Přejít na obsah
Plavidla.cz

Spotřeba zabudovaného motoru.

Doporučené příspěvky

Ahoj lidi,

zajímalo by mne jaké máte praktické zkušenosti se spotřebou svých miláčků. Děkuji za každý příspěvek, myslím, že by to asi zajímalo každého z nás, vím že se to dost problematicky určuje, tak alespoň Vaše přibližné odhady. Předem děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 88
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Když jedem na vodu, pokaždé dotankováváme plnou. Tzn. že většinou kolem do 40 litrů maximálně, spíš se to motá kolem 30. Na vodě najezdíme na toto množství kolem 80km, většinou střední až maximální rychlostí. Nijak jinak to neměřim.
Odkaz ke komentáři

nejjednodušší je vynásobit výkon motoru u dvoutaktu x 0,28 u čtyřtaktu x0,25 a výsledek se rovná spotřebě při plném výkonu motoru...celkem to vychází i podle Gastona který uvádí ,,kolem 30ti,, u 3litru merca....

Máš na mysli výkon motoru v kW nebo HP? Ale zřejmě máš na mysli kW - potom to tak nějak vychází.

Upraveno uživatelem Anachy
Odkaz ke komentáři

Ahoj. Spotrebu jsem jeste presne nemeril, ale podle toho vzorecku si myslim, ze by mi to tak vychazelo taky. Co jsem tak nejak zhruba vysledoval tak se pohybuju kolem 30-40 litru za hodinu. Vetsinou jezdim cestovni rychlosti kolem 25 uzlu, ale zjistil jsem, ze mam malou vrtuli, takze s vetsi by to mohlo jeste o neco klesnout.
Odkaz ke komentáři

Ahoj mám Bayliner ciera 2355 Mercruiser 4,3 LX , stáří 15 let ,noha Alpha One .

V Chorvatsku obsazenost 3 osoby, plná nádrž-200 lt,otáčky 3.900 ot/min, rychlost dle gps 45 km

spotřeba dle průtokoměru 35 lt / hod ,vrtule AL 14 1/2 x 21.

Na našich řekách a na písáku, při lyžování měním vrtuli za 14 1/2 x 19 ,/jde to rychlejc z vody/

spotřeba co kilometr vzálenosti to jeden litr spotřeby.Na to, že to je 2,5 tunový mazlík se mi zdá ta spotřeba

slušná.

Odkaz ke komentáři

• 7 months later...
  • 1 month later...

Ahoj, poohlížím se po stejné lodičce (Ciera 2355), můžu se zeptat kde jsi ji koupil a za kolik - pokud to není tajné? Letošní sezónu dojezdím s tím co mám, ale příští bych už chtěl s novou...

V Chorvatsku obsazenost 3 osoby, plná nádrž-200 lt,otáčky 3.900 ot/min, rychlost dle gps 45 km

Na našich řekách a na písáku, při lyžování měním vrtuli za 14 1/2 x 19 ,/jde to rychlejc z vody/

spotřeba co kilometr vzálenosti to jeden litr spotřeby.Na to, že to je 2,5 tunový mazlík se mi zdá ta spotřeba

slušná.

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...

ahoj muj tel 602412116 aleš

Ahoj, poohlížím se po stejné lodičce (Ciera 2355), můžu se zeptat kde jsi ji koupil a za kolik - pokud to není tajné? Letošní sezónu dojezdím s tím co mám, ale příští bych už chtěl s novou...

slušná.

Odkaz ke komentáři

• 2 years later...

Taky se přidám,

AQ 110 - ve výtlaku 4,5 L , při nejčastějších 1400-1600 rpm, 9-10 km/h.

Kluz - cca 30 L

... takže co z toho pro mě vypynulo? Nechal jsem původní vrtuli s 19´ stoupáním. Do skluzu to s ní jde sice ztuha, ale na výtlak, na který jezdím valnou většinou je to max. úspora. a potěšení :-)))

Odkaz ke komentáři

Já letos měřil v HR jen dle motohodin - nefungoval palivoměr.

jezdím 3000 otáček - skluz - rychlost si nepamatuju průměrná spotřeba cca 17-18 litrů / hodina, 90% času šest lidí na palubě.

Doma výtlak 1250 ot. rychlost 9 km (GPS) spotřeba nevím ale šacuju něco kolem 6 litrů.

Glastron 209 Volvo Penta 4.3 - karbec, vrtule (nerez) má označení 14 3/4 X 21 - tomu moc nerozumím.

Mám pocit, že motor by utáhl těžší vrtuli. Můžete mi prosím trochu ty čísla na vrtuli objasnit, dík.

Nic netahám jen cestuji.

Pěkný den

Upraveno uživatelem JirkaXt
Odkaz ke komentáři

Já letos měřil v HR jen dle motohodin - nefungoval palivoměr.

jezdím 3000 otáček - sklus - rychlost si nepamatuju průměrná spotřeba cca 17-18 litrů / hodina, 90% času šest lidí na palubě.

Doma výtlak 1250 ot. rychlost 9 km (GPS) spotřeba nevím ale šacuju něco kolem 6 litrů.

Glastron 209 Volvo Penta 4.3 - karbec, vrtule (nerez) má označení 14 3/4 X 21 - tomu moc nerozumím.

Mám pocit, že motor by utáhl těžší vrtuli. Můžete mi prosím trochu ty čísla na vrtuli objasnit, dík.

Nic netahám jen cestuji.

Pěkný den

14 3/4 průměr vrtule

21 stoupaní vrtule

Odkaz ke komentáři

Nazdar kuci. Ja musel vratit vrtuli se stoupanim 17 palcu, protoze tim jak se lod stale zatezuje jsem se jiz s 19 palcem tezko hrabal z vody. Tomu je samozrejme umerna spotreba protoze jezdim 4500 ot. Cca 45 km/h podle gps. Nicmene podle propoctu mi tedko vychazi spotreba na cca 22 litru za hodinu. Zatim natoceno kolem 150 kilaku z cehoz vetsi polovina ve skluzu na 4500 ot. A mensi polovina na vytlak cca 2700 ot. Uvidim po dovoleny az to prepocitam za celou cast.
Odkaz ke komentáři

14 3/4 průměr vrtule

21 stoupaní vrtule

Aha, dík, jednoduché!

Můžete poradit kde kupujete vrtule, chtěl bych zkusit trochu těžší s touto mi to točí 4800 což se mi zdá moc.

Kamarádovi motor točí 4300 (jiná loď stejný motor)

Odkaz ke komentáři

14 3/4 průměr vrtule

21 stoupaní vrtule

Aha, dík, jednoduché!

Můžete poradit kde kupujete vrtule, chtěl bych zkusit trochu těžší s touto mi to točí 4800 což se mi zdá moc.

Kamarádovi motor točí 4300 (jiná loď stejný motor)

Na ty otáčky bacha, snad víš kolik máš rozsah a kam až smíš točit, jinak vrtule tady u nás se dobře pořídí zde :

http://www.elektrolode.cz/8213-lodni-srouby-propellery-/

ale samozřejmě i jinde :)

Odkaz ke komentáři

Na ty otáčky bacha, snad víš kolik máš rozsah a kam až smíš točit, jinak vrtule tady u nás se dobře pořídí

No od lodě nemám žádný papír, tak nevím. Na max. výkon to stejně většinou nehoním.

Ale když, tak se to roztočí na 4800, to si myslím, že je dost.

Tak bych chtěl zkusit jinou vrtuli.

Odkaz ke komentáři

Na ty otáčky bacha, snad víš kolik máš rozsah a kam až smíš točit, jinak vrtule tady u nás se dobře pořídí

No od lodě nemám žádný papír, tak nevím. Na max. výkon to stejně většinou nehoním.

Ale když, tak se to roztočí na 4800, to si myslím, že je dost.

Tak bych chtěl zkusit jinou vrtuli.

co se týče motorů volvo moc toho nemám k dispozici ale našel jsem tyto údaje týkající se otaček motoru 4,3

typy:

4200–4600 (GL)

4400–4800 (GS, Gi)

jinak zde by jsi mohl najit něco co by se ti mohlo hodit .

http://marine.needmanual.com/1995-2000-volvo-penta-3-0-4-3-5-0-5-7-gs-sx-gl-dp-s-gi-gsi-operators-manual.html

Odkaz ke komentáři

to JirkaXt:

jo můžeš mít o něco větší. Jestli máš třílist tak dej 23" jestli čtyřlist tak 22". Já osobně mám 4list 20" a maximální spokojenost motor mi točí 4800 také, ale mám 3.0L mercruiser. Jinak původně tam byl 3list 21" což je totžné s 20" čtyřlistem, ale lodˇ teď (se 4listem) jde daleko lépe do skluzu a nestane se ti že se ti vrtule dostane z vody, to už musíš mít hodně natrimováno. JInak co se rychlosti a spotřeby týče, tak výtlak cca 1500ot. 10km/h - cca 7l/h , 40km/h 3400ot. - cca 16l/hod., maximálka 62km/h 4800ot.- netroufnu si odhadnout, ale typoval bych tak kolem 40-50l/h.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...