Rimmerak Zveřejněno 30. Červen 2014 Sdílet Zveřejněno 30. Červen 2014 Ahoj, v polovině srpna jedeme s přítelkyní do Chorvatska a poprvé se člunem. Budeme v Zaglavu na Dugi otoku. Mám člun Pezal 3,2m a 1,5 roku starý Parsun 5HP. Jak daleko od místa bydliště (kotviště) si s 5HP na podobném člunu troufáte jet? Když jsem byl na Slapech, parkoval jsem v Živohošti a dojel jsem až k hrázi (10km jedna cesta), tak už jsem byl trošku nervózní, kdyby mi to přestalo jet a já bych musel pádlovat 10km. Nejde o značku motoru, bál bych se asi s čímkoliv. Je to jen stroj a ten se může pokazit ať ho vyrobil kdokoliv.Kluk, od kterého jsem kupoval motor a poté i člun, tak říkal, že s tím loni objeli ve čtyřech celý Vis kolem dokola (cca 50km), na což bych asi odvahu neměl... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Červen 2014 Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 No taky jsem z 5hp a následně s 8hp na gumě objel v hrvatsku kde co, např. Vodice- šibenik a potom když jsem si pořídil větší loď jsem si říkal jakej jsem byl blázen a jak jsem riskoval :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Červen 2014 Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 No tak na Lofotech v dubnu voda -2 C lod 3,8 m motor Yamaha 4 HP vlny 4 metry , tak 7 km na moře a asi 20 km podél pobřeží. Musíš s vzít dost benzínu . No a ve středním Norsku výlet na 21 hodin v kuse okolo jednoho ostrova cca 60 km . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 30. Červen 2014 Autor Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 (upraveno) No tak na Lofotech v dubnu voda -2 C lod 3,8 m motor Yamaha 4 HP vlny 4 metry , tak 7 km na moře a asi 20 km podél pobřeží. Musíš s vzít dost benzínu . No a ve středním Norsku výlet na 21 hodin v kuse okolo jednoho ostrova cca 60 km .Slušný, už se nebojím ničeho :-) Teď mi přišla 12l externí nádrž, takže i s tím v motoru budu mít dohromady 13,5, což stačí tak na 8 hodin na plnej plyn = 80-90km. A tak daleko nepojedu určitě ani kdybych slyšel hlas Sirén :-)Líbí se mi třeba tahle oblast - jak je naklikáno, jedna cesta cca 15km, tam bych se rád podíval http://mapy.cz/zakladni?rucni-mereni&x=15.1633935&y=43.9086873&z=11&rm=9i2-ZwvAaCgrbhNWghg3jK5QZ3mMiR2asel7dbT6gerbn43uJeRFejSeyI9iGTpkmf Upraveno 30. Červen 2014 uživatelem Rimmerak Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Červen 2014 Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 Velký omyl ... ten motor průměrně žere 25l/100 km , takže na 80-90 km musíš mít jednak cca 20 litru sebou + cca 10-15 litru jako rezervu . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Červen 2014 Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 Jinak podle tý mapy je to kousek , to s tím ujedeš jako nic cca za 2 hodky podle toho jak ti to pojede Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 30. Červen 2014 Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 Ten motor nezere vic nez 15 litru na 100km, bezne jezdim pod 10, ve vlnách to je samozrejme trochu jiny, ale v HR se stejne musí jezdit podle počasí, takze bych se spotreby nebal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 30. Červen 2014 Sdílet Odesláno 30. Červen 2014 Doporučuju sledovat předpověď větru pro tu oblast a podle toho plánovat výlety.http://prognoza.hr/karte.php?id=dada¶m=zd&it=03 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Viky záleží na velikosti lodi , vlnách , větru ,nákladu a podobně . S tou tvojí lehkou lodičkou to možná 15 po Labi dá ale o 150 kg těžší lod a vše je jinak .Každopádně na moři se na 15 litru určitě nespolehnu . S 5 HP mám nalítáno několik tisíc km na moři ca za 15 let a tam ta spotřeba po 20 nešla Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Viky záleží na velikosti lodi , vlnách , větru ,nákladu a podobně . S tou tvojí lehkou lodičkou to možná 15 po Labi dá ale o 150 kg těžší lod a vše je jinak .Každopádně na moři se na 15 litru určitě nespolehnu . S 5 HP mám nalítáno několik tisíc km na moři ca za 15 let a tam ta spotřeba po 20 nešlačlun má 55, motor 25, nádrž 12, já 78, přítelkyně 60. Nějaký cajky sebou 10kg => 230kg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 (upraveno) kousek to je, ale když začne foukat a zvednou se vlny tak to pojedeš půl dne. Já osobně jsem na gumák jel cca 5km, ale v zátoce ne na otevřené moře. Záleží na co si troufneš, ale já bych se už delší cesty bál musíš počítat s tím, že tuto "krátkou cestu" pojedeš min. 2hodiny tam a 2hodiny zpátky, takže každopádně koukni na počasí než vyjedeš bez předpovědi to v žádném případě nemáš šanci odhadnout. Po tom co jsem na 10m jachtě zažil 5m vlny tak už jsem opravdu opatrný, protože i na takto velké lodi to bylo dost problém a cca 2km do zátoky jsme jeli cca 40minut a většina posádky v průběhu krmila rybičky :) Upraveno 1. Červenec 2014 uživatelem skodavrs Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 kousek to je, ale když začne foukat a zvednou se vlny tak to pojedeš půl dne. Já osobně jsem na gumák jel cca 5km, ale v zátoce ne na otevřené moře. Záleží na co si troufneš, ale já bych se už delší cesty bál musíš počítat s tím, že tuto "krátkou cestu" pojedeš min. 2hodiny tam a 2hodiny zpátky, takže každopádně koukni na počasí než vyjedeš bez předpovědi to v žádném případě nemáš šanci odhadnout. Po tom co jsem na 10m jachtě zažil 5m vlny tak už jsem opravdu opatrný, protože i na takto velké lodi to bylo dost problém a cca 2km do zátoky jsme jeli cca 40minut a většina posádky v průběhu krmila rybičky :)Rozumím. Na otevřené moře si stejně netroufnu. Sice můžu s VMP do 0,75NM ale tzn. na 3km vzdálenou pevninu a to ani náhodou nedám. Když jsem v Sučuraji na Pašmanu viděl, jak jezdí nějaký blázni tak na 2,6m gumáku s 2,6HP motorem do Biogradu na Moru (to je zrovna kolem těch 2-3km) tak jsem docela čuměl. Na to si prostě netroufnu. Chci se spíš prdlat podél pobřeží, najít si klidný místo na koupání a tak. Nemám ambice projezdit celé Kornati :-)Už na ty Slapy jsem měl sebou taštičku s vercajkem :-) 2 náhradní svíčky, svíčkáč, všechno nářadí potřebný k jakýkoliv rozborce a sborce karburátoru atd :-) Když nějakej stroj klekne, není to příjemný ani na suchu. Stačila mi píchlá pneu na motorce 100km od domova, zatímco mi nikdo z 5 členů rodiny nebral telefon a mě došla baterka. To samý auto, v Chorvatsku na dálnici se mi na Puntu rozlítla vodní pumpa. Taky super zážitek na celý den, vzhledem k tehdejší absenci jakýhokoliv autopojištění nebo assistance... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Hlavně mysli na to, že je z gumáku daleko horší orientace než z vyšší lodě, takže pokud se dostaneš kousek dál od břehu tak se lehce stane, pokud nemáš nějaký viditelný bod na pevnině, zajet si občas nějaký ten metr nebo kilometr navíc :)Pozor si také dej na vlny, vlny v hrvatsku mezi ostrovy nejsou stabilně z jednoho směru a stejně velké, takže se v nich na malé lodi "prima" jezdí, ona i vetší loď s tím má občas problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Schválně jsem se pokusil spočítat co jsem na gumáku v hrvatsku absolvoval za nejdelší výlety :Tribunj/Sovlje - šibenik cca 16 km jedna cestaTribunj/Sovlje - okolo ostrova Murter cca 40 km (na 3 metrovém člunu já, manželka dvě děti, pes (40 kg), lednička, externí nádrž) Když si na to vzpomenu byl jsem asi blázen. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Schválně jsem se pokusil spočítat co jsem na gumáku v hrvatsku absolvoval za nejdelší výlety :Tribunj/Sovlje - šibenik cca 16 km jedna cestaTribunj/Sovlje - okolo ostrova Murter cca 40 km (na 3 metrovém člunu já, manželka dvě děti, pes (40 kg), lednička, externí nádrž) Když si na to vzpomenu byl jsem asi blázen.Myslím na to. Neplánuju se nějak vzdalovat od břehu, navíc mám v mobilu Navionics marine, takže se budu moct orientovat i podle GPS. Murter je krásný, to byla moje první dovolená na kterou jsem jel sám s přítelkyní , to mi bylo 22. Klidně bych tam znovu, a se člunem by to byla bomba.Jo, psa jsem v tom výčtu hmotností zapomněl uvést, 40kg. Zlatý retrívr. Pokud se přestane bát :( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 (upraveno) Schválně jsem se pokusil spočítat co jsem na gumáku v hrvatsku absolvoval za nejdelší výlety :Tribunj/Sovlje - šibenik cca 16 km jedna cestaTribunj/Sovlje - okolo ostrova Murter cca 40 km (na 3 metrovém člunu já, manželka dvě děti, pes (40 kg), lednička, externí nádrž) Když si na to vzpomenu byl jsem asi blázen.šibenik - tribunj ještě jde pokud jsi jel vyloženě podél pobřeží, ale kolem murteru to už jsi fakt blázen.Já jsme předloni jel žaborič - šibenik- kaprije - tribunj - žaborič a musím říct, že mi to celkem stačilo cca 95km, ale to již s maxumem, takže oproti 3m gumáku luxus a když nejsou vlny větší než 1m tak pohoda. S gumákem jsem jezdil jen na protější břeh z žaboriče a maximálně mezi ostrovy a i tak když se zvedly vlny tak to nebylo nic moc se dostat zpátky. Ve čtvrtek už jedu do žaboriče tak snad letos bude vše ok. Upraveno 1. Červenec 2014 uživatelem skodavrs Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 (upraveno) Kolem Murteru teď pojede prý ten chlápek, od kterýho jsem kupoval člun. Teď někdy by tam měl jet. Má teď 3,6m gumu a 15ku Parsuna.Ještě předtím, než pojedu ještě zajedu pořádně to projet na Slapy a pak ještě na Orlík. Abych měl trošku jistotu, že je motor v kondici. Upraveno 1. Červenec 2014 uživatelem Rimmerak Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Schválně jsem se pokusil spočítat co jsem na gumáku v hrvatsku absolvoval za nejdelší výlety :Tribunj/Sovlje - šibenik cca 16 km jedna cestaTribunj/Sovlje - okolo ostrova Murter cca 40 km (na 3 metrovém člunu já, manželka dvě děti, pes (40 kg), lednička, externí nádrž) Když si na to vzpomenu byl jsem asi blázen.šibenik - tribunj ještě jde pokud jsi jel vyloženě podél pobřeží, ale kolem murteru to už jsi fakt blázen.Já jsme předloni jel žaborič - šibenik- kaprije - tribunj - žaborič a musím říct, že mi to celkem stačilo cca 95km, ale to již s maxumem, takže oproti 3m gumáku luxus a když nejsou vlny větší než 1m tak pohoda. S gumákem jsem jezdil jen na protější břeh z žaboriče a maximálně mezi ostrovy a i tak když se zvedly vlny tak to nebylo nic moc se dostat zpátky. Ve čtvrtek už jedu do žaboriče tak snad letos bude vše ok.Jo v Žaboriči to taky znám, byli jsme tam sice jen jednou ale bylo to tam prima - ještě z gumou, buď jsme jezdily na protější stranu doleva, nebo pod mostem do toho "zálivu" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Jenom bych upozornil na fakt, ze pohledem přes more ten ostrov vypada blizko a vono je to ve skutecnosti třeba 10km. Mozna byste se divili, co všechno jste si za tu dobu v HR troufli, "odhadem to není daleko". 3km přes vodu vypada jako bys to kamenem dohodil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Jenom bych upozornil na fakt, ze pohledem přes more ten ostrov vypada blizko a vono je to ve skutecnosti třeba 10km. Mozna byste se divili, co všechno jste si za tu dobu v HR troufli, "odhadem to není daleko". 3km přes vodu vypada jako bys to kamenem dohodil.Tak s tím můžu souhlasit i co se týče plavání :-) "Miláčku, to je kousek, na támhle ten malinkej ostrůvek doplaveme"... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 čím menší loď a méně výkonná technika, tím větší je třeba opatrnost, plánování, znalost předpovědi a místních poměrů větru a vln. S takhle malou lodí a motorem se nelze s počasím prát, to musí být na jistotu, jinak se z výletu stane horor.Já bych si těch 15km okolo ostrova troufnul, pokud bych tu oblast znal a pokud bude dobrá předpověď. Pro jistotu s sebou nějaké jídlo navíc a slušné boty pro případ návratu po souši. :-))) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 čím menší loď a méně výkonná technika, tím větší je třeba opatrnost, plánování, znalost předpovědi a místních poměrů větru a vln. S takhle malou lodí a motorem se nelze s počasím prát, to musí být na jistotu, jinak se z výletu stane horor.Já bych si těch 15km okolo ostrova troufnul, pokud bych tu oblast znal a pokud bude dobrá předpověď. Pro jistotu s sebou nějaké jídlo navíc a slušné boty pro případ návratu po souši. :-)))To mě taky napadlo... pokud pojedu na to místo jak jsem posílal odkaz na mapy, tak z toho nejvzdálenějšího cípu je to jen přes kopec "domů" :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 1. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Chce to znát tu oblast. Může se stát, že odpoledne se zvednou nepříjemné vlny. Pokud víš, že se to večer uklidní, tak je lepší se schovat do zátoky a počkat. Blbý je, když se to neuklidní.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 1. Červenec 2014 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2014 Chce to znát tu oblast. Může se stát, že odpoledne se zvednou nepříjemné vlny. Pokud víš, že se to večer uklidní, tak je lepší se schovat do zátoky a počkat. Blbý je, když se to neuklidní....Na druhou stranu, mám rád dobrodružství :-) V čR rád kempuju alá survival a tak :-) Tak přinejhorším přespíme na plážičce :-D Jídlo a vodu vždy táhneme, že to sotva pobereme. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodavrs Odesláno 2. Červenec 2014 Sdílet Odesláno 2. Červenec 2014 v této oblasti to většinou začíná kolem oběda foukat a jsou běžně 0,5-1m vlny takže bacha, ale kolem 19hodiny se to uklidní a je hladina jak na jezeře.to Anachy: v Žaboriči jsem byl asi 8x a nemám potřebu jet jinam. S gumou jsem také jezdil na protější břeh nebo mezi ostrovy, ale to už musela být klidná hladina a samozřejmě i pod most.potom následoval RIB 5m, který jsem měl jen jeden rok, protože zvládal bez problémů tak 0,5m vlny, ale jakmile se to zvedlo víc tak už jsem jel jen ve výtlaku což je vopruz. Problém je, že když v této oblasti chceš jet mezi ostrovy šibenik, Vodice atd. tak tam prostě vlny jsou, proto jsem pořídil větší loď a to už je ok. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se