Přejít na obsah
Plavidla.cz

Staromodni minikluzaky

viky_cz

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 537
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

jj prodávám, ale není důvod se mračit nebo smutnit, za 1. trochu jsem v tom zahučel penězma, za 2. chci postavit další dva lepší ve dvou různejch verzích pro známý, a za 3. je tak alespoň šance že bude o dalšího "blázna" víc :cool:

tenhle byl více méně zkušební co všechno to obnáší, jak to vlastně jede, jestli to má vůbec cenu a tak, nechtěl jsem do toho hned cpát nesmysl a ztrácet kdo ví kolik času když jsem nevěděl co od toho čekat, ale jak psal viky - stojí to za to :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

za 2. chci postavit další dva lepší ve dvou různejch verzích pro známý,

Zkusil bych trochu bombírované dno - kýlovitost, pokud možno proměnnou - a větší úhel náběhu - cca 5° - mezi kýlem a outorem. Bude to tužší, mohla by bejt slabší obšívka a půjde to líp z vody i do vln

Odkaz ke komentáři

Davide o to nejde, jestli o tom emerikani dneska vedi kulovy. U tohodle je snadna stavba zaklad a dela se to podle puvodnich planu.

Tyhle kluzáky vymysleli v době, kdy jsi o uhlu nabehu a outorech vedel kulovy i ty. Pravdepodobne jsi se zkusenostma byl zrovna ve fazi "Ema ma misu, mama ma maso." ;)

Obsivka je 6mm překližka, slabsi bych si asi ani netroufl.

Odkaz ke komentáři

já hlavně slabší obšívku nepotřebuju, neumim si představit že stojim na slabší :) hodně by se dalo ušetřit na těch prknech, ty dělaj váhu! zatím je chci zachovat, ale zkusim jim vyfrézovat odlehčení, to ničemu vadit nebude... a dva lidi z okruhu mi řekli ať tomu udělám takový ty ploutve, na kterých se to ve skluzu zvedne z vody, že to pojede rychlejc, ale to nechci, pak už to není ono, nejdřív jsem chtěl udělat minimaxe - od něčeho se odrazit, a požadavky to splňuje celkem na výbornou :cool:
Odkaz ke komentáři

Davide o to nejde, jestli o tom emerikani dneska vedi kulovy. U tohodle je snadna stavba zaklad a dela se to podle puvodnich planu.

Tyhle kluzáky vymysleli v době, kdy jsi o uhlu nabehu a outorech vedel kulovy i ty. Pravdepodobne jsi se zkusenostma byl zrovna ve fazi "Ema ma misu, mama ma maso." ;)

Obsivka je 6mm překližka, slabsi bych si asi ani netroufl.

První klouzavá loď, tehdy ještě plachetnice, byla v roce 1898 a 1928 už je nějakej Uffa Fox mydlil sériově. První použitelnej přívěšák byl v roce 1909 od Ole Evinruda, měl jen 3 koně. Vylepšilo se to někdy kolem 1920. První pořádnej 4- takt udělala Homelite v 1962.

Už před II. WW byly klouzavý lodě běžný.

Minimost je z roku 1962, tedy dávno po objevení principu plavby v kluzu a vymyšlení optimálního tvaru dne pro různá použití a podmínky. Takže není podstatný, co jsem věděl v tomhle roce já, ale jeho konstruktér. Udělal ho stavebně jednoduchej a proto asi i konstrukčně pochybnej. Na dno by stačila 4mm překližka a s olaminovánim i 3mm. Lišty z venku na dně u zádě na dvě věci, atd.

Tedy, když chce msman stavět další, dovolil jsem si navrhnout nějaká vylepšení. Tys dostal pupínky.

Odkaz ke komentáři

Ale vůbec ne ... na pupínky mam k reseni uplne jiny problémy, nemam ve zvyku brat tyhle věci nejak zvlast vazne.

Radit takovyhle upravy nekomu, kdo proste veme plan na dvoudeskac a smontuje ho podle nich, mi prijde.... jak to rict... zbytecny. Ze o tom vi kulovy je zcela nedulezity. Stejne jako je to nedulezity u mne. Proste - je to clun, plni funkci - je s nim sranda. Tot vse.

Když mu chces radit, bud to delej tak, aby to pochopil, nebo se na to vykasli a nech ho bejt při jeho zabave. To je asi jako kdybych ja tady nekomu vypravel o polarizaci vysokyho napeti ve fotonasobici scintilačního detektoru. Zbytecny.

Ten "emerickej" konstrukter mozna o tech vecech vedel vic nez my všichni dohromady, ale Minimax proste na tohle není stavenej.

Odkaz ke komentáři

msman napsal, že chce vyrobit další a lepší.

David poradil jak by se to dalo vylepšit.

msman neznal některé loďařské termíny.

Viky obhajuje původní konstrukci, naznačuje že David nechápe pointu záměru a tím bere Davidovi prostor pro vysvětlení msmanovi co ty loďařské termíny znamenají.

Diskuse jde opět jiným směrem....

Upraveno uživatelem Lubor
Odkaz ke komentáři

. To je asi jako kdybych ja tady nekomu vypravel o polarizaci vysokyho napeti ve fotonasobici scintilačního detektoru. Zbytecny.

Vicky, tady určitě. Ale kdyby na Fóru o scintilačním čuramentu si někdo stěžoval, že mu slátanina podle plánku z ABC nechce excitovat elektrony a nemaká mu fotonásobič, předpokládám, že bys mu napsal, že krystal nemůže bejt z kuchyňský soli, dynoda z vařečky, dostatečného vakua nedosáhne pumpičkou od bicyklu a 220V nebude to správně vysoký napětí.

A, co jsem koukal na různé jiné plány lodí emerickech kutilů, tak je to povětšinou o tom samým. Triviální stavba "už aby to bylo", ale plavební schopnosti slabé.

Odkaz ke komentáři

Pravdu dis. :)

Akorát my si na ten americkej vysokorychlostni perinak nestezujem. ;)

Ze ta konstrukce je uplne blba, to je. Jenze pro nas patlaly to je vyhoda. Zlepsovat plavebni vlastnosti .. OK. Ale jestli to ma mit vyznam, musel bys to asi podat systemem ABC, protože jinak se na nas neda. :D

Odkaz ke komentáři

To eliptický prohnutí bys udělal spíš blíž k ose, nebo naopak k boku? To by asi pak nemusela bejt ta kýlová lať co tam dělá bordel? Nebo možná dvě trojúhelníkový tak v 1/3 od osy?

Získá se tim co? bude to stabilnější v přímce a taky zatáčivější? Na vlnách to asi bude skákat pořád stejně co?

Přijde mi, že když se to véčko udělá v rovný ploše směrem k zádi, tak se složitost výroby nijak zásadně nezvýší. Naopak se zvýší tuhost dna.

Odkaz ke komentáři

• 3 weeks later...