby a získám člověka, který pro všechny kolem vody bude jen přínosem. To nevylučuje, že z kohokoli se může vyklubat nějaký gauner.

Ale radši budu věřit, má cesta má význam. To není naivita, ale životní zkušenost.

Dvě věci. Tá první je empatie, schopnost se vcítit do osoby, povahy a jednání toho druhého.

Tá druhá. Jednej s ním tak, jak bys chtěl, aby se chovali k tobě, kdybys byl na jeho místě. samoliter.

Upraveno uživatelem samoliter
Odkaz ke komentáři

Samoliter.... samozrejme mas pravdu, pokud ale nedokazes člověka dovest k tomu, aby se o svoje znalosti nejak zaslouzil, nebude znat jejich cenu. Muze si znovu a znovu stěžovat na to, ze mu někdo něco nerekl nebo ho něco nenaucil. To nikam nevede.

Cena poznani je vysoka. A cim snazsi je informace získat, tim min lidi zna a oceni jejich skutečnou cenu. Nejde o to informace mit, jde o to je pochopit. Chtel jsem mu pomoct aby je nejen mel, ale i pochopil. Když si to někdo necha naservírovat tak, jako mu je das ty, mozna mu to ted pomuze rychlejs a snadno, ale co priste?

Nas narod hloupne, tobe to nevadi? Podle mne to je spatne a nebojim se to rict.

Odkaz ke komentáři

Věčná otázka.... dát někomu najíst, nebo ho naučit lovit? :D

Snahu dát jen tolik informací, aby to člověka donutilo přemýšlet nad problémem, někam ho to navedlo, poradit, popostrčit atd. chápu a rád v praxi uplatňuju u lidí, kteří za to stojí.

Lidem na kterých mi nezáleží rád dám ucelenou informaci. Nakreslím, spočítám, vymyslím. Ten člověk to použije, vyřeší mu to aktuální problém, ale nadále zůstane hloupý.

Tady si několik lidí ve svém pozitivním přístupu k nováčkům myslelo, že ten člověk za to stojí, ale evidentně nestál. :(

Je lepší mu tady ten výtlak (a nejen ten) spočítat, nebo je lepší pomoct mu pochopit ty principy? Jak říkám, věčná to otázka.

Edit:

Nemám ambice vzdělávat národ, ale těch pár lidí od vody nám za to a priory stojí ne?

Upraveno uživatelem Zdenda
Odkaz ke komentáři

Hoši, klídek. Vikyho jsem poznal osobně a před jeho profesionalitou v oboru i kolem lodí, klobouk dolu. To říkám vážně a střízlivej.

Ale mám jiný přístup. Podle dvou příspěvků mám okamžitě odsoudit někoho něznámeho? Ano může být třeba lenoch, co se neučil a teď chce pohodlně přijít k nějakým informacím. Nebo si je fakt neumí najít, a když najde, nerozumí jim hned z prvního pohledu. Kupř. dysleksie, dysgrafie. Zapracuje i nasranost na obou stranách.

Nejsem bůh, ani soudce. Nemám patent na rozum. Jen pomůžu, když můžu.

Jestli to dotyčný ocení, není pro mne důležité. Rozhodující je, jestli na sobě zapracuje a bude přínosem i nám všem. Třeba že bude o jednoho ignoranta na vodě míň.

A to je pro nás důležité. samoliter.

Upraveno uživatelem samoliter
Odkaz ke komentáři

Jaká chvála Viky. Komu čest, tomu čest. A můj přístup k xratovi je jen o jiném úhlu pohledu a možná víc empatie a tolerance. Už mne kontaktoval mailem a je to úplně jiný člověk, než tady, kde zapracovala oboustranná nasranost. Dostane se mu informací, které potřebuje o stavbě menších hausbotů. A doufám že se bez problému zařadí k lidem na vodě. Možná za pár let se s ním někdo potká na vodě a myslím, že to může být příjemné setkání.

Tak už to přestaňte řešit. Dejte si pivko a zazimujte lodě. samoliter.

Odkaz ke komentáři