Přejít na obsah
Plavidla.cz

Jak daleko si troufnete?

Rimmerak

Doporučené příspěvky

Ahoj Rimmeraku, taky se tam chystám. Mám to trochu dál, protože kempuju v Drage, ale už jsem si odtud objel Pašman, Žut, několikrát Murter, jednou až do Vodice, odsud na Kaprije, Žirje a zpět. Chce to vyčíhnout počasí a pak je to paráda. Ve vlnách je delší cesta vopruz. Nevím, jestli to víš, ale pod Rašovacem vjíždíš do přírodního parku Telaščica (neplést s NP Kornati), kde se vybírá 60 Kn na osobu. Aspoň to tak píšou v Atlasu 888. Mě láká plavba okolo Kornatu, ale mám z toho trochu respekt, protože už je to pořádný kus cesty. Za týden tam už snad budu, tak se uvidí. Když jsem měl první člun (2,6m a Mercury 4) tak jsme se dost najezdili (i ve čtyřech) po ostrůvcích naproti Turanj-Filipjakovu. Pro malou loďku je to tam zajímavý. Žaborič se mně taky moc líbil, ale v sezoně není v kempu místo. Tak ať ti to vyjde.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 110
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ahoj Rimmeraku, taky se tam chystám. Mám to trochu dál, protože kempuju v Drage, ale už jsem si odtud objel Pašman, Žut, několikrát Murter, jednou až do Vodice, odsud na Kaprije, Žirje a zpět. Chce to vyčíhnout počasí a pak je to paráda. Ve vlnách je delší cesta vopruz. Nevím, jestli to víš, ale pod Rašovacem vjíždíš do přírodního parku Telaščica (neplést s NP Kornati), kde se vybírá 60 Kn na osobu. Aspoň to tak píšou v Atlasu 888. Mě láká plavba okolo Kornatu, ale mám z toho trochu respekt, protože už je to pořádný kus cesty. Za týden tam už snad budu, tak se uvidí. Když jsem měl první člun (2,6m a Mercury 4) tak jsme se dost najezdili (i ve čtyřech) po ostrůvcích naproti Turanj-Filipjakovu. Pro malou loďku je to tam zajímavý. Žaborič se mně taky moc líbil, ale v sezoně není v kempu místo. Tak ať ti to vyjde.

Prosím tě, kde je ten Rašovac? Popisek "NP Telaščica" jsem našel, to je u těch skal směrem do moře jak tam chodívají horolezci. Do toho zálivu se tedy taky normálně nesmí? Myslím záliv, který má na svém konci dva ostrůvky Otočič Donji školj a Gornji školj. To by mě docela mrzelo a denně platit 2x60kn se mi nechce :-)

Odkaz ke komentáři

Rašovac je kousek pod Sali. Vesničku Sali nedávno ukazovali v televizi a bylo to moc pěkný. O tom přírodním parku a vstupném jsem to vyčetl v atlasu 888. Možná se ozve někdo, kdo to má projetý prakticky.

Tak google mapy tam asi vesničku Rašovac nemají. Vůbec jsem jí nenašel. A to vstupný je na den nebo je to paušál na nějaký období? Na den je to fakt o ničem, to je na jedno kouknutí a né se tam jezdit koupat :(

Odkaz ke komentáři

Omlouvám se, Rašovac je jen název zátoky s kotvištěm. Ale přírodním parkem je celá zátoka, ne jenom útesy do moře. Doporučuji koupi atlasu 888, je to sice drahý, ale perfektní. dozvíš se tam spoustu zajímavých věcí. Překvapuje mě, že chceš jezdit každý den 15 km za koupáním. To strávíš denně cca 4 hoďky na člunu, což na malým gumáku není až tak příjemný. Co se týče vstupnýho, tak to mám jen vyčtený, vůbec nevím kde a jak se vybírá. V polovině týdne snad už vyrazím a určitě tam zajedu.
Odkaz ke komentáři

Napsal jsem to špatně, nemyslel jsem denně, ikdyž jsem to napsal... Ale najednou to těžko projedu, abysme si to prohlédli. Takže bych tam asi jel vícekrát. Pokud mě cesta tam bude bavit :-) Za koupáním budeme jezdit spíš směrem na sever podél pobřeží, do půl hodiny cesty. Pes by byl mrzutý, kdyby se jezdilo moc daleko.

Tak už jsem našel ceník. Plavidlo do 11 metrů s motorem 200kn na den. Posádka co kus, to 25kn. Plavidlo bez motoru / kajaky atd 25kn.

Upraveno uživatelem Rimmerak
Odkaz ke komentáři

Telaščici jsme projeli před dvěma týdny a nic jsme neplatili.

Otázka je, jak je to s placením. Dá se to prý platit v Sali, nebo přímo na vodě. Jde o to, jestli se platí, když tě zastavěji, nebo jestli musíš ty aktivně najít plovoucí pokladničku :-)

Letos s gumákem, před několika lety s plachetnicí - neplatili jsme. Ani nás to nenapadlo, neboť nikde na vjezdu není žádná cedule, ani informační, ani varovná. Je tam pouze omezená rychlost.

S plachetnicí jsme platili pouze bójku přes noc, ale kolik to bylo si už nepamatuju.

Odkaz ke komentáři

Ahoj všem, předem varuji že jsem tu nový a nevím jak to tu chodí, můj dotaz bude asi přiblblý, budu ale rád za každou radu.

Nemám zkušenosti z nafukovacím člunem ani motorem, jedu na dovolenou do Chorvatska a chtěl bych si koupit člun se kterým tam budu moc zpestřit rodinné chvíle s dětmi a pak u nás jet někde na řeku nebo nějakou vodu. čluny na který jsem se díval tak asi chápu který je na co a i motory k nim. Já začínám a mám malé děti tak nepotřebuji zatím nějak bláznit. Moje představa je člun o délce 3m-3.6m, nafukovací s nafukovacím kýlem a podlážkou ze ,,dřeva´´. něco jsem přečetl o člunech, ale nevím který je dobrý. Nejlepší asi neexistuje. Mě se docela zamlouvá značka BUSH a nebo dražší ADVANTURE a to přímo - ADVANTURE MASTER 1-330. pak jsem koukal na CZECH MARINE ale tam jen zběžně, nevím co se kde vyrábí a z čeho, všichni chválí jen to svoje a hlavně chtějí prodat. Tímto žádám o rady ze zkušenosti. Ještě jednou díky za podněty.

Odkaz ke komentáři

Czech Marine je čína slušný kvality, ale dle mého a vyzkoušel jsem toho hodně, je v poměreu cena výkon nejlepší Bush. Vysoká kvalita za rozumnou cenu. Rozhodně bych ti ale doporučil nákup staršího kompletu, gumák se skládací podlahou ti dlouho nevydrží, na moři se skoro nesvezeš, mám za sebou na gumáku s rodinou několik sezon a žádnej šlágr, vlny jsou skoro pořád a pokud nejsou, tak max. do 13.00 hod. pak začne foukat a zvedat se vlny většinou když se chceš vrátit zpátky na ubytko a když jsou větší vlny, cca 30-50cm a víc, tak tě čeká strastiplná cesta. Prostě jsem si jistej, že tě to brzy přestane bavit a půjdeš do něčeho většího s laminátovým kýlem a na tomto startovacím kompletu proděláš balík. Jen člun počítej okolo 25 tisíc, novej motor 4T min. 15HP tak 65 tisíc a víc a nějaký doplňky za cca 5 litrů a jsi tam za skoro za kilo, po roce je to prodejný tak za 65-70 tisíc. Nevím, co máš za auto, ale člun 3,6m s motorem už zabere hodně místa, taková Oktávka kombi je plnej kufr po strop.

Mimochodem, máš vůbec VMP? Bez řidičáku na loď s gumákem do Chorvatska nejezdi.

Odkaz ke komentáři

Díky za info, na toho Bushe jsem si myslel můžu koupit 4 roky starej za 17000 tři metrovku a motor jsem zatím myslel do5Hp můžu mít Hondu 5 let starou 15hodin najeto za 20 000, vím je to nuda v Brně, ale s malejma dětma bych se stejně nepouštěl na Brač, jen okolo pobřeží na couračku a když mě to chytne, tak pak bych šel do Rip nebo něco jinýho, ale čeho??????? Nebo co doporučuješ? Nechci do toho cpát velký prachy. A co ty čluny Adventure??? Prý se dělají na Ukrajině a mají nejlepší technologii - nevím ,ale cana by tomu odpovídala. Motor bych asi kupoval taky jetej, novej stojí balík. řekněme že na začátek jetej gumák a jetej motor a jsem tam za 40 000,- pokud bych šel zrovna do něčeho smysluplnýho, tak nemám představu do čeho by to mělo být a ani kde to sehnat kloudný jetý - jestli vůbec jít do jetýho a kolik mě to bude stát ????? Prosím poraď. Jinak je mi jasný že s člunem pojedu z vozejkem. Upraveno uživatelem sebenza21
Odkaz ke komentáři

Hele každej člun bude časem malej, skoro každý si tady prošel postupem gumák - vetší gumák, nebo silnější motor - pevný člun - atp. To je logický vývoj.

Radí se jen těžko, vždy a v první řadě je to jen o penězích, které Ti přijde vhodné do toho investovat. Je to prostě koníček a né zrovna levný.

Kup si gumák 3m a 5 HP motor já na něm začínal s dvěma malýma dětmi a velkým psem + manželka a taky jsme si to v hrvatsku užily. Potom uvidíš co dál. 37tisic na začátek není tak hrozné, ještě připočítej externí nádrž, vesty pro děti, nějakej provaz, pádlo, možná kotvu a můžeš vyrazit.

Odkaz ke komentáři

Souhlas s Anachym. Ty penize co te vyjde ten zminovany gumak neni nic dramatickeho a pak uvidis. Pokud te to nechytne tak to zase strelis a nebudes v tom mit tezky prachy, pokud te to chytne tak stejne do dvou let jdes do vetsiho. Co se tyce jezdeni po mori tak to nevidim zas tak dramaticky. Na 4m gumaku jsem na mori stravil s petikonakem dve dovoleny a zas tak strastiplne mi to nepripadalo. Uprime, stejne s tim petikonakem nikam daleko na mori jezdit nebudes.
Odkaz ke komentáři

Tak nějak to je myšlený, jenže vím že mě to chytne a pak jsem v PR...I, a budu muset koupit něco jinýho, to už ale ne gumák ale něco pevnýho, ale co? Něco z hliníku? nebo něco z laminátu už s kajutou? Nevím v tomhle jsem ještě nebrouzdal to je jiná liga počítám tak okolo 250 000,- bez motoru myslím.Poraďte co je tak vhodný pro rodinku na výlety po okolí u moře i na ten nějaký ostrůvek třeba. Hlevně ať to uveze osobák a nemusím na to mít C éčko :-) Upraveno uživatelem sebenza21
Odkaz ke komentáři

Tak nějak to je myšlený, jenže vím že mě to chytne a pak jsem v PR...I, a budu muset koupit něco jinýho, to už ale ne gumák ale něco pevnýho, ale co? Něco z hliníku? nebo něco z laminátu už s kajutou? Nevím v tomhle jsem ještě nebrouzdal to je jiná liga počítám tak okolo 250 000,- bez motoru myslím.Poraďte co je tak vhodný pro rodinku na výlety po okolí u moře i na ten nějaký ostrůvek třeba. Hlevně ať to uveze osobák a nemusím na to mít C éčko :-)

Nevím to 100%, ale na vlek nad 750kg až 3500kg v celkové soupravě C mít nemusíš.... a to by jsi se měl vejít, s nějakým laminátovým 19 - 20stop dlouhým člunem..... ale jaký člun, na to je těžká odpověď, každý si tím tady na fóru prošel a za mě... musíš si určit priority.... pak vybírat.

Uvidíš sám až vyzkoušíš gumák..... zatím to zbytečně neřeš, a udělej první krok... jdi do toho gumáku,

Přeju hodně štěstí při koupi a mnoho zábavy na vodě.

Odkaz ke komentáři

Tak nějak to je myšlený, jenže vím že mě to chytne a pak jsem v PR...I, a budu muset koupit něco jinýho, to už ale ne gumák ale něco pevnýho, ale co? Něco z hliníku? nebo něco z laminátu už s kajutou? Nevím v tomhle jsem ještě nebrouzdal to je jiná liga počítám tak okolo 250 000,- bez motoru myslím.Poraďte co je tak vhodný pro rodinku na výlety po okolí u moře i na ten nějaký ostrůvek třeba. Hlevně ať to uveze osobák a nemusím na to mít C éčko :-)

Nevím to 100%, ale na vlek nad 750kg až 3500kg v celkové soupravě C mít nemusíš.... a to by jsi se měl vejít, s nějakým laminátovým 19 - 20stop dlouhým člunem..... ale jaký člun, na to je těžká odpověď, každý si tím tady na fóru prošel a za mě... musíš si určit priority.... pak vybírat.

Uvidíš sám až vyzkoušíš gumák..... zatím to zbytečně neřeš, a udělej první krok... jdi do toho gumáku,

Přeju hodně štěstí při koupi a mnoho zábavy na vodě.

Jo asi jo, zkusím a uvidím - jinak s tím opravdovým člunem to bude horší mohu se pohybovat tak okolo 200 000 max. Ale může být i starší, hlavně osvědčený a kloudný. Jinak myslím že nad 750Kg celková hmotnost, je potřeba mít papíry E, ale taky nevím jistě.

Odkaz ke komentáři

Udělej to jako já.

Koupil jsem rok a půl starý Pezal 3,2m s hliníkovou podlahou za 14500kč, 5HP motor Parsun, taky 1,5 roku starý za 12000, k tomu nádrž 1000, 2 vesty 1000, kotvu 350, lano 200, tašku pod sedačku 800. Jsem v tom bez pár korun za 30000kč a už jsem si užil 28km na Slapech, 2x cca 12km na Vltavě u Kralup a teď o víkend 25km na Orlíku.

Strašně mě to baví, přítelkyni taky. Jezdí s námi zlatý retrívr (tomu se to zatím nelíbí, ale zvyká si). Jsem duší motorkář, ale už několikátý víkend po sobě vyhrál člun nad motorkou. Je to prostě parádní. Za 3 týdny jedu na Dugi otok, tak se nemůžu dočkat.

S 5HP je to sice pomalý (2 + pes) kolem 10-12km/h, ale teď sem měřil spotřebu a bere to 12l na 100km. Těch 25km na Orlíku schramstlo 3 litry a to jsem jezdil v součtu přes 3 hodiny.

člun se vejde do kufru nebo na zadní sedačky do auta, já si na něj i motor vyrobil držák na příčníky auta, takže mám v kufru jen podlážku a pumpu s kotvou a mám dost místa na věci. Na zadních sedačkách jede pesan.

Tady pár foto držáku: (věci jsou jen naaranžovaný, nejsou přikurtovaný) http://rimmerak-freewind.rajce.idnes.cz/Drzak_na_strechu

Upraveno uživatelem Rimmerak
Odkaz ke komentáři

Rimme, ale v HR už budeš na dálnici platit jako za dodávku a nebo osobák s vlekem, limit výšky auta je 1,9m a to budeš vyšší, tak s tím počítej.

Sebenze 21

Starší komplet do 40 litrů je fajn volba na vyzkoušení, za větší lodí se zatím nežeň, uvidíš sám, je to fakt kurva drahej koníček, doby, kdy mi stačilo 20 litrů benzínu na celou dovču byly fajn, dojel jsem 4km na zašitou pláž a bylo to. Dnes nechám za týden dovolený jen za benzin kolem 10-12 tisíc a to se dost omezuju, je ale fakt, že mám projetý skoro celý Jadran, i místa, kam bych se s gumákem nedostal, ale musel jsem počet dovolených u moře snížit, už jezdím jen 2x ročně a zbytek sezony brouzdám na Orlíku ve výtlaku :)

Odkaz ke komentáři

Udělej to jako já.

Koupil jsem rok a půl starý Pezal 3,2m s hliníkovou podlahou za 14500kč, 5HP motor Parsun, taky 1,5 roku starý za 12000, k tomu nádrž 1000, 2 vesty 1000, kotvu 350, lano 200, tašku pod sedačku 800. Jsem v tom bez pár korun za 30000kč a už jsem si užil 28km na Slapech, 2x cca 12km na Vltavě u Kralup a teď o víkend 25km na Orlíku.

Strašně mě to baví, přítelkyni taky. Jezdí s námi zlatý retrívr (tomu se to zatím nelíbí, ale zvyká si). Jsem duší motorkář, ale už několikátý víkend po sobě vyhrál člun nad motorkou. Je to prostě parádní. Za 3 týdny jedu na Dugi otok, tak se nemůžu dočkat.

S 5HP je to sice pomalý (2 + pes) kolem 10-12km/h, ale teď sem měřil spotřebu a bere to 12l na 100km. Těch 25km na Orlíku schramstlo 3 litry a to jsem jezdil v součtu přes 3 hodiny.

člun se vejde do kufru nebo na zadní sedačky do auta, já si na něj i motor vyrobil držák na příčníky auta, takže mám v kufru jen podlážku a pumpu s kotvou a mám dost místa na věci. Na zadních sedačkách jede pesan.

Tady pár foto držáku: (věci jsou jen naaranžovaný, nejsou přikurtovaný) http://rimmerak-freewind.rajce.idnes.cz/Drzak_na_strechu

Jo super začátek, taky bych to tak nějak viděl jen máme 2 děti:-) to je horší jak smečka psů:-):-):-)

Odkaz ke komentáři

Rimme, ale v HR už budeš na dálnici platit jako za dodávku a nebo osobák s vlekem, limit výšky auta je 1,9m a to budeš vyšší, tak s tím počítej.

Sebenze 21

Starší komplet do 40 litrů je fajn volba na vyzkoušení, za větší lodí se zatím nežeň, uvidíš sám, je to fakt kurva drahej koníček, doby, kdy mi stačilo 20 litrů benzínu na celou dovču byly fajn, dojel jsem 4km na zašitou pláž a bylo to. Dnes nechám za týden dovolený jen za benzin kolem 10-12 tisíc a to se dost omezuju, je ale fakt, že mám projetý skoro celý Jadran, i místa, kam bych se s gumákem nedostal, ale musel jsem počet dovolených u moře snížit, už jezdím jen 2x ročně a zbytek sezony brouzdám na Orlíku ve výtlaku :)

No právě, vím že mě to chytne - už jsem měl tu čest se projet, sice jako pasažer ale ....... Na kolik vyjde tahle sranda?

Odkaz ke komentáři

Hele to je proste hodne subjektivni zalezitost. Zalezi jak chces travit cas na lodi, kolik vas tam bude jezdit. Clunu je spusty, tedko samozrejme nemyslim designove, ale usporadanim a zalezi jen na tobe co ti bude nejvic vyhovovat. Dale jde o to, jestli chces clun jenom na to, aby jsi se dopravil z mista A do mista B a tam vylezl na breh a slunil se na brehu, nebo chces celej den travit na lodi, coz je muj pripad. Dale jake mas moznosti tahani. Hlinikac je lehkej s tim se vcelku v pohode vejdes do nebrzdenejch 750kg, coz s 5m laminatakem s nejakym zavesakem pocitej vahu kolem 1000 - 1200 a vejs.

V prdeli nejsi, jen je treba si to vyzkouset a zjistit co vlastne od dalsiho clunu ocekavas.

Co se tyce kajuty, tak zalezi na tom, jak jsem psal vyse, kolik Vas na tom bude jezdit. Pokud budes planovat jezdit ve vice lidech, tak je kajuta blbost, protoze ti zabere hodne mista a za jizdy tam nikdo sedet nebude. Pokud budete jezdit placnu ve dvou, tak ja osobne bych uz sel do te kajuty, protoze jestli budes nekde travit celej den na slunicku, tak mas aspon cas od casu moznost nekam zalest se schovat a pokud budes mit v planu nekde obcas prechrapnout, tak v te kajute se vyspis trochu lip, nez na sklopenejch sedackach.

Odkaz ke komentáři

S dálnicí problém nebude, protože po ní nejezdím. Jel jsem 2x a stačilo mi to. Je to děsná nuda. Hořejšek motoru je asi o 10cm vejš než byl vršek rakve, takže si myslím, že by přimhouřili oči. Po přikurtování bude balík se člunem dokonce nižší než rakev. Ale schválně si to změřím, jak vysoko je nejvyšší bod.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...