Přejít na obsah
Plavidla.cz

Staromodni minikluzaky

viky_cz

Doporučené příspěvky

Píšeš si někam kolik hodin jsi na tom strávil? Nejspíš tě limituje počet svěrek, ale čekal jsem, že stavba bude 2 - 3 dení záležitost.

Denne tak 2-3 hodiny na tom delam, ale nikam si to nepisu, akorat si to fotim, takze se z toho da neco odvodit. Potiz je v tom, ze nedelam podle planu, takze dost casu zabere vymejsleni jak dal a musim vsechno delat opatrne.

(Krome toho jeste kolem Stedryho dne jsem nemel ani uplne jasno, jak se pouziva lepidlo ktery jsem koupil a to neni jedinej problem mezi mnou a drevem....)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 537
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

OK, tak to jo. To já když se zavřu do dílny, tak mě manželka tahá večer na večeři. Jak se do něčeho pustim, tak nevim kdy přestat.

Navíc až ta dílna bude kompletní.... Chybí mi dodělat "přemýšlecí zónu"..... mam tam gauč, slušný audio a lednici s teplotou sedmýho schodu. :) Už to jen ustavit do finálního stavu a zaizolovat stropy atd. atd.

Odkaz ke komentáři

No... ja na to bohužel fyzicky nemam, abych makal celej den (to by bylo na delší povidani), krome toho jak nemam ponk, tak bych to asi ani nedal se zadama. Takze delam tak, aby mne to bavilo. ;)

Třeba dneska jsem ještě neudelal nic. Rano jsem rozmrazoval auto (nejak jsem podcenil obsah fridexu, uz z nej vymrzala voda), pak jsem se stavil v praci, kde jsem zkejsnul 3 hodiny, pak na postu a do OBI pro materiál. Jo a na poradu u Packy, to bylo dulezity.

Abych teda nebyl uplne plonkovej, koupil jsem další late, lepidlo a smirgl do flexy. A moznaaaa..... pujdu vecer něco delat.... spis si tam pujdu jenom premyslet. :D

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si to včera pekne nechal projit hlavou a prisel na to, ze mi predevsim musí sednout hrany, dno nesmí bejt v ty plochy casti nejak nesymetricky zkrouceny a hlavne tam nesmí bejt pnuti, aby dno nemelo tendenci vibrovat a praskat.

Dneska jsem asi hodinu a pul porovnaval, zabrušoval, pritahoval sroubkama... a tak dále.

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/30122014279B.jpg

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/30122014284B.jpg

S vedomim, ze když mi nekde nejaka mezera zbyde, tak to proste podlozim a dolepim potom, jsem to normalne napatlal lepidlem.

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/30122014282B_2014-12-30.jpg

A tedka mam do zejtra cas. ;)

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/30122014283B.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak už to dostává finální tvary co?

Teď když to máš skoro hotový, tak by mě zajímal tvuj názor na postup stavby.... Je vhodnější nejdřív udělat kostru a na ní pak udělat obšívku, nebo nejdřív sešít obšívku a do ní pak vlepit kostru pro zpevnění?

Já jsem kdysi stavěl člun malej (velikosti pramice). Tehdy ještě internet nebyl tak rozšířenej a s dial-up připojením nehrozilo nějaký hledání postupu stavby. O lodích jsem věděl akorát to, že se pohybujou na vodě. :D Tak jsem si to všechno musel vymyslet.

Udělal jsem něco jako "montážní rám". říkat tomu montážní rám je dost nadnesený. Prostě jsem měl jeden hranolek v ose lodě a dva na krajích. Podložil jsem je tak, abych dostal potřebný Véčko dna lodě. Pak jsem nařezal díly dna a položil jsem si je na ten rám. Pak jsem po obvodu přilepil latě a k nim boky a zrcadlo. Příď jsem ohnul a stáhnul lanem. To byla největší pakárna. O šití jsem tehdy ještě nevěděl.

Pak jsem vlepil kýl a pak už žebra. V podstatě jen samotný latě žeber, který jsem v rozích spojoval trojúhelníky z překližky. šlo to celkem dobře a rychle. Výhodu oproti tvýmu postupu vidim v tom, že jsem všechny latě přitáhnul pěkně až k překližce. Byly to krátký kousky a dobře se s nima manipulovalo. Nebyly tam mezery a nemusel jsem nic brousit. Pod lavicema byly žebra v celku z překližky. Ty mi zajišťovaly správnej tvar a taky tuhost trupu. Lavice tam byly 3, takže cca po metru.

Nebyl by ten postup použitelnej i na tenhle kluzák? Tvuj postup jsem viděl používat hlavně na větší lodě.

Odkaz ke komentáři

Ja to muzu tezko posoudit.

Vzhledem k tomu, ze jedinej jasnej tvar bylo to dno, který jsem udelal podle puvodnich planu, tak mi nezbývalo nic jiného, nez to udelat takhle. Nebyl v tom nejakej plan, proste jsem to delal jak to vyslo. Mezery tam mam tak do 5mm, co nevyplni lepidlo, to dodelam.

Ono taky se dost meni tim, ze mam tu paterni bednu. Pak je tam spousta slozitosti, jako například to, ze se nemuzes chytit tvaru kylu. Ale vis co.... všechno je jednou poprvy. ;)

Odkaz ke komentáři

Fotky nemam. Ani stavby, ani tý loďky. Digi foťáky tehdy snad ani ještě nebyly a loďku mi po 2 letech někdo ukradl. Nijak jsem se nedivil. Byla trvale na rybníce, jen uvázaná provazem ke kolíku vedle chajdy. Na zimu jsem jí vytahl na břeh a otočil dnem vzhůru.

Prostě jsem měl z překližky udělanou obšívku (jednou lomenou), která by se ale bez výztuhy na vodě samozřejmě zbortila. Takže jsem jí musel vyztužit žebrama. Po asi půl metru jsem na překližku (ze vnitř :) ) lepil samostatný latě. Spoje latí na tupo. Až když to zaschlo, tak jsem přes rohy přilepil z obou stran trojúhelníky překližky. Ve finále tak ty latě vytvořily pevný žebro. V zásadě šlo o to, že když byla lať o nějakej ten milimetr kratší, tak se nic nedělo. K překližce byla přitažená pevně a ta nepřesnost se projevila ve spoji latí, kde to ničemu nevadilo.

Výhoda byla v tom, že jsem přilepil všechny latě najednou. Namazal jsem je lepidlem, položil na dno a zatěžkal závažím, pytli s pískem a podobnym bordelem co jsem v dílně našel. Pak jsem loď otočil na bok a přilepil latě na boky. To samý druhej bok. Až na závěr jsem zase loď usadil zpět na ten rám vyměřil jsem to a přilepil jsem ty trojúhelníky, abych spojil jednotlivý latě. Teprve tim to dostalo finální tuhost a tvar. Překližka pod lavicema se přilepila k latím stejně jako na jiných žebrech ty samotný trojúhelníky.

S veeelkou dávkou fantazie bych to přirovnal k tomuto:

To čemu by se u mě dalo říct opravdový žebro byly vlastně jen ty desky překližky pod lavicema.

Měl jsem tehdy hromadu armádních beden z překližky a nějaký střešní latě..... :) Vzniklo z toho docela pěkný přibližovadlo

Upraveno uživatelem Zdenda
Odkaz ke komentáři

Taková stavba naruby. :) Neměl jsem žádný plány. Všechno jsem řešil za pochodu. Primární byly rozměry překližkových beden, aby to vyšlo. :)

Nejdřív jsem si nařezal překližku a nastavil jí na potřebnou délku. Vždy jsem spojil 2 desky. Spoje jsem samozřejmě rozložil střídavě tak, aby nevyšly všechny na jedno (budoucí) žebro. Pak jsem jednotlivý pruhy sestavil a spojil rohovými latěmi a kýlovou latí. Podle výsledku jsem začal měřit a řezat ty žebrový latě.

Jak říkám, plány jsem na to neměl, jen základní výkres vnějších rozměrů podle rozměrů těch beden.

Odkaz ke komentáři

už tě chvalit nebudu aby jsi nakonec nezpychnul-proč jsou ty vyztuhy na žebrech jako když pes chči.e? :)

zitra jedu na hřbitov tak se asi zastavim abych to viděl in-natura(chces privezt ty jemne piliny?ometu zarivky v truhlarně)

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Vyztuhy jsem mel nejak nachystany.... a davalo to smysl, ale povedlo se mi nektery z nich prohodit. Bude to z vetsi casti zakryty bortem, takze to nejak moc neresim.

Jinak inspekce probehla uz dneska. Byl jsem ocenen za usili, jaky věnuju tomu, abych nefotil ten neuveritelnej bordel, kterej mam na pude.

A ranni smena zajistila další posun smerem ulozeni paluby.

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/03012015294B.jpg

Z tech zasadnejsich věci - vyresil jsem zrcadlo na motor. Je to 24mm překližky, vyztuzeno hlinikovou pasovinou proti vytrzeni. Prijde na to ještě horni hrana z hlinikovyho U-cka.

Odkaz ke komentáři

Vyztuhy jsem mel nejak nachystany.... a davalo to smysl, ale povedlo se mi nektery z nich prohodit. Bude to z vetsi casti zakryty bortem, takze to nejak moc neresim.

Jinak inspekce probehla uz dneska. Byl jsem ocenen za usili, jaky věnuju tomu, abych nefotil ten neuveritelnej bordel, kterej mam na pude.

A ranni smena zajistila další posun smerem ulozeni paluby.

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/03012015294B.jpg

Z tech zasadnejsich věci - vyresil jsem zrcadlo na motor. Je to 24mm překližky, vyztuzeno hlinikovou pasovinou proti vytrzeni. Prijde na to ještě horni hrana z hlinikovyho U-cka.

Jen bych tě chtěl upozornit,že standartní tlouška zrcadla pro motory je 42 - 45 mm. Při té tvé tloušce se ti může stát,že ti nepůjdou dotáhnout upevnovací šrouby,protože již budou na max dotažení a stále ještě bude mezera mezi závěsem a zrcadlem.Pokud máš motor,který na tom budeš zkoušet,zkus si dotáhnout šrouby a změř jakou potřebuješ min.tloušku zrcadla!

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

No..... na velky lodicce mam 21mm překližku z obou stran olaminovanou. Je pravda, ze tedka tam klinovou podložku mam, ale slo to i bez ni. Vyhovelo to na všechny 3 motory co mam (25HP, 8HP, 5HP), zvenku ještě prijde minimalne 4mm plastova deska, takze myslim ze to vyjde. Je fakt, ze ten 25HP motor jsem musel nejak mirne podlozit, na 21mm to neslo, ale chybelo jenom malo, takze myslim ze ten ma minimum 1". 5HP motor jde stahnout i na min.

No... jinak ke dnesku.... nez doslo lepidlo, dospel jsem sem:

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/04012015305B.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak. Dnes opticky nevyznamny, organizacne však vyjimecny meznik - pripasoval a dolepil jsem na trup všechno co na nej patri.

Byla namontovana komplet horni paluba a motorova vana. U motorovy vany jsem poněkud pokazil postup vkladani dilu a když uz jsem mel všechno na lepidle, tak jsem zjistil ze tam dno motorovy vany nedostanu. Hrube nasili sice zpusobilo esteticke vady, nicmene dno vlozeno JEST. :)

http://www.starelode.cz/media/kunena/attachments/58/11012015310B.jpg

Přes tejden chci brousit a ladit a pristi vikend bych zkusil laminovat. To bude zuzo.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...