Karel Zveřejněno 22. Duben 2014 Sdílet Zveřejněno 22. Duben 2014 Ahoj, prosím o radu. Mám na vypínači baterie polohy ,,0,, ,,1,, ,,2,, ,,1-2,, na jakou polohu to mám mít zapnuté? To, že na nulu ne, je mi jasné. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 jestli se nepletu tak to je vypínač pro 2 baterie . Tedy 0 je to vypnuté , pak máš jednu nebo druhou baterii a pak obě Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 22. Duben 2014 Autor Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 To jo, ale mám to mít zapnuté na obě baterie? Tedy 1-2? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 no jestli to je na 2 baterie tak jo ale mám dojem že by to mělo běhat i s jednou a pak by platila 0 a nebo 1 nebo 2 .Podle toho na jaký kontakt to připojíš . Ale koukni do návodu tam by to mělo být Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 Pokud to budeš mít přepnuté na obě baterie, tak budeš vesele svítit, chladit, hřát a pod. (podle toho, jaké spotřebiče máš na lodi) až do chvíle, kdy budou obě baterie vybité a už ani nenastartuješ. Proto je to rozdělené a na běžný provoz je jedna baterie, na záložní provoz a startování pak druhá (například). Pokud tam máš měřák, tak Ti napoví kolik energie ještě v jednotlivých bateriích máš.Pokud Ti začne slábnout první baterka, potřeba přepnout na druhou Ti má napovědět, že už musíš začít přemýšlet jak vyjít se zbývající energií.Pak je tu otázka nabíjení, záleží na tom, jak je to zapojené. Je možné, že tento vypínač bude mít vliv na to, která baterie se nabíjí (z motoru či z přípojky ze břehu, podle toho jaké možnosti el. instalace poskytuje). Vždy je třeba nejdříve nabíjet startovací baterii (jistota, bezpečnost) a pak teprve přídavnou (komfort). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 Zde je něco o použití dvou baterií u Stingray:http://www.stingrayboats.com/products/faq/general_faq.php#g17Pokud nejsi čtenář AJ, okopírováním odstavce "How do I operate my dual battery system?" do překladače google vznikne docela použitelný překlad. Tady pak schémata zapojení některého modelu:http://www.stingrayboats.com/products/pdf/wiring/240CS_dual_battery_switch_detail.pdfhttp://www.stingrayboats.com/products/pdf/wiring/240CS_dc_wiring_dual_battery.pdf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 Vždy se nabijí ta na kterou je to přeplé.Ja mám obě startovací i trakční takže když při stání jednu vybiju např. ledničkou tak nastartuju na druhou a pak přepnu přes polohu (obě) spět na první kterou altík dobije.A tak to používám celou sezonu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 22. Duben 2014 Autor Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 Diky za rady. Myslim, ze to chapu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 Jak jsem posílal ten odkaz na zapojení, tak tam je rozdělovač nabíjení, který zřejmě zajistí vždy nabíjení obou baterií. Asi bude záležet na roku výroby, dodatečných úpravách atd.Zaujalo mne, jak mají amíci na startovací baterii napojené stereo. Zřejmě to pro ně má stejnou důležitost, jako startování motoru a větrák! :-))))) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 22. Duben 2014 Autor Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 kdyz nebezi motor, tak mi hraje radio pouze pokud prepnu klicek zapalovani doleva. Na prvni polohu doprava mi jde pouze vetrak, radio zacne hrat az po nastartovani. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 22. Duben 2014 Sdílet Odesláno 22. Duben 2014 (upraveno) Tak takové vymoženosti nemám :D .Bez klíče jdou světla,radio ,odvětraní,zásuvky,trim a po zapnuti(jedna poloha)vše ostatní. Upraveno 22. Duben 2014 uživatelem Jbenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 12. Listopad 2021 Sdílet Odesláno 12. Listopad 2021 Ahoj, vím, že je to staré vlákno, ale řeším teď to samé.Našel jsem nějaká schémata a zítra se chystám vyrazit na loď s měřákem.Teď ale jestli tomu správně rozumím....Mám dvě baterie. Startovací a provozní. Dále přepínač se čtyřmi polohami - OFF / 1 / 2 / 1+2.Původně jsem si myslel, že v poloze 1+2 se baterie spojí paralelně, ale asi tomu tak není.Je to tak, že když zapnu baterii 1, tak zapnu okruh motoru (startování, trim, apod.) a zbytek lodi mi nepůjde? Když zapnu baterii 2, tak mi zase půjde "comfortní" okruh (lednice, rádio apod) a nepůjde motor?Teprve když zapnu 1+2, tak zapnu oba okruhy? Nebo je to všechno jeden okruh a buď ho napájím baterií 1, nebo 2, nebo oběma? To asi ne že?Jinak nabíjení by snad mělo být tak, že baterii 1 nabíjím přímo z motoru a baterie 2 se začne po nastartování nabíjet přes relé i když je komfortní okruh vypnutý že?Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robert Odesláno 12. Listopad 2021 Sdílet Odesláno 12. Listopad 2021 Mám to zapojený zřejmě original tak že všechny spotřebiče napájí a z alternátoru se dobíjí vždy baterie podle polohy přepínače 1 2 1+2 jenom břehová nabíječka nabíjí obě současně nezávisle na poloze přepínače Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 14. Listopad 2021 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2021 podle přepínače napájíš celou loď z 1. nebo 2. nebo obou baterií.Pokud je to jinak,tak by si nějakej kutil musel dát tu práci a tahat tam dva okruhy elektriky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 14. Listopad 2021 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2021 Máte pravdu. Běhal jsem tam s měřákem a je to opravdu tak, jak píšete. Jeden okruh, kterej napájim jednou, druhou, nebo oběma bateriema.Neznamená to, že musí člověk pořád lézt k motoru a přepínat baterie? Možná se ptám blbě, protože s tím nemám zkušenosti.Jde mi o případ, kdy jste delší dobu někde na kotvě, takže se baterie nedobijí motorem a přitom používáte žrouty jako je lednice apod.Jedete na jednu baterii a druhou si zapnete když chcete nastartovat, ale zjistíte, že je baterie prázdná? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 14. Listopad 2021 Sdílet Odesláno 14. Listopad 2021 když zapneš zapalování,tak pokud máš mezi budíkama voltmetr,tak podle přepínače uvidíš kolil ta spuštěná aku má.Já mám po zakotvení puštěnou jednu a ráno na ní nastartuju/nebo ne e.Potom teda zapnu druhou a po nastartování to přepnu na tu vybitou,aby se dobila. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
silver Odesláno 26. Listopad 2021 Sdílet Odesláno 26. Listopad 2021 Máte pravdu. Běhal jsem tam s měřákem a je to opravdu tak, jak píšete. Jeden okruh, kterej napájim jednou, druhou, nebo oběma bateriema.Neznamená to, že musí člověk pořád lézt k motoru a přepínat baterie? Možná se ptám blbě, protože s tím nemám zkušenosti.Jde mi o případ, kdy jste delší dobu někde na kotvě, takže se baterie nedobijí motorem a přitom používáte žrouty jako je lednice apod.Jedete na jednu baterii a druhou si zapnete když chcete nastartovat, ale zjistíte, že je baterie prázdná? Ak máš zapojenie originál, tak to funguje tak ako píšeš. Jedna elektroinštalácia a možnosť fungovať buď na bat1 alebo bat2 alebo na bat1+bat2 spojene paralerne. Pri naštartovaní motora sa dobíjajú obidve baterie alternátorom bez ohladu na v akej polohe je prepínač. Jazdim skoro kazdý vikend na vodu. Startujem z mariny s prepínačom v polohe bat1+bat2 , pri starte ide prúd do startera z oboch baterií. Da sa v pohode nastartovat aj na jednu ale takto su baterie rovnomerne zatazene pri starte. Pri tejto polohe prepínača prebieha aj plavba. Pri spúštaní kotvy mám stále naštartovaný motor a po zakotvení motor vypnem a prepínač prepnem do polohy bat1 ktorú používam ako servisnú ,t.j.na napájanie spotrebičov. Na prístrojovke mám namontovanú 12v zasuvku ktorej súčastou je digitalny voltmeter ktory nepretržite ukazuje stav aktualne pripojenej baterie,to znamena že mám stále prehlad o tom ako som na tom s energiou na servisnej baterii a podla potreby s nou aj hospodárim. Chladnička,TV, osvetlenie, voda, wc, webasto, všetko je napájane z tejto baterie. Pri odchode prepnem na bat2 nastartujem, nechám tak alebo po nastartovani prepnem do polohy bat1+bat2 ale to je jedno lebo po nastartovaní mi už aj tak nabíja alternator obe baterie. Potom vytahujem kotvu s nastartovanym motorom. Okrem toho som tento rok na jar namontoval na bimini flexibilny solárny panel 100w s dualnym MPPT regulátorom nabíjania pre dve batérie. Počas slnečného dňa tento panel s použitím uvedeného regulátora dokáže dodávať 5,5A do servisnej baterie, to znamena že počas dňa dokáže napájať chladničku ktorá má spotrebu 2,5A a zbytok dobíja baterie. Buduci rok plánujem ako bat1 používať trakčnú bateriu a doplnit este dalsí 100w panel kedze mám este hore miesto. Potom bude predpokladyny prúd 10A. Tým že v noci som zvykol bat1 dost vybit, na druhy den pri zapnutej chladnicke a polooblacnom pocasi sa bateria do vecera nanabila dostatocne, tak uvidim ako to bude fungovat po doplnení dalsieho panela. Teoreticky by to mohlo stacit aj na niekolkodňové kotvenie bez naštarovaného motora počas slnečného počasia. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se