PetMar Zveřejněno 28. Duben 2013 Sdílet Zveřejněno 28. Duben 2013 Problémy s plavbou na gumáku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetMar Odesláno 28. Duben 2013 Autor Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Mám člun 4,2 m dlouhý s ALU podlážkou a nafukovacím kýlem, k tomu motor 15 HP. Dokážu to rozjet a v pohodě jede na cca 1/3 plynu, když chci přidat, začne šroub kvedlat (mele a výří) vodu naprázdno a rychlost se nezvýší, spíš naopak to spadne. Loď nejde do záběru. Přitom motor evidentně je dost silný a chce víc.. Z tohoto důvodu je prakticky nevyužitý nad 1/3 výkonu .. Prosím poraďte, je to problém člunu, zátěže, motoru, šroubu? Dělám něco špatně? Děkuji moc.. P. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
samoliter Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 (upraveno) Chybí tam dvě zásadní věci. Kolik lidí na palubě, teda jaké je zatížení člunu, počítat i váhu paliva, motoru a všech věcí, co tam máš při plavbě. A jaký je lodní šroub. Listy, asi 3?, ale taky průměr a stoupání.samoliter. Upraveno 28. Duben 2013 uživatelem samoliter Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 .4.2m a nafukovci kyl? obavam se ze ta patnacka bude tak na hranici aby jsi ji dostal do kluzu i kdyz to budes mit vsechno vyladene-a tak dva lehci jako posadkaale nezoufej-i pomala jizda ma neco do sebe Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Jestli dokaze vyuzit jenom tretinu plynu, tak je asi neco spatne, ze jo.....Urcite pomuze trochu vic utopit vrtuli pod vodu (posadit na zrcadle niz, pokud to lze).Jina moznost by mohly bejt antikavitacni kridylka nebo lip vyladit trim, ale to uz hodne teoretizuju. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Neviděl bych to tak bledě, měl jsek gumák 3,5 m a suzuki 9,9Hp a ve třech dospělých jezdil v pohodě ve skluzu. Problém bude asi ve vrtuli, nebo ještě zkontroluj jestli máš správnou polohu (ponoření motoru) proti dnu člunu. Asi tam vzniká kavitace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Reno Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Ahoj,jestli to dobře chápu,tak Ti vrtule kavituje.Antikavitační deska by měla být 3 - 5cm ode dna člunu a při jízdě by měla být noha motoru kolmo k hladině.Zátěž člunu také optimálně rozlož a musí to fungovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Měl jsem podobný problém u 25HP motoru, byla utržená vrtule, do cca 1/3 plynu to jelo, jak se přidalo, tak spadla rychlost a šroub se protáčel, po ubrání to bylo v pohodě. Než jsem na to přišel, tak jsem už chtěl kupovat jiný motor. Zkus si půjčit vrtuli, nebo kup jinou a uvidíš. Jinak na 4,2m je 15HP úplný minimum a 4 lidi už to ve skluzu težko odvezte, ideálně tak ve dvou, pokud je to 2T tak ve třech. V žádném případě se nedá mluvit o výkonové rezervě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetMar Odesláno 28. Duben 2013 Autor Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Děkuji moc všem za odpovědi. Vyzkouším postupně všechny rady. Jsem začátečník, takže zatím nemám moc zkušenosti a vůbec nevylučuji, že něco dělám blbě. Toto je můj první člun i motor. Jinak upřesňuji, vrtule 3 listy, stoupání zatím neznám, někde to zkusím najít :)) motor 2T, ale ten příznak toho to dělá bez ohledu na zátěž - tj. jak při jednom člověku, tak při 4 osobách. prostě jak to nabere otáčky od určité míry tak mele vodu - zřejmě kavituje. Osobně si laicky myslím, že i když ten motor na ten člun není bůhvíjak dymenzovaný, tak aby to začalo mlít vodu u 1/3 výkonu s jedním člověkem, to se mi nezdá v tomto případě jako problém výkonu ... ale samozřejmě nevím.. vyzkouším vaše rady - jak správné umístění antikavitační desky, tak potom výměnu vrtule, docela si myslím, jestli to není to co popisuje jirka.sefrna.. a ozvu se jak jsem pokročil. Pokud by vás ještě něco dalšího napadlo, budu rád. Ještě jednou děkuji moc! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 může to dělat i málo nafouklej kýl, nebo celej gumák Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Pokud to dělá při všech stupních zátěže, tak bych se opravdu povíval na tu vrtuli, normálně to nepoznáš, jde tak ztuha, že při zařazeným kvaltu otočíš motorem, ale v záběru se protočí. Pokud ji sundáš, tak se povívej na zadní stranu vrtule, tam, kde navazuje na nohu, pokud se protáčí, tak bývá ošoupaná od unašeče. Taky to dělává těsně před tím, než se začne protáčet takový mlaskavýzvuky, jak se ta guma začíná protáčet, trvá to tak 1-2 sec a pak najednou fííí a žačne se protáčet, loď zpomalí a vypadne ze skluzu. Jinak ještě zkontroluj hloubku ponoření vrtule, pokud by opravdu kavitovala, tak je málo ponořená. Osa vrtule u motoru 15HP (vrtule bývá cca 9-10") by měla být cca 13cm pod hranou kýlu a antikavitačka zároveň s kýlem, na vodě pak cca 15cm pod vodou. Ale jak píšu, viděl bych to fakt na tu utrženou vrtuliu. Možná s ní někdo chytil o dno a urval jí. Já kdysi prodal v začátcích motor s tím, že nepasuje k lodi, řezal jsem i zrcadlo a pořád to hrabalo, koupil jinej a pak mi frajer volal, že koupil za 2 litry novou vrtuli a lítá jak ďábel. Když se mi to stalo předloni na větší lodi, hned jsem věděl, kam se podívat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 je potřeba to vidět,pokud chceš přivez to ke mně a já se ti na to podívám a řeknu ti příčinu!bootcentrum černošice Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libor350 Odesláno 27. Květen 2013 Sdílet Odesláno 27. Květen 2013 Tak podobný problém mám taky u člunu délky 3,5 m s motorem 5 HP. Dokonce se to tady řešilo v jiném tématu a dotýčný problém vyřešil vyříznutím zrcadla a spuštěním motoru níže. Od té doby prý spokojenost. Zajímalo by mě, jestli se ti ten problém podařilo vyřešit a jak. Moc se mě nechce řezat do zrcadla. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 27. Květen 2013 Sdílet Odesláno 27. Květen 2013 (upraveno) nez to zacnes rezat zkusil bych tam jiny sroub(stoupani-prumer)-treba se s nekym domluvit-pujcit a vyzkouset-vzlast u 5-ky.vikymu to dost pomohlok te 15-ce-ja mel v zakladu stoupani 7" pak jsem ji nakop a koupil 8" a bylo to hned znat Upraveno 27. Květen 2013 uživatelem packa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 27. Květen 2013 Sdílet Odesláno 27. Květen 2013 Možna měl zrdcadlo na dlouhou nohu.Jinak by to mělo bejt normovany. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetMar Odesláno 3. Červen 2013 Autor Sdílet Odesláno 3. Červen 2013 Zdravím všechny. Tak problém vyřešen. Zrcadlo bylo opravdu určeno na dlouhou nohu a tedy šroub byl málo ponořen a nasával vzduch shora. Sice mě trochu (resp. trochu hodně :) ) zaráží, že jako nový komplet -> člun + motor mi to takto prodali, ale bez řečí a zdarma vyměnili nohu, takže už to jezdí jak se patří. Ještě jednou děkuji všem za rady a podněty, P. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
alf Odesláno 15. Červen 2015 Sdílet Odesláno 15. Červen 2015 (upraveno) Ahoj,Tak jsem po "zimě"opět vyrazil včera na labe.Projíždka byla pěkná.Nicméně bych chtěl od zkušených poradit.Plavba byla ve 2 lidech.člun gumák 330 a dřevenou podlahou,nafukovací kýl.. Při plnem plynu podle gps byla rychlost 13km/h... Míjeli jsme asi 3 podobné "gumáky"také po 2 lidech. ale všem to nějak letělo... a měli Tohatsu 5 a motor tichonky oproti mému. Možná to byl 4takt.Mě nejde o to s tím lítat,spíš se dívam po okolí.ale jen mě to zarazilo. Spíše by mne zajímalo podle čeho se pozna zda nemam mít střední nohu na motoru/mám S/. křidýlko je pod vodou.nohu mám porád u zrdcadla takže ji nemám nijak nastavenou ten odklon... fotky zde: http://alfff.rajce.idnes.cz/gumak Milan Upraveno 15. Červen 2015 uživatelem alf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 15. Červen 2015 Sdílet Odesláno 15. Červen 2015 z fotek je videt prd- pokud sjedes k Tynci tak dej vedet Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmerak Odesláno 16. Červen 2015 Sdílet Odesláno 16. Červen 2015 Měl jsem naprosto stejný problém s 3,2 člunem a 15HP motorem. špatné stoupání vrtule - malé. Byla tam 8 nebo 9", dal jsem tam 11" stoupání a problém se vyřešil. Předtím mi to taky tak na třetinu plynu už šlo na omezovač, vařilo vodu a jelo to tak 30-32km/h, teď dokážu i sám jet na plný plyn bez prokluzování vrtule a jedu 40. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se