Přejít na obsah
Plavidla.cz

Loď vhodná na naše řeky

Zdenda

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 377
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Tak samozřejmě, že to jde. Našel jsem vloni variantu v laminátu (tady je ovšem otázka, jestli udávaná váha byla správná), ale minimálně kdejaká dřevěnka to splňuje s přehledem. Viz třeba Maxikova loď, kterou teď rekonstruuje. V reálu vypadá ještě líp, než na fotkách.

Takových lodí je v nabídce mnohem víc. Stačí se vysr... na všechny ty moderní materiály jako laminát, karbon a podobný nesmysly. Ve dřevě to jde jednoduše a za rozumnej peníz.

Spíš jsem si díky tomuhle vláknu uvědomil, že cesta vede jedině dřevem. :)

P.S. ale abych nekřivdil... je možný, že ty laminátky budou pevnější.

Upraveno uživatelem Zdenda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zdenku, já jsem to nemyslel tak, že to nebude pevný. Spíš jen, že je dost možný, že ty laminátky jsou pevnější. Když kolikrát na moři vidim, jaký rány ty lodě vydrží. Netušim, jestli jsou tak pevně stavěný i dřevěnky.

Tý hniloby a plísně jsem se taky bál... pořád se bojím. Proto jsem nikdy nechtěl dřevěnou loď. :)

I když i v laminátce může pekelně řádit plíseň. Když jsem koupil plachetnici.... to byl ráj plísně. Co šlo jsem dal nový. Stejně to pořád smrdělo. Nakonec pomohl až ozon. Od tý doby je klid.

Odkaz ke komentáři

No Zdendo samo sebou ze to nejde podle tveho zadani ale na to prijdes az si na tom vylameš zuby a to sem pochopitelne nenapišeš . Ta kombinace jak jsi napsal je nerealna uz na prvni pohled. Pokud tedy nekde nesleviš . Treba z hmotnosti nebo oddelene koupeliy a Wc

Napsal bys i nějakej argument k podpoře svýho tvrzení?

Odkaz ke komentáři

No Zdendo samo sebou ze to nejde podle tveho zadani ale na to prijdes az si na tom vylameš zuby a to sem pochopitelne nenapišeš . Ta kombinace jak jsi napsal je nerealna uz na prvni pohled. Pokud tedy nekde nesleviš . Treba z hmotnosti nebo oddelene koupeliy a Wc

Napsal bys i nějakej argument k podpoře svýho tvrzení?

Zdendo tak

1, zkušenosti , cca mám lodě 25

2. pohodlné spaní pro 4 lidi znamená cca 7 metrů délky ,tzn ve špici 2 na sedačkách 2 apod.

3 . oddělná koupelka a WC znamená + 0,5-1 metru podle typu a šířky lodě

tzn potřebudeš cca 7 mětrů loď v té nejkratší délce .

4, v laminátu to představuje 1,5-2,5 tuny plus vozík 350 kg bržděný cca . Už jsi přes váhu

5, laminát vesus dřevo . Laminát sice neplave , ale vzhledem k pevnosti je výrazně lehčí než dřevo . Ne náhodou pro to , tam kde se klade důraz na pevnost a lehkost se používá laminát a podobně a karoserie a čluny nejsou ze dřeva ale právě z laminátu , kevlaru atp.

6.polaminátovat dřevo je v kombinaci s vodou vražedný ,bo to pod tím hnije a ve finále se to odloupne .(jiný obyv dřeva a laminátu.)

7.stavba tě vyjde pěkně draho a jestli jsem to dobře odhadl je na to omezený rozpočet a zkušenosti . I tak zase přes váhu

8.Udělat to z tenké překližky ,, rozpadne se to .

atd

Odkaz ke komentáři

Zdenku jj ale myslím že se tím řídit nebude.Ale třeba tady http://www.botentekoop.nl seženeš fakt hezký lodě za dobrý prachy .

Jinak stavba ,,,lodi ................ to je pakárna a hlavně jak s tím nemáš zkušenosti tak to je konec . To s je lepší si počkat nebo si víc našetřit a koupit něco co už plavě a časem přes zimu si upravit to svoje :-)

Odkaz ke komentáři

KBfotoservis, dík za argumenty. Nechci je nijak rozebírat, byť řadu z nich považuju za minimálně zavádějící. Beru to jako tvuj osobní názor a jsem ti za něj vděčnej. Jsem rád, že jsou tu pořád lidi, kteří se snaží ostatním šetřit kapsu.

Zdenku, o mc gregorovi se toho už všude možně napsalo hodně. Bohužel je to jedna z mála lodí, které se mi fakt nelíbí. Neříkám, že je to špatná loď. To ani náhodou. Jen se mi prostě nelíbí.

Vypadá to, že v dohledný době budu muset převzít podnik po rodičích. To bych pak mohl mít víc času na takovýhle hraní. :) Tim spíš bych ale potřeboval pohlídat tu váhu. Ne že bych neutáhl třeba 2 tuny, ale táhnout takovej kolos jen na pár dnů na řeku je komplikovaný. Tak uvidim co z toho vyleze.

P.S. zvláštní je, že je řada plachetnic který to zadání s přehledem splňují, ale u motoráku to prý není řešitelný? :)

Odkaz ke komentáři

Zdendo já věděl že si to nevezmeš k srdci stejně jako tom30 . Moje argumenty nejsou zavádějící ale pravdivý jen je nechceš slyšet . Pak Plachetnice je plachetnice a ne lod na řeku ještě naší . Ale to je jedno , čeká tě "pochod" údolím slz :-) než za pár let toho buď necháš , nebo si dáš mokrej hadr na čelo a koupíš kompromis .
Odkaz ke komentáři

Proč může 7m plachetnice vážit bez balastu klidně 700kg a stejně dlouhej motorák váží 1,5 - 2,5t?

P.S. kdysi (ještě na škole) jsem si postavil maličkej motoráček 4m. Nic složitýho. Použil jsem tehdy úplně obyč. obalovou překližku, kterou jsem z venku potáhnul jednou vrstvou laminátu. Bylo to za 2 měsíce hotový i s prstem v nose. 2 roky jsem se s tim "plavil" na rybníku. Pak jsem to dal kámošovi na ryby s tím, že to nejspíš dlouho nevydrží, protože je to jen obalová překližka. Jemu to ale po roce ukradli. Měl to trvale na vodě. Překližka prej držela dobře. Zkušenosti minimální, ale technologii jsem si na tom prckovi vyzkoušel.

Já mam na plachetnici zrcadlo a podlahu v kokpitu udělaný z olaminovaný překližky. Vloni jsem části vyřezával a nezdále se mi to bejt oddělený, shnilý či cokoliv jinýho. Asi spíš záleží na kvalitě zpracování.

Odkaz ke komentáři

Já nevim no.... Přišlo mi, že výška je +- centimetry stejná u plachetnice i u motoráku. šířka plachetnic bývá taky 2,55, jako u těch větších motoráků. Možná, že je to tuhostí trupu. Třeba je tam prostě víc laminátu. Těžko říct.

Samozřejmě je to jen nějakej odhad. Snažim se brát motorák bez vestavěnýho motoru. Ty litiňáky motory maji snad "tunu". :D

V něčem ten rozdíl bude. jen zatim netušim v čem.

Odkaz ke komentáři

Taky záleží jaká je síla laminátu, u novejch polskejch plachetnic uvádějí na zatěžovanejch místech 8mm, což motorák bude asi silnější. Já mám na 34let mladý laminátový plachetnici 40mm na dně.

Pořizoval jsem jí na turistiku, primárně orlík + plavby po čr řekách ado budoucna s ní chci plout holandsko a francii po kanálech. Ponor do metru, diesel 13hp, vevnitř hafo místa, 2m dlouhej kokpit, ten plánuju komplet zaplachtovat. Jediný omezení mám v hmotnosti, prázdná lod 2840kg, ale až s tím bude potřeba jezdit i po silnici tak asi pořídím něco na způsob dodávky s dlouhym šasi a uzpůsobím to na naložení lodě., vyjde to levnějš jak koupit vlek a provozovat vhodný auto.

Odkaz ke komentáři

Proč může 7m plachetnice vážit bez balastu klidně 700kg a stejně dlouhej motorák váží 1,5 - 2,5t?

P.S. kdysi (ještě na škole) jsem si postavil maličkej motoráček 4m. Nic složitýho. Použil jsem tehdy úplně obyč. obalovou překližku, kterou jsem z venku potáhnul jednou vrstvou laminátu. Bylo to za 2 měsíce hotový i s prstem v nose. 2 roky jsem se s tim "plavil" na rybníku. Pak jsem to dal kámošovi na ryby s tím, že to nejspíš dlouho nevydrží, protože je to jen obalová překližka. Jemu to ale po roce ukradli. Měl to trvale na vodě. Překližka prej držela dobře. Zkušenosti minimální, ale technologii jsem si na tom prckovi vyzkoušel.

Já mam na plachetnici zrcadlo a podlahu v kokpitu udělaný z olaminovaný překližky. Vloni jsem části vyřezával a nezdále se mi to bejt oddělený, shnilý či cokoliv jinýho. Asi spíš záleží na kvalitě zpracování.

Zdendo ,, komu není rady tomu není pomoci , jednak si zapomněl zadání a tváříš se ,že je to jinak , a jednak !!!! obalová překližka na rybníku :D tvl to snad nemyslíš vážně ???? !!! to jak píšeš znamená,že tvoje znalosti o lodích jsou úplně mizivé , Ps ale v klidu vyzkoušej to . No a taková drobnost ,až vpluješ s plachetnicí o komory v Klavaerch nebo na Smichově a drcne tě velká lod nebo proud vody o žebřík nebo kamenou zeď , pak pochopíš. Ale v klidu , postav si to , klidně ze ztracenýho bednění , :D jak říkám čeká tě cesta údolím pláče ,, Vezměte se za ruku s tom 30 dej si na to jeho vodomet a budete oba spokojený :D

Odkaz ke komentáři

Proč by obalovka nešla, dřív se stavělo z toho co bylo, běžně i olaminovanej sololit. Jeden takovej bezmála 50let starej motorák mám na zahradě, stavěnej na wartburga v přídi a na kluz. Kdyby do něj několik let nepršelo, tak by byl v kondici. Takhle vyhníl sololit na dně kde byla dlouho napršená voda, ale 30 let přežil bez úhony.
Odkaz ke komentáři

možná kdybys místo invektiv a výsměchu napsal něco konkrétního, tak by to mělo alespoň nějakou váhu. Takhle už to působí minimálně divně. :(

Netušim, jak moc toho víš o plachetnicích. Evidentně moc ne.

Ta poslední věta je ukázka ubohosti. No nic no, asi nemáme o čem diskutovat.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...