Přejít na obsah
Plavidla.cz

Anténa k rádiu

Doporučené příspěvky

no pokud nemusis mit vsechno ,,original,, tak-ja ji udelal z nerez struny 3.5mm a spodek z nejake stare autoanteny-strunu jsem koupil za par kacek nekde v kovosrotu a chvilka prace-neni to sice znacka ale funguje a hlavne ji muzu ohnout kdyz lod je pod plachtou-jo a mam pripojenej pouze vodic

ale mozna kdybys obehl autovrakace nejaka ant. na CB by se nasla

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Struna na vodivym podkladu by pro FM radio mela mit kolem 70cm. Da se udelat celkem jakakoliv, ale musela by mit impedancni prizpusobeni, coz je pakarna. Ant. na CB bych moc nedoporucoval, ladi se na 27MHz, na rece muze bejt horsi signal a to se potom hodi ji mit naladenou.
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Jestli se nepletu, tak 1,5m je zhruba polovina vlnové délky, takže takhle dlouhý drát by měl být zhruba naladěný na rozhlasové pásmo FM. U rádia bych to zas tak moc neřešil protože pokrytí je slušné a když nebude rádio úplnej šunt, tak chytne signál na šroubovák. Problém může být u vzdálených stanic. U vysílaček se anténa ladí hlavně kvůli vysílání aby byla v rezonanci a nezničila koncový stupeň. Proto zábradlí může docela dobře posloužit jako anténa na příjem pokud nechceme chytat hodně vzdálené stanice. Myslím, že i vzhledově přijatelně dlouhá CB anténa dobře poslouží na příjem rádia. Využívá se to dost i v autech, kdy se na kabel připojí rozbočovač a jedna anténa slouží pro CB i rádio - jen při vysílání se příjem rádia přeruší. Tak nějak si to pamatuju z časů kdy jsem blbnul se CBčkem. Jestli se pletu, tak mě opravte
Odkaz ke komentáři

Moc se nepletes, akorat ze ta antena od CB je elektricky dlouha 1/4 vlny CB, coz je asi 2,7m. Ani 1,5m se na radio moc nehodi, protoze to neni impedancne prizpusobeny, mel bys tam mit civku. Nejjednodussi je 1/4 vlny na FM, to jde dobre bez prizpusobeni, ale musi to bejt na slusny protivaze (na vodivym podkladu). Teoreticky by na radio na lodi mela bejt dobra antena GP1/4 zvana "hastroš".
Odkaz ke komentáři

Jo, jasně. Já měl na mysli autoantenu, který dost často jsou dlouhý kolem 1,5m. samozřejmě jsou doladěny nějakou cívkou. Já mám na lodi klasickou anténu z auta - rovnou přišroubovanou skrz laminát bez jakékoli protiváhy, rádio mám nějaké no-name a zatím jsem neměl žádný problém že by se ztrácel signál nebo něco podobného. Na karavanu mám drát asi 1m připojený na střední vodič koaxu, rádio stojí za prd a hraje to jako víno. Pokud bych řešil rádio na lodi na moře, tak tam to samozřejmě musí být co nejlíp vyladěné aby se signál chytl co nejdál od vysílače, ale ve vnitrozemí bych v tom žádnou velkou vědu nehledal. Mám doma jednu CB anténu co si chci dávat na loď, tak to zítra schválně zkusím napojit v autě místo originál antény a porovnat na nějaké slabé stanici, ale myslím, že to bude stejné - ne li lepší. Na stavbě když si chlapi vytáhnou rádio a jsme třeba v ocelové hale, tak na teleskopickou jim to moc nehraje, tak natáhnou kus vázacího drátu, omotají konec kolem teleskopické a už mají diskotéku. Proto bych použití CB antény na rádio nezavrhoval.Když nic jiného, tak bývají pěkně provedené(vzhledově) odolávají povětrnosti a dají se sehnad za pár korun. Jediný snad co by mohl být trochu problém , tak umístění antény poblíž motoru. Ten je dost velkým zdrojem rušení a v laminátové lodi není nijak odstíněný, takže při špatném odrušení by to mohl být docela pěkný bzučák.
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Tak včera jsem to zkoušel. Naladil jsem nějakou slabou stanici která se skoro strácela a pak jsem odpojil od rádia antenu a připojil k němu CB antenu turbo 3000 jen tak, že jsem strčil střední vodič do konektoru - tzn. blbej kontakt, blbej koax- 50ohm nenaladěná anténa a stanici jsem chytl lépe než na originální anténu v autě a to jsem tu CB anténu měl opřenou o zeď. Takže použití CB antény na příjem rádia není asi až taková blbost. Možná může záležet na typu antény, ta moje chodí super
Odkaz ke komentáři

Tak já na předchozí lodi měl jen kabel od antény + základnu antény položenou v kajutě a chytil jsem na to na orlíku celkem dost stanic. Autoanténu jsem měl od základny odšroubovanou - byla perfektní na protahvání odtoků kokpitu když se zanesli.

Teď mám ale na stěžni metrovou VHF anténu - ale VHF rádio nemám a ani na něj nemám papíry, tak koumám, jestli bych tu anténu nějak využil, když už tam je a je kabeláž protažené do kajuty.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...