samoliter Zveřejněno 28. Duben 2013 Sdílet Zveřejněno 28. Duben 2013 (upraveno) Tak hoši, kdo přizná barvu? Někdo tady fóra, nebo cizí? Podle článku snad porucha motoru a pak snos na útes?Pro naše poučení je dobrá každá zkušenost, ať už kladná, nebo ta nemilá. Jak silný byl vítr, vlny, možnost hodit kotvu a pod. Tady článek: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/300441-cech-v-chorvatsku-prisel-po-nehode-na-utesu-o-clun.html . samoliter.--------------------------------OT. Fishmastre, psal jsem ti mail. Pokud jsi ho nedostal, prosím, napiš mi, nebo volej. Vincent. samoliter. Upraveno 28. Duben 2013 uživatelem samoliter Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Ahoj je tady od nás z fora,ale nevím jak se jmenuje.Měl tu dotaz na převezení lodě a sehnání levného kotvení po dobu oprav.Dal jsem mu číslo na kolegu z Rabu a ten mu to měl zajišťovat.Včéra volal kolega z Rabu,že mu volal že jel sám na lodi a druhý kamarád po břehu autem.Jak to dopadlo už je psáno v článku Standa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Jednoho takoveho jsem pred lety i v Chorvatsku videl, lod pekne posazena na utes a pricina byla ta sama. Selhal motor a vitr a vlny uz dodelaly sve. Radsi na to nemyslet. Tenkrat to byl take shodou okolnosti nejakej Cech. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
samoliter Odesláno 28. Duben 2013 Autor Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 Každá taková příhoda je nemilá, nevítaná. Z některých se dá poučit. A o to jde. Nemám zapotřebí škarohlídsky mentorovat, ale nasávat informace a zkušenosti. samoliter Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Standa Odesláno 28. Duben 2013 Sdílet Odesláno 28. Duben 2013 No byl to od něj rochu hazard a nevyšel.Když mne říkal že s lodí která několik let stála a pojede s ní poprvé tak do toho bych nešel.říkal budu jen přejíždět.Není přes to když jsou 2 lodě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 odpovím vám všem.. JÁ jsem ten kdo tam byl.... loď byla vyzkoušena 30.3 40 mil , bez probl. pak 1.4 opět.. 25.4. opět cca 50 mil.. 26.4... vremenska progn. vše ok.. změna počasí na JUG 3 - vlny 2m - 2,5 .. zpředu ...vše bylo O.K. - to garantuji .. míjím ohyb Lošinje , jeho spodního okraje , protože čekat u mostu na Lošinju do 6 večer se mi nechtělo.. proto jsem chtěl objet a získat tak 2 hod náskok..počasí NEBYL žádný hlavní problémloď 9 m dlouhá , 3 m šířka , motory dva v bezvadném stavu , 288 Mercruisery 5,7... VYZKOUšENé... opakuji !!!při dosažení cípu točím o 90 vlevo obeplout a pak již asi po 1 až 2 mílích směr SSV na Rab , pak už by byl vítr v zádech..jakmile jsem dotočil vlevo po 2 minutách zhasl levý motor a 30 sekund na to pravý motor..nádrže ben. propojeny a vyzkoušeny.. na náhradní motor nebyly podmínky instlace , i když byl na palubě.. .. víátr se opíral z boku a boční vlny jsou na manipulacis čímkoliv špatné.. o plnění případně paliva do nádrží nemluvě..levá nádrž prázdná už asi 2 hodiny předtím , pravá nádrž 40 procent / 120 - 130 l min.. budík na 100000 procent ukazuje správně , pohybuje se ručička dle plováku.. sání mezi nádržemi propojeno , vyzkoušeno den předtím... takže kotva , lano 50 m , hloubka cca 19 m dle deepm.. spoštím , dvakrát nic , potřetí se chytla .. .. ale již zádí asi 20 - 30 m od břehu a skal.. ale držela , začal jsem s rekognoskací závady,při pohybu lodě na vlnách velký problém.. .. pozoruji vzdálenost od útesů... zkracuje se , kontroluji kotvu - přetržené lano cca 3 m od uchycení /paluby - přetržené - ne přeříznité..... tedy loď opět v pohybu.. a vteřiny běží...zbytek jste četli , i když nebyo to tak jak psali ale tak jak já píši..samotné potopení trvalo cca 10 min..boční nárazy lodě na skálu , průnik vody dovnitř..neustálý pohyb na vlnách nepředvídatelný.. loď 4 tunová s vodou má rázem 2 x víc.. a přesto jako s hračkou.. pokusil jsem se tam z vody vrátit pro doklady a peníze v kajutě.. není čas..nemáte šanci..jedině štěstí .. a to jsem neměl ...SEAHELP funguje , jen musíte mít starou nokii , které nevadí nachvíli voda.. označil jsem místo na útesu-břehu , pomoc do 1 hodiny .. pouze navikace rukama a verbálně , kterým směrem mám jít k nejbližší civilizaci..neměli šanci se ke mně ani na dokřik dostat..poté kapitanát , policie , ohledání,atdatd..nemám moc sílu to nějak dále popisovat , přijel jsem v noci, bos bez ničehio pár dokldůzávěrem ? zda jsem něco zanedbal ?chtěl jsem dodržet čas a datum příjezdu do cíle , proto jsem u mostu nepočkal do 6 večer až jej otevřou a proplul..i přesto při fungijícím jen jednom motoru bych to s touto lodí dokázal..dobrý tvar a konstrukce lodi,stabilita , motory až dole - žádné zetky -jen hřídele a šrouby..vše fungovalo jak mělobyl jsem na lodi sám.. už to tak v životě mám,doposud jsem si vystačil a zvládl i podobné situacenedostatečná vzdálenost od břehu ?hloubka dobrá a 200 m se mi jevilo v dané chvíli dostatečných..kotva? byla dobrá kovaná -- ale na LANě.. měl být řetěz .. vremenska prognoza ? můžete se podívat na sobotu v oblasti Lošinje..nic drastického..navíc změna přišla až tak 2 míle za úrovní vjezdu do zátoky k mostu............víte.. můj otec měl kdysi na tablu maturitním napsáno jako komentář " pozdě bycha honit"tak je na Vás jak to posoudíte Vy..jste jediní komu to zde otevřeně píši.. už jen proto že pár z Vás zná historii kdy jse poptával kotvení a transfer..takže čekám na Vaše reakce..Víte Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 Chlape jeden, ty ses samy prekvapeni! :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 Urcite nebudu jeden z tech co te tady bude karat. Pro cteni toho tveho popisu mi naskakuje husi kuze, protoze a to si priznejme je to jenom technika a pocasi a bohuzel toto muze potkat nas vsechny. Ano, mohl jsi pockat, mohl jsi tamhleto, mohl jsi tamto, ale ono se to pekne keca doma z tepla u pocitace, ale slovicko "kdyby" bych vyskrtnul z naseho slovniku a jak se rika, po valce je kazdej general. Verim tomu, ze to byl otresnej zazitek a hlavne, ze se ti nic nestalo a preji ti, aby to byl posledni hruzostrasnej zazitek na mori. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 cit.:..levá nádrž prázdná už asi 2 hodiny předtím , pravá nádrž 40 procent / 120 - 130 l min.. budík na 100000 procent ukazuje správně , pohybuje se ručička dle plováku.. sání mezi nádržemi propojeno , vyzkoušeno den předtím... fatální chyba ( samo bez znalosti detailů ) - jedna nádrž prázdná a sání propojeno. pak stačí třeba větší náklon a je to Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
samoliter Odesláno 29. Duben 2013 Autor Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 Chyba se možná nějaká stala, ale přežil jsi ve zdraví. Doklady vybavíš nové, možná jsi měl nějakou pojistku.Život jde dál. samoliter. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 cit.:..levá nádrž prázdná už asi 2 hodiny předtím , pravá nádrž 40 procent / 120 - 130 l min.. budík na 100000 procent ukazuje správně , pohybuje se ručička dle plováku.. sání mezi nádržemi propojeno , vyzkoušeno den předtím... fatální chyba ( samo bez znalosti detailů ) - jedna nádrž prázdná a sání propojeno. pak stačí třeba větší náklon a je topak by ale propojení nádrží naprosto ztrácelo význam ... a toto propojení je original od výrobce , právě určené proto , aby když v levé dojde , nebo se ucpe , nebo prporazí.. pak beru z druhé..to není propojení přímé nádrží ., to by pak ukazatele ukazovali stejně.. jto je pouze propojení sběrných hadic mezi filtry mezi s sebou , kde ke každému motoru jde pak od každého filtru samostatné vedení.. .. mohu zaslat sken přímo od výrobce..... nehledě na to že den před tím obě nárže fungovaly a ručičky klesali .. takže byla ověřena funkčnost..v den havarie nikdo s ventily nádrží nehýbal ... fungovalo vše 8 hodin v kuse bez zaváhání...jug který pak přišel a trval asi hodinu a půl šel přímo proti přídi tedy pohyb lodi byl nahoru a dolu... jako na houpačce..a to 1,5 hodiny..a že těch náklonů i stranových bylo !!!! takže myslím že možností kdy by se NěKDE vzal vzduch nebo nasál.. bylo až dost a dost..pravda že není při obou nádržích garantováno přesné poloviční sání na každý motor.. mohla být vlivem vln pravá/ta plnější méně ubývající / přicpaná , něco se mohlo uvolnit.. proto z levé ubývalo rychleji / i když od počátku byla plnější tak o 10 procent...právě přeci to propojení garantuje plynulou a nepřerušenou jízdu , nezávisle na tom kolik ve které je.. jinak by to skutečně ztrácelo význam..po 2 dnech a nekonečného bádání ve své mysli mne pouze napadá uvolnění nějakého předmětu v podpalubí v motorovém prostoru /opět bylo kontrolováno avše uvázáno jak kurtou tak lanem/..a následného nekonečného pohybu trvajícího 1,5 hodiny , kdy bylo to velké houpání na vlnách . kdy se nakonec něco uvolnilo/kanystr s olejem, veslo od gumáku... nevím..třeba vypadla aku z držáku a skřípla ji..a tím byl přerušen přívod..navíc zhasli skutečně po sobě oba tak po 30 vteřinách ... tedy EVIDENTNě jeli oba dva z jedné nádrže..avedení nebo resp propojení nmezi filtry se přerušilo..a co se viz VIKY a ostatní týče.-.. až se někd budete dívat na film ... jak se někde potápí cokoliv..dobře si všimněte že kolem lodě není ani vlnka.. pak se klidně všichni statečně ještě nastokrát vracejí dovnitř pro věci , peněženky a pod..já to viděl zevnitř jako pokus se tam vrátit jen jednou a když jsem pak dostal dveřma od lednice po hlavě , tak mi došlo že to tak ale není..4,5 tunová loď , k tomu 2 tuny vody v ní- po kolena .. a vlny s náí hrály jako s hračkou..asi jako když vletíte do hospodský rvačky..tak vás to semele..ani nevíte jak.. osttré skály, skutečně ohlušující praskání laminátu na pravoboku , a vevnitř nic nevidíte .. malá relativně kajuta..matrace,všechnomožný... prostě opravdová chaos.. navíc okna lodě z plexiskla.. to nerozbijete , a při posledním velkém náklonu , tak o 60 stupnů , kdy jsem z oken viděl mušle mezi kameny útesu , jsem měl co dělat dostat se po marném hledání peněženky s doklady a kartami/už jsem věděl že je konec- proto ta peněženka , na lošinju dojdete tak po 1-2 hodinách vždy k nějaké civilizaci a prostředky na návrat a nocleh vždy bohužel potřebujete../ ven.. bos , ,triko,kalhoty , telefon v kapse , nahoře na Flybridgi jen doklady od lodě a pod. papíry.. vylezl jsem nahoru a hodil na břeh..nic víc.. po 10 minutách byla dole.. sjela pomalu z útesu..jak po másle..víc nic..ale opravdu ... skutečně by mne zajímalo procentuálně míry mojí chyby , nebo chyb..samozřejmě až vrak vytáhnou , dozvím se co bylo příčinou... ted jen spekuluji..tak co myslíte ... DAVIDe Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 Chlape jeden, ty ses samy prekvapeni! :Dodpustil bych si takováto překvapení , to mi věř.. nicméně.. skoro bych i rád , neventilovat to už dál.. hlevně Víš KDE ...kolem.. tady.. okolo.. mé práce.... tady .. v TnLdíky ..myslím to v dobrém.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 to DAVIS - promiÅ„ .. to poslední mělo být Vikymu..děkuji Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 29. Duben 2013 Sdílet Odesláno 29. Duben 2013 Ahoj je tady od nás z fora,ale nevím jak se jmenuje.Měl tu dotaz na převezení lodě a sehnání levného kotvení po dobu oprav.Dal jsem mu číslo na kolegu z Rabu a ten mu to měl zajišťovat.Včéra volal kolega z Rabu,že mu volal že jel sám na lodi a druhý kamarád po břehu autem.Jak to dopadlo už je psáno v článku Standazdar.. ano to sedí... jinak moc díky za to číslo na Marka.. vše klapalo .. bylo domluveno.. moc díky.. tohle nikdo myslím nechtěl natož já.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 30. Duben 2013 Sdílet Odesláno 30. Duben 2013 (upraveno) DAVIS: No tak urcite sis vsiml ze ted asi maji i jiny starosti (Rosta), coz mne osobne dostava mnohem vic nez nejakej kus papundeklu na dne more. Upraveno 30. Duben 2013 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 30. Duben 2013 Sdílet Odesláno 30. Duben 2013 tak co myslíte ... DAVIDemyslím asi takhle: když jsem vyráběl první nádrže do lodě, taky propojený, přemejšlel jsem hodně právě o možnosti zavzdušnění při nízké hladině a houpající se lodi. Protože mám diesel a tam je zavzdušnění ještě větší průšvih než u benzínu. Když je v jedné nádrži +- „na dně“ a obě zůstanou propojené, stačí nasát trochu vzduchu, tím je objem v sací trubce lehčí a čerpadlo dál bere jen z ní, než se nasátý vzduch dostane až ke spojení potrubí obou nádrži. Pokud se to nasátí vzduchu opakuje při každé vlně, je zaděláno na malér. Předpokládám, že z nádrže bereš horem, jak je zvykem. Tohle jsem vyřešil jakýmsi „ kyblíčkem“ přivařeným na dno nádrže a beru až z něj. Tedy i když by se na vlně přelil zbytek paliva k jedné straně a trubka ukončená nad dnem by byla na suchu, v kyblíčku vždycky zůstane na pár minut plavby a při další vlně se doplní. Mimo to, když je jedna skoro prázdná, tak jí zavřu kohout. Dál může být problém ve zpátečce. Ne všechny benzíny ji mají, ale pokud ano, tak stejně jako u dieselu, který ji má běžně, se obvykle do jedné nádrže vrací víc. To by i vysvětlovalo, proč ti v jedné ubývalo rychleji. Samozřejmě to mohlo být i nějakou nečistotou, nebo i různou délkou sacího potrubí než se spojí v jedno. Ono se to nezdá, ale rozdíl v hydraulickým odporu se projeví i u takhle krátkého potrubí.Příčin, proč ti to chcíplo, může být samozřejmě kopec jiných. Jen když jsem četl tvůj popis, jak máš propojené nádrže a v jedné málo, tohle mi okamžitě napadlo.P.S. docela rád bych viděl to schema zapojení - kdyby to šlo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 30. Duben 2013 Sdílet Odesláno 30. Duben 2013 Ten kyblíček ja říka David je v každe nadrži u aut.Jednou jsem řešil pana co mu auto chciplo v každe zatačtce Při pulce nadrže.Nekdo mu měnil pumpu a kybl uz nevratil :) a =) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 30. Duben 2013 Sdílet Odesláno 30. Duben 2013 Pro DAVIS: Jestli prijdes po vytazeni lodi na pricinu chcipnuti obou motoru, tak se kdyztak podel. Nicmene jak jiz vyplyva z diskuse, zrejme byl problem nekde ohledne privodu paliva. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viita Odesláno 1. Květen 2013 Sdílet Odesláno 1. Květen 2013 Ať už bylo cokoli špatně , nebo dobře.... důležité je , že jsi naživu.Mohlo to dopadnout jakkoli jinak. Určitě s tebou soucítím, dělám loďařinu už dlouho a dokážu si představit , jak ti je, ale člověk musí přemýšlet tak, že je to pořád jen ztráta materiální, něco, co se dá nahradit.Chci jen říct, že máš moji podporu.Určitě dej vědět, jak celá věc dopadla, resp. příčiny toho zdechnutí.Je jasné , že je to v přívodu paliva... ale proč?Držím palce.Zdraví Víťa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 1. Květen 2013 Sdílet Odesláno 1. Květen 2013 pro Vikyho - máš pravdu s Rosťou jsem se znal/ scelou jejich rodinou - dlouho /rána za ranou v tomhle pekelném životě..co se ostatních příspěvků týče.. díky za podporu..zjhistím co se stalo.. doufám..propojení mohu naskenovat , mám originál doklady od výrobce k lodi..pošlete email a pošlu..pokud jsem dobže viděl , přívod paliv z obou nádrží byl spodem , ne horem , a vracečky vrchem do horního dna..hadice nezpuchřelé..vše makalo.. jak říkám.. den před tím oba budíky na dně.. tento den ..prostě úbytek z levé víc..jedu tam v sobotu zpět , zítra by mělo dohít k vyzvednutí a odvozu do blízké marínymohu ještě pro otrlé poslat nebo těch pár fotek co jsem udělal vystavit..nevím , jestli bude ještě někdy nějaké budoucno.. je mi 43 .. lecos jsem zažil..v 2009 v červenci na Jadranu s Vistou 248..vlny 3 m..možná někdo pamatuje , také to prošlo tiskem a medii..v oblasti Biogradu...ale i teď byl to dost silný zážitek a stále si to přemítám a pouštím v hlavě zpět..ale myslím že na nic nepřijduna lodích jezdím myslím hodně let.. různých..nelze si myslím vždy na všechno připravit..ale víte , že vše jde co se stane stejně za skipperem nebo kapitánem.. ten dělá a odpovídá za rozhodntí..přesto díky..resume je že to musela být opravdu nahodilá a velmi rychlá náhlá věc..vzduch si myslím že asi ne.. ..kdyby ho to nasálo , tak z té levé prázdné už by ho to sálo minimálně 2 hodiny.ne-li 32 .. a v pravé bylo 140 l... nebo min 100 l.. tam vzduch v 300 l. nádrži nenasajete ani podle mne při náklonu bočním 30 stupňů.. a tady jsem se houpal na vlnách čelně ..nevím.. už jsme to asi probrali zdatně a dost.. pak po návratu poreferuji .. a zdokumentuji..díky všem.. a stále klidně čekám i na jakoukoliv kritiku či připomínky , která pomohou osvětlit třeba i něco víc.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 1. Květen 2013 Sdílet Odesláno 1. Květen 2013 Jestli chces, tak sem ty fotky dej, neni to nic veseleho, ale bohuzel i toto patri k plavbe na mori.K osvetleni vseho ti nezbude nez tu lod poradne prohlidnout a snad se ukaze pricina techto problemu, protoze jinak to budou stale jen a pouze spekulace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 1. Květen 2013 Sdílet Odesláno 1. Květen 2013 Jestli chces, tak sem ty fotky dej, neni to nic veseleho, ale bohuzel i toto patri k plavbe na mori.K osvetleni vseho ti nezbude nez tu lod poradne prohlidnout a snad se ukaze pricina techto problemu, protoze jinak to budou stale jen a pouze spekulace.jsou na nemam1.rajce.idnes.czmoc jich neninestihl jsem..vícevypadají tak nevinně..ale dlouhé táhlé vlny..kda zná jak se chovají , tak ví..a jak jste už jednou u břehu - skály , tak víte.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 1. Květen 2013 Sdílet Odesláno 1. Květen 2013 uz jsem je nahral.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 2. Květen 2013 Sdílet Odesláno 2. Květen 2013 Davide,vím co dovede bouřka na Jadranu,sám jsem jich několik zažil a bez fungujícího motoru je prostě KONEC.Ale ted k té převážené lodi,píšeš,že mněla dva MCM 288,čili byla to dost stařešina.Dále píšeš,že při zkušebních plavbách bylo vše O.K.Motory zhasly až v plavbě ve vlnách.Kontrolovaly jste vlastní nádrž po nehodě? Mám několik zkušeností,že právě ve starších lodích,zejména s AL nádržemi,bylo mnoho usazenin,které byly "nalepené" na dně a teprve po důkladném "míchání" s nádrží se uvolnily - nebyl to třeba právě tento případ a příčina? Tj.zanesené filtry,hadičky v přechodech,přicpaný karbes po uvolnění usazenin v nádržiBootcentrum? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 2. Květen 2013 Sdílet Odesláno 2. Květen 2013 loď bude vyzdvižena zřejmě dnes nebo zítra , až poté budu moci říci , co a jak..jedu tam v sobotu v noci , takže se pokusím nádrž otevřít a uvidím , stejně tak jako filtry paliva ...sám se zabývám servisem motorů..i lodních.. vím že byly staré..r.v.1978.. dlouho jsem ale motory v takovém dokonalém stavu neviděl..jsou to jen zatím ale spekulace...přesto stále děkuji za diskuse a názory.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se