Přejít na obsah
Plavidla.cz

Lodní šroub - náraz

Doporučené příspěvky

Tak jsem jel včera na Slapech a nedržel jsem se lodní trasy (blbec) kousek za Zrůbkem a najel jsem na kameny. Očesal jsem vrtuli Listy tam jsou všechny jen je každý cca 5mm na konci zbroušený. Nejel jsem rychle. Mám 20 hp 4takt motor. Stalo se vám to někomu někdy taková s prominutím debilní nehoda ? Normálně bych si nafackoval za svojí blbost. Na jízdě to nebylo podle mě nijak znát . Myslíte že je i tak lepší vrtuli vyměnit když je na koncích obroušená a na jednom místě lehce prohnutá ? Byla z hliníku. A ještě jedna prosba měl jsem samozřejmě strach aby nebyla ohnutá hřídel dalo by se to hned na místě nějak poznat třeba podle jízdy ? Když točím s vrtulí na volno tak nevidím že by nějak házela. Nebo by to nemuselo být na oko ani znát ? Díky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo valim si to minulej rok s kámošem nějakých 70 km/h po Labi a tak se tak kochám a čumim po březích když tu se podívám a jen sem zahlídnul klandr jak na něj najíždim. Plesk. Po čase jsem zjistil, že mi vrtule vibruje a že je ohlej list. Rovnání nepomohlo, už nikdy, škoda peněz. Lepší rovnou koupit novou vrtuli a je klid.
Odkaz ke komentáři

No mám ještě jeden blbej dotaz. Povoloval jsem vrtuli kvůli výměně tak ,že jsem zařadil rychlost na motoru a povolil šroub a pak zase nandal a utáhl. Až potom jsem koukal na různý videa ,že všichni vyřadí a podloží vrtuli nějakým klínem aby se neprotáčela. Je to nějaký problém když jsem to udělal takhle na přímo jak píšu ? Může se tomu něco stát ? Vím ,že se ptám asi jako blb ale mějte se mnou prosím trpělivost. Díky
Odkaz ke komentáři

Prosím kohokoliv kdo by byl tak hodný a ještě mi poradil s jednou věcí. Dnes jsem volal do Suzuki a za novej šroub chtějí 4500,- no neberte to. Mám šroub 3 listy 9 1/4 x 10". Koukal jsem na internet a ten samej rozměr má třeba i honda a zřejmě i další univerzální výrobci. Je to tedy tak že si stačí ohlídat průměr 9 x 1/4 vybrat si stoupání a bude mi to pasovat ? Díky za odpovědi.
Odkaz ke komentáři

No mám ještě jeden blbej dotaz. Povoloval jsem vrtuli kvůli výměně tak ,že jsem zařadil rychlost na motoru a povolil šroub a pak zase nandal a utáhl. Až potom jsem koukal na různý videa ,že všichni vyřadí a podloží vrtuli nějakým klínem aby se neprotáčela. Je to nějaký problém když jsem to udělal takhle na přímo jak píšu ? Může se tomu něco stát ? Vím ,že se ptám asi jako blb ale mějte se mnou prosím trpělivost. Díky

Sice, jak pise Anachy to neres, ale uz to vicekrate radsi nedelej :).

Jinak co se tyce vrtule, tady si hledat nezkousel?

http://www.vrtule.org/

Odkaz ke komentáři

tomas80 > Jo tam jsem volal. Nemají teď žádnou skladem. Budou objednávat ,ale cena kolem 3500,- to je pořád celkem dost. Zajímavý že Suzuki mi nabízí "origo" za 4500,- a jiný shopy origo za 3800,- . To vypadá že suzuki na tom má největší vejvar. Ostatní to zřejmě berou od nich za velkoobchodní ceny a nepřirážej si tolik. Takže se dá sehnat origo vlastně za 3800,- potom nemá cenu kupovat někde jinde za 3500,-
Odkaz ke komentáři

• 3 months later...

Zdravím!

Sice to sem úplně nepatří, ale nechci zakládat nový vlákno:

Mám závěsný motor Yamaha 2T 80HP r.v. 1995. Jel jsem na bubláka, najednou to "hrklo", motor zdechnul. Po nastartování jel už jenom vzad. Vpřed šlo zařadit, ale nic se nedělo ani nechrastilo, vrtule při zařazení vpřed byla naprosto volná. Vše je seřízeno, vše běhá do krajních poloh jak má, na vrtuli žádný zásek ... nohu jsem sundal, ale kam s ní? Sháním nějaký servis v okolí Prahy, hlavně spolehlivý.

No a pak by mě zajímalo, co kde ruplo!?

Odkaz ke komentáři

Asi nerozlouskla... dozadu to jede v pohodě... jsem couval 2 kilometry... si to asi dovedete představit... :-D Bych to skoro typoval na přestavovací mechanismus... i když... no, už je to v Yamaze, asi se prohnu jenom abych věděl, co to je.

psal jsi, že chcíp motor. to se něco muselo dostat mezi zuby, nebo se potkaly dva kvalty tou napříč prasklou spojkou. jinak těžko. řazení je téměř celé v duté hřídeli vrtule, tak to to asi nebude.

každopádně dej vědět čotobolo

Odkaz ke komentáři

• 9 months later...
Kamarat chytil skalu nebo co ani nevim(uz v zivote nepoziciam lod)a rozbil motor.al to spravit,vnutri nejaky pastorek,oska skrivena skratka oprava stala 445 euro.Jedna sa o Yamaha two stroke 5 hp.Ja som v tom srvise nebol,mozno ho aj otahli nevim,ale motor mi vratil jako pojazdny s tym ze za vrtulou ta priruba pri tom narazepraskla na hornej skrutke.Asi ten mechanik nezohnal novu a ted pozor zalepil tu prasklinu a odevzdal motro s tym ze olej neprosakuje a malo by to vydrzat.To vazne mozem s tym ist na vodu?Co myslite.Jo a este povedal ze vodne cerpadlo je tak,tak,ale to by som dal do servisu vymenit tu vrtulku asi len.
Odkaz ke komentáři

Sorry este ja,aj som to nafotil,ale netusim jak sem dat obrazek tam to chce nejaky znak a nic mi to nerobi.Ide o to ze ja zijem v Irsku a nekdy sa mi zda ze v Ceskoslovensku bych nasel lepsich odbornikov,aj ked tu na ostrove by to mali mat v malicku,ale hovorim nebol som u toho v tom servise ani vlastne pri tej nehode.
Odkaz ke komentáři

Ta příruba stojí v čR cca 1.000,-Kč (v Irsku určitě méně), tzn. vzhledem k celkové ceně opravy, se vyměnit mohla. I když netvrdím, že může po jejich slepení, dělat problém - pod ní je O-kroužek. No, možná kamarád spěchal, oni ji neměli a nechtěl čekat, až jim dorazí.

Víc mě udivuje, že hned nevyměnili ten impeller (ten stojí v čR cca 600,-) - ale možná stejně, jako výše.

Chtěl jsem se těch Irů trochu zastat, protože né vždy to musí být tak, jak to líčí jedna strana.

Odkaz ke komentáři

• 10 months later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...