Přejít na obsah
Plavidla.cz

Spotřeba zabudovaného motoru.

Doporučené příspěvky

• 2 months later...
  • Odpovědi 88
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ty vypočty podle vykonu a obsahu jsou nepřesné.Každá lod je přece jinak těžká třeba i o 1000kg a ma jiny tvar dna.Ideální by byl udaj :Vykon,obsah,váha ,karbec-vstřik,spotřeba při určity rychlosti. Upraveno uživatelem Jbenda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vite co je nejspolehlivejsi vypocet? Merna spotreba.

Dobrej benzinak ma v idealnim rezimu kolem 0.4l/kWh, naftak kolem 0.3l/kWh. Vynasobis skutecne vyuzitejma kW a mas hodinovou spotrebu. Kdyz jezdis naplno, tak vynasobis vykonem motoru.

Zajimavej trik je totiz v tom, ze v palivu je urcity mnozstvi tepla, ktery je docela konstantni. A ucinnost dnesnich motoru celkem taky. Zalezi jenom v jakych otackach tu ucinnost maji. Pro lecktery motory se da sehnat i graf merny spotreby v zavislosti na otackach, ale zhruba je to tak, ze je to opacnej graf nez je prubeh tocivyho momentu, s tim, ze na maximu tocivyho momentu je merna spotreba nejnizsi.

Treba 16 litru spotreba znamena, ze lod jezdi zhruba na 40kW a 150HP motor (benzinovej) by mel zrat 45 l/hod.

A kdyz chci jet za 3 litry na hodinu, tak potrebuju jet na 10HP vykonu.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

• 9 months later...
Kuci, trochu oprasim toto tema s dotazem ohledne otacek motoru. Mam zabudovanej Mercruiser 4,3L V6 r.v. 95 a v manualu mam doporucene maximalni otacky 4400-4800. Dnes jsem jel s kamaradovou lodi, kterej ma novej motor a bez problemu jej honi kolem 6000 ot. Muj dotaz zni. Predpokladam spravne, ze doporucene maximalni otacky meho motoru jsou dany starim a konstrukci, ze v te dobe proste motor nebyl na vysoke tocky staveny? Jak velkej je problem kdyz jej budu tocit zhruba na 5500 ot. Nemyslim tim treba X hodin v plne zatezi, ale treba plavbu v rozmezi desitek minut. Nebo jenom na chvili pro dosazeni skluzu.
Odkaz ke komentáři

Jo a ke spotřebě musim říct že při změně vrtule klesla min. o třetinu.

Ahoj,

mám stejný motor, .. a chci se zeptat jakou vrtuli jsi tam měl a jakou jsi dal, taky chci začít laborovat s vrtulí... :)

Jestli chceš začít zkoušet různá stoupání nabízím na bazaru ten propeller od propulse se stavitelným sklonem 14-22" taky už jsem si vybral jaké stoupání potřebuji a mohu jej prodat. :)

Odkaz ke komentáři

tak pánové: 6000ot i pro dnešní motory 4,3 je rychlá smrt!!! Dodržujte max.povolené otáčky,které jsou dle typu,u nejsterších 4600, u novějších karburátorových 4800 a teprve až u nejnovějších stříkaček je to max.5200 ot/min.A samozřejmně to jsou jen krátkodobé otáčky,provoz je o 10% méně.Ale doporučuji trvale jezdit o 20% méně!

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Mirziku kolik važí Sunbird Corsica 188?Jakej je vykon tve 4,3L?jA Mam vytlak 1,6t ,190k.

Ahoj,

Měla 1200kg a 175k, ale už žádné zkoušení nebude, ve středu jsem ho prodal :( .... byla to dobrá a bezvadně zachovalá loď s jasnou historií která mě nikdy nezradila...

Ale pro rodinu už malá.

Tak mám zase co shánět :)

Odkaz ke komentáři

• 4 months later...

Trošku bych oprášil toto téma - nemáte někdo tuchu - chtěl bych si pořídit průtokoměr paliva - benzín, abych viděl jak to tam padá. Nemáte někdo tip na nějaký komplet - nejlépe analog? Do toho mýho oldtimera se mi nechce dávat digi.

Díky Jahoďák

Odkaz ke komentáři

hele Jahodaku nejsi ty nahodou masochista?porizovat si prutokoměr aby jsi se kochal jak pri kazdem pridani plynu to tam pada jak do ruskeho tanku? :lol: stačí se navečer podivat do prazne nadrze Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Kouknul bych se radši už v poledne :rolleyes: Jinak viky má pravdu,,ekonoměr,, se dělal na Wartburga, ale i na škodovku, ještě mám někde budík, bohužel, jen ten.....

Ekonomery na Skodovku byly podtlakovy. Wartas mel prutokomer. Ale s tou vratkou mne to nenapadlo. Na tyhle novinky jeste nejsem zarizenej. ;)

Odkaz ke komentáři

Trošku bych oprášil toto téma - nemáte někdo tuchu - chtěl bych si pořídit průtokoměr paliva - benzín, abych viděl jak to tam padá. Nemáte někdo tip na nějaký komplet - nejlépe analog? Do toho mýho oldtimera se mi nechce dávat digi.

Díky Jahoďák

Mohu ti nabídnout mechanický průtokoměr, cca 6x6x6cm,nejlépe zabudovat k motoru.cena 2000,-

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...