Přejít na obsah
Plavidla.cz

Shetland 535-zážitky ,plavby

KBfotoservis

Doporučené příspěvky

• 1 month later...
  • Odpovědi 1,2k
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Poradil by někdo jakou mám dát vrtuli na můj motor 15Hp.Mám též shetlanda 535 ale otáčkoměr ukáže max 4000 ot. a max.rychlost 12km/h.Přitom motor může až 5500 ot.

Na motoru je totiž vrtule od výrobce 9 1/4 x 11. Od 3/4 plynu už není znát žádný nárůst rychlosti.

Díky za rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To zalezi kolik vazi. Obecne se udava, ze by ses mel dostat do kluzu do cca 35kg/HP. Pro 15HP motor se teda da ocekavat, ze dostane z vody cca 500kg, zalezi taky na tvaru trupu, vyvazeni a trimu a spouste ruznejch aspektu, nektera lod jde z vody i při 50kg/HP, nektera kolem 30kg/HP uz ma problémy.

Pokud dobře tusim, ten Shetland je dost tezkej, ma tech 500kg mozna prazdnej.

Odkaz ke komentáři

Já mám Shetland 570, je to větší a těžší. Do skluzu to jde zhruba při rychlosti 18 - 20 km/hod. Ale mám tam motor 90 HP. Jinak je to těžká loď a hodně záleží na rozložení nákladu a lidí. Pokud si mi dospělí sednou na zadek tak mám problém to skoro do skluzu dostat. Ale zase na druhou stranu, pokud si mi sednou do kajuty, tak to jde do skluzu skoro samo.
Odkaz ke komentáři

Garda , tak těch 30 se dosáhne s minimálně 40 Hp ,, ale nesmíš to mít naložený a víc jak 2 lidi . Shetland 535 má asi 700 Kg prázdnej ,, Povolenej motor od výrobce je 50 Hp ale na SPS ti zapíšou 60 Hp jako mně ..... Všechno pod 40 HP bude hrnutí vody . No a 5 Hp to jede 8 Km /h ,...
Odkaz ke komentáři

Miloši já mám jiného 535, má ve předu 2 okna a je těžší,jiný tvar trupu a je z roku 72 . Myslím že by snesl u 80 HP , na druhoustranu má ploché dno a ne V čko , takže je to spíš kanálovka . Při té padesátce co to umí ,, tak už musíš hodně hodně hlídat aby jsi nikam nenapálil .Pokud máš lehkou špicu a foukne vítr tak to je plachetnice ,,

To co jsi poslal v odkazu není klasický 535 ale Family four mark 4

Upraveno uživatelem my65hp
Odkaz ke komentáři

Mám tam teda skusit jinou vrtuli a dyžtak jakou,nebo to mám nechat bejt...motor je HIDEA HDF15FEL.Jde mi o to jestli se dá zvýšit rychlost,popřípadě abych motoru nějak neškodil současnou vrtulí.Chci s ním ještě odjezdit tuhle sezonu a pak půjdu do silnějšího.Zatím mně tenhle motor nezklamal.Je to stejně kopie Yamahy.
Odkaz ke komentáři

Mám takový dotaz ,, a nevím jestli jsem úplně blbej ,, dneska jsem byl na technické prohlídce s lodi ,, vše ok ,, jen mně překvapilo že na VšECH kajutových lodích i těch pidi musí být WC aspoň chemické,,,, nic nesmí přijít do vody ,, víte o tom ?? zejména majitelé malých lodiček jako ta moje .
Odkaz ke komentáři

Mám takový dotaz ,, a nevím jestli jsem úplně blbej ,, dneska jsem byl na technické prohlídce s lodi ,, vše ok ,, jen mně překvapilo že na VšECH kajutových lodích i těch pidi musí být WC aspoň chemické,,,, nic nesmí přijít do vody ,, víte o tom ?? zejména majitelé malých lodiček jako ta moje .

To po Tobě chtěli? A nechtěli aby tam byly ty záchody 2? Jeden pro ženský a jeden pro muže? Nedivím se už ničemu....

Odkaz ke komentáři

Mám tam teda skusit jinou vrtuli a dyžtak jakou,nebo to mám nechat bejt...

Vrtule ti hrozne moc prokluzuje ve vode, chtelo by to maly stoupani (odhad je tak plusminus 7") a vetsi prumer vrtule nebo 4 listy. Ale fakt odhaduju.

S tím nesouhlasím. Nemá vůbec žádný smysl snažit se roztočit motor do vyšších otáček. Nemá smysl snažit se loď urychlit, když by se jednalo o jízdu extrémně neekonomickou, při které akorát hrne vodu. Stávající stav je běžný. V téhle kombinaci nikdy do kluzu nepůjde. Jezdil bych na 1/4 plynu hezky v klidu rychlostí kdy za lodí budou jen malé vlnky. Jestli se pojede 9km/h s motorem v nízkých otáčkách nebo 13km/h se řvoucím motorem a nehoráznou spotřebou, tak to na dojezdový čas tak strašný vliv mít nebude, ale komfort bude úplně jinde.

Odkaz ke komentáři

Kazdej ma pravo na svůj názor, ja si myslim ze pretizenej motor v nizkych otáčkách hur chladi i maze. Motor kterej jde na pul plynu do vyssich otáček je na tom lip, min vibruje, lip maze a chladi. Az se nekde na Orliku dostane do bourky a bude potrebovat opravdu "hrnout vodu", bylo by dobry, kdyby si tim ten motor neznicil.

7" stoupani vrtule u toho motoru znamena teoretickou maximalku cca 20km/h, tzn. 10-12km/h bude v prijemnem rozsahu kolem 3000ot a stejny vibrace jako ctyrvalec na 1500ot. To je jako spatne?

Odkaz ke komentáři

Díky Všem za rady,skusím koupit vrtuli 9 1/4 x 7".Jde mi hlavně o pohodu motoru.Stejně moje plavební rychlost je kolem těch 10-12km/h.Nikam nespěchám a kochám se.Už jsem taky starší.Teď naposled co jsem měřil rychlost tak 11,5Km/h při 3900ot/min.Takže bych teoreticky s vrtulí se stoupáním 7 mněl při stejné rychlosti nižší otáčky.
Odkaz ke komentáři

Teď naposled co jsem měřil rychlost tak 11,5Km/h při 3900ot/min.Takže bych teoreticky s vrtulí se stoupáním 7 mněl při stejné rychlosti nižší otáčky.

Zcela spatne.... vrtuli bys při malym stoupani mel dat bud vetsi nebo ctyrlistou (musíš totiž zredukovat prokluz vrtule ve vode, mas ho silene velkej), jinak ti to vubec nepomuze.

Odkaz ke komentáři