Tom2082 Zveřejněno 14. Březen 2013 Sdílet Zveřejněno 14. Březen 2013 Hydrofoil - je toto funkční? Opravdu se zvýší rychlost a klesne spotřeba? Nebo jen reklamní tah? http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/2-pro-motory-a-cluny/6412_hydrofoil.html?page=15 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karel Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 Rychlost se ti nezvýší, ba naopak. Půjde to rychleji do skluzu a nekličkuje tolik při pomalé plavbě. O spotřebě nic nevím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 a na jakej motor to chces dat? a jakej clun?-me osobne to moc nepomohlo-vymena vrtule bylo lepsi(drazssi reseni) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 Dal jsem to na nohu a jak píše Karel, rychleji do skluzu a nekličkuje tolik při pomalé jízdě, na rychlosti jsem nic nepozoroval. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 Me pripadalo, ze se trochu rychlost snizila. Jinak jsem kupoval hlavne kvuli tomu klickovani, jehoz snizeni je ale vcelku zanedbatelne. Takze je to spise ptakovina ala reklamni tah :) Edit:Dneska jsem narazil na toto. Nemate s tim nekdo zkusenosti? To by asi mohlo pomoci na stabilizaci klickovani pri vytlaku?http://www.sisa-yachting.de/infos/Ruddersafe.pdf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 Vzhledově je to příšerný, ale jestli to bude fungovat, tak si to vysocham.Je někdo natolik teoreticky erudovanej, že by věděl, proč ta loď vlastně ve výtlaku tak kličkuje? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 pockej az se vrati viky z cest-budes to mit i s vypoctem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 14. Březen 2013 Sdílet Odesláno 14. Březen 2013 zdar..s trochou do mlýna..to co tu je v odkazu .ruddersafe... je tady u nás v loděnici na jednom kajutovém motoráku 7,5 m nainstalováno..též jsmne řešili kličkování..ale šli jsme na to odzadu ))) pan majitel...že prý to honí po vodě zleva a zprava... trdy má Z-tku tuším 170 teď si nejsem jist..to je vlastně možná jedno... potřeba vychytat od zetky až přes tyče a teleflex až k "volantu" veškeré vůle...celkem je tam asi 5 přenosových míst a na každém místě př.0,2 mm , na kormidelním kole v ozubení třeba 1-2 mm..to vše když se sečte tak to abys tam vzadu měl ploutev z velryby..vždy a navíc se Z-.tkou to při tomto stavu bude honit..já měl Vistu 248 s Bravo 3,duoprop.. a pravda řeknete aha.. duoprop.. to nemůže nikam uhnout... taky že neuhnuloale kolega tu má 195 bayliner C s Alph1 a vůle v bowdenu nehorázná.. a jak ten sui tančí po vodě.. a to ve výtlaku jakž takž a když za to vezme tak ho to ještě hodí vlevo/jasně, může si pohrát ještě s anodou nasměrováním../prostě : vychytat vůle.. na MINIMUM , a pak budete překvapeni..samo je také vše o hloubce kavitačních ploch pod vodou , o nastavení trimu..tvaru trupu.... ale mám vyzkoušeno, že když tyto vůle jsou zmírněny na minimum , je to velký rozdíl..při použití tohoto / uvedeného v začátku / přípravku a při vůlích v řízení tím vlastněš je všechno ještě markantnější..někdy se nám toto stávalo i u vestaveb a klasického ploutvo kormidla.. ale prostě.. jak tam byly vůle.. tak to tančilo..při mírném zvýšení rychlosti začíná trup stoupat a je protitlačen vodou a víc směrově držen v trase , tedy to pak není tolik mnarkantní..tak asi tak ... ufff.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 15. Březen 2013 Sdílet Odesláno 15. Březen 2013 OK, kouknu se na vůle. Bovden a řízení asi můžu vynechat. Měl jsem ho vloni tak zatuhlý, že jsem volant sotva tahal oběma rukama. I tak to trochu kličkovalo. Doufam, že letos, když jsem to rozhejbal, tu loď vůbec udržim na vodě.... :-)) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom2082 Odesláno 15. Březen 2013 Autor Sdílet Odesláno 15. Březen 2013 jde spíše o to jestli at už hydrofoil nebo to druhé zařízení má nějaký vliv obecně, například u elektromotorů, tam se nahání každá úspora. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 15. Březen 2013 Sdílet Odesláno 15. Březen 2013 To druhy zarizeni je hlavne pekne hnusny. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 15. Březen 2013 Sdílet Odesláno 15. Březen 2013 Hnusny, dyt to stejne v nasich podminkach pod vodou neuvidis. A jestli to alespon trochu pomuze tomu klickovani tak je mi to putna. Vule nemam prakticky zadne a presto jedu ve vytlaku jak po flasce slivovice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 15. Březen 2013 Sdílet Odesláno 15. Březen 2013 Hydrofoil jsem koupil na 4m laminat s 20citkou motorem.Jízda je znatelně stabilnější.Rychlost nižší Z 39 na 37km.Určitě dobra volba na gumak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 Hnusny, dyt to stejne v nasich podminkach pod vodou neuvidis. A jestli to alespon trochu pomuze tomu klickovani tak je mi to putna. Vule nemam prakticky zadne a presto jedu ve vytlaku jak po flasce slivovice.No musíš si vždycky před plavbou dát panáka a ono se to potom srovná :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 (upraveno) Hnusny, dyt to stejne v nasich podminkach pod vodou neuvidis.Peknej prdlajz, podle obrazku se to ma zvednout z vody, kdyz prejdes do skluzu. Takze za Z-kem budes tahat krabici od bot. Pekna pakarna. Edit: A gejzir jakej bude. V nem ja a spol. Upraveno 16. Březen 2013 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 (upraveno) jestli jsem to dobre pochopil tak jak pise DAVIS by to melo byt nainstalovane na nektere lodi v tynci-schvalne se na velikonoce na to mrknu-prelouskal jste nekdo ten clanek? mozna sem to spatne pochopil ale pro jizdu v kluzu to asi nebude Upraveno 16. Březen 2013 uživatelem packa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 Nevidel bych to tak blede. Zkusim neco doma udelat a letos to vyzkousim na vode a pak se uvidi. Pokud to bude fungovat alespon na 50% tak je mi nejaka krabice od bot ukradena, myslim ze vsichni vime, jak se prijemne jezdi s tema nasema lodema ve vytlaku. Zatim to nebudu delat z nerezu, na odzkouseni tady u nas to bude stacit z pozinku a pokud to bude fungovat tak mam maketu a udelam podle toho nerezove. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 Já myslel, že jsem v tom sám. Vždycky když jedu ve výtlaku - a to je skoro pořád, tak si připadám jak kdybych měl 3promile. A vůlema to myslím nebude. Měl jsem za to, že mám v řízení vůli, tak jsem místo novýho mechanickýho pořídil komplet hydraulické. Je to o trochu lepší ale šněruju to stále. Když trochu zvýším rychlost - lepší se to. Naposledy jsem si všiml, že když strčím děti do kajuty a někoho ještě posadím na příď - je po kličkování a jede to docela rovně. K tomu zlepšováku - nemohlo by to být nad antikavitační deskou? Ve výtlaku je dost pod vodou a v kluzu by to nemuselo brzdit. Mám teď nasazený křidýlka a je to o něco lepší, ale stále to není ono. Jen se ty kličky trochu natáhly. Maximálka šla dolů asi o 5Km, ale zase to dostanu do skluzu i v šesti lidech. Vzhledem k tomu, že takhle moc nejezdím, tak to pro mě moc přínos nemá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 No nad antikavitacni deskou uz to podle mne nechytne to proudeni od vrtule, takze tam uz by to asi ztracelo smysl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 16. Březen 2013 Sdílet Odesláno 16. Březen 2013 Nojo, na tom něco bude Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bambinone Odesláno 17. Březen 2013 Sdílet Odesláno 17. Březen 2013 Mám trochu kacířskou poznámku ke kličkování. Když jsme kdysi jezdili na kajacích, měli začátečníci problém s kličkováním, a to téměř nezávisle na tom, zda měli točivější, anebo lépe směř držící loď. Problém je v tom, že začátečníci, řešili kličku až když viditelně nastala a ne v jejím počátku nebo dokonce ještě než nastane. Pokud se začali soustředit na to, aby kličku zachytili již v zárodku, po krátké době už zcela automaticky jeli naprosto rovně... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 17. Březen 2013 Sdílet Odesláno 17. Březen 2013 Ale jo, samozrejme toto se dela i u lodi. Musi se s tim clovek naucit. Cim dyl s tim jezdis, tak zjistis jak na to a jak pises, postupem casu jsi schopen docilit minimalniho klickovani. Kdyz se na to opravdu soustredim, tak jsem schopen lod udrzet vicemene v rovnem smeru i pri vytlaku. Nicmene je to o tom, ze to stale musis hlidat a nejak korigovat, coz je pri dlouhe, treba puldeni plavbe ve vytlaku uz docela otravujici. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DAVIS Odesláno 17. Březen 2013 Sdílet Odesláno 17. Březen 2013 má to namontované přímo majitel p. Hájek na lodi..takže není problém to v Týnci videt , tedy pokud bude ještě venku , jestli už bude na vodě, tak už hůř. ale pošli email a já ti to zítra vyfotím.. jestli chceš.. chste .. .-)a nikam se to neodklápí , natož ve ve skluzu.. je to pořád vražené dole.. :-)ani by to skoro technicky si myslím nebylo možné při přechodu do skluzu nějak vytáhnout..jak říkám.. já měl Vistu 248 , lod 3 tuny, duoprob, výtlak nevýtlak.. ani se to nehlo...všechno rozhoduje.. tvar kýlutrupu,i vítr.. nenechte se zmást.. 6 m člun to je dkoro 10 m 2 z boku a když se o to opře vítr...je to prostě na vodě.. a ta stopu nedrží..pak až skutečně v tom skluzu .. i klapky pomohou.. a kavitační plocha.. ..ale u mě možná ten duoprop hodně všeho pobral.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 18. Březen 2013 Sdílet Odesláno 18. Březen 2013 No, on duoprop je o hodne stabilnejsi nez jedna vrtule. Kdo ho ma, tak je na tom mnohem lepe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 18. Březen 2013 Sdílet Odesláno 18. Březen 2013 kromě vůlí v řízení to je blbým těžištem kouzavé lodě plující v obtoku. moc v zadu. nic nového. nandej krámy dopředu a uvidíš. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se