Přejít na obsah
Plavidla.cz

Další nováček na obzoru

Rejsek.Zdiby

Doporučené příspěvky

Ahoj, jsem nový na fóru a i u lodí a mám pár otázek na zkušené kapitány.:-)

Celá moje éra lodí začala u modelařiny, mám postavené dva modely lodí. Hasičský člun Florian a pak legendárního Artura od Igra. Ovšem jako hračky jsou super, ale když nám v práci nabídli možnost udělat si kurz VMP, neváhal jsem ani chvíli. řekl jsem si že když už tak pořádně a tak jsem si udělal M neomezenou, S80 a C... Na co jsou ale vůdci papíry bez lodě,že? A tak se mi naskytla možnost získat za velice malý (zanedbatelný) obnos starou loď. Je to dubová 7 mi metrová plachetnice z roku 48, která je podomácku (avšak velice dobře) olaminována. Nemá stěžeň, ale sehnal jsem opět za malý peníz starý 4 koňový motor Crescent, který dáme s tátou dohromady. K lodi není žádný vlek a ani koza. Kozu už máme vymyšlenou aby se dala případně nainstalovat na plaťák a budou na ní odjímatelná kola pro manipulaci po betonu (loď bude ustájená ve statku pod střechou). Bude na ní trošku práce, obrousit barvu, natřít. Udělat nové otěrové lišty a dřevěné prkna na platech.

Teď k otázkám.

Vím že motor starší 25 let mi neprojde technickou. Ale známý říkal, že 4 koňový motor technickou nepotřebuje. Znamená to, že motor mohu používat?

Chtěl bych vyrobit stěžeň (bez něj je taková neúplná) který ponese jen vrcholové světlo a třeba nějakou malou vlajku nebo tak něco. Z čeho nejlépe použít kulatinu? plastovou trubku?Hliníkovou? Bude uchycena pevným lanovým. Myslel jsem délku okolo pěti metrů a průměr 10 cm. Napadla mě platová KG odpadní trubka.Ale nevím jaký je to nápad.Nekamenujte mě

Kdybych někdy přemýšlel o dodělání zabudovaného motoru, šlo by to?

Jakou použít barvu na natření obšívky? Je to laminát.

Pokud by byl zájem, mohu zítra udělat pár fotek. Zatím děkuji za moje dotazy.

Upraveno uživatelem Rejsek.Zdiby
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 60
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Gratuluju k pořízení lodě.

1. motor starší 25 let se nesmí používat. Platí to obecně bez ohledu na jeho výkon. To, že motory slabší 5 koní nemusí za určitých podmínek na technickou tě neomlouvá. Na technickou nemusí pouze tehdy, když celý plavidlo nepodléhá registraci.

2. odpadová roura se ti v prvním větříku rozláme. Navíc.... neviděl jsem fotky tvý lodě. Píšeš poctivá dubová stavba. Ty bys tam dal odpadovou trubku? Podívej se po bazarech (hlavně v polsku) a starej stěžeň kup. Druhá možnost, a za tu bych se přimlouval já, vyrob dřevěnej.

3. všechno jde. I zabudovat motor. Je to drahý, komplikovaný a složitý na přihlášení. Jsou tu fajn vlákna na marinizaci. Ideální je koupit origo marinizovanej motor i s vratkou a ten vestavět.

4. u barvy záleží na tom, jestli bude loď trvale na vodě, nebo jen víkendově.

Odkaz ke komentáři

1. Tak motor tedy budu asi muset koupit nový... Jak zjistim jeho stáří, když na něm neni žádný štítek?

2. Odpadová roura ale hezky natřená v barvě lodě, aby nebylo poznat že je to plast a vyvázaná pevným lanovím...

3. Zabudovaný motor zatim řešit tedy nebudu

4. přes léto na vodě a přes zimu na koze...

Odkaz ke komentáři

Jestli motor nemá štítek, tak od něj rychle pryč. To je stejný, jako by byl kradenej. Každopádně nepřihlásitelnej. Podívej se v polsku, nebo v německu. Tam jsou motory za rozumný peníze.

S tou trubkou ti to nechci vymlouvat. Podívej se, jak je uchycenej stěžeň. Pata, sálingy a špička. Když tak uchytíš 5m dlouhou odpadovou trubku, tak se ti v létě ohřeje a zkroutí, nebo zbortí. Navíc ta barva na tom nejspíš nebude držet.

Barvu bych použil epoxidovou. Já mám na lodi tohle: http://www.drostra.cz/?ctrl=polozka&pid=2950 Je to barevně stálý, neloupe se to, je to odolný proti poškrábání. a výborně se to stříkalo.

Pod čarou ponoru dej antifoul. Ten jsem já nepotřeboval, protože kotvim na zahradě.

Loď jsi měl dát rovnou na kozu. Takhle na boku jí to moc svědčit nebude. :) Z fotek moc neni poznat jak na tom je, ale zamakáš si. :)

Jak je loď velká a těžká? Podléhá registraci?

Odkaz ke komentáři

Zdendo, myslis ze u 4HP motoru bude někdo hledat stitek?

nejspíš nebude, ale to neznamená, že ten motor může legálně na vodu. :(

Nechci z toho dělat drama. Když už ten motor kupuje, tak by to měl vědět a raději koupit legální. To že to zatim tolerujou neznamená, že to tak zůstane. Někdo se v úřadu bude nudit a vydá nařízení kontrolovat i malý motory.

Na kom je asi povinnost doložit, že motor splňuje zákonný požadavky? :)

Odkaz ke komentáři

No v době kdy se ta loď vytahovala tak jsem ani nevěděl, že jí budu brát, čili jsem si s tim nelámal hlavu... Ano,jmenuje se Ava a je od jednoho hodného pána. Teď jsem se od něj vrátil s kupní smlouvou a osvědčením. Má ve sklepě krásnej závěsnej motor Yamaha, 4 takt, 4 koně. Takže ho od něj asi vezmu a bude pokoj...

Výtlak je 1.48 m krychlových, tzn. že podléhá registraci...

Upraveno uživatelem Rejsek.Zdiby
Odkaz ke komentáři

1. motor starší 25 let se nesmí používat. Platí to obecně bez ohledu na jeho výkon. To, že motory slabší 5 koní nemusí za určitých podmínek na technickou tě neomlouvá. Na technickou nemusí pouze tehdy, když celý plavidlo nepodléhá registraci.

Zdendo: néééééééééé. Prosím, jednou už snad ty matoucí informace musí skončit.

tedy:

1 - Na motor nepodléhající registraci se lhůta 25 let stáří motoru NEVZTAHUJE.

2 - nepodléhají technické nikoliv za určitých podmínek. Spíš se dá říct, že za určitých podmínek tě na tu technickou mohou poslat. To je tehdy, pokud případná kontrola objektivně zjistí závažné nedostatky (únik paliva, maziv, hlučnost...)

OK?

Odkaz ke komentáři

článek 3.01.1. přílohy č. 3 vyhlášky Ministerstva dopravy č. 223/1995 Sb., o způsobilosti plavidel k provozu na vnitrozemských vodních cestách, stanoví:

"Na malých plavidlech lze použít pouze spalovací motor určený pro použití na plavidle, který je vyrobený po roce 1980, avšak není starší než 25 let. To se netýká původních historických plavidel a jejich kopií, pokud byly jako kopie označeny výrobcem, která byla vyrobena před rokem 1950, a plavidel s pevně zabudovanými původními značkovými lodními motory či pohony, která byla vyrobena po roce 1950."

Odkaz ke komentáři

článek 3.01.1. přílohy č. 3 vyhlášky Ministerstva dopravy č. 223/1995 Sb., o způsobilosti plavidel k provozu na vnitrozemských vodních cestách, stanoví:

"Na malých plavidlech lze použít pouze spalovací motor určený pro použití na plavidle, který je vyrobený po roce 1980, avšak není starší než 25 let. To se netýká původních historických plavidel a jejich kopií, pokud byly jako kopie označeny výrobcem, která byla vyrobena před rokem 1950, a plavidel s pevně zabudovanými původními značkovými lodními motory či pohony, která byla vyrobena po roce 1950."

Beru to zpět. Chce to číst celou vyhlášku. :)

1.01.2. Na plavidla o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo s vlastním

strojním pohonem o výkonu do 4 kW nebo s celkovou plochou plachet do 12 m2 se vztahují pouze

ustanovení kapitoly 6.

Odkaz ke komentáři

... Ano,jmenuje se Ava Výtlak je 1.48 m krychlových, tzn. že podléhá registraci...

No jo, tak jsem se trefil. Na ní jsem prochlastal kus mládí se synem původního majitele a dalšími kumpány a kumpánkami. Dokonce se mi tak líbila, že když v 76 típli komouši motory od Prahy nahoru, tak jsem ji použil jako formu a udělal v rychlosti (půl roku) laminátovej duplikát, i s lajntuchama. Ten taky ještě plave. Nevím kdo ho má, ale občas ho zahlídnu.

Tak ji prosím tě nezku...i, je to kus vodácký a lodní historie.

Odkaz ke komentáři

Rozhodně nemám v plánu jí zku...t.:-) Chtěl bych jí udělat funkční,hezkou. S tim stěžněm to byl blbej nápad,to uznávám. My modeláři se prostě snažíme vymýšlet alternativy, i když to občas nevyjde.:-)

Potřeboval bych poradit s kozou. Vybral jsem že jí svařim z jeklu 60x60x3 podle předlohy,co tu někdo nabízí na bazaru. Pochopil jsem to správně,že loď sedí většinou váhy na kýlu a stojny jí drží ve směru? A kde bych sehnal co nejlevněji ty variabilní patky?

Odkaz ke komentáři

Jestli si pamatuju správně, tak jsi psal, že chceš tu kozu používat i na přepravu lodě na plaťáku. To bych jí pak udělal rozhodně v celku a co největší, kvůli stabilitě. Docela dobrý je udělat jí trochu širší, než je loď a mezi stojkama natáhnout popruh. Loď bude pěkně sedět a nemusíš nic vyměřovat.

Na kozu dej i ty kolečka, jak jsi plánoval.

Odkaz ke komentáři

Taky jsme s táou řikali,že by jsme jí udělali širší a mezi nátahli hasičkou hadici...Docela dobrý řešení...

jo, až na tu hadici. už jich z hadice pár spadlo. dát kurtu a stojku, co z ní vede kurta, dobře zavětrovat proti tahu kurty. aby byl tenhle tah co nejmenší, nemůžeš dělat kozu širokou

Odkaz ke komentáři