Přejít na obsah
Plavidla.cz

Točivý moment 15k motoru.

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 173
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Rusi a Američania to tiež tak riešili http://www.power-garden.ru/shop/lodochnye_motory_i_lodki/lodochnye_motory/podvesnoy_lodochnyy_motor__vodomet_meduza_mc-35_s_dvigatelem_honda__khonda/ http://www.boatdesign.net/forums/attachments/jet-drives/12300d1175411364-simple-jet-drive-small-boat-warrenjet.jpg ale o to nejde len som chcel vedieť krútiaci moment(graf) 15k motoru aby som ho nahradil Briggsom nechcel som to rozvádzať ,ale na fórach to ináč nejde.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tom30: To, ze to někdo nekdy vyrobil ještě neznamena, ze je to dobrej napad.

Nasávat vodu zespoda je mozny při rychlostech blízkých nule. Zkus takovou kisnu hnusnou vrazit do vody pri 10km/h a zjistis kam se ztraci tvyj vykon. 15HP u takovyho systemu je proste kravina, nezavisle na tocivym momentu.

Vetsina lidi bojuje s pomerne velkou spotřebou na ujety kilometr. S touhle obludou si dovolim tvrdit, ze budes mit spotřebu tak trojnásobnou proti normálnímu propeleru.

Odkaz ke komentáři

nooo, spíš by mně zajímala odpověď na dotaz výše položený.

tedy zopakuju: jak ses s tím setkal ty, přesněji - jak se to projevuje?

že je vzducháč žhavej je běžný a pokud se nezačne kousat, obvykle prvně na kruhách,

případně se mu nevaří benzím v karbecu, tak nemívá problém. třeba máš v traktůrku zasranej větrák nebo hlavu trávou a nebo čekáš že bude mít teplotu vodníka ?

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Hezkej odkaz. Aspoň nemusim vysvětlovat, proc si myslim, ze ten novodurovej zazrak nepojede.

Zato bys teda mohl dokázat vysvětlit, proč se nevybíravě navážíte do jednoho, co se slušně zeptal a ani blbejma poznámkama se nenechel vyhecovat. O „novodurovým zázraku“ psal, že to je pokus jaký bude potřebovat výkon a že to má na mělkou vodu – tedy speciál a spotřeba jde tím pádem samozřejmě mimo. To ti, zdá se, uniklo.

A nejvíc mě baví, že tuhle nevybíravou kritiku píšou lidi, co o pár stránek vedle mají problémy s hotovou profi stavěnou lodí a motorem a ptaj se taky na pěkný fíčoviny.

Odkaz ke komentáři

Pokusem s novodurovou trubkou se ověřilo pouze to, že otáčející se kolo s šikmými lopatkami (vrtule tomu odmítám říkat) hrne a víří vodu. Není to trochu málo na tak složitý záměr, jako je metač vody a na rok 2014?

Tome30 - proč se pořád pídíš po kroutícím momentu? Ten pro úvahy jak dimenzovat vodní čerpadlo podle mne vůbec nepotřebuješ! Maximálně tak k dimenzování hřídele mezi motor a čerpadlo.

Důležitý je výkon motoru a otáčky, při kterých ho dává. K tomu je potřeba navrhnout čerpadlo, které přemění co nejefektivněji výkon motoru na kinetickou energii vody.

Bude zřejmě třeba spočítat kolik vody a jakou rychlostí lze při daném výkonu motoru a předpokládané účinnosti čerpadla metat. Chtělo by to zjistit, jaká je potřebná a používaná úsťová rychlost vody metačů. Pokud si určíš, že chceš aby voda z ústí letěla rychlostí třeba 25m/s, pak se dá spočítat na jaké množství metané vody Ti stačí výkon motoru při předpokládáné účinnosti čerpadla třeba 75%. Z toho pak vyjde průměr ústní a ostatní parametry čerpadla, jako je průměr a stoupání vrtule.

Pokusy se pak dělají tak, že se něco teoreticky navrhne dle známých a předpokládaných parametrů. Pak se to uvede v činnost a měří se, čímž se ověřují jak známé, ale hlavně předpokládané parametry na základě kterých to vzniklo. Pak se to vše vyhodnotí a tím vznikne přesnější teorie pro další verzi ověřovacího prototypu.

Pokud je to čerpadlo s vrtulí, paky ty vrtule mají velmi velké stoupání. Pokud vrtule nemá "zkroucené" listy (úhel proměnný dle průměru), tak je velmi neefektivní!

Odkaz ke komentáři

doufam, ze jsi nemel Davide na mysli me? ani jsi nemohl, protoze ja jsem tu nikoho nekritizoval ani nezesmesnoval.... jen chci. it jasno... protoze je pravda, ze se tu ptam na dost veci, ktery mozna pro nekoho vypadaj jako picovina, ale ve vysledku mi na ne vetsinou dokaze odpovedet ucelene jen maxik. ty jsi taky obcas prispel s nejakou radou, pokud si dobre vzpominam....ale jestli jsi tim myslel me, tak bych ti pral videt tu profi postavenou lod :-). cely to prakticky delam novy.... :-) a jestli jsi nemyslel me, tak nic. Upraveno uživatelem Danykopy
Odkaz ke komentáři

Co se kouknout do tety wikipedie? Tam se clovek treba docte, ze tah=v*dm/dt. Vystupni rychlowt vody, dm/dt je v tomhle pripade prutok v litrech za sekundu. Takze kdyz treba uvazim http://www.elektroplus.cz/cerpadlo-gude-gmp-200-94256/ tohle cerpadlo, tak ma uzasnej tah asi 20N. To je fakt nic. Takze bud vic vody, nebo vetsi tlak... jet funguje jenom pro poradnej vykon a v nejaky nemaly rychlosti.

Pokud to ma bejt lod na melko a nemusi to bejt nejaky zihadlo, tak bych spis volil siroky koleso. Konstrukcne zmaknutelny(co takhle motorovej vrtak na kuny?) Ponor malej, ucinnost minimalne prijatelna.

Odkaz ke komentáři

jet funguje jenom pro poradnej vykon a v nejaky nemaly rychlosti.

Pokud to ma bejt lod na melko a nemusi to bejt nejaky zihadlo, tak bych spis volil siroky koleso. Konstrukcne zmaknutelny(co takhle motorovej vrtak na kuny?) Ponor malej, ucinnost minimalne prijatelna.

jet funguje úměrně výkonu a je putna, jak je ten výkon velkej. na rychlosti plavidla taky kulový záleží, na principu jetu jsou i pomalé pracovní lodě a remorkéry.

koleso je fajn, na tyhle koně ani široký být nemusí, jen je trochu neskladný

Odkaz ke komentáři

Co se kouknout do tety wikipedie? Tam se clovek treba docte, ze tah=v*dm/dt. Vystupni rychlowt vody, dm/dt je v tomhle pripade prutok v litrech za sekundu. Takze kdyz treba uvazim http://www.elektroplus.cz/cerpadlo-gude-gmp-200-94256/ tohle cerpadlo, tak ma uzasnej tah asi 20N. To je fakt nic. Takze bud vic vody, nebo vetsi tlak....

Vhodnou tryskou se získá větší tah, protože skoro stejné množství vody vyletí větší rychlostí.

Odkaz ke komentáři

Tu je to čerpadlo podobné Gude http://www.mlodka.ru/parus-4.7-vodomyot.html a video
ale ono podla mňa nemá moc veÄľký tlak,podla vývodu strede nemá elipsový tvar obalu,je to skôr kalové čerpadlo a podla videa som išiel tiež tak rýchlo.HriadeÄľ mám ťaženú 11600 16mm na koncoch stočenú na 15mm ta by mohla zniesť 11-15k pri 2800ot. min.čo sa tíka koncovej trysky to si nastavím pri plavbe podla rýchlosti člnu ale priemer vrtule,podla čoho sa volí a optimálne stúpanie to by som potreboval vedieť a počet listou aký má vplyv ja som chcel dať 2 listovú kvôli menšiemu odporu.
Odkaz ke komentáři

Viky, tobě technicky nekonkrétní, zato celkem dehonestující, až přiblblé příspěvky připadají OK?

Ja bych navrhoval, aby se každý, komu se moje priblble (coz nepopiram) poznámky zdaji vuci jeho osobe dehonestujici o svou cest prihlasil sam, abys to nemusel porad delat ty.

Ale jinak te mam docela rad, az se sejdem nekde u piva, muzem to probrat. :D

Odkaz ke komentáři

Tome 30 - hřídel 16mm podle mne bohatě stačí. Měl jsem Mercury 50HP a ta hřídel jak si vzpomínám nebyla o moc silnější.

Podle odkazů soudím, že spíš vládneš ruštinou. Zadej si do vyhledávače "hydro jet propulsion" nebo "boat jet pump". Zobraz si obrázky a máš inspirace tisíc stránek.

Odkaz ke komentáři

já jsem to pochopil tak, že ta plastová roura byla jen pro účely levnýho testování. Jak to fungovalo? Ta vrtule byla teda příšerná, ale já tomu nijak nerozumim. :)

Podle otázek asi o čerpadlech taky moc nevíš, nebylo by lepší to někde okoukat? Podívat se někde třeba na vodní skutry?

Zajímalo by mě jak jsi daleko.

Odkaz ke komentáři