Přejít na obsah
Plavidla.cz

10 nebo raději 15 hp?

Doporučené příspěvky

Zdravíčko, naváži na toto vlákno, s podobným problémem, ať to tu nezasírám.

Již jsem to psal na jachting diskusi, ale tam to nepadlo na plodnou půdu :)

Zkusím to tedy, zde.

Našel by se někdo, ochotný zapůjčit na mou loď k vyzkoušení 8 - 9,8 - 9,9 nebo 15 HP závěsný motor (čtyřtaktní) ?

Nacházím se s loďkou na Slapské přehradě, 118 říční km.

Jde mi čistě o to, zjistit, jak by se má loď se silnějším motorem chovala. Ve specifikaci má uvedeno 8-15HP, nyní je na ní 5HP@6HP a moc to nejede a dost to řve, zejména ve více lidech než v jednom.

Detaily ohledně půjčení bych doladil přes email.

Děkuji případnému dobromlovi :)

Upraveno uživatelem marx2000
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 148
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

marx 2000 na jakou lod to vlastně chceš ? mezi 5-8-15 Hp moc rozdílu nebude , trochu víc vlny a podle roku výroby a "taktu" jinej hluk . Rychlost nic moc . PS proč se nezeptáš u Schoona na Slapech ??

Zdarec, loď je u mě v podpisu. Je to 3,7x1,6 m polypropylen člun.

řeším to pro to, že bych chtěl jet v kluzu i s rodinkou a zároveň u toho neohluchnul - zkrátka větší kultivovanost a výkonová rezerva :)

Takhle, když jedu sám, to se současným 5-6hp motorem rozjedu na cca. 21-22km/h, musím však použít prodlužovák píny a posunout se směrem od motoru ke špici lodě.

Je pravda, že když sedím vzadu u motoru, tak se to na plný knedlík taky rozjede, špice klesne dolů a frčí to.

Co však řeším je nedostatek síly, když vezu ženu a dceru a její kamarádku a psa nebo podobnou konfiguraci. V podstatě stačí druhý dospělý člověk (žená váží 60kg já 85kg) a už to moc nejede, tak 11 km/h, ale to už je hluk jak kráva :)

Motor musím tahat do prudkého svahu kolem 45° v délce cca. 25m těžkým lesním terénem, proto je pro mne zásadní hmotnost. Tohatsu 9,8 má suchých 37 kg. Mezitím co 9,9-15 hp motor má kolem 45 kg.

Myslím, že pro mou potřebu by stačil 4takt dvouválec s lehce větší sílou a větší vrtulí. Dvoutaktu se straním hlavně kvůli hluku a taky jsem zatím nenarazil na nějaký s pínou souběžnou s podélnou osou lodě. Vždy směřovala jakoby do strany.

Určitě existuje řešení, protože koukáme od chaty přímo na přehradu a vidím neustále lodě s malým (10-15HP) motorem, jak to tiše uhánějí a na palubě třeba 4 lidé (no, jsou to spíš gumáky). Samořejmě "plazící se prdlavky" převažují :)

Jelikož jsem teď v létě na chatě skoro pořád, nemám problém se s někým z vás sejít a hodit pokec nad pivem. Mnohem raději než tu psát slohová cvičení :D

Děkuji moc za odezvu a zdravím i ostatní lidi.

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Žena říkala, že by raději novej. Navíc, do budoucna, s E10 nevim, jak by si takový případný dvoutakt z druhé ruky poradil.

Tak teď nevím, esi karbec bo střiknu. Takovej Tohatsu MFS15 ES se svými 43kg suché váhy by se mi líbil. Následuje Suzina DF15 AS (44 kg) a Mercury F15 EFI (45 kg), vše vstřikování paliva.

Teď se samozřejmě nabízí otázka, kde nejvýhodněji :) Asi bude rozumnější, nechat nákup na jaro, že?

Odkaz ke komentáři

Mercury F15efi mohu nabídnout za 64600 v manuálu a za 79900 s elektrickým startem.

Děkuji za seriozní nabídku, to je fajn cena. Na českém netu jsem našel nejlevněji kolem 72 000,-

Jak jsem psal o příspěvek výše, nejsem si jist, jestli je moudré kupovat motor přes půl roku předem.

Odkaz ke komentáři