viky_cz Odesláno 18. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 Ahoj.Diky za zajimavy poznatky a hodne informaci.... Neumim si představit 12V menic 3000W, to musí bejt sileny monstrum.... brat z baterek přes 200A, to budou draty jak hovado. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 18. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 Viky to ty mít na lodi ,,, tak máš ponorku :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 18. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 (upraveno) Dík za info. Docela jsme to tu dlouho probírali. :)Ta vodárna je dobrý řešení. Možná by ale pomohlo jen vestavět tlakový zásobník vody na stávající rozvod. Využil bys současný čerpadlo. Jinak jestli jde jen o kolísající teplotu při sprchování, tak to jsem řešil termostatickou baterií.Neuvažoval jsi mít kombinovaný rozvod 12/48V ? Nemusel bys kupovat ten měnič napětí pro záchod a možná bys to využil i pro jiný spotřebiče.edit:ještě pořád platí to, že z baterií by se nemělo brát trvale víc, jak 10% jejich kapacity? Upraveno 18. Listopad 2014 uživatelem Zdenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 18. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 (upraveno) Ahoj, tlakový zásobník - expanzní nádobu tam mám a dokonce 24l, to čerpadlo prostě nestíha. dává málo litrů za minutu. Když pustím jenom sprchu a nic jiného, tak to dá se říct, že to funguje. Jenomže tam mám normální kuchyňskou linku s dřezem, ještě další umývadlo v koupelně a el. záchod, takže 4 odběrná místa. A to je moc, neříkám, že zapínám vše najednou, ale rozvod teplé vody je krom WC všude, takže nesmíš nikde hýbat páčkou baterie, aby to bylo OK. A to už nechci Ja už koupený měnič 8000W mám, stejně jako regulátor Studer VT-80. Takže už se to ted přes zimu předělá. Mám tam 3 nezávislé rozvody, 12V, 220V externe - kdyby jsem se zapojil v Marině a 220V z měniče, to je pod proudem neustále, jede na to lednice, zabezpečovačka, kamery, atd...Takže vlastně všude jsou 3 zásuvky vedle sebe. Ta 12-ka mi bude k ničenu, stejně jsem to nepotřeboval na nic, jedině, že by jsem tam pustil 48V , ale k čemu?Měnič je hned vedle baterek, asi 30cm, takže kabely co jsou spojene baterky mají myslim 90mm2, jsou jako prst, pojistka tam je 250A. Ten Power Jack 3000 lze přetižit 140% na 3 min a 100% na 5 min, je to trafo, vydrží to dost. Ale ja jsem na tom nejvíc jel vysavač 2000W, víc nic, vlastně invertor taky kolem 2000W, kámoš mi tam něco svařoval. A co se tyče baterek, tak borci jsou na foru My Power, tam se dozvíš vše, ale můžeš bez problémů cyklovat 20-30 %, když chceš víc , tak jinou konstrukci - pancéřové např. Trojan, nebo Hoppecke, nebo taky LIFePo4, ty až na 80%, ale cena je strašná, proto jsem předimenzoval, kde a na čem by jsem denně propalil zhruba 250Ah, ale ted jdu ještě do jedné řady takže znovu 4x230Ah - Banner Energy Bull, každá větev do serie na 48V a pak spolu paraelně, takže to bude 460Ah při 48V, je to vlastně stejně 1840 Ah při 12V, to už je darda. takže tak. Upraveno 18. Listopad 2014 uživatelem sako Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 18. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 U takovyhodle baraku (i když na vode) se elektrice říká 22kWh. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 18. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 Co jsi myslel kombinovaný rozvod 48-12V? Děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 18. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 18. Listopad 2014 Nevim přesně, jak tam máš rozvody dělaný. Píšeš, že tam máš rozvod 12V do zásuvek. Když do něj pustíš 48V, tak to asi nijak nevyužiješ. Těch 48V potřebuješ asi jen pro měnič. Je to tak? Předpokládám, že budeš mít baterie spojené tak, že budou vždy 2 paralelně. Ty 4 dvojice pak zapojíš do série. Když si z tý jedný paralelní dvojice vezmeš těch 12V, tak to bude OK. Podbití těch dvou baterií by ti mohl hlídat třeba ten 40A regulátor, kterej jsi teď už asi vyndal. Je to sice trochu luxus mít MPPT regulátor jen na hlídání podpětí, ale jestli ho neplánuješ prodat, tak když už ho máš, tak ho využiješ.Co teď navečer nedokážu domyslet do detailu je, jak by se ta soustava chovala při nabíjení. Asi jde hlavně o to co bys na ten 12V rozvod pověsil. Jestli jen ten záchod, tak bych to neřešil. Jde o to, že ty 2 baterie se budou víc vybíjet. Takže napětí celý soustavy bude klesat a regulátor tam pustí proud na dobití. Jenomže ty zbylý 3 dvojice budou nabitý.... Možná jsem ale jen paranoidní a ono se to mbude nabíjet správně. :) Ještě mě napadla možnost využít oba ty regulátory i k řízení nabíjení. Měl bys jeden nabíjecí okruh 36V a druhej 12V. Muselo by se to ale pořádně promyslet.... teď to ode mě ber jen jako rychlej nápad. Na výstupu baterií by samozřejmě bylo pořád těch 48V. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 19. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 19. Listopad 2014 Ahoj, vím už , jak to myslíš, ale sám nevím, jestli by to fungovalo, zeptám se na My Power, tam to budou vědět určitě. Kdyby to šlo, bylo by to fajn. Jinak na 12V tam mám autoradio, WC a světla v celém hausbotu. No uvidím. A dva regulátory to nevím, jo ten Studer co jsme koupil ted, ten jo, těch mužeš zapojit i víc, ale ten Neosolar Trace40A, ten ne, musí být sám. Měnič 3000W a regulátor 40A prodám, co s tím. A ty měniče DC-DC nejsou již tak drahé, samo, nejlepší by to bylo, kdyby to fungovalo, jak píšeš. Ahoj. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 19. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 19. Listopad 2014 (upraveno) Brat u baterek v serii z každý jinej proud není dobrej napad. To uz je lepsi nechat ten 12V okruh tak jak je (bez menice, jenom na palubni pristroje) a 48V okruh pridat.Nevim jak motor, ten 12V vyuziva, ne? Upraveno 19. Listopad 2014 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 19. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 19. Listopad 2014 Ještě jsem nad tim ráno přemýšlel. Asi jsem to zbytečně překombinoval. Při odebírání proudu z baterií neni žádnej problém to udělat tak, jak jsem to popsal. Ale to nabíjení by fakt bylo komplikovaný. Opravdu by tam musely být dva regulátory. Navíc je otázka, jestli by ty dva regulátory mohly sosat z jedné soustavy solárů. Asi je vážně lepší tam dát měnič 48/12V. Buď pro každej spotřebič zvlášt, nebo jeden výkonější pro celou palubní síť.Dobrá otázka ale je na co asi narážel viky.... Co ten závěsnej motor? Ten má svojí samostatnou startovací baterii, nebo jsi to startoval z palubních baterií? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 19. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 19. Listopad 2014 Ahoj, tak motor má svou samostatnou startovací baterii 74Ah, do toho nechci zasahovat, at je jenom pro motor. Koupím měnič 48-12 a bude to nejjednodušší. No a docela jsem laboroval s anténama pro televizi, jsem pod kopcem, nic mi nešlo, kamoš mi z Datart půjčil 4 nejlepší antény, co tam měli, ale ani jedna téměř nic, občas se objevil obraz a zase nic a tak. šlak mě trefoval, různé zesilovače, já už ani nevím co...Pak jsem zašel do Modřan , bydlím kousek, do obchůdku TOMI Czech, vidím, že se věnují satelitům a anténám, chlapík říká, jedině české síto se zesilovačem, vzal jsem to teda, zesilovač k tomu, koax nějaký lepší, zapojil a mám 17 programů jako fotka. Anténa kolem 500, zesilovač 150 a k tomu koax. To síto je velké dost, ale já mám místa a místa, anténa je jinak sklopná. A jenom tak na okraj, švagr má Barvy Laky a říká mi, jakou barvou natíráte ty vaše lodě ? Já mám tady barvu MARINE MINIO, říkám, suříková?? On , že jo, byl jsem tam vemu do ruky, těžká jako hovado a krásně oranžová. Dělá se v řecku. Myslel jsem, že se to už neprodává. Vím, že to drží, jako svině a nevím, co se tomu vyrovná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 20. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 Sako to máš na lodi matraci ?? jako tu klasickou ? nedovedu si to moc představit kam s ní a jak jí směrovat nezkoušel jsi tyto antény ? http://www.eltasat.cz/images/sklady/1001613_de2.jpghttp://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t-technika/tv-antena-korona-ts-extra-usb http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/62b/62b22a3ba648cb28526f05db7f53f12e.jpg http://dvb-t-anteny.heureka.cz/dvb-t-venkovni-antena-ben-9016c/specifikace/#text http://www.avaryacht.cz/files//elektro/1987_3.jpg http://www.avaryacht.cz/tv-antena-v9112-00.p.aspx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 20. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 Sako to máš na lodi matraci ?? jako tu klasickou ? nedovedu si to moc představit kam s ní a jak jí směrovatKB - čti pozorně ...... Sako to má na Hausbotu :) jak píše o pár příspěvků dříve Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 20. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 No, mám tam toto - http://www.televiznianteny.com/sito-velke-huste-p12713.html - 80x60cm, pro mně to velké není, je to na hausbotu, když jezdím, nekoukám a anténu sklopím na střechu, mám sklopný držák, je to minuta... Tyto antény, co jsi tady dal, jsem opravdu nezkoušel. Ale vypadají dobře a cena je příznivá, Mél jsem to nejlepší z Datartu, ale nešlo nic, opravdu. A i to síto musím mít 120cm nad střechou, jinak nic moc. Ahoj a děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 20. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 Sako to máš na lodi matraci ?? jako tu klasickou ? nedovedu si to moc představit kam s ní a jak jí směrovatKB - čti pozorně ...... Sako to má na Hausbotu :) jak píše o pár příspěvků dřívea tak to sem si nevšiml ,, jj na hauseboatu to je v pohodě Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 20. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 Co si tak pamatuji, co všechno jsme tu řešili, tak budeš mít ten hausbot určitě pěkně vymazlenej. Nepochlubíš se s fotkama? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 20. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 Děkuji za info .Zrovna řeším lednici do hausbotu a každá rada drahá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 20. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 20. Listopad 2014 Co si tak pamatuji, co všechno jsme tu řešili, tak budeš mít ten hausbot určitě pěkně vymazlenej. Nepochlubíš se s fotkama?Fotky nejsou problém, jsem sice mimo republiku, ale mám něco v notebooku, skusim to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KBfotoservis Odesláno 21. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 21. Listopad 2014 (upraveno) Děkuji za info .Zrovna řeším lednici do hausbotu a každá rada drahá.zkus tady http://www.dalix.cz/eshop/kompresorova-autochladnicka-autolednice-waeco-coolmatic-cd-30-12-24v.html je tu poměrně dost věcí a dobrých http://www.dalix.cz/photos/produkty/f/1/1812.jpg http://www.dalix.cz/photos/produkty/f/3/3187.jpg z toho druhého si uděláš ledničku kdekoliv v lodi kde se to hodí a uchladí to až 100 litru a žere to 12V/35w Upraveno 21. Listopad 2014 uživatelem KBfotoservis Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 21. Listopad 2014 Sdílet Odesláno 21. Listopad 2014 Asi pujdu do vyzkoušené ledničky Liebherr TP 1764 na 220V.Dávám totiž právě dva panely 4x aku.a regl na 24V.Podle popisu zde by to mělo stačit(jezdím jen výkendy za slunečného počasí a na telku nekoukám :) )Osvětlení diody a sem tam sepne karavanové čerpadlo na vodu do dřezu a wc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sako Odesláno 22. Listopad 2014 Autor Sdílet Odesláno 22. Listopad 2014 Ahoj, myslím, že budeš s TP 1764 opravdu spokojen, nádherná i uvnitř a opakuju se, to ticho.... Akorát jedna věc, některé ledničky řízené elektronikou Ti při použití měniče s modifikovanou sinusoidou - trapéz - i když ho máš dost silný, nepojedou vůbec, tak na to pamatuj. A nevím, jestli Liebherr TP 1764 mezi ně nepatří. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se