Přejít na obsah
Plavidla.cz

ložisko mazané vodou

Danykopy

Doporučené příspěvky

Zdravím, námořníci, koupil jsem ložisko na hřídel k lodnímu šroubu, takové to kluzné s tou gumou, je na hřídel průměr 30mm, ale hřídel průměr 30mm má v tomhle ložisku docela vakl, podle odhadu asi tak 0,5mm, to se mi zdá dost, to se v tý vodě nějak nabobtná, je to normální? Díky za případné odpovědi.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• 4 months later...
Tak tady je další z mých výtvorů. Nakonec v tom gumovém ložisku po nalisování na loď, není vůle žádná a je to super, sice teda to je dost na fest, asi jsem to neměl dělat tak přesně, protože tohle už nikdo nikdy nesundá. Na hřídeli jsem udělal kužel 1:10 s perem a vrtule mi na tom sedí jak prdel na hrnec. částečně je na poslední fotce vidět i průchod trupem a utěsnění (ucpávka) lojovou šňůrou, ta je samozřejmě uvnitř, takže vidět není. tady : http://danykopy.rajce.idnes.cz/lodni_hridel/ Upraveno uživatelem Danykopy
Odkaz ke komentáři

Tak tady je další z mých výtvorů. Nakonec v tom gumovém ložisku po nalisování na loď, není vůle žádná a je to super, sice teda to je dost na fest, asi jsem to neměl dělat tak přesně, protože tohle už nikdo nikdy nesundá. Na hřídeli jsem udělal kužel 1:10 s perem a vrtule mi na tom sedí jak prdel na hrnec. částečně je na poslední fotce vidět i průchod trupem a utěsnění (ucpávka) lojovou šňůrou, ta je samozřejmě uvnitř, takže vidět není. tady : http://danykopy.rajce.idnes.cz/lodni_hridel/

Na fotkách máš hnací propshaft na tvrdo přišroubovanou k převodovce! To tak bude i ve skutečnosti?

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Prevodovka je ulozena v kulatych silentblocich, no je to vznesenej nazev pro gumu sevrenou svornikem kolem dokola, takze ty silentbloky jsou schopny prenaset silu dopredu, dozadu a kroutici moment tez. Propojeni prevodovky s motorem resim, puvodne jsem to mel vymysleny pres dva homokineticky klouby a jako pruznej clen by byla hardyspojka, ale to se ukazalo jako spatny reseni, takze budu laborovat dal, ale hardyspojku asi dam pryc a pridam tam lozisko pred prevodovku.
Odkaz ke komentáři

Moc pěkná práce. Jen taková věc dle mých zkušeností.Vše co na lodi teď děláš by jsi měl dělat tak aby případná výměna dílu nebyl problém.

1-hřídel-pokud budeš znovu měnit (začas) třeba to ložisko musíš hřídel vytáhnout směrem do lodi.Nebude tam vadit motor a ostatní věci.

2-jak budeš mít zajištěnou matku na hřídeli u vrtule proti povolení?

3-kormidlo bych udělal tak aby se dalo bez problémů vyndat (příruba se šrouby pod trupem.

4-uložení kormidla mám podobně jako ty.Od vrtule se mi tlačila voda podél hřídele nahoru.

Móóc se mi líbí to ovládání plynu-hned bych ho bral.

Práci zdar.

Odkaz ke komentáři

Díky za připomínky, ale :-)

1 : hřídel jde vytáhnout do lodi bez problémů, s tím jsem samozřejmě počítal, že jí budu potřebovat někdy vytáhnout, i když kvůli tomu ložisku stačí jí jen trochu zastrčit. Teď jsem jí třeba vyndal, musí se teda kvůli tomu demontovat převodovka, ale to je pár šroubů.

2 : Matku zajišťující hřídel teprve budu kupovat nebo vyrábět a zajistím jí klasickou závlačkou, to by myslím mělo stačit.

3 : kormidlo vyndat jde, né teda teď, protože je loď moc nízko nad zemí, ale kdyby byla loď o cca 50cm vejš, kormidlo nadzvednu, vysadím ho tím ze spodního čepu, nahoře povolím vše co na tom je a vytáhnu to celé dolu. Doufám, ale že to nikdy dělat nebudu, taky nevím proč bych měl.

4 : to s tím tlačením vody, toho se trochu bojím taky, ale snad to bude v pohodě, kdyby se to dělo, tak bych tam u tý vstupní trupky navařil nějakej kšilt aby se to nedělo, možná to udělám i preventivně... Takže díky za připomínku. a díky za pochvalu. to vždycky potěší. Ale kritika je taky důležitá :-) možná důležitější, i když né tak příjemná

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...