Přejít na obsah
Plavidla.cz

Fendry

Doporučené příspěvky

Pánové, po sobotní plavbě z Podskalí na Kořensko a zpět mám pro vás takovou (rádoby) žertovnou anketní otázku.

Pokud motorová loď (i plachetnice) pluje konstantní rychlostí uprostřed přehradní nádrže s třemi (i více) fendry zavěšenými po obou stranách, znamená to:

a) posádka očekává srážku s jinou lodí a chce náraz zmírnit

b) fendry slouží ke zvýšení rychlosti a snížení spotřeby paliva

c) kapitán si přeje, aby všichni viděli, že na fendry má

Prosím pouze o seriózní odpovědi!:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já v sobotu plul z Týna na Radavu, na plachetnici a fendry jsem taky počas plavby neměl uklizený, páč jsem byl línej a taky se mi moc nechtělo od kormidla, tak jsem je pomalu sundaval až ke Zvíkovu. Nu bylo jich 8.

Jinak Anachyho jsem taky potkal a zdravil jak v sobotu tak v neděli.

Upraveno uživatelem Charlie
Odkaz ke komentáři

Koukám že takových lenochů je víc..... taky se přiznám, nechávám je vepředu pověšený taky, jsem línej lézt na špičku přes otevřené prostřední okno :D Jo a v sobotu jsem plul od hráze taky na Kořensko :D a zpět :)

Tak to jsme se asi někde s malouhavranicí viděli :-)

A Anachyho jsem potkal asi u Zámku Orlík :)

Upraveno uživatelem mirzik
Odkaz ke komentáři

A já si říkal že jsem potkal i mirzika, když vy kolem mě vždycky jen proletíte a jste fuč. Malahavranice nevím s čím pluje.

Malahavranice by vložila fotku toho s čím pluje, ale neumí to:-(

Tak jsem alespoň vytvořila avatar:-)

Upraveno uživatelem malahavranice
Odkaz ke komentáři

A já si říkal že jsem potkal i mirzika, když vy kolem mě vždycky jen proletíte a jste fuč. Malahavranice nevím s čím pluje.

Malahavranice by vložila fotku toho s čím pluje, ale neumí to:-(

Tak jsem alespoň vytvořila avatar:-)

Podle avataru je to špatně poznat....ale myslím že jsme se potkali přímo pod hrází Kořensko, já připlul a ty odplouvala, pak se ještě asi 2x míjeli.... než si nasadila vražedné tempo :D

Charlie - musíš víc mávat :D

Upraveno uživatelem mirzik
Odkaz ke komentáři

Já v sobotu plul z Týna na Radavu, na plachetnici a fendry jsem taky počas plavby neměl uklizený, páč jsem byl línej a taky se mi moc nechtělo od kormidla, tak jsem je pomalu sundaval až ke Zvíkovu. Nu bylo jich 8.

Jinak Anachyho jsem taky potkal a zdravil jak v sobotu tak v neděli.

Doufám, že jsem nedělal ostudu a zdravil také :)

Odkaz ke komentáři

Jo zdravil jsi také. V sobotu jsme se potkali v oblouku za Žďákovským mostem, plul jsi směr Zvíkov a já zpět, zdravil jsem z přídě. A v neděli jsme se potkali na úrovni hotelu orlík, brblal jsi k hrázy a já křižoval proti větru stejným směrem :-)
Odkaz ke komentáři

Fendry vozim uvazane kolem lodi porad a jsem presvedcem, ze uz nejake zkusenosti mam. Nicmene je to mozna jak jiz zde bylo zmineno z lenosti, ale hlavne z toho duvodu, ze je proste nemam na lodi kam dat a nechci davat na zabradli kose na fendry, do kterych by se mi stejne ty kulate predni prumeru pres mul metru nevesly. Takze je jenom popotahnu a nechavam na lodi. Komu se to nelibi, jeho problem ...

Sundavani bych pochopil na mori, kde rano vyjedu z mariny a vecer se vracim, ale tady, kde vyjedu od mola, zajedu k nekomu na pokec, za chvili zase jedu kousek k dalsimu molu, treba neco nakoupit atd., tak nechapu, proc bych mel stale sachovat s fendama. Nedejboze, kdyz jedu jenom na bublaka ve vytlaku.

Odkaz ke komentáři

Já s fendrama přes palubu nejezdím,nejen že to vypadá blbě, už před 40ceti léty mně ve vodáku učily, že je to známka nelodnického chování,a lenosti, asi to ve mně zanechalo trvalé následky. Něco jiného je to třeba na pracovní lodi. I když třeba na Carině jsme je vozili napevno uvázaný, tak jsem alespoň udělal sisálový, aby to byla stylovka. Ale je fakt, že když vidím moderní laminátky s fendrama přes palubu, myslím si svý, ale ať si každý jezdí jak uzná za vhodný.že?
Odkaz ke komentáři

Já s fendrama přes palubu nejezdím,nejen že to vypadá blbě, už před 40ceti léty mně ve vodáku učily, že je to známka nelodnického chování,a lenosti, asi to ve mně zanechalo trvalé následky. Něco jiného je to třeba na pracovní lodi. I když třeba na Carině jsme je vozili napevno uvázaný, tak jsem alespoň udělal sisálový, aby to byla stylovka. Ale je fakt, že když vidím moderní laminátky s fendrama přes palubu, myslím si svý, ale ať si každý jezdí jak uzná za vhodný.že?

Tak pod tohle se podepisuju!!!:-)

Odkaz ke komentáři

Tak pod tohle se podepisuju!!!:-)

není o čem, jen to dneska už zobákům nic neříká

Odkaz ke komentáři

Souhlasím pouze s tím, že na dnešních lodích bez ochozů není zrovna pohodlné fendry sundavat a někam dát.

Na druhou stranu představa lodě, kde se vepředu plandaj dva balóny a po stranách cáká voda od dalších fendrů je děsná. Např. v Německu to tak vozej fakt jen začátečníci a čártr. Jinak je všichni vytahaj a daj aspoň na střechu za madlo nebo do kokpitu.

Pokud bys tam mezi starý mazáky připlaval ustrojenej jako u nás, hned si tě zařadí do příslušný kategorie, stejně jako když připlaveš se řvoucím rádiem, vlajkou přivázanou za reling, badeleitrem ve vodě, nebo pro změnu předem nedáš fendry když přistáváš u cizí lodě. Je to prostě o tradici a lodní kultuře.

Odkaz ke komentáři

Myslím, že především to je o pohodlnosti, a jak píše výše Tomas, pokud jedeš od mola k molu a od lodě k lodi asi bys nic jiného nedělal než lezl po lodi a vyvazoval fendry, Na bocích nechávám malé vyvázané nastálo, pokud razím přes komory tak vyvazuji dopředu balony a dozadu velké "buřty", balony a "buřty" při skluzu dávám za ochoz a bort.

V Holandsku na kanálech mají fendry vyvázané na lodích všichni bez rozdílu půjčovny nebo domácích :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...