Přejít na obsah
Plavidla.cz

10 nebo raději 15 hp?

Doporučené příspěvky

Ahoj,

mám snadný dotaz, na který jsem nenašel nikde moc odpovědí. Stojí před mnou volba. 9,8HP - cca 209ccm, dvouválec nebo 15HP - 323ccm, dvouválec. Desítka je o pár tisícovek dražší, ale lepší značka a pohledově v lepším stavu. Taky je tam rozdíl 10kg. Zatím neuvažuji o změně gumáku za něco většího. Rád se u moře svezu rychleji. 2lidi + pes + spoustu věcí a chci jet ve skluzu. Počítal jsem ty hmotnosti a vycházelo mi to s desítkou na poměr 1HP - 28kg což už je údajně na hraně pro skluz.

Je tedy podle vás zkušenějších lepší tahat se s o 10kg těším motorem a mít motor s nižšími max. otáčkami (tišší) a s 5 koněmi k dobru?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 148
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Na člun 15 HP ještě můžu. Finančně je to asi takhle, 15ka je Parsun, rok 2008 za cca 32 a Tohatsu je 10ka za cca 37 a rok taky 2008. Tudíž 15 je levnější, ale je to "Yamaha made in China". Už ale 6 let jezdil, tak by mohl jezdit dál :-) Potom je tu Parsun 9,8 který je kopií toho Tohatsu 9,8 - funglovka i s nádrží za 39. Ale to už je na mě moc. Ta 15 se mi finančně nejvíc líbí. Peněz není dvakrát na zbyt.

EDIT: Jdu do 15 :-) I přítelkyně mi řekla "ber silnější, nebo to budeš zase za rok, dva chtít měnit" :-) Jak já jí miluju :-)

Upraveno uživatelem Rimmerak
Odkaz ke komentáři

moje zkušenost: gumák Suzumar 350VIB (mimochodem vysokotlaká podlaha strašný nesmysl) se suzuki 9,9 (323 ccm) ve třech dospělých s bagáží v pohodě skluz. Dnes mám Rib 400 a Suzuki 25 RL který jede ve čtyřech dospělých ve skluzu, ale to je max. když naložíme ještě dvě děti (asi 45 kg) je to trápení. Pošilhávám po Yamaze 40Hp a taky samozřejmě po větším člunu.
Odkaz ke komentáři

""

Díky, díky pánové.

Ono u nás není moc míst, kde si ten výkon užít :( Stáhnul jsem si mapku, kde se smí ve skluzu a je to žalostné :(

""

A proto další moje další loď nesmí mít pod 300 oslů :) Zlatý Labe!!!

""

A proto další loď bude tak max. 60 HP a to ještě v naftáku a až se budu chtít pořádně povozit zajedu na labe za Sullacem :) :)

Odkaz ke komentáři

...Tak zatím všichni z rodiny, kteří můj nový motor viděli, tak mi řekli, že jsem se zbláznil, že mi to ten člun potopí, když to na něj pověsím :-D Ale na youtube jsem 3,2m gumáky s 15kou viděl a pohoda :-) Tak jsem zvědavý. Příští týden to zajdu na SPS zapsat a pak fííí na nějakou vodu.
Odkaz ke komentáři

Tak už jsem konečně našel celkem rozumně popsáno, kde můžu jezdit v kluzu. Labe od Chvaletic celé až na hranice, Vltava od Třebenic až po Mělník (Včetně Berounky po přístav Radotín) a Vltava (Kamýk). Pokud mám součinitel výkonu pod 60, jako že určitě mám tak můžu mimo letní sezónu v kluzu i na Orlík. Je to tak, nebo jsem špatně pochopil úřednický jazyk?
Odkaz ke komentáři