Přejít na obsah
Plavidla.cz

Cenné rady začátečníkovi (gumák + 5HP motor s krátkou nohou)

Vojta

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

když dá pánbůh, rád bych koupil ještě letos gumák QUICKSILVER 290 (MERCURY) s motorem MERCURY F 5 S.

Rád bych se vás zkušenějších s laskavým dovolením optal: je to dobrá volba pro začátečníka?

Nejde mi o rychlost, jde mi o pohodu, nadšení z projížďky rodiny s 2 letým dítětem..

Co si nejlépe nastudovat, aby se člověk na vodě rychle zorientoval, nebyl za hlupáka, a přitom byl co nejmenší

přítěží a nebezpečím pro své okolí (plavci, rybáři, ostatní plavidla, přístavy)?????

Rád bych se ježdění aktivně věnoval, chytlo mě to a nechci opakovat stejné chyby, jako přede mnou mnoho jiných..

(zkrátka pár dobrých rad a zvyklostí od vás..)

Nejblíže to mám na Orlík :-)

Díky všem za případné odpovědi, rady, tipy..

Vodě zdar!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vojto, jednu z prvnich zacatecnickych chyb uz jsi udelal. Nejdriv studuj a potom se ptej.

Jinak pro 1.5 cloveka je to urcite dobrej zacatek, ale jako kazdej, urcite casem budes chtit vetsi, s cimz je dobry p ocitat.

Co se tyka dodrzovani Radu Plavebni Bezpecnosti a dalsich veci, o tom je toho uz napsano hrozne moc.

Ahoj!

Viky

Odkaz ke komentáři

Ahoj Viky,

díky velice za zatím ojedinělou odpověď. Už týden pilně aktuálně studuju:

1) řád plavební bezpečnosti

2) www stránky SPS

3) mapy "kde plout"

4) lodní značky

5) zapomněl jsem ještě na něco???

Co mi zatím moc není jasný: kotvení v maríně - asi těžko si mohu zajet kam chci (molo..).

Existuje nějaké pravidlo, kam s gumákem v přístavu (Orlík, Popelíky, Trhovky...)

Vybírá se nějaký poplatek? Je třeba se někomu hlásit? Mohu se vyvázat k jakémukoliv kruhu nebo pacholeti, pokud je volné?

(v duchu samozřejmě lodních značek).. Poradíte někdo?

Ahoj!

Upraveno uživatelem Vojta
Odkaz ke komentáři

V marinách na přehradách (Orlík, Slapy) většinou platí pravidlo že hlavní stání za vrátky směrem od břehu, je pro domácí lodě a pro návštěvy je možné se vyvázat na příchozí lávce, za vrátky směrem ke břehu, protože vrátka jsou zamčená a klíče mají majitelé kotvících lodí. také by se ti mohlo stát že ti je někdo zamkne a zpátky k člunu se nedostaneš. Vyvázání je většinou za poplatek, nejlepší je se zeptat když tam teda někdo je. Jinak v kempech, plážích bacha na zákazy vplutí a kotvení- třeba Radava, Trhovky (Orlík), zámek Orlík, hrad Zvíkov..... ikdyž s malým gumákem a motorem5Hp tě asi nikdo moc řešit nebude. Upraveno uživatelem mirzik
Odkaz ke komentáři

Jak píše mirzik. V marínách se nejdříve přivaž k lávce a jdi se zptat, jak to mají s kotvením. Většinou to ale můžeš vytáhnout přímo na břeh, s tak malým člunem budeš stejně na mole moc nízkej a špatně se ti poleze ven. Značku zákaz vplutí poznáš, jsou vždy dvě proti sobě na obou březích šipkama k sobě, máš je v řádech, co studuješ. Jsem na Orlíku skoro pořád, tak se klidně ozvi a proberem to, nově je teď zákaz vplutí na Otavě od říček směrem k Písku, ale tam už stejně není moc co a na Jistci je pod vodou koruna jezu, při malé vodě už tam hodně lidí zmordovalo vrtule :). Stačí jet po přítok Lomnice, kousek za štědronín. Nevím odkud budeš vyrážet, ale s malou lodí od nás od Popelíků na hrázi je to např. na celý den. Pokud to nezhoupneš do skluzu, tak pojedeš tak 8km/h, jen informativně vdálenosti, bráno od hráze. Radava 10km, zámek Orlík 12km, Žďákovák 14km, Zvíkov 20km, štědronín na Otavě 23km, Podolí na Vltavě 35km, zdymadlo v Kořensku 46km.

Tak plavbě zdar :)

Odkaz ke komentáři

Viki, nevím teď přesně kterej je to kilometr, to by asi věděli na SPS. Je to kousek za Lomnicí, jsou tam cedule pro zákaz vplutí, uprostřed žlutá bóje a modrá značka s obrázkem veslice, takže čistě bez motoru. Asi si to tam vykřičeli rybáři a chataři u Rybárny. Osobně bych považoval konec jak píšu u soutoku s Lomnicí, pak už je to stejně nudle.
Odkaz ke komentáři

Ahoooj! Kapitáni!

všem díky za rady, zejména Jirkovi šefr. za vzdálenosti na Orlíku.. Studoval jsem si říční km, a tápal jsem, jak to asi vše může trvat.

Hm, tak třeba plavba do Týna znamená výlet na 2 dny, co? A mimo to, jak se překonává např. VE Kořensko?

Proplouvá se (poplatky????? upozornění předem??? ) nebo se konkrétně gumák přetáhne po souši za VE a pokračuje se v plavbě?

A ještě dotázek pro zkušené: kam s osobními věcmi na gumáku? (mobil, mapa, klíče od auta, peněženka, etc?)

Hodí se ta nepromokavá brašna do špice gumáku? Nebo se to řeší jinak?

Díky za odpovědi, kapitáni! :-)

Odkaz ke komentáři

Na komory se obvykle predem vola mobilem. Telefonni cisla na komory najdes na webu. K planovani cesty by ti mohl pomoct zdejsi ITInerar.

Komory maji nejakou provozni dobu, kterou dodrzuji, takze kdyz prijedes pozde (a nemas to predem domluveny, coz neni tak jednoduchy), mas smolika a cekas do rana.

Ty mas vyhodu, ze muzes jeste porad gumak nekde kolem odtahnout. K tomu je dobry mit prepravni kolecka.

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Nazdar hoši, tak každoroční podzimí chuť na něco nového přišla a nakonec vyhrála, takže můj milovaný BRIG je pryč. Hodil jsem ho jen tak zkušebně na web a naprosto jsem ten zájem nečekal, nakonec se během týdne ozvalo asi 6 zájemců a 4 spekulanti, hned první zájemce si ho nakonec rovnou odvezl a vrní blahem, byla to krásná a vyjímečná loď. Zítra se jedu podívat na slovač, možná něcoi přivezu, tak uvidíme, vypadá to nadějně, každopádně už to byde celolaminát a se sklem, zimy na otevřený lodi jsem si už užil dost, jen na moři jsem s tím nalítal skoro 1500 km.
Odkaz ke komentáři

Ahoj Jirko, hned jsem poznal na webu "Tvůj milovaný Brig" a docela mě udivilo, že se ho zbavuješ. Myslel jsem že jsi zapřisáhlý RIB -ák a teď jdeš do laminátu. Nic proti tomu, já nad tím taky pořád spekuluju, jestli o metr delší RIB (mám jen 4m) nebo mě láká nějaký 4,8-5m open s opalovacím platem. Kajutu nepotřebuju protože jezdím prakticky jen na Jadranu (letos 6 týdnů v kuse, paráda). Z toho laminátu mám trochu strach, jak se to kýve na boky, ale zase toho místa je nesrovnatelně víc. Když na mýho Kolibříka naložím 2+2 lidi, tak už se tam nic nevejde. Taky bych chtěl pomocný motor, ale kam s ním? Pouštím se kolikrát dost daleko (na moje plavidlo) a mám strach z výpadku motoru, i když je zánovní. Jsem moc zvědavý, čím nás překvapíš, tak ať máš sťastnou ruku při výběru. Kdybys jel někdy do Brna, tak se ozvi, určitě si máme co pokecat.
Odkaz ke komentáři

Nazdar hoši, tak každoroční podzimí chuť na něco nového přišla a nakonec vyhrála, takže můj milovaný BRIG je pryč. Hodil jsem ho jen tak zkušebně na web a naprosto jsem ten zájem nečekal, nakonec se během týdne ozvalo asi 6 zájemců a 4 spekulanti, hned první zájemce si ho nakonec rovnou odvezl a vrní blahem, byla to krásná a vyjímečná loď. Zítra se jedu podívat na slovač, možná něcoi přivezu, tak uvidíme, vypadá to nadějně, každopádně už to byde celolaminát a se sklem, zimy na otevřený lodi jsem si už užil dost, jen na moři jsem s tím nalítal skoro 1500 km.

Držím palce ať to vyjde , dej potom vědět jak jsi dopadl. :)

Odkaz ke komentáři

Tak hoši jsem ze slovače doma a mám novou hračku. Ještě je na doladění v servisu, jedna manžeta na noze je špatná, jinak naprostej luxus. Krásná a zachovalá loď, motor voňavka, už se těším, zítra jedu na týden na Mazury zaplachtit, ale hned v neděli po návratu ho vyzvedávám v servisu a jedu vyzkoušet na Dalešice. Je to americkej MAXUM 1900, bowrider, má moster tower rampu na wakebord, Mercruiser 3,0. Žádný přemotorovaný letadlo, jako byl brig to není, ale svezení parádní a místa halda. Hlavně přední okno a za ním teplo :-)

Tady je pár fotek http://www.fotosefrna.cz/zkusebni-fotky-ruzne/maxum-1900

Upraveno uživatelem jiri.sefrna
Odkaz ke komentáři

Tak zdravíme z Mazur. Počasí mohlo být lepší, ale je to tady paráda. Snad dovezu nějaké fotky. Už proběhla první buřina a rychlé refování a útěk do maríny, ale všichni mákli jak měli a pohoda. Už dřipíme v hospodě a máme pivíčko. Zase se mi nebude chtít domů.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...