Tiki Zveřejněno 30. Duben 2014 Sdílet Zveřejněno 30. Duben 2014 Ahoj všem. Plním si jeden ze snů a koupil jsem si motorovou jachtu,ale... 1)Nevím,jaký kapitánský průkaz potřebuji. Loď je laminátová,má rozměry 17mx4,5m,dva 600hp motory a hmotnost cca15tun.Chtěl bych s ní plout po řekách,jezerech a na moři jen pár mil od pobřeží.Nebude sloužit k výdělečné činnosti,chci na ní dožít...2)které tři evropské země mají nejlevnější parkování (marínu)3)loď je z roku 1986.Jsou nějaká omezení nebo potíže s registrací do českého rejstříku s takovýmto plavidlem?Děkuji předem vám všem,kteří mi odpovíte a omlouvám se za svou neznalost... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 30. Duben 2014 Sdílet Odesláno 30. Duben 2014 Ahoj a gratuluji ke koupi sveho snu a vitej mezi nami :) K prvni otazce asi takto. Pokud chces plout kdekoliv a staci ti pouze 0.75Nm od pobrezi, tak si udelej prukaz tady u nas. Prukazy jsou dva. Vudce maleho plavidla na vnitrostatni toky a potom mezinarodni na more. Dale si musis udelat prakticke zkousky, kvuli vykonu motoru. Konkretne zde: http://www.spspraha.cz/prukazy/podminky_vmpmpz.aspCo se tyce registrace, tak by asi nemel byt problem tady u nas. Pokud lod byla registrovana v zemi EU, tak by ji s ohledem na jeji stari meli prihlasit. Nicmene vetsinou chteji plavidlo videt, takze jestli je ukotvene nekde daleko, tak potom nevim, jak se to resi. Kazdopadne toto vse ti vysvetli na SPS, kde je podle mne nejlepsi si zavolat a probrat to s nimi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 30. Duben 2014 Sdílet Odesláno 30. Duben 2014 zdarco jsi koupil ? pochlubíš se ? foto , značka.. velke lodě je moje srdeční záležitost.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 1. Květen 2014 Sdílet Odesláno 1. Květen 2014 Ahoj,taky gratuluju. S tou lodí chceš plout tady u nás na vnitrozemských vodách i na moři? Transport takovýho drobka nebude jednoduchá záležitost. Jestli se chceš víc pohybovat v zahraničí, tak se vykašli na registraci u nás a zaregistruj to v zahraničí. Třeba NL. Proč? Lodě registrovaný u nás musí kromě jinýho pravidelně na technickou. No a jestli budeš mít loď někde na moři, tak jí sem kvůli technický asi nepovezeš. Další důvod je minimální buzerace ze strany zahraničních úřadů, ve srovnání s našimi. :(Co se týká papírů, tak bych nesouhlasil s tomasem. Už v úvodu píšeš, že chceš plout pár mil od břehu. Na to ti náš vůdce malého lavidla nestačí. Ten je do tomášem uvedené 0,75 majle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 1. Květen 2014 Sdílet Odesláno 1. Květen 2014 Jasne bral jsem to jako zaklad, je jasny, ze tech 0.75 Nm neni mnoho, ale na proplouvani kolem pobrezi staci a plati vsude. Samozrejme pokud bude plout jenom v urcite zemi, tak je lepsi si ridicak udelat tam a muze na more prakticky jak daleko chce, ale pokud bude plout v ruznejch zemich, tak si musi udelat nejakej "univerzal". Protoze treba v Chorvatsku kdyz si udelas ridicak, tak ti ale tusim plati jenom na Chorvatske vody a treba v Italii mas smolika !! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tiki Odesláno 3. Květen 2014 Autor Sdílet Odesláno 3. Květen 2014 Dobrý večer všem a moc Vám děkuji za Vaše reakce. Musím se přiznat,že jsem říkal "hop" aniž bych přeskočil,ale popořadě...Při svých oddychových cyklistických toulkách po Holandsku jsem náhodou narazil na loď,která tam už pár let evidentně zahálela.Dva roky jsem kolem ní občas projel a pohrával si s myšlenkou...až jsem si dodal odvahy a zašel za majitelem oné loděnice Láthum a domluvili si obchodní schůzku... Za pár dní jsem si jachtu prohlédnul i zevnitř a usoudil,že to zvládnu zrenovovat téměř sám...prohlídka dokladů pro mne byla jen formalitou a po domluvě ceny a podáním ruky byl obchod uzavřen-tedy alespoň pro mne...domluvili jsme se na 14dnech blokace (bez zálohy).Nicméně za pět dní už peníze putují do NL... Včera jsem ale dostal studenou sprchu-když jsem byl v půlce německa mi zavolal a chladně mi sdělil,že je mu to líto,ale že jí právě prodal...své pocity raději nebudu popisovat... Touto transakcí jsem přišel na převodech a dalších nákladech o 36 tisíc korun,hold za blbost se platí...svého snu se ale nevzdám...Máte někdo představu,jak dostat podobnou jachtu z jihu Itálie do CZ ?...díky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tiki Odesláno 3. Květen 2014 Autor Sdílet Odesláno 3. Květen 2014 Zdendo děkuji a musím Ti dát za pravdu.Zatím co v holandsku bych nechal loď stát a platil si místo,po nynější zkušenosti jsem vyléčený...Přeprava po silnici(jako nadrozměr)je šílenství...a jihu Itálie by mne to stálo přes 200 tisíc !!! To si to za ty peníze raději nějak přeplavím... Tomas 80 : ...oněch 0,75mil by pro začátek stačilo,jen jsem si myslel,že mi průkaz vůdce plavidla bude platit všude- jako nřidičák...Takže ony ho některé země neuznávají?Určitě si zajdu na SPS,aby mne zasvětili... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 3. Květen 2014 Sdílet Odesláno 3. Květen 2014 Když už bych byl v půlce německa, tak bych asi už do toho holandska dojel a svoje pocity mu sdělil ručně. Přeprava za 200 tis. je masakr. Po vodě by to šlo. Jestli máš dost času, tak by to byla i příjemná plavba. Druhou stranou mince je to, že je to dlouhá a pro loď náročná plavba. Cestou se hromada věcí chtě nechtě rozsype. Otázkou je, jestli má vůbec smysl tu loď tahat k nám. Co se týká VMP, tak existuje nějakej seznam zemí, které ho akceptují. Nejlépe dát dotaz na SPS. V praxi ho tušim akceptujou minimálně všechny země EU + ostatní evropské země. Já mam taky jen VMP. Od břehu se moc nepouštim, i když přiznam, že občas jsem dál, než 0,75nm. Neslyšel jsem zatim o nikom, koho postihli za překročení týhle hranice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 4. Květen 2014 Sdílet Odesláno 4. Květen 2014 Asi se nam zde propletlo par veci dohromady :)Samozrejme se informuj na SPS, ale mezinarodni prukaz VMP vydany SPS podle mne uznavaj prave VSUDE, minimalne v zemich EU, treba v Chorvatsku uz na nej jezdim skoro 15 let, jeste nez vubec nejaka EU existovala, jej tam uznavali, takze proto si myslim, ze ho uznavaj vsude.Reagoval jsem na to, udelat si ridicak v nejake primorske zemi. Tam je treba si potom overit platnost daneho ridicaku, protoze jak jsem psal, treba v Chorvatsku kdyz si udelas ridicak, tak ma platnost pouze na Chorvatske teritorialni vody!! Ano, pry existuje nepsane pravidlo, ze jej uznavaji i treba v Italii, predpokladam i v Recku atd, ale je to nepsane pravidlo, takze kdyz narazis na vola, coz se samozrejme stat muze, tak mas holt smolika, protoze psano je neco jineho.Ja jsem za cele roky, co tam jezdim nemel s prukazem od SPS problem a to take zdaleka 0.75Nm nedodrzuju, takze podle mne je to takovej univerzal, kterej staci na obeplouvani pobrezi a plaveni se po rekach cele Evropy. Bohuzel uplne je mi jasny o cem pises ohledne tveho zklamani. Inu treba se namane neco jineho a z vlastni zkusenosti vim, ze jeste lepsiho a ty alespon muzes zatim vyzjistit tyto potrebne formality. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dragon333399 Odesláno 5. Květen 2014 Sdílet Odesláno 5. Květen 2014 (upraveno) Malinko přispěji do mlýna, s naším průkazem VMP můžeš opravdu jen 0,75nm, ale s Chorvatským co mám já můžeš klidně do Itálie, ověřeno na Kapitániátu v Makarské... prý platí po celém Jadranu i když tam mam napsané "teritoriální vody Chorvatska" Jinak Tiki, Zdendu si můžeš přivázat jako záchranej člun...:-) A jéje, to zas bude keců !!! Upraveno 5. Květen 2014 uživatelem dragon333399 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 5. Květen 2014 Sdílet Odesláno 5. Květen 2014 Jezdím na VMP i 20km daleko od břehů v HR a několikrát už mě kontrolovali a nikdy je žádné omezení nezajímalo, jediné, co je v HR zajímá nejvíc, zda máš platnou vinětu a pak, jestli neděláš bordel blízko břehu, jinak, jak trefně kdysi prohlásil Taurus, stačí průkazka do knihovny.Ohledně celoročního kotvení bych asi řešil řecko, pořád vyjde velmi levně, řádově se dá sehnat celoroční kotvení i za 200 Eur a není to tak daleko, aby tam nemohl člověk občas vyrazit. V každé=m případku, za ušetřených 200 litrů za přepravu, tam můžeš jezdit několik let dle libosti :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 Jinak Tiki, Zdendu si můžeš přivázat jako záchranej člun...:-) A jéje, to zas bude keců !!!Tim jsi vážně myslel mě? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Fanda Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 už se perou :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 Jsem na tom stejně jako Jirka š. také jezdím v Chorvatsku dosti daleko a s menším člunem(4m) a taky jen s VMP a zatím bez problémů. Pohybuji se v oblasti Kornati ale zatím mě nikdo přesně nedefinoval, jestli se 0,75 NM počítá od pevniny, nebo linie posledních ostrovů, což je v mém případě Kornat? Může mně to někdo říci na100%, jak říkají chorvaté sigurno? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 My se nepereme. dragon si mě pravděpodobně s někym dost zásadně spletl. Pevně v to věřím. Protože ten, kdo si k někomu, koho vůbec nezná dovolí něco takovýho, to v hlavě nemá naprosto vůbec v pořádku. Ale jak píšu, nejspíš to vůbec nepatřilo mě. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dragon333399 Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 (upraveno) Zdendo sorry, není Zdenda jako Zdenda...opravdu jsem myslel jiného :-) Upraveno 6. Květen 2014 uživatelem dragon333399 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 Jsem na tom stejně jako Jirka š. také jezdím v Chorvatsku dosti daleko a s menším člunem(4m) a taky jen s VMP a zatím bez problémů. Pohybuji se v oblasti Kornati ale zatím mě nikdo přesně nedefinoval, jestli se 0,75 NM počítá od pevniny, nebo linie posledních ostrovů, což je v mém případě Kornat? Může mně to někdo říci na100%, jak říkají chorvaté sigurno?Je to trochu slozitejsi, nicmene melo by byt od posledniho kamene u more na pevnine k prvnimu kameni u more na ostrove kam plujes. Takze kdyz preplouvas na nejaky ostrov, tak muzes prakticky bez problemu na ostrov vzdaleny 1.5Nm. Nicmene, zatim jsem nemel problem i s vetsima vzdalenostma.Jednou mi dokonce nekdo rikal, ze to ma jeste souvislost jak pises s pobrezni linii, ktera by v podstate mela zacinat az u posledniho ostrova smerem do more. Takze v tom pripade, by to bylo uplne bez problemu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 (upraveno) VladimírAhoj, je to to definovaný jako 0,75NM od nejbližší pevniony, tím se myslí i ostrovy, je to cca 1500m, takže můžeš správně plout na ostrov vzdálený 3km (1500m+1500m), což v případě Kornati je naprosto v pohodě, tam se naprosto oficiálně dostaneš z několika míst. Nejlepší to bylo ze Sukošanu kolem severního cípu ostrova pakoštan pod mostem a pak dále kolem ostrovů a ostrůvků přímo k průplavu mezi Dugi otok a Kornati. Poprvé jsem tam mimochodem plul jen jako zastávka po cestě na jih, ráno jsem hodil lod o něco jižněji ve vesničce DRAGE, je tam bezva betonovej veřejnej sjezd a hned vedle parkoviště, paráda, je tosice po vodě o 5km dál, ale bezva cesta a pokoukání. No a v nejužším místě už tradiční zastávka v oblíbené hospůdce http://www.fotosefrna.cz/userFiles/chorvatsko/croatia-2013_65.jpg Upraveno 6. Květen 2014 uživatelem jiri.sefrna Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 Jirko, hned bych jel kdyz vidim tu fotku .... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 6. Květen 2014 Sdílet Odesláno 6. Květen 2014 No taky už pomalu balím, za necelé tři týdny opět na Mazury a v půlce června letos poprvé HR, to chci zkusit Mali Lošinj a okolní ostrovy, pak koncem Srpna znovu dolů na Pelješac a v Září ještě nevím, uvidíme Tak se ještě namlsej http://www.fotosefrna.cz/userFiles/chorvatsko/croatia-2013_68.jpg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 7. Květen 2014 Sdílet Odesláno 7. Květen 2014 No proste on provokovat neprestane :-). Krasny fotky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 7. Květen 2014 Sdílet Odesláno 7. Květen 2014 :D No dobře, už toho nechám. Ale ze shora je to taky nádherný http://www.fotosefrna.cz/userFiles/chorvatsko/croatia-2013_86.jpg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 7. Květen 2014 Sdílet Odesláno 7. Květen 2014 Díky Tomasovi80 a Jirkovi š. Osobně si taky myslím, že jsou v tomto chorvati docela tolerantní, zajímá je hlavně ta známka. Jirko, Drage znám jako svoje boty, protože tam jezdím už asi pět roků, ale až za vesnicí sjedeš prašnou cestou k moři, kde je klidná zátoka obklopená kempíky (dnes už v sezoně bohužel přeplněná) a tam jsme našli druhý domov. Jinak ostrovy mám procouraný křížem krážem. Loni jsem jel po pobřeží do Vodice a pak na Kaprije a Žirje a odsud jsem to střihnul šikmo na Murter. To už bylo na mou kocábku dost daleko a potkat policajty, mohl by být problém. Jinak přeji hezký počasí, já musím vydržet až do července. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karelgumak Odesláno 7. Květen 2014 Sdílet Odesláno 7. Květen 2014 Jé v tý zátoce jme byli vloni Tak abych vás taky trochu ...... :) http://www.hrscata.cz/archives/category/vyjezdy-2013/08-srpen-vyjezdy-2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 7. Květen 2014 Sdílet Odesláno 7. Květen 2014 Tak nevím, jestli jsi nás chtěl nas...t anebo potěšit, asi se ti povedlo obojí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se