Přejít na obsah
Plavidla.cz

10 nebo raději 15 hp?

Doporučené příspěvky

No může to dělat proudění vody pod trupem, dostává se na propeller v "bublinkách" a dělá to bordel - ideální by bylo zkusit to opravdu pustit dolů. Měl jsem na gumáku pětku s klasickou nohou a občas to udělalo v prudké zatáčce při kluzu to co popisuješ, potom jsem tam měl osmu z dlouhou nohou a problémy nebyly.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 148
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Přitom za jízdy to ale tak nevypadá, že by přisával vzduch shora. Můžu vyzkoušet na antikavitační desku přidělat nějaký rozšiřovací křidýlka, aby byla větší... podle mě to saje zpod člunu.

máš gumák dost nafouklej??? dělá to i měkký dno

Odkaz ke komentáři

Nafouknutý je dost. Dokonce jsem v sobotu nějak ve spěchu zapomněl nafouknout kýl úplně :-D a přišel jsem na to až po 20km. Vůbec to nebylo znát, jelo to rovně, jelo to ve třech lidech 30km/h. Stejně jako když jsem to nafouknul :-)

Ještě uvažuju o tom, že si na ebay koupím otáčkoměr, ať vidím co to dělá.

Upraveno uživatelem Rimmerak
Odkaz ke komentáři

Zkusil bych tu těžší vrtuli,na křidýlka se vyprdni......

Letos na to už kašlu, musím koupit pneu na auto a tak, takže 2800 za vrtuli co jsem koukal je teď nad rozpočet. Ale pořeším to na jaře. Koukal jsem na youtube, a na 15ky s gumákem dávají normálně 3x9 1/4x11. Je tam i srovnání s 9 1/4 x 8 a rozdíl je 29 vs 38kmh.

PS lepší vzít Solas, nebo Yamaha/Parsun? Solas cca 2800kč, Parsun z ebay přímo z číny kolem 2200.

Odkaz ke komentáři

letos už se na to vybodni a na jare prijed na Labe-nebo na Jarní sraz(pokud ho nekdo bude chtít dat dohromady na Vltave nad Prahou) ja ti ji pujcim a vyzkousiš-koupit je pak otazka 2-3 dnu

ale budu te sledovat ostrizim zrakem :lol:

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Ok, pokud do tý doby nespadne z nebe nějaký peníz, nebo nevydržím zimní čekání a nekoupím si tu se stoupáním 11 na blind, tak budu rád, když se uvidíme a zkusíme to vyměnit :-) Děkuji za nabídku.

Každopádně dneska mrknu na to, jestli ne na ní nalitý rozměr a pokud nebude, zkusím nějak z výšky listu dopočíst, co to má za stoupání.

Odkaz ke komentáři

jo a jeste jednu vychytavku-dej si tam delsí startovací snuru-pokud ten tvuj motor jsem uz nemel v ,,praci,, a mas tam 6mm modrou-je kratka a pri startovaní se preseka o ten pruvlak v krytu-aspon vsechny Parsuny co jsem videl tim trpeli Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Mrknu na to. Jestli jsi z Prahy, možná už u tebe ten motor v parádě byl. Koupil jsem ho v Kunraticích, servisovanej prej byl "dole v Praze".

Udělal jsem hrubý výpočet...

8" šroub při otáčkách 2644 (5500/převod) je 537,7m/min - 10% prokluz = 29km/h

11" šroub při stejných otáčkách a prokluzu = 39,8 km/h.

Pokud je tam byť jen teoretický rozdíl 10km/h tak je to celkem hodně.

Divný je, že mě to jelo těch 29km/h ale určitě sem neměl max otáčky motoru (5500). Tudíž bych měl mít jiný (větší stoupání) šroub než 8", nebo byl nižší prokluz.

Naměřil jsem všechno možné, zakreslil jsem to do přiloženého obrázku.

Míry v centimetrech. Na šroubu nic napsáno není. Opsaný průměr cca 22cm => 9" (má být ale 9 1/4") a výška listu v bočním průměru 6cm.

Zrcadlo člunu odshora po dno (zvenku samozřejmě) je 37cm. Hlavní antikavitační deska je tedy 8cm pod dnem.

http://rimmerak-freewind.rajce.idnes.cz/nastenka#parsun-15.jpg

Odkaz ke komentáři

V čem spočívá ta nekvalita? Nejsou vyvážené, nebo jaký je jejich problém?

Našel jsem i třeba tohle za 2600 s poštou... http://www.ebay.com/itm/Aluminum-Propeller-9-1-4x11-for-Yamaha-9-9HP-15HP-Outboard-Motor-/221501651366?pt=Boat_Parts_Accessories_Gear&hash=item339286f9a6&vxp=mtr

Odkaz ke komentáři

promin ale už to zacinaš moc pitvat-za 2 700 ji koupis i u Repy(jak jsem vcera koukal) a pres zimu bude možna i nejaka akce

jinak tyhle ,,levne,,stejne dela jedna fabrika-made in Korea-a ostatní to od ní berou a polepej svym logem

Letos to odjezdi stim co mas a na jare se uvidí

Odkaz ke komentáři

Vrtuli Solas co jsem kupoval před pěti lety tak byla vyrobena ve státech. Chodila jak víno, dokud jsem v 70 km/h netrefil větev o průměru 10 cm. Pravda, že druhá co jsem pak dotáhnul (teď koukám na krabici) tak je východní, nicméně je naprosto stejná a funguje stejně jako ta americká. Co se dneska nedělá v číně...
Odkaz ke komentáři

Fabrika "Solas"-Korea Vždy,ale je to jedno.Já jen ty propelery opravuji a tak zjištuji,že jsou z mněkčího mat. a tak se snáze deformují.Ronvěž i Michigen a jeho prop. s lisovaným pouzdrem jsou horší / jsou tenčí listy a snáze se deformují-mám ale na mysli pro výkonné motory,ty vaše pár konová šudlátka to asi nezohýbají/ nežli ty Michigen Vortex.Vysvětluji si to tak,že to dělaj v jiné fabrice. A Vortex je stejně kvalitní jako origo Mercury /možná vyroba ve stejné fabrice!

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Utloukli jste mě přívalem argumentů. :) Ale teda jako ještě k tý SOLASce, Bootcentrum, vždyť si mi jí opravoval a byla pak furt křivá bo si mi říkal nakonec, že to byl celkem fest materiál, tak teď jsem z toho fakt čůro :O Mimo jiné chtěl jsem 350 Magnum a seru na to. To je šudlátko tak na gumák. Kurva :(

Hoši, já se bavim :) :) :)

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Utloukli jste mě přívalem argumentů. :) Ale teda jako ještě k tý SOLASce, Bootcentrum, vždyť si mi jí opravoval a byla pak furt křivá bo si mi říkal nakonec, že to byl celkem fest materiál, tak teď jsem z toho fakt čůro :O Mimo jiné chtěl jsem 350 Magnum a seru na to. To je šudlátko tak na gumák. Kurva :(

Hoši, já se bavim :) :) :)

No...co na to říci...těžko si mohu po nějaké dlouhé době si pamatovat co jsem říkal..a zároven tvrdit,že to bylo nějak jinak,tech propelerů opravuji dost a nějaká vyjádření zákazníka po "letech".......

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...