Přejít na obsah
Plavidla.cz

Ahojte všichni! - představení se

zito

Doporučené příspěvky

Ahoj,

rád bych se vám všem tady představil. Jsem Kuba, 20 let z Prahy. Zrovna jsem se zde zaregistroval, že jsem nový zmiňovat tedy nemusím Very Happy...

Proč jsem vlastně začal hledat fóra týkající se lodí, je to jednoduché... Asi 6 let zpět jsem se začal věnovat civilnímu letectví, kterému bych také rád obětoval svůj život. Nicméně přibližně 2-3 roky zpět jsem se tak zamyslel, že by nemuslo být špatné k tomu přidat i rekreační plutí na lodi, nejlépe se mnou jakožto VMP... Dnes jsem však díky kamarádovi zjistil, jak krásné to doopravdy je, vzít si loďku a jen tak si vyplout, i po té Vltavě v Praze. Odreagování, pohoda, klid... Začal jsem si tedy zjišťovat možnosti a cesty, jak se k průkazu VMP vlastně dostat. To, že jsem tu má ale úplně jiný důvod - pár otázek na vás, již zkušenějších - ale o tom až níže.. Jinak bych asi mohl říci, že pobyt na souši je pro mě vcelku nudný, prostě musím být buďto ve vzduchu, nebo na vodě.. Smile A na souš pak tedy občas jen vylézt pro jídlo a pár fotek noční oblohy na dlouho závěrku, ale to už je moc okecávání.. Smile

A tak tedy, chci se vás zeptat... jak jsem zjistil, zřízení průkazu VMP není nic složitého, s nějakou tou doložkou navíc jsem našel do 5.000 CZK... Problém je ale, na čem pak ten průkaz uplatnit. Rozhodně tu nebudu psát, že mám na to, si koupit vlastní loď a ještě udržovat kompletně za vlastní peníze. To je rozhodně možná ještě finančně mnohem dál, než si zřídit průkaz pilota (a to i toho dopravního)... Tedy, o co mi jde... Mám pár nápadů, nevím ale jakou cestu zvolit a hlavně přes koho. Jednou z možností je, najít někoho, kdo loď má, ale nemá čas s ní moc často jezdit natož ji udržovat. Další možnost, která mne přišla realizovatelná, seznámit se s někým kdo loď má, má čas jezdit, ale rád by se s ní podělil s někým dalším, za cenu spoluúdržby... No a ta poslední možnost, nejdražší, najít někoho, kdo by chtěl jít do projektu nějakou loďku zcela postavit nebo neprovozuschopnou společně opravit a pak s ní trajdat.. Smile

Se zmíněným kamarádem jsem se svezl na lodi Janneman, která se mi opravu zalíbila jak relativně velkým prostorem k pobytu, tak i samotnou konstrukcí. Líbí se mi lodě podobné konstrukce, schovat se v dešti, dojít si na příď a užívat větru.

Zmínil jsem, že nemám peníze na to, koupit si vlastní loď. Stejně tak mně vytřely zrak i ceny "pronájmu lodí" u jedné pražské půjčovny... něco přes 12000 bez kauce na dobu od 9-18h je pro mne vážně moc a proto bych rád našel cestu co jsem popsal výše, tedy spíše "kamarádskou". Stejně tak bych tím rád získal zkušenosti díky opravám a vylepšením z oblasti elektroniky, mechaniky, motorů atd. To se asi nikdy neztratí.

Píšu sice docela pozdě v noci a vidím 2x víc monitorů než ve skutečnosti mám, ale snad jsem napsal vše, co jsem chtěl a doufám, že se mi tu brzy objeví nějaké pozitivní komentáře, tipy a nápady, jak se k tomuto dalšímu světu dostat a sžít se s ním.. Smile

Takže zatím zdar!

Kuba

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No nevím co Ti na to odpovědět, ale asi většina vlastníků lodi co si ji sami udržují mi dá za pravdu, že by si na svoji loď hned tak někoho nepustili. Vždyť to jsou naši miláčci a tou údržbou (vylepšováním, píglováním atd.) na ní strávíme pomalu více času než tou plavbou. :)
Odkaz ke komentáři

Anachy má určitě pravdu. A když to vezmu z druhýho pohledu. Přišel za mnou známý , že už 3 roky nevytáhl loď , že mu nejde zpátečka a jestli to nechám opravit, že si s ní můžu jezdit a že si jí občas vezme. říkám OK bude to supr. No byly jsme s ní 2x na vodě pěkný fajn, ale není to moje, člověk se bojí aby mu s tím nic neprovedl a nemůže si nic upravit a tak... Dopadlo to tak,že jsme před týdnem koupili svojí loď ve který se můžu vrtat jak chci
Odkaz ke komentáři

Anachy má určitě pravdu. A když to vezmu z druhýho pohledu. Přišel za mnou známý , že už 3 roky nevytáhl loď , že mu nejde zpátečka a jestli to nechám opravit, že si s ní můžu jezdit a že si jí občas vezme. říkám OK bude to supr. No byly jsme s ní 2x na vodě pěkný fajn, ale není to moje, člověk se bojí aby mu s tím nic neprovedl a nemůže si nic upravit a tak... Dopadlo to tak,že jsme před týdnem koupili svojí loď ve který se můžu vrtat jak chci

Tak ať Ti Dragoš pěkně slouží. :)

Odkaz ke komentáři

Jj, je to tak jak to napsal Anachy, my co jsme tady to máme jako životního koníčka a o tom to je, a skoro všichni se v tom vrtáme, vylepšujeme a udržujeme si sami, taky proto ty naše mazlíky máme tak rádi. Nepůjčujeme a nedělíme se ani o údržbu. Jo a na vodě poznáš na první pohled loď z půjčovny.....

Myslím že časem dospěješ k tomu, si pořídit třeba malou ale vlastní lodičku. Ale přeju hodně štěstí s hledáním alternativ.

karelgumak: gratuluji a vítej v další fázi .... laminát je holt laminát :)

Odkaz ke komentáři

Ahoj Zito , tedy doufám že nemáš nic společnýho s Landou :-) ale souhlasím s tím co píší Anachy a Mirzík ,, Když ti někdo přefikne manželku , není to takovej problém jako když se ti někdo nevhodně otře o Tvojí lod :-) ale moje cesta byla asi tato ,, malej laminát - elektromotor, větší laminát 5 hp motor ,,,, rozmezí 20 let ,, a pak konečně kajutovka a 60 HP ale je to odříkání .. šetřeni a styl života :-) i když záleží na příjmu a nezampoměn na maitenace (náklady) roční ,, tvoří neco mezi 15 a 30 % ceny lodě .Ale stojí to za to .
Odkaz ke komentáři

Zito s tím si nelam hlavu , i na fakt malým plavidle jsi ředitel zeměkoule ..podla platných zákonů můžeš jako majitel nebo provozovatel v zájmu bezpečnosti plavby nařizovat posádce co má dělat a oni tě musí poslechnout :D . Ps ty vzbouřence ,, tak těm přivážeš na nohy dělovou kouli a protáhneš je pod kýlem
Odkaz ke komentáři

nene nehrozí ani do budoucna , na lodích je zajímavý to ,, že čím to má vypadat lépe tak to je dražší 4x takže dřevo a lakovaný piano mi nehrozí . Já su rybář a cestovatel takže lod používám skoro pořád . Ostré věci , dramatické zacházení , mejdany , foto práce a v Labských komorách to taky není med . Laminát vykituješ , natřeš a je to , dřevo a lodní laky je jiná liga :D
Odkaz ke komentáři