Přejít na obsah
Plavidla.cz

Způsoby kotvení - "kotvení na výklopnou lávku"

geriatrix

Doporučené příspěvky

Dobrý den

Mám dotaz ohledně trvalého kotvení.

Může prosím někdo osvětlit co přesně znamená kotvení na výklopnou lávku?

Může být lávka napevno spojena se břehem? a vyklápět ji ze břehu, nebo musí být na lodi a vyklápí se na břeh.

Omlouvám se za asi pitomou otázku, ale ani strýček gůůůgle jaksi nepomohl.

Jde mi o žádost na trvalé kotviště v jedné zátoce na Slapech a nevím jestli molo, nebo výklopnou lávku.

Všem za odpověď děkuji a snad to pomůže i dalším začátečníkům.

Upraveno uživatelem geriatrix
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Molo je pevně spojeno se břehem. Je umístěno trvale, nebo sezónně a vyžaduje stavební úpravy břehu. Výklopná lávka je dočasné zařízení a nevyžaduje stavební úpravy na břehu.

Jestli tam chceš mít loď trvale, a neni to 100 tunovej parník, tak doporučuju bojku, nebo molo. Když tam necháš jen lávku, tak ti to rozhodí první kolem letící loď ve skluzu.

Odkaz ke komentáři

Co je molo a jak má vypadat je jasné, co je bójka asi taky o tom je toho všude plno, včetně rozměrů, jenže ta vyklápěcí lávka, jak se na ni kotví, o tom nikde nic není.

Začínám mít podezření že je to "top secret" Opravdu nikdo nemá přesnější definici?

Přesto chlapi děkuji, třeba se někam dostaneme 8O))))

Asi se zeptám přímo na PVL nebo na SPS co ten výraz vlastně znamená a jak má být správně konstrukčně prvedená.

EDIT:

Jinak molo je na dlouhé lokte a s obcemi bývá problém. Nechci rovněž hyzdit krajinu a zabírat moc místa, než je nezbytně nutné pro moji malou kocábku.

Odkaz ke komentáři

Kotveni na boji je určitě něco jiného, do emailu přišlo vyrozumění a měl jsem do žádosti uvést jak hodlám kotvit, jestli molo, nebo bojku a nebo výklopnou lávku.

Já stejně hodlám kotvit klasicky vyvázaný břehu, jde mě jen o místo, tak jsem napsal lávku. Je to rychlé na vyřízení a nemusí se žádat u příslušného úřadu, podá se žádost na PVL a je klid. Jen nevím co si pod tím představit.

Mám jen maličký lehký 4m motorový člun s 5hp nevadí že si sedne na dno když sníží hladinu. Podle toho jsem také vybíral místo, které se jen pozvolna svažuje do vody, pro normální a větší člun určitě problematické.

Odkaz ke komentáři

podle me by to mel byt néjaky vehement co je na lodi a po sklopení mimo pohodlneho vystupu na breh zaroven udržuje lod kousek od brehu aby se nemlatila o kameny-až na tuhle otazku kapne David-tak odpoví

Představuji si to podobně, až na to, že lávka je napevno uchycena na břehu a vyklápí se na loď, ale nejsem si samozřejmě jistý.

Edit:

Ale asi máš pravdu ty, přecijenom bych těžko sklápěl lávku z lodi na břeh po odjezdu s lodí. 8O))))))))

Odkaz ke komentáři

ano správně , dost používáno v dřívějších dobách a na užších tocích a v nepřístupných místech.. lávka je na břehu/konstrukčně jedno jak / se sklopý a je fixována jak na břehu tak i na lodi. tedy to samé jako např. lávka co spojuje podélné molo s břehem.. je kyvná / v omezené míře samozřejmě... prostě jen bez toho mola..
Odkaz ke komentáři

• 2 years later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...