Přejít na obsah
Plavidla.cz

Aky nafukovaci cln??? rada a postrehy...

robino

Doporučené příspěvky

Spokojny nebudes nikdy, je to choroba ktorou trpime vsetci a vzdy budes snivat o vatcsej a silnejsej. Hlavne je aby si mal na com. :) Inak sme takmer susedia, som z prievozu a teraz som kupoval(registroval) gumak 3,6m a 20HP. Samozrejme by som radsej vacsi ale podla moznosti, podmienok a planov zatial staci.

a aky cln a motor mas???? ak mas aj nejake foto tak mi posli.....:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 115
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Kuci, nejak se zacit musi. Prece to neni to posledni co kupujes. Alespon se s tim naucis a pak uvidis co dal. Lepsi gumak, nez nic. Jestli na tom budete jezdit pouze ve dvou, tak 25 motor si myslim pro zacatek staci. Stejne za par let pujdes do vetsiho clunu, tomu ver :lol:
Odkaz ke komentáři

Ten gumak je stejne lepší nechat přes zimu nafouklej(to k uskladnění).Zbyl mě v podstatě novej motor Yamaha 20.Když tak se ozvy a dohodnem se. :) a =) Na gumak od 3,60 to chce min 20citku.Na laminat 4m cca 110kg stačí 15ctka.
Odkaz ke komentáři

tak a zasa mam dilemu....ten cln selva zoberiem bud 430 alebo 460 a motor bud 20 alebo 25 mozno 30...len zasa rozmyslam nad podlahou z hliniku miesto tejto preglejky ....ale zasa na ten hlinikovy ide motor s nohou L...a do buducna keby si chcem motor nechat tak s touto nohou ju az tak moc nevyuzijem..alebo sa mylim??zasa s L nohou su lacnejsie o trosku...ak sa nemylim...
Odkaz ke komentáři

Laminatka na kratkou nohu bude obvykle mensi nez ten gumak co chces koupit, takze jestli s tim motorem pocitas i do budoucna na lepsi lod, tak bych se dlouhy nohy nebal.

Uz ta Romana 430 (a to neni nic velkyho) se dneska dela standardne v provedeni s dlouhou nohou. Ja mam sice kratkou, ale jenom proto, ze to je hodne starej kus.

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
je to Mistral taliansky vyrobok....ma uz svoj vek...ale opravovali ho a davaju zaruku....ten cln vyjde cca na 2000-2500 aj s vozikom..s riadenim aj teleflexom..proste komplet ..len ho dava s motorom mariner 25 2-takt rok 2001-to by bolo za 3200.alebo s motorom mariner 40 4-takt..el.trim.rok 2008-za cca 5000-5500....tak idem hladat este tieto ribi... Upraveno uživatelem robino
Odkaz ke komentáři

Myslel jsem, že jdeš do nového, u gumáku bych měl ze stáří trochu strach. Já mám čtyřmetrový Kolibri(na stránkách mají moje fotky) a velká spokojenost. Teď už ale koukám po pětimetru a mám vytipovaný Adventure Vesta. Oboje je Made in Ukraine, ale kvalita je myslím lepší než u většiny konkurence. Velmi čisté svařované spoje a hlavně dobrá cena. Materiál je u většiny výrobců velmi podobný (Valmex, Hey-tex), pokud to není Hypalon, ale ten je cenově mnohem výše. Taky váhám mezi laminátem OPEN provedení, na kterým je mnohem více místa ale RIB má zase lepší stabilitu a menší váhu, takže mám taky dilema. Přeji ti šťastnou ruku při výběru.
Odkaz ke komentáři

Láďo, tak co, už máš připraveno? Pomalu dodělávám přípravy a úpravy a hup do Orlíka, ale koncem Května, pokud bude hezky mažu na víkend na Dalešice, mrknout za klukama, tak se můžeme srazit na Wilsonce, můžeš si těch 5m vyzkoušet naživo. S 90HP ve 2T už to celkem jede. Snad do tý doby posvařujou ten parník, kterým ucpali sjížďák na hrázi, blbouni.

robino, ani jeden z těch motorů na 440cm nebude žádnej šlágr, ve 4T bych to viděl tak na 50HP, nebo na 40Hp ve 2T, já na 2T motor nedám dopustit, je lehčí a hlavně mnohem silnější, hlavně při startu, 2T pálí 2 x častěji a to je sakra znát, s potřeba je sice o 20-30% vyšší, ale ten motor je o 2/3 levnější. S 30HP 2T jsem na 420cm RIB Bombard v pohodě vytáhnul v jednom lyžaře a i s ním to jelo 33km/h ale 400kg zátěže už to do skluzu neutáhlo. Na výkonu nešetři, časem by jsi litoval.

Odkaz ke komentáři

Ahoj Jirko, zatím se známe jen z těchto stránek, ale rád tě poznám "naživo". To víš, že už se nemůžu dočkat na Dalešice. Jak bude trochu slušnej víkend, tak jsem tam. Vloni jsem tam poznal Viktora a je to dobrej parťák. Třeba přijede zase, i když to má trochu dále. Tvou lodičku rád vyzkouším, ať se trochu namlsám.Pro mě je ale stěžejní Chorvatsko a jestli si dobře vzpomínám, jezdíme na stejný místa, tak to rozeberem u nějaký dobrý lahvinky.
Odkaz ke komentáři

Cejtím v kostech dobrou sezónu :-) 2x bude Chorvatsko a v Září týden na Mazurách, ale bez motoru, jen na přírodno s plachtama, kurňa to se těším. Jinak celý léto každej víkend budu na Orlíku, tak pokud bude mít někdo cestu kolem loďmo, nebo autem, tak se stavte na kafe. Rád poznám další z vás osobně
Odkaz ke komentáři

Pro Jirku š. Jak čtu tvoje příspěvky, vidím, že jsi zarytý "dvoutaktista". Nic proti tomu, souhlasím s tvými argumenty, ale pokud vím dvoutakt už nepřihlásíš. (samozřejmě kromě těch moderních s přímým vstřikováním anebo v kompletu s lodí). Já o tom pro příští plavidlo taky uvažuju (asi bych šel do Evinrude), ale pořád nemám potřebné množství informací, jestli je to skutečně to pravé. Když se ale dívám kolem sebe, drtivá většina motorů je ve čtyřtaktu. Tak nevím?
Odkaz ke komentáři

Láďo, to máš těžký, 4T je kultivovanejší a tišší, má o něco menší spotřebu, to je pravda, ale má menší krouťák, což poznáš hlavně na startu, má mnohem dražší údržbu a je o dost těžší. navíc nové stříkačky jsou hodně náhlé na kvalitu paliva, což by mohlo už dost lidí potvrdit a výměna vstřiků není zrovna levná. ve finále ten provoz vyjde finančně nastejno, ale mám vyzkoušeno, že mých 90HP ve 2T by muselo nahradit min. 115Hp ve 4T a tam se už spotřeba téměř srovnává a kolik stojí 115HP ve 4T ti nemusím říkat, je to více jak dvoj a půl násobek a navíc už bych byl váhově přes limit toho, co můžu pověsit na zrcadlo.

Pokud vím a loni to stále platilo, tak 2T přihlásíš nový pokud má vstřikování, nebo starší pokud je registrovaný na lodi v čR a není starší 25 let. Také je možné motor dovézt jako komplet i s lodí a to ti také normálně přihlásí, jak to bude na papírech, tak pak můžeš motor přehlásit kamkoliv, já loni přehlašoval 2 motory z lodě na loď a v pohodě.

Poslední 4T, co jsem měl na RIBu byl loni Mercury 30HP EFI, skoro novej a loď měla 420cm, žádnej šlágr to tedy nebyl a sežralo to 33l/100km ve dvou lidech a to jsem jel fakt na spotřebu, žádný kraviny, takže cca 10-11l/h, zapomeň na rozšířený bludy, jak 20HP jezdí za 3l/h, mě to u TOHATSU 20HP ve 4T na 4m gumáku vycházelo cca 6-7l/h, kolem 20l/100km. Pokud nejedeš fakt štreku, tak nikdy nejedeš hodinu v kuse a to se na Dalešicích nedá, to by jsi přejel 2x tam a zpět. Tak se to potom nedá změřit, proto už dnes počítám na výletech spotřebu v l/100km.

Teď jsem na podzim v Chorvatsku nalítal za týden 550km, hodně se u toho i lyžovalo, ve 4 lidech a spotřeba na 5m RIBu s 90HP ve 2T, podotýkám, že je to Johnson, r.v. 2004, 4 válec do V, 4 karburátor vycházela kolem 50-60l/100km, záleželo na větru a výšce vln, většinou měly do půl metru, jen 3x se stalo, že přes ně nebylo vidět a jeli jsem krokem, to fakt ve skluzu nešlo :-)

Už to neřeším, bavil jsem se i se servisákama, ať jezdíš, co jezdíš, ve finále to finančně stojí stejný prachy, bráno ve srovnatelné třídě a výkonech, co ušetříš na spotřebě, to stojí dražší servis, na nových 4T už bez diagnostiky nevyměníš ani olej, je to jak nová auta a nákupka je u 4T výrazně vyšší. Bohužel to ale vývojově spěje ke 4T motorům, legislativa jim nahrává, co se dá dělat :-(

Ještě k těm stříkačkám 2T, bude to stejný problém s drahým servisem jako u 4T a ani váha není výrazně nižší, jen tam zůstává ta 2T dravost, to je fakt, zatím je to pořád relativně novinka, tak uvidíme jak se osvědčí.

Odkaz ke komentáři

Jo, jo, o tom budem diskutovat za dlouhých letních večerů, já stejně ještě musím rok nebo dva vydržet se současným vybavením a pak se uvidí. Jsem tak trochu nevděčník, když si uvědomím, jakou jsem měl obrovskou radost z každé ze tří dosavadních lodiček a po sezoně už mně vrtá v hlavě něco lepšího. Ale to je asi normální u většiny z nás. Co se týče servisu, mám dost výhodu v automobilní škole, kde je špičkové motocyklové oddělení, vybavené nejmodernější diagnostikou a moto nebo lodní motory jsou v podstatě to stejné, samozřejmě s jinými parametry.

Teď z jiného soudku, koukal jsem na mapě na Orlickou přehradu (byl jsem tam asi před 25-ti léty) a vypadá to dost zajímavě, že bych se tam před létem mohl vypravit. Já totiž kromě Jadranu znám v česku jen ty Dalešice. Tak jestli to vyjde, potřeboval bych "průvodce".

Odkaz ke komentáři

Ještě k té spotřebě, zatím jsem to měřil jen tak zhruba na ujeté hodiny, ale teď budu mít počítadlo motohodin a rychloměr s počítadlem ujetých km, tak už to bude přesnější. Co je jisté tak v mým případě ve dvou nebo čtyřech byl skoro dvojnásobný nárůst spotřeby, protože to chtělo skoro pořád "plnej kotel".
Odkaz ke komentáři

Ono je lepší spotřebu neřešit, jediný, proč ji zhruba hlídám je to, abych věděl, s kolika litry mám na cestu počítat. V HR je v každý větší maríně pumpa, to je v pohodě, ale u nás jsi v pr... Mám vestavěnou nádrž na 85l a vím, že s tím ujedu 150km na jistotu, většinou kolem 200km a to jsem zatím nikdy více nedal, navíc mám 5HP záložák s 12l nádrží, to je na dalších 50 km, takže jsem celkem v klidu, nemusím se rvát s 5 kanystrama. Vždy mě hodí do klidu, když vidím, jak kluci s 6m kajuťákama s vestavbou celý dny jen tahají kanystry, protože jezdí za 100-130l/100km, to už je fakt masakr. v HR jsem se bavil v Trogiru s frajerem s 25m jachtou, 2x 1800HP v dieslu, nádrže na 5000l a akční rádius 350km !!! Jak říká kamarád z dalešic, když máš na opici, musíš mít i na banány, ale i tak přeci jen Makak sežere podstatně méně, než Gorila :-) Upraveno uživatelem jiri.sefrna
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...