Přejít na obsah
Plavidla.cz

Záchod

Doporučené příspěvky

Jo a co potom s fekální nádrží? Když není fekálservis. To si můžou kontrolovat co chtěj.

Jinak já na lodi záchod měl, mořskej - ne pumpovací jako se dělaj teď, ale díra rovnou do vody jen přes klapku a na technický to nikoho nezajímalo.

Ale nikdy jsme ho nepoužívali. Vystačili jsme si s WC v kempech.

Teď na větší lodi mám chemickej, ale kam ho pak vypouštět zatím nemám tušení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na lodi mam klasickej zachod (manualni) s fekalni nadrzi. Tu jsme predelavali na nynejsich cca 90 litru. No a co se vypousteni tyce, tak je tam z nadrze macerator s vyvodem do vody a nebo pripojeni na odsavacku nekde v marine. Treba v Zernosecky marine se to da odsat.

Nevim co chces slyset o dodatecne montazi, najdi si nekde misto pro septik a kup si klasickej splachovak, za mne doporucuju s manualni pumpou. Za septik dej macerator a vytahni nekde ven z lodi. Vetsinou je skoro lepsi projit pod carou ponoru. Na odvzdusneni nadrze dej uhlikovej filtr a neni co resit. Ani nebudes vedet, ze na lodi nejakej zachod je :).

Odkaz ke komentáři

Zajímá mě jestli musí být od mísy do nádrže spád a jak to může být od sebe daleko.Na nádrž mam hodně místa na zádi,počítám tak čtyři až pět metrů .Koukal jsem že je tam jen čtyřicítka trubka,se mi zdá málo :( Jo a co je to " macerator "?

Netušim samozřejmě co máš za loď, ale jestli myslíš 4 - 5 m3, tak bacha na hmotnost...... aby tě těch 4 - 5 tun neposlalo ke dnu. :-D

Jen rejpavá poznámka.... :-D

Nádrž umisťuj co nejníž a dej si bacha (jestli bude větší) na to až se to v ní bude při houpání přelejvat.

Odkaz ke komentáři

Tak zv."Mořské WC" má standartní vývod odpadu 1 1/2" tj.průměr trubky /její světlost,čili vnitřní průměr 38mm /

to platí pro všechny manualní WC, elektrické,které má v sobě zabudovaný Macerátor,tj.pumpa s noži,které rozsekají odpad,má vývod pouze 1" tj.světlest 25,4mm.Přívod splachovací vody je ve všech případech 1".

Odpadní nádrž můžeš mit ve vzdálenosti jak píšeš ,klidně ve stejné úrovni s WC a nebo trochu níže.

V případě uvažování o vypouštění odpadní vody do vodoteče - je to přísně zakázáno,ale né na moři-vypouštění je idealní pomocí el.macerátoru pod čáru ponoru,nejlépe dnem lodě.Dále je nutno mezi Macerátor a odpadní nádrž instalovat 3cestný ventil a výpust 1 1/2"dobře přístupnou,pro vyčerpání odpadu nněkde v Maríně - to vše se má při technických prohlídkách kontrolovat a tím dokážete,že máte vše uděláno jak má být -možnost vypouštět přímo do moře a v česku odsávat fekálem.

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Takže legislativa je jasná.Jen zbývá doladit praxi :) a =).V případě že chci hausbot na Slapech(Cholín) Jaké mám možnosti odsátí odpadu?Bud si každý třetí den udělat hausbotem výlet na Živohošt(17km) a nebo? Myslím že o likvidaci odpadu z hausbotu a dlouhodobě kotvících lodi se v čR moc neuvažuje.
Odkaz ke komentáři

Hausbot je jasnej. Potrebujes mit fekalni nadrz vetsi, aby vydrzela aspon pul sezony, vaha te tak moc netrapi.

Taky jsem o tom premejslel, na Labi je tohle problem, ale zase se tu da na dost mistech zajet k rece hovnocucem, tak by se treba nemuselo jezdit tak daleko. Akorat je blby, ze hausbot nebude mit tak velkou jimku, aby se vyplatilo objednavat fekal, leda by se jich vyvazelo vic najednou.

Skoda ze se odsavaci stanice nedelaji na obecnich cistickach, kdyz uz jsou u reky.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

Panove, konecne mohu rici, aniz bych nekoho urazil, ze toto je diskuze o hovne :lol:

Hele terorie je jedna vec, ale praxe druha :). Kdyz uz jsme u toho, tak jen pro zajimavost, kolik parniku v Praze si jezdi nechat vysavat septik do mist k tomu urcenych ? Ja jsem slysel o trech, ale mam pocit, ze jich tam jezdi mnohem vic, nebo ne?

Odkaz ke komentáři

• 5 weeks later...
Tak zv."Mořské WC" má standartní vývod odpadu 1 1/2" tj.průměr trubky /její světlost,čili vnitřní průměr 38mm /

to platí pro všechny manualní WC, elektrické,které má v sobě zabudovaný Macerátor,tj.pumpa s noži,které rozsekají odpad,má vývod pouze 1" tj.světlest 25,4mm.Přívod splachovací vody je ve všech případech 1".

Odpadní nádrž můžeš mit ve vzdálenosti jak píšeš ,klidně ve stejné úrovni s WC a nebo trochu níže.

V případě uvažování o vypouštění odpadní vody do vodoteče - je to přísně zakázáno,ale né na moři-vypouštění je idealní pomocí el.macerátoru pod čáru ponoru,nejlépe dnem lodě.Dále je nutno mezi Macerátor a odpadní nádrž instalovat 3cestný ventil a výpust 1 1/2"dobře přístupnou,pro vyčerpání odpadu nněkde v Maríně - to vše se má při technických prohlídkách kontrolovat a tím dokážete,že máte vše uděláno jak má být -možnost vypouštět přímo do moře a v česku odsávat fekálem.

Bootcentrum

Musí být na splachování přivzdušňovací smyčka(někde jsem to viděl na obrázku),nebo stačí na průchodku napojit hadici rovnou k pumpě záchodu?

Odkaz ke komentáři

• 7 months later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...