Jbenda Zveřejněno 21. Prosinec 2012 Sdílet Zveřejněno 21. Prosinec 2012 Marně pátrám po vyhláškách o používání WC na lodích a hausbotech v čR.Mohou se používat tkz.lodní záchody(rovnou do vody)?Kam s chemií z chemického WC?.Jediná možnost odsátí je pokud vím na benzince Živohošt.Jak to řešíte vy? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 ahoj, do vody už se nesmí. jedině chemickej, nebo fekální nádrž. na technický tokontrolujou Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 Jo a co potom s fekální nádrží? Když není fekálservis. To si můžou kontrolovat co chtěj. Jinak já na lodi záchod měl, mořskej - ne pumpovací jako se dělaj teď, ale díra rovnou do vody jen přes klapku a na technický to nikoho nezajímalo. Ale nikdy jsme ho nepoužívali. Vystačili jsme si s WC v kempech. Teď na větší lodi mám chemickej, ale kam ho pak vypouštět zatím nemám tušení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 Zdar.Taky chystám montáž nového záchodu,splachovacího s tankem.Má někdo zkušenost s dodatečnou montáží? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 Na lodi mam klasickej zachod (manualni) s fekalni nadrzi. Tu jsme predelavali na nynejsich cca 90 litru. No a co se vypousteni tyce, tak je tam z nadrze macerator s vyvodem do vody a nebo pripojeni na odsavacku nekde v marine. Treba v Zernosecky marine se to da odsat.Nevim co chces slyset o dodatecne montazi, najdi si nekde misto pro septik a kup si klasickej splachovak, za mne doporucuju s manualni pumpou. Za septik dej macerator a vytahni nekde ven z lodi. Vetsinou je skoro lepsi projit pod carou ponoru. Na odvzdusneni nadrze dej uhlikovej filtr a neni co resit. Ani nebudes vedet, ze na lodi nejakej zachod je :). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 Zajímá mě jestli musí být od mísy do nádrže spád a jak to může být od sebe daleko.Na nádrž mam hodně místa na zádi,počítám tak čtyři až pět metrů .Koukal jsem že je tam jen čtyřicítka trubka,se mi zdá málo :( Jo a co je to " macerator "? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 macerator- kouknul jsem na net...takže kalová pumpa ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 presne tak :) a ta 40-ka by asi odpovidala.Spad tam byt v zasade nemusi, u zachodu je pumpa, kterou to tlacis do nadrze a za tou pumpou je zpetna klapka, takze zpatky ti to nepujde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 Zajímá mě jestli musí být od mísy do nádrže spád a jak to může být od sebe daleko.Na nádrž mam hodně místa na zádi,počítám tak čtyři až pět metrů .Koukal jsem že je tam jen čtyřicítka trubka,se mi zdá málo :( Jo a co je to " macerator "?Netušim samozřejmě co máš za loď, ale jestli myslíš 4 - 5 m3, tak bacha na hmotnost...... aby tě těch 4 - 5 tun neposlalo ke dnu. :-DJen rejpavá poznámka.... :-DNádrž umisťuj co nejníž a dej si bacha (jestli bude větší) na to až se to v ní bude při houpání přelejvat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 22. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 22. Prosinec 2012 :D myslel jsem 4-5 m(s nějakou zatáčkou)délky odpadní trubky,nádrž jen 100l Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 23. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 Tak zv."Mořské WC" má standartní vývod odpadu 1 1/2" tj.průměr trubky /její světlost,čili vnitřní průměr 38mm /to platí pro všechny manualní WC, elektrické,které má v sobě zabudovaný Macerátor,tj.pumpa s noži,které rozsekají odpad,má vývod pouze 1" tj.světlest 25,4mm.Přívod splachovací vody je ve všech případech 1".Odpadní nádrž můžeš mit ve vzdálenosti jak píšeš ,klidně ve stejné úrovni s WC a nebo trochu níže.V případě uvažování o vypouštění odpadní vody do vodoteče - je to přísně zakázáno,ale né na moři-vypouštění je idealní pomocí el.macerátoru pod čáru ponoru,nejlépe dnem lodě.Dále je nutno mezi Macerátor a odpadní nádrž instalovat 3cestný ventil a výpust 1 1/2"dobře přístupnou,pro vyčerpání odpadu nněkde v Maríně - to vše se má při technických prohlídkách kontrolovat a tím dokážete,že máte vše uděláno jak má být -možnost vypouštět přímo do moře a v česku odsávat fekálem.Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 23. Prosinec 2012 Autor Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 Takže legislativa je jasná.Jen zbývá doladit praxi :) a =).V případě že chci hausbot na Slapech(Cholín) Jaké mám možnosti odsátí odpadu?Bud si každý třetí den udělat hausbotem výlet na Živohošt(17km) a nebo? Myslím že o likvidaci odpadu z hausbotu a dlouhodobě kotvících lodi se v čR moc neuvažuje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 23. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 (upraveno) Hausbot je jasnej. Potrebujes mit fekalni nadrz vetsi, aby vydrzela aspon pul sezony, vaha te tak moc netrapi.Taky jsem o tom premejslel, na Labi je tohle problem, ale zase se tu da na dost mistech zajet k rece hovnocucem, tak by se treba nemuselo jezdit tak daleko. Akorat je blby, ze hausbot nebude mit tak velkou jimku, aby se vyplatilo objednavat fekal, leda by se jich vyvazelo vic najednou.Skoda ze se odsavaci stanice nedelaji na obecnich cistickach, kdyz uz jsou u reky. Upraveno 23. Prosinec 2012 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 23. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 Panove, konecne mohu rici, aniz bych nekoho urazil, ze toto je diskuze o hovne :lol:Hele terorie je jedna vec, ale praxe druha :). Kdyz uz jsme u toho, tak jen pro zajimavost, kolik parniku v Praze si jezdi nechat vysavat septik do mist k tomu urcenych ? Ja jsem slysel o trech, ale mam pocit, ze jich tam jezdi mnohem vic, nebo ne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 23. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 (upraveno) Jaky vhodnejsi tema takhle na svatky bys chtel? ;) Upraveno 23. Prosinec 2012 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 23. Prosinec 2012 Autor Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 Tak to abych na příští vánoce zas náké téma přichystal :D a =D :D a =D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 23. Prosinec 2012 Sdílet Odesláno 23. Prosinec 2012 Jojo, mas na to celej rok :lol:, ale hlavne ze jsme zase o neco chytrejsi :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 22. Leden 2013 Sdílet Odesláno 22. Leden 2013 Tak zv."Mořské WC" má standartní vývod odpadu 1 1/2" tj.průměr trubky /její světlost,čili vnitřní průměr 38mm /to platí pro všechny manualní WC, elektrické,které má v sobě zabudovaný Macerátor,tj.pumpa s noži,které rozsekají odpad,má vývod pouze 1" tj.světlest 25,4mm.Přívod splachovací vody je ve všech případech 1".Odpadní nádrž můžeš mit ve vzdálenosti jak píšeš ,klidně ve stejné úrovni s WC a nebo trochu níže.V případě uvažování o vypouštění odpadní vody do vodoteče - je to přísně zakázáno,ale né na moři-vypouštění je idealní pomocí el.macerátoru pod čáru ponoru,nejlépe dnem lodě.Dále je nutno mezi Macerátor a odpadní nádrž instalovat 3cestný ventil a výpust 1 1/2"dobře přístupnou,pro vyčerpání odpadu nněkde v Maríně - to vše se má při technických prohlídkách kontrolovat a tím dokážete,že máte vše uděláno jak má být -možnost vypouštět přímo do moře a v česku odsávat fekálem. BootcentrumMusí být na splachování přivzdušňovací smyčka(někde jsem to viděl na obrázku),nebo stačí na průchodku napojit hadici rovnou k pumpě záchodu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomas80 Odesláno 22. Leden 2013 Sdílet Odesláno 22. Leden 2013 Ja tam nic takoveho ani na sani ani na vytlaku ze zachodu nemam.Mozna jedine saci hadici nekde prizvednout, kdyby vypadla z pumpy, tak aby ti nesla voda do lodi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 23. Leden 2013 Sdílet Odesláno 23. Leden 2013 Záleží na tom,zda je WC pod či nad čarou ponoru.Když je nad je to samozřejmně zbytečnost!Bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 23. Leden 2013 Sdílet Odesláno 23. Leden 2013 Já to mam kousek pod,taže smyčku udělám.Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dragon333399 Odesláno 22. Září 2013 Sdílet Odesláno 22. Září 2013 Nemáte někdo tucha jak rozebrat tenhle macerátor ? http://dragon33.rajce.idnes.cz/nastenka/#22092013582.jpg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ladislavjel Odesláno 23. Září 2013 Sdílet Odesláno 23. Září 2013 Asi ty dva šrouby z boku na desitku klič a vysuneš to celý doboku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 23. Září 2013 Autor Sdílet Odesláno 23. Září 2013 Podle mě se to cele otočí v těle jak je ta šipka a rozborka je hotova. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dragon333399 Odesláno 23. Září 2013 Sdílet Odesláno 23. Září 2013 No ani jedno mi nejde a nechci něco urvat. Logické je obojí, bojim bojim... Možná vyndám celej hajzlík a propláchnu ho tlakovou vodou ze všech stran... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se