Pedro_cz Zveřejněno 31. Červenec 2013 Sdílet Zveřejněno 31. Červenec 2013 Delší dobu uvažuji o pořízení člunu s tím, že bych chtěl starší(stáří cca 10-15let) menší kajutový člun(obsaditelnost 4-5osob, spaní pro 2 osoby, pohodlný transport na vleku za větším OA) se zastavěným motorem, a to převážně pro klidnější jízdu, ale i s možností semtam povolit kobylkám uzdu a nechat je proběhnout. Stěžejní otázkou jsou samozřejmě pořizovací a provozní náklady. Z hlediska provozních nákladů by u mě při parkování na suchu na vlastním pozemku tvořily největší položku pohonné hmoty. O spotřebě si nedělám iluze... Tím víc mě ale zaráží, že v době, kdy automobilový průmysl táhnou a především před pár lety, než přišly malé turbobenzíny, táhly naftové motory, jsou všechny motory ve člunech popsané specifikace benzínové.Umí mi někdo vysvětlit proč? V čem je taková výhoda použití benzínových motorů? Výkonově by to přeci nebyl problém, z hlediska kroutícího momentu už vůbec ne, rozsahem otáček taky ne a spotřeba by se dala čekat dle mého výrazně lepší. Určitou nevýhodou by mohla být vyšší hmotnost naftového motoru, ale rozdíly nejsou až tak propastné. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 (upraveno) protože jsou z USA, a tam naftu neradi. výhoda, krom o něco menší váhy a rychlejšímu požáru, není snad žádnáevropský lodě maj vestavák většinou na naftu Upraveno 31. Červenec 2013 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Na otazku ohledne dieselovych motoru nedokazu odpovedet. Ale zrejme to cely bude mit souvislost s faktem, ze zatez motoru v lodi se vyrazne lisi od zpusobu zateze v aute.Mel bys podle myho nazoru uvazit moznost privesnyho motoru. Cluny s vestavenym motorem bud maji Z-nohu, coz je narocnejsi na udrzbu, nebo maji klasickej pohon, ale potom nejsou tak snadny na manipulaci, protoze je propeler pod lodi. Dalsi vec je prostor zabranej motorem. U vestavenyho motoru potrebujes mit pomerne vetsi lod na stejnej prostor pro posadku. Vetsi lod vic vazi, tim potrebuje silnejsi motor, tim se zveda spotreba... a tak to jde porad do kola.A muzu ti garantovat, ze az budes chtit po kazdy vyjizdce lod natahnout na vlek, kazdy kilo bude na obtiz. Taky to tak delam, obcas je to pakarna a to se mi povedlo dostat s lodickou do 250kg. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 31. Červenec 2013 Autor Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Vestavěný motor(+Z nohu, klasický pohon mi přijde pro častější nakládání transporty na vleku problematický) uvažuji hlavně z důvodu toho, že se mi to mnohem víc líbí. :-) Plus tedy druhá věc je také omezení stáří závěsného motoru. Přijde mi, že čas běží až moc rychle na to, abych u staršího motoru - bez ohledu na to, jak krátká je tu sezóna nebo kolik mth člověk najede - hlídal 25let a pak ho musel zahodit.Ale když bych se vrátil k tématu, závěsné motory se dělají i naftové nebo opět spíš jen benzín? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 běžně určitě nejsou, něco dělá čína a tyhle: http://www.neander-motors.com/outboard_motors.html Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 31. Červenec 2013 Autor Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Zajímavé. Dokonce tam jsou i některé odpovědi na téma porovnání benzín vs. nafta a je vidět, že v naftě taky spatřují potenciál a výhody. Jako nevýhodu uvádějí především vibrace, které sice lze snížit zvýšením počtu válců, to ale zase motor nepříjemně zvětšuje a zvyšuje hmotnost. Nicméně je jasné, že hledat starší naftový závěsný motor je utopie.Má někdo přímou zkušenost, že měnil v minulosti u lodi benzínový motor za naftový a co to konkrétně přineslo(spotřeba, vliv na jízdu)? Teď je tu v inzerci třeba kajutovka s motorem VW 1.6D, což sice asi neoslní výkonem, ale nemusí to být špatné ekonomické cestování. škoda, že dneska už tam nejde dát třeba nějaké koncernové TDI. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Ale asi jde ale podivej se na ceny vestavenych dieselu. Kdyz je novy je to nekde okolo mega za marine motor, vw delal i marine motory ale moc se neprodavaji, myslim starsi asi je jasne proc, preci jen ta spotreba je nizsi nez u benzinu. A to se vyskytuji uz od obsahu 1.7 . Taky bych po nem skocil kdyby se nekde objevil. Je fakt, ze je tezsi nez benzin ale i mensi objem diky kroutaku se vyrovna benzinu o vetsim objemu. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Napadá mě jeden možný problém s použitím turbodieselu, a to je možná chlazení turba. Když si představím jak se turbo rozpálí při vysokém výkonu - v autě ho ochlazuje proudící vzduch a většinou je kolem plech nebo prostě kov. V lodi? Samozřejmě existují vodou chlazená turba nebo přímo marine turba, ale tam je cena trochu jinde. Další věc co mě teď napadla je že motory v malých lodích se dost často provozují s nižší teplotou, což pro životnost turba je docela blbý. To by se možná dalo obejít nějakým speciálním olejem nebo dvouokruhovým chlazením, ale zase mám pocit, že někde v předpisech jsem viděl, že části motoru kterých se lze dotknout nesmějí mít vyšší teplotu než snad 70 stupňů? Takže kryty, nucené větrání a ochlazování motorového prostoru a kdoví co ještě. Další věcí třeba v době rozšířených comonrailů náchylných na kvalitu nafty tankování z kanystrů taky není asi úplně ono.Lodní TDI asi bude o hromadu dražší než benzín. U výtlačných lodí je asi atmosferický nafťák super a při dobrém zacházení nesmrtelný, ale u skluzových lodí se mi to moc nepozdává. Váha asi tak velký problém nebude. Dnes jsou ropáci hliníkový s šíleným výkonem a malým obsahem a tím i lehčí.Taky by se mi líbilo mít v lodi nějaký dvoulitr se 120Kw a 340Nm s poloviční spotřebou než benzín.Možná kdyby se podařilo rozumně vyřešit pohon na LPG - bylo by to lepší Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Jsem ropak a mam rad naftove motory, to je proste fakt. V lodi by se mi take libilo mit pohon na naftu, protoze ten projev motoru je proste o necem jinym. Ale ... Myslim si, ze jde o to, ze kvalita nafty je v hodne zemich na velice spatne urovni. Proto se treba v Rusku, Cine a Americe jen pozvolna prodavaji moderni naftove motory a stale prevazuje benzin. V Americe se to jiz asi zlepsilo, ale bylo to tak. Jelikoz vetsina lodi je z Ameriky, tak to bude podle mne hlavni duvod osazeni benzinovym motorem. Dalsi duvodem je to, ze co si budeme povidat, jeste pred par lety v Americe nikdo toto neresil, protoze cena benzinu pro ne byla za pakatel a tak nejakej ten litr spotreby navic nikoho nezajimal.Co se tyce hmotnosti naftaku, tak mate pravdu, ze dneska uz z duvodu downsajzingu jsou motory lehci a vykonejsi. Ale ruku na srdce co si myslite, ze bude slapat stovky tisic kilometru bez poruchy, auto s modernim maloobjemovim X-krat preplnovanym motorem a nebo stara oktavka s 1,9 TDI-ckem? Americani rikaj, ze objem nicim nenahradis a uprime cim min ptakovin u motoru je, tim min se ti toho muze podelat a ja proste nejsem moc priznivcem honeni vykonu motoru turbama a ruznou eletronikou. A ted to vezmu jeste z te druhe stranky. Samozrejme, kdyz si poridis lod s benzinakem, tak ti to bude zrat vic, nez treba pripadna nafta, to je proste fakt. Nicmene ten benzinak bude v 99% bud Mercruiser a nebo Volvo Penta, tedy dva nejrozsirenejsi vyrobci. A pokud se ti na tom neco podela, tak vsude na netu mas nepreberne mnozstvi nahradnich dilu, vcetne starych motoru, ze kterych se da spousty veci poskladat.VW zrejme nejaky marine motory delalo, ale jak zde jiz bylo zmineno, tak v moc lodich asi osazeny nejsou a kdyz se ti podela nejake to marine specifikum u tohoto motoru, tak v lepsi pripade te jedna soucastka bude stat jako celej novej motor, protoze ojete to nikde nesezenes a noveho bude par kusu.Ja to vidim asi takto. Pokud budes mit lod co chces tahat za autem, tak bych asi spis sel do toho benzinu. Naftu si dovedu predstavit nekde v ricni lodi, kde vyuzijes toho kroutaku pri nizkych otackach a jezdis za par litru na hodinu prakticky na volnobeh, a nebo u nejake jiz vetsi nekolikatunove jachty, kde to je samozrejme o jinych pozadavcich na vykon vs spotreba. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Jelikož se zabývám marinizaci VW motorů, mám několik postřehů! Dá se koupit oroginální sada pro marinizaci, od 1,6 výš, včetně TDI, které se v lodích běžně používá.(stojí raketu) S chlazením turba nikdy problémy nebyly (u TDI) Jinak se turbomotory moc nepoužívají (VW) ,protože až u TDIčka bere turbo už od spoda, jinak spíná kolem 2500 otáček. Co s týče spotřeby, nevím jak 1,6ka (Není nejlepší, lepší je 1,9, protože má větší kroutící moment, a ještě ve výhodný otáčkách.2-2500,ty jsou pro výltačnou plavbu ideální) Taj 1.9ka bere s úplně blbým trupem (necky) Do 2L/hod při rychosti kolem 12 km. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Super. A tak to turbo je jen opatřené nějakými kryty? Nebo nějaké spešl? Jen mě to zajímá. Někde jsem slyšel, že turbo může mít klidně i 400-500 stupňů a to bych měl strach že mi laminátka blafne Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Takovou teplotu turbo nemá, je chlazený jednak procházejícím vzduchem, jednak protékajícím olejem, a TDIčko je studenej motor, dokonce má přihřejvání vody na zimu, v lodi diesly pracují v nižších teplotách, dokonce se dělají specielní lodní termostaty (65 stupňů) A diesel vůbec má daleko nišší teplotu spalin, než benzin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 (upraveno) Takovou teplotu turbo nemá, je chlazený jednak procházejícím vzduchem, jednak protékajícím olejem, a TDIčko je studenej motor, dokonce má přihřejvání vody na zimu, v lodi diesly pracují v nižších teplotách, dokonce se dělají specielní lodní termostaty (65 stupňů) A diesel vůbec má daleko nišší teplotu spalin, než benzinjo? v noci žhne turbo tmavo červenou. kolik to je?? nepleť si teplotu motoru s teplotou spalin btw. do lodě by mělo přijít u stejnýho motoru jiný turbo (parametry)než je na silnici Upraveno 31. Červenec 2013 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 31. Červenec 2013 Sdílet Odesláno 31. Červenec 2013 Davide, mluvím o turbu v lodi,kde zdaleka nemá takovou zátěž, a hlavně mluvím o TDI ! Teploměr spalin u TDIčka v lodi ukazoval 260-350 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 1. Srpen 2013 Autor Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Jestli lze klasické TDI od VW nějakou sadou marinizovat (byť stojí raketu), je možné pak takto "oficiálně" upravený motor dnes legálně zapsat do papírů?Ještě mě zaujala ta poznámka o LPG. To taky není špatný nápad. Kdyby se vyřešily technické otázky jako zástavba, ohřev atd. plus logistická otázka tankování LPG, je toto možné provozovat legálně (a to třeba i mimo čR)? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 TDI legálně do lodi zapíšeš, co se týká LPG, už od základu je to v lodi blbost,i když pominu velký nebezpečí výbuchu, nikde nenatankuješ. I pitomá 2kilová bomba musí být ve specielní nádržce odvětraný přes palubu, co potom s motorem? Navíc, pokud by Ti to někdo omylem schválil, čekají Tě další pravidelné revize, omezená životnost nádrže, další výdaje...... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 U LPG je hlavni problem dost velka nadrz. 10kg bomba se da uznat jedine pro maly motory, u vetsich je problem spotreba. Z hlediska bezpecnosti by se daly regule splnit mozna s privesnym motorem, s vestavnym zcela urcite ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 1. Srpen 2013 Autor Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Když jde TDI zapsat, tak to by mohla být zajímavá cesta, kór kdyby se koupil rovnou člun bez motoru. Na kolik vyjde ta marinizace u klasiky TDI s 66 nebo 81kW (bez PD nebo CR)? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 tak pánové,aby bylo jasno,žádný "doma upravený automobilový motor" nelze již přihlásit do lodě!!Leda,že si k němu seženete "prohlášení o shodě" a to vidím jako dosti neprůchodné.Všechny origo "lodní turba" jsou chlazená vodou! Pokud budete jezdít na zvýšený volnoběch a tím i na desetinu plynu,turbu se nic nestane,ale při jízdě "v kluzu" se každé auto turbo za chvíli rožhaví do běla a je za chvíli konec,nehledě na to,že na každé součástce motoru musíte "udržet ruku", neexistuje aby byla někde teplota třeba 200 a více st.Doporučuji vám zástat u originál benzínových motorů,/všechny se dají celkem jednoduše opravit/ s různými přestavbami autodieslů,co vím,mněli všichni problémy a více opravovali nežli pluli v kluzu!!bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Hele, cenu Ti řeknou v MCD, nebo jiném zastoupení VW, kde mají ETKU, ale počítej, že SOJUZ 5 by byl levnější (jestli se dobře pamatuju tak za výměník chtěli 4 pětky). I na Ebay to bylo drahý, když se to objevilo, ale na druhou stranu tam byla marinizovaná 1,6ka za 650 éček, a jelikož je VW v podstatě lego, šlo by to i na TDI, jen vymyslet připojení na turbo, jinak všechny rozteče seděj. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Pro Bootcentrum : Jedná se o originální marinizační sadu, ke které jsou samozřejmě všechny potřebné dokumenty, takže pak se opravdu nejedná o doma upravovaný automobilový motor, ale o tovární lodní motor. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Jinak ještě sehnat turbo chlazené vodou není problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Davide, mluvím o turbu v lodi,kde zdaleka nemá takovou zátěž, a hlavně mluvím o TDI ! Teploměr spalin u TDIčka v lodi ukazoval 260-350v kluzu má trubo daleko větší záhul než v autě, na volnoběh pro změnu nedává. ty spaliny jsi měřil, přepokládám, za turbem, tedy vyexpandovaný a tedy podle pravidel fyziky logicky chladnější. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 (upraveno) No tak jak daly ve fabrice teploměr,teda čidlo, musím se přiznat, že jsem nekoukal kam vede drát........TDIčko jede od volnoběhu, nespíná při otáčkách, jo a turbo je až za výměníkem, takže ty spaliny už jsou pžichlazený.... Upraveno 1. Srpen 2013 uživatelem maxik1958 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Danykopy Odesláno 1. Srpen 2013 Sdílet Odesláno 1. Srpen 2013 Sice jsem tu sadu na marinizaci nevidel,ale dost pochybuju,ze jsou u ni potrebne dokumenty, Uz se po podobnem reseni pidim docela dlouho a zatim jsem nezjistil zadnou skulinku,jak to udelat, u me se tedy jedna o stavbu nove lodi,coz je jeste slozitejsi, na sps potrebujou nejaky to prohlaseni o shode a pokud by u te sady na prekopavku byly nejaky dokumenty,stejne by ti to potvrzeni musela dat nejaka firma ktera se timhle zabyva,coz v cechach neni pokud vim zadna a zastoupeni wv ti to potvrzeni urcite nedaj,, kdyz to nedelali....pokud jsi mel v lodi uz zapsany nejaky motor,tak je cesta jednodussi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se