sakumprask Zveřejněno 7. Duben 2013 Sdílet Zveřejněno 7. Duben 2013 Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda je možné vyvinout přídavnou sílu kolmou na vektor plutí, pokud budeme loď řídit nějakým pravidelným pohybem (např. sinusový průběh). Podobný případ je "falling cat", kdy se kočka orotuje pomocí pohybu páteře. Budu rád pokud uvedete i nějakou literaturu.DěkujiProkop Ondřej Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
samoliter Odesláno 8. Duben 2013 Sdílet Odesláno 8. Duben 2013 (upraveno) Vítej sakumprasku. Podle odborných výrazů, které jsi použil, hádám alespoň vysokou školu, CSc, DrSc?Možná kdybys to vyjádřil polopaticky, bude to víc srozumitelné.Ale nechám špičkování a zkusím Ti odpovědět.Jestli jsem to dobře pochopil, tak chceš přídavnou silou, která je kolmá na směr plavby, působit na změnu směru.Obávám se, že asi vymyslíš kvadraturu kruhu. Už to zkoušeli různé velké loděnice, i armády.Třeba přídavné dokormidlovací zařízení se používá při velmi malé rychlosti. Když ho použili při plavbě už trochu vyšší rychlostí, už je téměř neúčinné, protože voda, která proudí při plavbě kolem přídě ten proud vody okamžitě strhne směrem dozadu. Takže změna směru klasickým kormidlem. Nebo u vodometu, ohnutím vytlačovaného proudu vody do požadovaného směru. Tam je možno i zařadit zpětný chod takovou fintou, že se nemění směr rotace vodometu, ale klapkou se proud vody ohne směrem dopředu.Když jsem byl na vojně, tak jsme debatovali s mladým lampasákem, a ten nám řekl, že Rusi zkoušeli velké říční bitevní plavidla, které se do zatáčky lámali v kloubu uprostřed. Mělo to zlepšit manévrování na úzkém toku, který se dost klikatí. Pak jsem už o tom nic neslyšel.Něco jako jsou kloubové čelní nakladače, nebo malé zemědělské traktůrky, tuším ozn. T4K ?éto vsjo. samoliter. Upraveno 8. Duben 2013 uživatelem samoliter Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se