Přejít na obsah
Plavidla.cz

Koroze motoru po výměně vrtule

petrs

Doporučené příspěvky

Ahoj měl bych prosbu o radu.

Na začátku sezóny jsem pořídil na svou Hondu 50 novou nerezovou vrtuli. Po sezóně jsem zjistil, že noha začíná korodovat ( puchýřkuje barva) a anoda je mnohem vice zanesená , než v minulých letech. http://skipper3.rajce.net/lod

Motor je pověšen na zrcadle , které je celé okované nerezovým plechem a je celou sezónu ponořený ve vodě.

Myslíte , že by pomohlo propojit plech zrcadla s mínusem baterky?

Díky Petr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemá ta anoda misto zanaseni mizet?

ona vykvete - vypadá větší, ale při tom pomalu mizí

podle mně to dělá ta nerez vrtule a nerez zrcadlo. pospojil bych to. je to moc různejch kovů pohromadě.

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Taky mě láká nerezová vrtule, ale s korozí by to přece nemělo mít nic společného, protože drážkované pouzdro na hřídeli je odděleno od tělesa vrtule gumovým silentblokem, nebo (v mém případě ) u vrtule Vortex plastovým pouzdrem. Já jsem na svém novém motoru (Suzuki 25 RL) měnil anody po třech letech, kdy už tam toho moc nebylo. Loď byla ve slané vodě každý rok 5-6týdnů, tak nevím jestli je to normální? Letos jsem dal nové (objednal jsem do slané vody) a po dovolené jsou už hezky vykvetlé. Ještě mi vy zkušení poraďte, jestli s nerez vrtulí bude znát nějaký rozdíl, myslím tím , jestli to pojede trochu líp? Předpokládám, že tenší a vyleštěné listy mají menší odpor.
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Přesně to si myslím , ale přesně jsem nepochopil jak to správně udělat :( . Motor je samozřejmně prošroubovám přes ten nerez. Předpokládám , že je vše vodivě spojené přes tělo motoru. Proto mě napadlo to uzemnění na mínus baterky.
Odkaz ke komentáři

Uz je to sice dost let co jsem z elektroniky maturoval ale podle me to s minusem baterky nema co delat,tam budou rozdilny potencialy nerez/hlinik a protoze vrtuli stejne neuzemnis tak to musej pobrat poradny anody,nejvic by to mel odnest ten krouzek pod propelerem kdyz bude z nerezu (ten propeler). Ale treba je to jinak,cesty proudu jsou nevyzpytatelne :)
Odkaz ke komentáři

• 11 months later...
  • 4 weeks later...

Souhlasím s Robertem.. pokud máš na motoru správné anody (sladká=Mg nebo Al) a jsou v pořádku, musí pobrat i nerezovou vrtuli.

Bacha, BF50 má anodu taky na bloku motoru resp. pod konzolou a ty musí být také v pořádku vč. kostřícího káblíku. Poměrně často se na to zapomíná.

Ještě mě napadá - kde a jak kotvíš?

Plavbě zdar...:)

Odkaz ke komentáři

Vojta_wog:

Ahoj , nevím zda to bylo na mě , ale kotvím v Týně n/V :)

Jinak sumarizace za minulou sezónu.

Než jsem to dal na vodu , tak jsem mimo jiné provedl :

noha dolu při kontrole vrtulky chlazení , při té příležitosti kompletní očištěné spojů a anody.

Kontrola a očištění anody na noze, kontrola propojení - kablík je v pořádku.

Celé jsem to proměřil Ó_metrem - není to sice profi měřák ,ale vše ukazovalo nulový odpor, takže jsem nic dalšího nepropojoval.

Výsledek - stále stejné plus problémy s chlazením. Výstup se ucpával šupinkami. Takže letos asi dám zase původní vrtuli. Jediný problém vidím v tom , že nevím jaký typ anody tam mám :(

Ahoj Petr.

Odkaz ke komentáři

to petrs:

Promiň, špatně jsem se vyjádřil...

S tím kotvením - víc než o místo jde o způsob kotvení - stává se to zřídka, ale vyloučit se nedá, že ti to žere bludný proud (molo, jiné plavidlo... během kotvení).

No a s typem anod - když jsou "vyžrané" a budeš dávat výhledově nové, tak se přidrž raději dražšího originálu, který ale bude fungovat na 100% (je to hliník a ten je jak pro sladkou vodu, tak slanou).

PS: nezapomenout na anodu na bloku a pod konzolou (celkem 2ks na noze, 1ks na bloku a 1ks pod konzolou - vše cca 2.000,- v originále:)

Odkaz ke komentáři

to petrs:

Promiň, špatně jsem se vyjádřil...

S tím kotvením - víc než o místo jde o způsob kotvení - stává se to zřídka, ale vyloučit se nedá, že ti to žere bludný proud (molo, jiné plavidlo... během kotvení).

No a s typem anod - když jsou "vyžrané" a budeš dávat výhledově nové, tak se přidrž raději dražšího originálu, který ale bude fungovat na 100% (je to hliník a ten je jak pro sladkou vodu, tak slanou).

PS: nezapomenout na anodu na bloku a pod konzolou (celkem 2ks na noze, 1ks na bloku a 1ks pod konzolou - vše cca 2.000,- v originále:)

zejména máš- li na lodi zataženejch 220V a ukostřenejch. pak je tam docela slušnej žravej potenciál

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...