Charlie Odesláno 29. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 29. Listopad 2014 Já s ním měl problém jen po koupi, nechtěl startovat, běžel jen na sytič, nebo jen ve vysokých otáčkách a to se s nimi nesmělo pohnout, jinak okamžitě chcípl. Tenkrát jsem měl karburátor rozebranej snad 20x, bez úspěchu, až na ultrazvukový čističce to vyčistili, že šlapal v pohodě. Od té doby starty na ťuknutí o starter. Ten karburátor je dost složitej, všude samý kanálky. A pak tomu poměrně často odcházela elektronika zapalování a regulátor dobíjení. Ten jsem měnil taky ale dával jsem náhradu od Vape, Já měl typ F9.9AEM ten měl ovládací páku, AE byli bez ní a měli jen dálkové ovládání. Nohu jsem měl UL - extra dlouhá. Sehnal jsem ho v polsku, od překupníka, já potřeboval prve přesně tenhle typ, protože jsem ho vykuchal a udělal z něj vestavbu do lodě ještě na výjmku to šlo přihlásit na SPS, tak může u nás běhat vesele i když je starej - už ho evidují jako zabudovanej. Pak jsem právě dělal nový obal převodovky z duralovýho kvádru, aby mi líp pasoval pod loď, no a kolečka jsem přeházel, řadící schůdky taky a hřídele dělal nový, jen jsem na hřídel propelleru přehodil řadící přesuvník a trochu jinak vyřešil ložisko v náboji (ten jsem taky dělal novej, aby měl stejnej tvar k převodovce a protože výfuk už nešel nohou) a pak na to pověsil sklopnou vrtuli 11x8" ta thrust vrtule strašně plachetnici brzdila. Jinak vážil asi 48kg, no natahal jsem se ho v ruce dost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 29. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 29. Listopad 2014 No Tome tohle je nic , to na moři v menší lodi jsme obepluli 85 km ostrov ve 4 lidech za 21 hodin .... v kuseto už nevypadá na koníčka,spíš to připomíná práci...No makačka to byla ,, byli jsme na rybách a já chytl objevitelskou psychozu tak jsem musel ten ostrov obeplout :D Nakonec největší rybu chytil muj osmiletý syn :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 29. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 29. Listopad 2014 Byl problém, že za slabého větru se loď nekontrolovatelně stáčela po větru dokud nenabrala dostatečnou rychlost, prostě kormidlo neposlouchala. Brzdí to asi tak jako když táhneš kbelík ve vodě - má dost velkej průměr a listy se skoro překrejvaj. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 byli jsme na rybách a já chytl objevitelskou psychozu tak jsem musel ten ostrov obeplout :DOn nebyt blby, on byt statecny! ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 byli jsme na rybách a já chytl objevitelskou psychozu tak jsem musel ten ostrov obeplout :DOn nebyt blby, on byt statecny! ;)Viky tam to je standard ,,, přijedeš dostaneš lod 3.8 metru pro 4 lidi s 5 HP motorem,,, krátký školení a pošlou tě na moře no ,, ne jak tady na Labi kde to je ke břehu 10 metru Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Byl problém, že za slabého větru se loď nekontrolovatelně stáčela po větru dokud nenabrala dostatečnou rychlost, prostě kormidlo neposlouchala. Brzdí to asi tak jako když táhneš kbelík ve vodě - má dost velkej průměr a listy se skoro překrejvaj.Já mam teda jen pětku, ale předpokládám, že princip bude stejnej. Zkoušel jsem rozdíly s motorem spuštěnym i vytaženym. Rozdíl jsem nepozoroval.Když jsem motor nechal ve vodě, tak se vrtule při plavbě volně otáčela. Vim, že jsem někde četl diskuzi o zařazený rychlosti za plavby.... no já mam vyřazeno. Vrtule se za plavby volně otáčí a nebrzdí. O nějakym opotřebení v mym případě nemůže bejt řeč. Nebrázdim atlantik, ale cachtam se po zátokách, nebo po přehradách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Zdendo zážitek jistě :-) tohle je vlna ,,, jsme 8 km od břehu voda -2 °C a pod náma 100 metru lod 3.8 metru ... pozor a tady motor 4 HP a nádržka na motoru 2 litry , takže to každou chvili hcíplo a musel jsi dolejvat :-) http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/0/381/381497_2a614b8a38868ba0a402635098cbfad9/images/sejmout0091.jpg?ver=0 ale výsledek byl ok to jsou ty lodičky http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/0/307/307621_418c85cae6c2269a9c3cd821043294a7/images/NL98_pristaviste_lodek_tady_bydlime.JPG?ver=0 to je 8 km ke břehu http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/0/307/307621_418c85cae6c2269a9c3cd821043294a7/images/NL98_mraky_hory_a_more.JPG?ver=0 http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/0/307/307621_418c85cae6c2269a9c3cd821043294a7/images/NL98_ja_a_susak_2.JPG?ver=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Zdendo tresky obecné Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Zdendo to uplně chápu ,, :-) ale ujištuji tě že to za to stojí . Jinak tedy vlny na Lipně ,, tak ty jsou daleko zrádnější a větší když se sejdou podmínky . Ale moře a fjordy mají kouzlo obrovské svobody plavby a nádherné a čisté přírody Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 zmínka o zařazené rychlosti ponořené nohy motoru tu byla ve spojitosti s rekuperací energie na e-pohonu,ale každopádně je dobrá zpráva,že na neutrál ponořená noha motoru loď nebrzdila,budu to muset vyzkoušet až na vodě a podle výsledku to dořešit tak,aby se pohony vzájemně nebrzdily,každá loď a každý motor se bude chovat jinak, zjistím vše potřebné při první plavbě,bohužel až v dubnuNe ne, to jsem nemyslel. Bylo to buď tady, nabo na jachtingu. řešilo se tam opotřebení převodovky, když se hřídel týdny a týdny točí při plavbě na plachty na velkých vodách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Jo, při určité rychlosti se to roztočí, ale u plachetnice, když stoupáš na slabý vítr proti větru, a třeba při obratu je rychlost malá, tak se vrtule neroztočí, ale brzdí tě, tím ti plachetnici stočí úplně po větru a dokud nenabere rozumnou rychlost, tak ztratíš to co jsi nastoupal. Ta loď se pak stává neovladatelnou. Ono je rozdíl ve vrtuly z 5HP a z 9,9Hp trust. Já měl rozměr vrtule 11a3/4 x 9a1/4. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Jo, tu vrtuly tu ještě mám, i s maticí. Je to originál Yamaha s 8mi drážkou. Tak se pak klíďo domluvíme. Já měl na 1,5t lodi 2Hp motor a taky jsem s tím neměl problém, a to má vrtulku jako nic. Ono plachetnice zas tak velkej odpor nemají. A u 7,5t lodě ho ta vrtule s 8Hp nijak omezovat nebude. Teď na 3t lodi mám velkej třílist na stevence a taky mi nepřijde, že by to loď nějak brzdilo - a ten se za plavby neroztočí - stevenku s převodovkou neutáhne. časem tam chci teda zkusit dát sklopnou vrtuly, na zkoužku, ale ještě uvidím jak se bude chovat při couvání. No na další sezonu ale na řadu určitě nepřijde, to musím vychytat jiný věci na motoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 (upraveno) No mám taky plastovou. Písni mi kdyžtak na mejl a domluvíme se. Jinak až popluješ Orlík, tak se ozvy, jestli už budu na vodě, tak se rád potkám a omrknu ten tvůj plovoucí bydlík. Upraveno 30. Listopad 2014 uživatelem Charlie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Za normálního stavu vody je u komory v Kořensku cca 2m vody, pokud je v létě sucho, a je nízký stav vody, tak už tem není garantovanej ponor a může tam být mělko. Ty ale zřejmě nebudeš mít moc velkej ponor, takže bych se toho až tak neobával. Já když mám ponor 1m a některé jiné plachetnice i víc (až třeba 1,6m) tak už se to holt musí hlídat. Já mám Jaguara 25 - mám to taky jako karavan na vodě, akorát oplachtěnej - i když v permanentní rekonstrukci. Nejsou finance na to dát ji najednou celou do kupy, tak dělám postupně, nejdřív důležitý věci a pak pomalu ty na kterých až tak nezáleží. Holt koupil jsem loď "za hubičku", jakou jsem chtěl, tak to teď mám. Jinak ke komorám, ve vyhlášce píší přesné informace o proplavování, měli by bejt na SPS on-line k přečtení, a jinak se dá zjistit přímo dotazem na komoře telefonicky. Já přes kořensko plul 2x, jinak se pohybujeme spíše od hráze ke Zvíkovu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Jesli je pro tebe loď srdcovka, jako že evidentně je, tak nebude nikdy hotová. :)To je ale dobře. Z každýho vylepšení budeš mít novou radost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 Jo jo, no mám na to ještě takovejch 30let, to abych se nenudil. Loď co jsem si dal jakš takš do kupy podle svýho tak jsem prodal, protože mi prostorově přestala stačit, tak teď zas začínám od začátku. Loďka má 34roků, tak snad ještě jednou tolik vydrží. No a na důchodek pak chci pořídit Habera 20, to už mě nebude bavit zaobírat se plachtama. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 30. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 30. Listopad 2014 No jo, já když kupoval tu menší, tak jsme byli dva, jednu a půl sezony jsme odpluli s klukem (plul s náma od svých 5týdnů) a to už začala být loď malá (22ft bez stojné výšky) tak jsme pořídili tuhle 25ft. Původně měla být taky ještě slušně převozitelná, měla mít 1950kg, má 2840kg - dvoukýlovka, bohužel dvoukýlové verze mají podstatně navýšenou hmotnost, což jsem netušil a v žádných parametrech se to nedalo dohledat, nikdo o tom nikde nic neuváděl. Takže když připočtu vlek, jsem na hraně 3,5t a to je bez dalšího plánovaného vybavení, takže jsem přes 3,5t pak jedině auto nad 3,5t což by pro mě nebyl problém, mám řp CE, ale nechce se mi do takovýho auta ohledně peněz, není to pro mě ekonomický. Ale jednou s ní snad německo, holandsko a francii taky propluju a když né, tak pak s tím haberem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 1. Prosinec 2014 Sdílet Odesláno 1. Prosinec 2014 No berem teď hlavně loď jako plovoucí karavan,aby bylo kam vypadnout na víkendy a na dovolenou. A v nákladech za rok mi to pořád vychází levněji než karavan v kempu,když teda neberu v potaz vylepšování a opravy. Jinak kolem baráku mám práce hafo,ale zas jsem ve svém, loni jsem dělal kotelnu,letos komín a další automatizace kotelny, no je to podobné jak s lodí, nekončící práce. ale z práce jsem ve tři doma, tak odpoledne kolem baráku a víkendy jsou volné na loď. S volnem je to horší, někdy je problém mít jen týden dovolené, práci za mě nikdo neudělá, takže většinou si tu dovolenou zas oddělám na přesčasech, takže vzít si volno na celé prázdniny je zatím nemožné, ale časem to snad. vyjde. Kluk je stejnak malej na dlouhý cestování, tak až děti odrostou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 1. Prosinec 2014 Sdílet Odesláno 1. Prosinec 2014 No já neberu obytňák (i když nás s manželkou už delší dobu láká nenápadná obytná dodávka, ale na divoký kempování, né zajíždět do kempů) ale pevně umístěnej karavan na orlíku, což je od 12 do 16tis za rok, já se s lodí do 12tis vejdu s přehledem včetně proplutý nafty. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 1. Prosinec 2014 Sdílet Odesláno 1. Prosinec 2014 (upraveno) Jak to bude s pojištěním se ještě uvidí, novelu jsem četl jen tak zběžně a řeší se tam hlavně půjčovny a větší poplatky, takže si dost připlatíme na technické, ale přes vánoce si tu novelu budu číst podrobněji, pak se uvidí.A havárko nemám ani na autě, tam je větší pravděpodobnost, že to někdo ukradne, než u 34let staré lodě. Upraveno 1. Prosinec 2014 uživatelem Charlie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 1. Prosinec 2014 Sdílet Odesláno 1. Prosinec 2014 No jo, stát se může ledasco, ale já se k lodím necpu. Raděj si vyberu fleka kde mám volno. Ale když vidím některý experty, hlavně na půjčených lodích, to už jsem i párkrát raděj odplul než vedle nich nocovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se