McGlide Zveřejněno 13. Říjen 2013 Sdílet Zveřejněno 13. Říjen 2013 Ahoj, zdravím všechny,jsem tu nový a o lodě jsem se začal zajímat taky teprve nedávno.Měl bych na Vás, zkušené rejdaře, otázku k houseboatu. Chci si nějaký pořídit o velikosti cca 13x3.5 m, nejlépe mi zatím vychází pořídit nějaký starší a zrekonstruovat si ho podle svého. Kotvit bych chtěl na Labi, nejspíše celoročně a příležitostně si vyjet na výlet do okolí.Mé otázky:- kde sehnat slušný "vrak" pro opravu?- je potřeba mít průkaz na řízení?- prý existuje něco jako technický průkaz lodi, kdo ho kde vydává?- dá se kotvit jen tak u břehu či potřebuji "přístav"/molo?- když už bych molo potřeboval (a chtěl) kde a jak probíhá jeho schválení?- máte zkušenosti s celoročním bydlení v houseboatu? (náklady, výhody, nevýhody)popř co jiného byste mi doporučili, co bych měl vědět a znát?Díky moc všem za rady, pomoc a tipy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 14. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 14. Říjen 2013 Průkaz potřebovat budeš - VMP - uděláš na Státní plavební správě. Technický průkaz je Lodní osvědčení - vydává ho taktéž SPS po technické prohlídce plavidla která se periodicky opakuje. Až budeš nějaký hausbot kupovat, dej pozor aby už lodní osvědčení měl (aby byl u sps registrovanej) jinak bys mohl mít problém s přihlášením. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McGlide Odesláno 15. Říjen 2013 Autor Sdílet Odesláno 15. Říjen 2013 Skvěle, díky za info.A nevíš jak je to s tím molem? Snažil jsem se to najít někde v zákoně ale zatím nic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 15. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 15. Říjen 2013 (upraveno) podobne jako lod-schvaleny vykres,pridelene cislo a tecnicka prohlidka+ povoleni od povodí Upraveno 15. Říjen 2013 uživatelem packa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 15. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 15. Říjen 2013 To vyřizuje Povodí, ale ohledně Labe nemám zkušenost, na Vltavě si pošleš žádost s údaji o plavidle + kopii lodního osvědčení, místo kde by jsi chtěl umístit molo, popis a technický nákres mola. Pak s povodí přijde vyjádření, když s tím souhlasí, tak přijde předběžný souhlas s kterým zajdeš na příslušný obecní úřad do jehož katastru spadá místo kde molo bude aby se k tomu vyjádřili, pokud s tím souhlasí napíší ti souhlasné stanovisko a to odešleš zas na povodí a pak přijde smlouva, nevím přesně kolik se za molo platí, za bójku na Vltavě to jsou necelý 4tis/rokZašel bych normálně na Povodí, nebo jim napsal mejla s tím co bych asi tak chtěl a oni ti napíší co a jak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 15. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 15. Říjen 2013 (upraveno) chlapci to trochu ořízli. mimo Povodí,potřebuješ souhlas SPS, ŽP, obce a přípdně majitele přilehlého pozemku. je to tak na půl až 3/4 roku. až to klapne, tak ještě znovu na SPS pro povolení plavebního znaku "P" Upraveno 15. Říjen 2013 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 16. Říjen 2013 Sdílet Odesláno 16. Říjen 2013 A ještě bych dodal, že plavební znak buduješ na své náklady a potom ten plavební znak bezplatně převedeš na povodí :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Nemo Odesláno 15. Květen 2015 Sdílet Odesláno 15. Květen 2015 Ahoj, když v něm chceš bydlet, píšeš celoroční použití, a jen občas na kratší projížďku, tak proč jen 3,5 m šířky? Mám rozpracovaný projekt 18 x 5 m. Je třeba počítat s rozměry materiálu, aby byl co nejmenší odpad. širší loď je i stabilnější. U obytné je to zásadní věc. Přes naše zdymadla proplují lodě do 6 m šířky bez problémů. Vodě je to jedno, zda bude hausbót větší nebo menší. Jen nesmí přesáhnout délku 20 m. Plovák může být jednotrupý i dvoutrupý, kovový či dřevěný. Taky si musíš ujasnit, zda má mít po stranách ochozy (zúží to nástavbu), anebo zda bude nástavba průchozí od přídě po záď. Jedno, nebo druhé je povinné. I kdybys sehnal nějaký starší trup /moc bych na to nesázel s ohledem na jeho bezpečnost/, budeš tak jako tak jej nákladně opravovat, stavět nástavbu, vestavovat vnitřní vybavení /nádrže na odpad, pitnou a užitkovou vodu, na palivo apod. K tomu pohonnou jednotku, ovládací prvky, kajuty, střešní terasu, vybavení obytných kajut - a to všechno nějak poznamená stabilitu tohoto lodního tělesa. U otypování se dělá zkouška stability. Nejvyšší uvedený počet osob, který bude uveden v dokladech /max. 12 osob/, se nahrne k zábradlí na jedné straně. Lodní těleso se nesmí příliš naklonit ke straně. Už si přesně nepamatuji, kolik musí v takové situaci zbývat od hladiny k nakloněné palubě, snad 25cm. Jedná se tzv. bezpečnou vzdálenost, která musí být vždy dodržena při nejvyšším povoleném zatížení.Příležitostný výlet do okolí bych realizoval malým motorovým člunem, který můžeš mít trvale zakotvený u svého hausbótu a kdykoli k dispozici. Zakotvit s ním můžeš mnohem snadněji všude, kde to není zakázáno. Jeho provoz při výletech do okolí bude taky mnohem lacinější. Pak nebudeš riskovat rozbité nádobí od vln z jiné lodě, která popluje kolem. Když bydlet na vodě, tak s plnou parádou... No a když na ten motoráček z počátku nebude, pak je dobrá i kanoe na výlety do okolí...Dále platí rady ostatních k tvému dotazu na tomto fóru. Nemá cenu, abych je opakoval.Nemo Ahoj, zdravím všechny,jsem tu nový a o lodě jsem se začal zajímat taky teprve nedávno.Měl bych na Vás, zkušené rejdaře, otázku k houseboatu. Chci si nějaký pořídit o velikosti cca 13x3.5 m, nejlépe mi zatím vychází pořídit nějaký starší a zrekonstruovat si ho podle svého. Kotvit bych chtěl na Labi, nejspíše celoročně a příležitostně si vyjet na výlet do okolí.Mé otázky:- kde sehnat slušný "vrak" pro opravu?- je potřeba mít průkaz na řízení?- prý existuje něco jako technický průkaz lodi, kdo ho kde vydává?- dá se kotvit jen tak u břehu či potřebuji "přístav"/molo?- když už bych molo potřeboval (a chtěl) kde a jak probíhá jeho schválení?- máte zkušenosti s celoročním bydlení v houseboatu? (náklady, výhody, nevýhody)popř co jiného byste mi doporučili, co bych měl vědět a znát?Díky moc všem za rady, pomoc a tipy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 15. Květen 2015 Sdílet Odesláno 15. Květen 2015 že komentuješ příspěvek dva roky starej ses nevšim? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se