Přejít na obsah
Plavidla.cz

Zvedání loďě jeřábem

misson10

Doporučené příspěvky

Ahoj, potřeboval bych prosím vás poradit. Koupil jsem si kozu pod loď a teď bych potřeboval jeřábem zvednout loď z přívěsu a šoupnout jí na tu kozu... kamarád se mi nabídnul, že mi loď zvedne takovým zemědělským manipulátorem. Sehnal jsem si silné popruhy, ale někde jsem slyšel, že je potřeba ještě nějáká rozpěra aby se boky lodi moc nesvíraly, že by se mohl poškodit bort lodě (nevím jestli to píšu správně...). nemáte nějáký tip, nebo plánek, náčrt nebo zkušenosti se zvedáním? Loď má cca 1300kg. Předem díky za rady. Milda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

stačí když ty kurty těsně nad trupem rozepřeš nejakym tramkem nebo fošnou se zařezama ktera bude větší než šiřka lodi a hlavně zajistit aby ti nevyjela nahoru-treba provazem ale idealni by bylo na to spachat neco jako postroj-zkus ,,taaga,, na www.starelode.cz nedavno to tam popisoval Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Je to jak píše packa, stačí to rozepřít mezi kurty , ale je tam velká pravděpodobnost že to vystřelí při sevření a uděláš víc škody než užitku. Lepší je popruhy nahoře ukotvit na danou šířku podle lodě. Udělej si takovou rozporku třeba ze silnostěnného jeklu.
Odkaz ke komentáři

Jestli máš ten zemědělskej manipulátor takovej, jako jsem já viděl.... něco jako ještěrka, tak to vem spíš na vidle ze spoda. Dej na to dvě pneumatiky a podeber to. Loď je jen potřeba přivázat, aby se ti nezvrhla.

Obávám se, že rozpěra ve formě hranolu bude dost tlačená dolu. Neman představu, jak tam tu rozpěru udržet. Jestli tak chceš manipulovat častějš, tak si udělej ..... kurňa jak se tomu říká..... Takový to klasický Háčko. Podélně jeden trám, nebo jekl a na koncích dva krátký na šířku lodě. Na ty konce pak uchytíš kurty.

Já když jsem sundaval motorák z vleku (kvůli přihlášení vleku), tak jsem si heverem zvednul vlek, podložil jsem člun patkama a pak jsem zase vlek spustil a odjel s nim. :) Hodinka práce.

Odkaz ke komentáři

Omluv moji zvědavost ,ale proč ji s toho přívěsu sundaváš?Servis vleku se dá udělat když ji hodíš na vodu a každá manipulace s lodí je o pruser.Já si k lodi pořídil Destu. :D

No jelikož je loď dost ze spoda zadělaná, chtěl jsem jí pořádně vyčistit a nastříkat nějákým tím prostředkem, který prý nedělá dobře pozinkovanýmu vleku... ale i kdybych vlek něčím obalil..... stejně jsem našel pár míst, které bych potřeboval opravit.... a když loď sedí na vleku může se tam dost blbě... a taky ještě zvažuju, jestli tam nedám antifouling, protože budu mít loď celou sezonu na vodě.... no a když už bych měl tu loď sundanou z vleku, tak bych vyměnil nějáké ty rolny co jsou už popraskané a zdeformované.... a to mám připravenej další dotaz kde sehnat rolny co by mi tam pasovaly.... osy na kterých jsou nasazený maj průměr 17mm... pátral jsem na netu, ale ty samý jsem nikde nenašel.... většinou byly k mání s průměrem 16mm nebo 21mm myslím.....

Odkaz ke komentáři

Loď 1300 kg a děláš si problém? Pokud nedáš popruhy přez něco co by to ohnulo tak dle mého nemusíš žádné zozpěry vymýšlet pokud není z papíru :-) Ale jak píše Jbenda, každá manipulace je nebezpečí... a pokud ti jse o nátěry, lze to jednoduše i na couráku.
Odkaz ke komentáři

Zvedám loď (cca 2,8t, 9,5 m) na látkových kurtnách, prodloužených čtyřhákem. Každej jeřábník, který už něco zvedl ví jaké vazací prostředky použít.

V žádném případě by se loď poškodit neměla, pokud je postavena dobrou firmou, musí nějaké to namáhání vydržet.

http://www.canalboating.cz/wp-content/uploads/2013/01/PCE22.jpg

Odkaz ke komentáři

Jestli-že mohu poradit,neposlouchej zde dobře míněné rady "na dlouhé úvazy",lodě kvality Bayliner a mnohé jí podobné,to většinou poškodí,když málo tak máš v místě popruhů promáčkliny jak bord lajsny tak i laminátu a nelze to jednoduše nijak opravit!! Pořid si "kříž" nebo "háčko" pro zavěšení popruhů,v šíři lodě a nebo o 10cm méně.Je to jediný způsob jak lod nepoškodíš!!

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Ahoj loď jsem dával každý rok při opravě antifoulingu dolu.Nebyla zrovna peříčko 3,2t.Měl jsem specielní kozu která byla přímo na míru lodě.Vzádu co loď končí to mělo 2x železnou placku na které byla gumová pasovina.Ty placky byli o 10cm výše než je lod na traileru stočeném vepředu úplně dolu.Trailer jsem vzádu uprostřed vyheveroval /měl jsem udělanou kozičku s heverem a navařenou plotnu na tom/.Pak jsem vzádu šoupnul kozu pod loď a sjel heverem z trailerem dolu.Loď byla vzádu na koze a od půlky na traileru.Hever s plotnou jsem dal dopředu pod kýl a nezvedl loď seděla na zadní koze a vepředu na heveru.trailer byl úplně volný.šlo s ním popojet až k heveru kde byla uprostřed spojnice /celkem4x/dal jsem za spojnici další spec. vyrobenou kozu /výška zvedlé lodě/ a sundal hever před spojnicí.Loď byla stále vzádu na koze vepředu na druhé koze pod kýlem.No a pak už jen dojet trailerem spojnicí k první koze za ní dát zase hever dojet k heveru a dokola.Sundat loď byla otázka cca půl hodiny a dělal jsem to sám.Je pravda musí být beton a rovina což nebyl problém.Jinak loď jsem sundaval jen v maríně v HR nikdy jsem nenajel trailerem do vody.Každá taková manipulace s lodí je trochu sázka.
Odkaz ke komentáři

Když jsem potřeboval nastříkat celý spodek lodě, tak jsem okolo ní postavil klec z lešenářských trubek, loď přizvedl heverem a podložil na několika místech pod lemem spojujícím palubu a obšívku. Lem u mojí lodě je výrazný a bytelný, klidně na něm mohla viset na čtyřech bodech. Pak šlo zpod lodi odjet přívěsem a celý spodek byl přístupný.

Při přendávání lodě ze starého na nový přívěs jsem opět postavil okolo lodě klec z lešenářských trubek. Na kleci jsem ve vhodné výšce udělal lůžka pro volné položení dvou podélných leš. trubek. Na ně jsem namotal dva popruhy vedené pod lodí. Trubkami jsem otáčel pákou z další trubky, popruhy se namotávaly a krásně jsem ručně zvedl celou loď. Všechno jsem si dělal sám, v klídku a na jistotu. Nemusel jsem se bát, že někde někdo blbě cukne jeřábem a v lodi bude díra....

Odkaz ke komentáři

Dvě role potravinářský folie, pravda hodinu až dvě drbačka s obalením vleku a jo, našlo se pár místeček, kde trochu pozink asi naříkal, ale to jen díky tomu, že jsem to měl 1) hodně silný ten roztok 2) dělal jsem to tlakovým postřikovačem a celekm sem na to sral. Jinak pokud si vezmeš gumový rukavice a timhle svinstvem navlhčíš hadr, jde to krásně i bez postřiku a tím pádem bez ukápnutí na vlek.
Odkaz ke komentáři

Díky za rady.... ještě počkám 2 týdny a když to bude vypadat tak, že zima se už nevrátí... přitáhnu loď ze stodoly a začnu s údržbou.... chci si teď ještě koupit nějákou wapku.... asi bych na ní neměl moc šetřit, co? Kolik je tak dostatečný tlak aby zvládala čištění spodku lodi? 130barů? nebo raději 150? nerad bych koupil něco a pak zjisti, že jsem si měl raději připlatit....
Odkaz ke komentáři

Klucí díky za radu.... takže když říkáte, že jen wapka mě nezachrání a že je třeba chemie a nebo pak Zdendy.... v tom případě asi koupím wapku nějáký střed cca 120bar za 6tis a nebudu utrácet 13tis za 150bar... hlavně mi šlo o informaci abych si pak nedrbal hlavu, že jsem si já radši nepřiplatil.... díky
Odkaz ke komentáři

Klucí díky za radu.... takže když říkáte, že jen wapka mě nezachrání a že je třeba chemie a nebo pak Zdendy.... v tom případě asi koupím wapku nějáký střed cca 120bar za 6tis a nebudu utrácet 13tis za 150bar... hlavně mi šlo o informaci abych si pak nedrbal hlavu, že jsem si já radši nepřiplatil.... díky

hlavně kup s rotační tryskou. bez ni je wapka na dvě věci

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...