Přejít na obsah
Plavidla.cz

Zazimovani zabudovaneho motoru


Doporučené příspěvky

Ahoj lidi. Bohuzel je leto jiz u konce a tak prisel cas i na ty ne moc prijemne veci. Proto bych se Vas rad zeptal jak zazimovavate Vase motory. Dostavate do nich nejak fridex a nebo z nich vypoustite vodu uplne. Ja jsem se uz docela rozhodl, ze asi vypustim vodu. Chtel bych se proto zeptat, dole na bloku motoru mam vypoustaky a kdyz jsem menil hlavy, tak jsem si vsiml, ze dalsi vypoustaky jsou i na nich ( teda predpokladam ze to jsou vypoustaky na vodu). Kazdopadne na ustrojenym motoru se na tyto srouby na hlavach ani neda dostat. Je potreba je vysroubovat a nebo staci odstranit jenom ty dva srouby dole na bloku a voda z nej vytece? Predpokladam, ze uz je vypustena voda ze svodu a hadic.

Diky za odpovedi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Povol dole ten "šroub" o kterém si myslíš, že slouží na vypuštění vody a pak "šrouby" na hlavách a uvidíš zda ještě vyteče další voda. Na hlavách jsou pravděpodobně z důvodu odvzdušnění při plnění, někdy tam může zůstat bublina vzduchu. Na další sezónu bych naplnil motor i tzv. fridexem a to hlavně zdůvodu aby se netvořil vodní kamen apod. a lépe pak také předává teplo, a při zazimování už nemusíš vypouštět vodu z motoru pokud teda dáš vhodný poměr.


Standa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já po zkušenostech s vypouštěním vody, nechám přes klapky natáhnout do motoru antifreeze a nechám tak cca 5 až 10 litrů motorem pořádně protéct, pod nohu dám velkou lornu a co proteče v ní zůstane.

Tím, že motor nevyschne a je tam mastný antif., nebude uvnitř tolik reznout - a to se týká hlavně výfuků, které tím nejvíc trpí a těsnění...

A taky spustit nohu dolů - už jsem jich pár prasklých viděl od napršené a následně zmrzlé vody.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj jinak co se týká těch vypoušťáků na vodu mám tam 3.ks jednou jsem je nechal přes zimu vyšroubované nedal jsem je po vytečení vody zpět a před sezónou při odzimování jsem je nemohl natočit zpět.Závit byl zanešen kamenem nebo nějakým bordelem z vody.Je to na tak blbém místě že tam jde strčit pouze ruka a není vidět.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pred zazimováním zabudovaného motoru včetně nohy se doporučuje výměna všech olejových náplní, propláchnutí chladícího systému a vždy i po vypuštění vody opět dolít fridex nebot se nikdy nepodaří všechna voda vypustit a asi si dovedete představit co by při zamrznutí mohlo nastat. dále se doporučuje zakonzervovat veškeré el.konektory. aplikuji olej i do válců pod svíčky a na veškeré pohyblivé součásti, taky doporučujou vyprázdnit nádrž ale to sem ještě nikdy neudělal a vždy jen před sezonou aplikoval nějaký aditiv pro odvodnění. no čim lépe si to člověk před zimou udělá tím je méně starostí na jaře. přeji všem mnoho úspěchů při konzervaci. když jsem měl ještě lod se závěšákem občas jsem vyrazil na řeku i o vánocích , sice trochu úchylárna ale moc prima pocit. tak zatím ....
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to jsi asi sebou vozil i sekeru na sekani ledu co :-).

Ale proc ne, kazdopadne co se zazimovani motoru tyce, tak jsem vypustil vodu z motoru ze svodu a vsecko posleze zalil zhora fridexem. Jeste jsem prolil fridexem i chladic oleje serva rizeni. Pak jsem nastrikal olej do sani a jeste pro jistotu vyhazel svicky a jak pises jsem ho nastrikal do valcu. Z-nohu mam uz shozenou a osetrenou. Takze doufam, ze by to melo bejt na jare v pohode a bude zase chodit jak hodinky :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Ten sprej jsem puzil tento http://www.liqui-moly.cz/detail/konzervace-vnitrku-motoru .

Jinak co se antifreezu tyce, tak jsem mel modrej, ale kdo to vyrabi ti bohuzel nepovim, protoze nemam original baleni :-). Jak to napustit pres sluchatka ti nepovim.

Napisu ti jak jsem to delal ja, tak nejak krok po kroku a muze to bejt i navod pro ostatni, kteri to jeste nikdy nedelali :-). Jen pro upresneni se jedna o motor Mercruiser 4,3L V6 r.v.1995 s primym chlazenim.

Sel jsem cestou jistoty, takze jsem vypustil vodu z bloku ( na kazde strane pod svodama jsou na bloku vypoustaky, takove dve matky v sobe, staci vysroubovat jen tu mensi a tu vetsi nechat v bloku) a vypustil jsem jeste vodu ze svodu. Dole na kazdym svodu je pripojena hadice chlazeni. Ja tam mam tecko, kde do jednoho konce jde hadice a v druhym konci je plastova kridlova matice. Tu staci vysroubovat a voda vytece. Pokud tam mate jenom koleno, tak musite odpojit hadice. Pak jsem odpojil vseky hadice nahore od termostatu a firdex jsem nalil do te velke co vede dolu k obehovemu cerpadlu motoru az to zaclo vytejkat z vyvodu u termostatu. Veslo se tam neco kolem 8 litru. Tim se naplnil motor smesi, dal jsem nalil vodu do hadice co jde od impeleru v noze az vytejkal fridex ven z lodi. Z nahon jsem v tu dobu mel sundanej. Potom uz zbejvalo jenom nalejt vodu do hadic co vedou ke svodum a pripojit je zase na termostat. Toto je sice asi trochu zdlouhavejsi varianta, ale neni to zas nic sloziteho jak jsem si z pocatku myslel a hlavne mate jistotu.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jee promin, posli mi mailem tvoje SN motoru a rok vyroby. Mrknu se do manualu co mam k tomu svemu, a kdyby se to shodovalo tak bych ti napsal co tam mam ja. Jinak jedine kontaktovat nejakej servis.

Co se oleje tyce, tak mi znamej servisak doporucil motorovej olej Siera 25W-40, tak ho tam leju.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 10 months later...

Ahoj kluci,

 

přeci jen se nám blíží konec sezony a s tím i potřebná údržba a zazimování motoru. Protože jsem doposud vše dával dělat servisu, se kterým jsem se ve špatném rozešel, jsem v tomto poměrně laik. Nicméně úrdržbu na motorce si kupříkladu dělám také sám, tak to snad nebude taková věda. Mohu poprosit zkušenější o pár rad, pokud budu mít něco špatně a podobně.

 

1 krok - výměna oleje a olejového filtru: zahřát motor, otevřu dole zátku (zde si nejsem jistej jestli tam mám tu hadici jako na tom videu) a zátku na dolití a kontrolu oleje, vypustím olej. Zátky utáhnu, nasadím filtr s namazaným těsněním, naleju požadované množství oleje.

 

PS: zde bych se rád zeptal na použití pumpy na olej. Je jí potřeba či nikoliv přo takovém to postupu?

 

2 krok - výměna hydrauliky v noze: vyleju kontrolní nádobku, na sklopené noze povolím a vyšroubuji vypouštěcí šroub plus kontrolní šroub, nohu sklopím dolů a nechám olej vytéct, poté za pomocí pumpičky naplním požadované množství oleje dokud nebude vytékat šroubem nahoře, utáhnout a dolít kontrolní nádobu.

 

3 krok - odvodnění a napuštění nemrznoucí směsí: zde tápu, zda vypustit vodu či nějakým způsobem nechat protéct (pomocí uší) antifreeze doku nebude vytékat ven. Používáte nějaký speciální marine antifreeze nebo stačí fridex?

 

4 krok - konzervace válců, elektoinstalace atd.: odmontovat svíčky a vstříknout konzervační olej. Poté protočit motor že?

 

PS: kde objednáváte oleje a podobné věci? Já narazil na zajímavé ceny na ebayi.de http://stores.ebay.de/booteundyachtenkantschuster__W0QQ_fsubZ1695235010

Jak je to s palivovým filtrem?

 

Sorry, že to rozebírám jako blbec, ale radši se zeptám než něco zkurvím díky neznalosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

myslím, že postup docela dobrý jen bych ještě doplnil výměnu oleje v noze, co se týče nemrznoucí směsi stačí fridex. Co se týče dílů mám dobré zkušenosti s http://www.ishopmarine.com/ishop/jsp/AsplIsmHomeFcat.jsp?reqFor=30 ale je třeba počítat s dodací dobou, ceny příznivé a automaticky polovoční faktura pro celnici kvuli d..i a D.H.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Našel jsem co se týče zimní údržby ještě tento návod, tak jej dávám "do placu" :


Zimní údržba lodi se zabudovaným motorem :

čLUN:

- umytí člunu a odstranění nečistot

- oprava Gelkoatu, přebroušení vyleštění povrchu

- případné natření kýlu člunu antivegetečním nátěrem

- vyjmutí čalouněných dílců z lodi a uložení do suché a vytápěné místnosti

- očištění a konzervace nerezových částí lodi + zatříkání olejem např.KONKOR 101

- kontrola elektroinstalace a funkčnosti všeho el. zařízení

- odčerpání pitné vody ze systému pořp. desinfekce systému

- odpojení čerpadla a uložení do sucha a tepla

- vyfoukání potrubí od vody, vysušení WC, otevření ventilů

- vyýplach fekální nádrže, odčerpání vody + zalití fridexem a natažení do Macerátoru

- u plachty s patenty tyto promazat a jejich protějšky zakonzervovat, vše řádně upevnit

- zip na plachtě promazat mazacím tukem - olejem

- chladničku otevřít, umýt, vysušit opatřit přípravkem na pohlcování pachů a nechat pootevřenou

- nádrž paliva by měla být na zimu plná

- řetěz u navijáku vymotat ven, umýt, nakozervovat

- člun nejlépe zaparkovat pod střechu

- nechat otevřené výpustě z lodi aby případná voda mohla odtékat

- člun je vhodné nechat větrat

MOTOR - ZABUDOVANÝ

- nastartovat motor za použití klapek - vypláchnout a nechat ohřát

- vypustit u čtyřtaktu olej, vyměnit filtr - provést výměnu oleje a filtru

- vyměnit olej v převodovce po kontrole těsnosti tlakováním

- kontrola oleje v hydraulickém systému trimu

- kontrola oleje v posilovači řízení

- konzervace šroubení a celého povrchu motoru pod kryty

- rozpojení + konzervace + spojení konektorů elektroinstalace

- povolení, ošetření montáž kabelků uzemnění motoru

- demontáž akumulátorů, dolití nabití a uložení v teple

- chladicí systém zalít fridexem - DŮKLADNě

- demontáž lodního šroubu, kontrola promazání hřídele

- namazání všech částí dle plánu mazání

- odkalení palivového systému, kontrola těsnosti, výměna palivových filtrů - všech!!

- kontrola stavu anod - případná výměna


TAK MNOHO úSPěCHŮ PřI ZIMNí úDRŽBě

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, díky za tip na e-shop. Jak se pohybuje prosím tě zhruba tak poštovné třeba u balíku do 10kg a kolik ti vyměří clo?

Dopravné záleží na typu a času dopravy mají na výběr z několika druhů, když jsem si nechával posílat do 10ti dnů bylo to 40 USD ale při delším času to jde rapidně dolu a naopak. Co se týče daně + cla jak jsem již zmiňoval píšou poloviční fakturu takže to většinou vyjde pokud nechceš aby ti poslali novej motor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Našel jsem co se týče zimní údržby ještě tento návod, tak jej dávám "do placu" :

=) ten návod je dost blbej

Zimní údržba lodi se zabudovaným motorem :

čLUN:

- umytí člunu a odstranění nečistot

- oprava Gelkoatu, přebroušení vyleštění povrchu

=)brousit ne, je to pak ještě rychlejc špinavý a gelcoat taky není centimetr tlustej

- případné natření kýlu člunu antivegetečním nátěrem

=) naprostá většina antifoulingů se dává těsně před spuštěním na vody, tedy na jaře, jinak zaschne a nefunguje

- vyjmutí čalouněných dílců z lodi a uložení do suché a vytápěné místnosti

- očištění a konzervace nerezových částí lodi + zatříkání olejem např.KONKOR 101

- kontrola elektroinstalace a funkčnosti všeho el. zařízení

- odčerpání pitné vody ze systému pořp. desinfekce systému

- odpojení čerpadla a uložení do sucha a tepla

- vyfoukání potrubí od vody, vysušení WC, otevření ventilů

- vyýplach fekální nádrže, odčerpání vody + zalití fridexem a natažení do Macerátoru

- u plachty s patenty tyto promazat a jejich protějšky zakonzervovat, vše řádně upevnit

- zip na plachtě promazat mazacím tukem - olejem

- chladničku otevřít, umýt, vysušit opatřit přípravkem na pohlcování pachů a nechat pootevřenou

- nádrž paliva by měla být na zimu plná

=) jo, ale pouze naftová, ne benzínová

- řetěz u navijáku vymotat ven, umýt, nakozervovat

=) taky promazat hřídel a třecí spojku navijáku

- člun nejlépe zaparkovat pod střechu

- nechat otevřené výpustě z lodi aby případná voda mohla odtékat

- člun je vhodné nechat větrat

=) nutné nechat větrat

MOTOR - ZABUDOVANÝ

- nastartovat motor za použití klapek - vypláchnout a nechat ohřát

 

- vypustit u čtyřtaktu olej, vyměnit filtr - provést výměnu oleje a filtru

- vyměnit olej v převodovce po kontrole těsnosti tlakováním

=) proč tlakováním, těsnost ( přítomnost vody ) se pozná na vypouštěném oleji

- kontrola oleje v hydraulickém systému trimu

- kontrola oleje v posilovači řízení

- konzervace šroubení a celého povrchu motoru pod kryty

- rozpojení + konzervace + spojení konektorů elektroinstalace

- povolení, ošetření montáž kabelků uzemnění motoru

- demontáž akumulátorů, dolití nabití a uložení v teple

=) spíš v chladu, ale bez mrazu a aspoň jednou za zimu dobít

- chladicí systém zalít fridexem – DŮKLADNě

=) to jde blbě a bez záruky. lepší je přes uši nebo hadici k čerpadlu natáhnout z kýblu ředěný fridex, nastartovat a počkat až začne fridex lítat z výfuku. pak to je tutáč

 

=) než motor naposled chcípne, tak pastříkat přes sání do válců trochu konzervačního oleje

- demontáž lodního šroubu, kontrola promazání hřídele

=) taky není marné demontovat impeller, napatlat glycerinem a necht venku – nedeformjí se tolik lopatky, dýl vydrží a stejně je jej potřeba zkontrolovat

- namazání všech částí dle plánu mazání

- odkalení palivového systému, kontrola těsnosti, výměna palivových filtrů - všech!!

- kontrola stavu anod - případná výměna

=) Z náhon spustit dolů, totéž přívěs s trimem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

add nádrž: proč ne i benzínovou? U motorek se přez zimu také nechává plná. Jen se ptám

add impeler: jak se k němu dostanu (alpha one) ??? Koukal jsem, že musím nejdřív rozpůlit nohu. čeká mě nejaká výměna těsnění nebo to pak stačí sešroubovat zpět? Po jaké době se impeller kontroluje? Má to cenu když jsem byl letoss cc 5x na vodě? Díky.


Díky

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Impeller v noze by se měl bohužel dokonce každý rok měnit nejen kontrolovat a dostaneš se k němu jen půlením nohy a tím pádem nové těsnění. jak v těle nohy tak pod domeček impellleru. Samozřejmě se dá nahradit vlastní šikovností (vystřihnout z těsnícího papíru + příslušný silikon)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

impeller mně na vestaváku vydrží tak 4 - 5 let, cca 1600hodin, pravda je, že to tolik netočím

na bajbótu s johnsonem 9,9 jsem jej taky už tři roky neměnil a kdy ho tam dal původní majitel ani netuším


plnou nádrž nafty, benzínu ne, stárne a bere vodu ( prej - říkaj chytrý návody )

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...