Přejít na obsah
Plavidla.cz

Rozvody užitkové vody na lodi

Doporučené příspěvky

Nejsem si jistý, jestli je to pro tebe dobrý. Udělá ti to pitnou vodu klidně z moči. Princip je takový, že voda se tlačí přes membránu s tak malými otvory, že projdou jen molekuly vody. Obdobně pracují taky nanovlákenné filtry.

Nevýhoda je, že osmotický filtr potřebuje velký vstupní tlak. Další otázkou by byla životnost membrány při používání vody z jezera.

Dalo by se to použít spíš jako poslední stupeň filtrace pouze pro pitnou vodu. Je škoda tímto filtrovat vodu na splachování a na mytí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

to UV je pěkný, ale ne 100% a ne na všechen živej sajrajt

okopčenej článek:

Na začátek trochu obecné teorie. Ultrafialové záření je energeticky bohaté záření, jedna ze složek světelného spektra Slunce. Pro lidské oko je neviditelné, což je dáno jeho vlnovými délkami od 100 do 400 nm. K dezinfekci vody se používá ultrafialové záření pásma UV-C, které má vlnovou délku od 290 do 100 nm. Při UV dezinfekci vody se v současnosti jako zdroje ultrafialového záření využívá tzv. UV-lampy. Ta musí mít skleněnou baňku vyrobenu ze speciálního skla, které propouští ultrafialové záření. Lamp je několik druhů. V outdooru se nejčastěji z praktických důvodů (v jiných oblastech již daleko méně) používají tzv. nízkotlaké monochromatické UV-lampy (označované zkratkou CCFL) vyzařující na vlnové délce 254 nm. Proč zrovna tato vlnová délka? Velmi zjednodušeně řečeno, při dezinfekci vody pomocí UV záření je toto záření absorbováno DNA mikroorganismů (nebo RNA v případě virů) obsažených ve vodě a dochází k její deaktivaci a narušení struktury. Takto „narušené“ mikroorganismy se nemohou množit a organismy které se nemohou množit pak nemohou způsobit onemocnění. Právě UV záření o vlnové délce okolo 260 nm je absorbováno nejvíce. Určitou nevýhodou zmíněných lamp je, že poškozují pouze DNA, ale ne enzymy a jiné biomolekuly mikroorganismů. Ty pak mohou za určitých podmínek opravit poškozené místo DNA (odborně reparovat, reaktivovat DNA) a umožnit další pomnožování mikroorganismů. V tomto ohledu si lépe vedou středotlaké polychromatické a vysoceúčinné polychromatické MultiWave UV-lampy, které možnost reaktivace vylučují

A nevýhody? UV záření jako dezinfekce se většinou používá až jako druhotná dezinfekce po filtraci, neboť vyžaduje co možná nejčistší vodu, což může být určitou nevýhodou. účinnost závisí na koncentraci a typu rozpuštěných a nerozpuštěných látek. Z anorganických látek silně absorbuje UV záření zejména železo, z organických huminové látky a organická barviva. Nerozpuštěné látky mohou UV záření částečně odrážet nebo úplně pohlcovat. Další nevýhodou může být, že výkon UV-lampy (tedy i účinnost dezinfekce) je závislý na teplotě upravované vody. Nejlepších výsledků dosáhnete pokud se bude teplota vody pohybovat v rozmezí od zhruba 15°C do 35°C. Udává se, že v rozpětí teplot 0-10°C se snižuje efekt dezinfekce o 10%. UV-lampa má také svou životnost. Platí také, že UV záření si v zásadě neporadí s dezinfekcí metazoa (mnohobuněčné organismy), plísní, sporů bakterií (Bacillus sp.), některých virů a bakteriofágů (MS 2 fágy, adenoviry).

Odkaz ke komentáři

Ahoj. Udelam to tak, ze bude nezavisly okruh na uzitkovou vodu a pitnou vodu. Koupim dve trojcestne baterie do ktere pujde tepla i studena uzitkova a jeste pitna. Jedna do kuchyne a jedna do koupelny. Sprcha a zachod uzitkova.

Na pitnou dam nadrz kolem 100-150 litru, uvidim, jaka se mi tam nejvic hodi a samostatne tlakove cerpadlo plus expanzni nadobu. Vodu tam bud budu nosit, nebo si spis koupim Osmoticky filtr, moc to nestoji, klidne zapnu Hondu a cerpadlem na 220V to tam pretlacim . Myslim prez Osmoticky filtr, koupim vykonny, za hodinu to bude plne. Spis tak za pul.

Na vodu z jezera dam vicestupnovou filtraci, jeden hlavni velky filtr na zachyceni nejvetsich necistot a pak tricestny i s aktivnim uhlim. Vse poradne dimenzovane. Napr. toto - http://www.filtracevody.eu/index.php?pid=430&cid=257&show=1&special=1 . Klidne dam ty tricestne filtry dva za sebou. Okruh na uzitkovou vodu bude mit 2 cerpadla, jedno, co tlaci do nadrze pres filtry a druhe z nadrze do tlakoveho okruhu. To prvni proto, nebo se bojim velkeho snizeni tlaku pres filtry. Bude to takto drazsi, ale myslim ze je to lepsi reseni. Ale necham si poradit. Jestli by to utahlo jedno vykonne cerpadlo a drzelo tlak pres filtry, no nevim, mohlo by to fungovat i bez te nadrze. Co vy na to???

A co se tyce Osmotickeho filtru, kdyz tam budu poustet poradne prefiltrovanou vodu, tak to ta jednotka snad zvladne v pohode. S poradnym cerpadlem mam za chvili plnou nadrz. Napr. toto -

http://www.mangala.cz/ro-410800m-filtracni-jednotka-p-288.html

Myslim, ze by to takto fungovat mohlo. Jednotka nebude pretizena, vydrzi dost.

Premyslim, ale asi to bude ta prvni varianta.

Odkaz ke komentáři

Uprime, stale si myslim, ze s tou nadrzi si akorat zkomplikujes zivot. Filtrum tlak nevadi, max tlak ma ten prvni odkaz na filtr 8 baru a prutok 8000 litru za hodinu, coz je pokud ma kalkulacka dobre pocita cca 133 l/min. Uprime bych si koupil cerpadlo ktere jsme zde vcera probirali tzn. 18l/min, nebo mozna sezenes jeste vykonejsi, nevim zkus jeste pohledat, koupil tento trojcestny filtr a vyzkousel to. Z ohledem na to, ze jsi se a podle meho nazoru spravne rozhodl pro instalaci i pitne vody, tak zase nepotrebujes tu uzitkovou vodu tak dokonale filtrovat, aby jsi daval dvoje filtry za sebe.

Nejsem moc velkym priznivcem pretechnizovanych zalezitosti a jak uz jsem psal mam obavy, ze si zacinas komplikovat s tou druhou nadrzi zivot. Precijenom, tu nadrz budes muset mit "otevrenou", to znamena, ze tam budes muset zase davat nejakej plovak, kterej ti bude spinat prvni cerpadlo pri poklesu hladiny v nadrzi, aby ti ji dotankoval. Dale dalsi plovak, kterej ti bude zase hlidat nizkou hladinu, pokud by jsi mel vetsi odber nez dodavku vody, aby ti druhe cerpadlo nesalo vzduch a nebezelo na prazdno.

A kdyz to vemu z uplneho globalu, tak pak asi budes uz moct tu centralu nechat bezet celej den, nebo dat na celou strechu solary, protoze mam obavy, ze toho uz bude na ty baterky docela dost :)

Odkaz ke komentáři

Dekuji moc, vis, ze uz jsi druhy? Pred 10 min. jsem dostal mail s tym, ze to mam hnat primo pres filtry a hotovo. Maji dostatecny prutok. Necham si poradit a kdyz spocitam pro a proti, mas asi pravdu. Podivam se po cerpadle s co nejvetsim vykonem.
Odkaz ke komentáři

nasel jsem:http://vltava2012.cz/marinesport/goods-M_11644-329-automaticke-vodni-cerpadlo-membranove-jabsco-par-max-7-tlak-27-bar-vydatnost-266-lmin-prumer-hadice-13-mm.html

pak toto - http://vltava2012.cz/marinesport/goods-A_512517-329-automaticke-vodni-cerpadlo-membranove-jabsco-par-max-7-tlak-41-bar-vydatnost-266-lmin-prumer-hadice-13-mm.html

dalsi- http://www.karavan.cz/_300_115-senzorove-cerpadlo-shurflo-12v-21-ltr----min.htm

Dam tam vetsi expanzni nadobu a bude to. Musi to fungovat.

Odkaz ke komentáři

při instalaci všech filtrů je důležitá hodnota tlakové ztráty filtru. U těch, co jsem na ně dával odkaz, to je 3x 0,2 – 0,5baru / sada. To je v horším případě 1,5 baru. Karma bude potřebovat přetlak počítám tak 0,3 baru, aby fungovala, a ještě nějaký tlak musí zbýt, aby voda vůbec tekla.

Např. jen když zvedneš sprchu nad hlavu a čerpadlo budeš mít u nohou, potřebuješ 0,2 baru, aby se voda ke sprše vůbec dostala, a to ještě neteče. I když špičkový membránový čerpadlo dá 4 bary, tenhle tlak za expanzí bude jen v případě, že bude plná a čerpadlo vypnutý. Jak začne odběr, tlak půjde dolů až na spínací tlak čerpadla. Tlakový spínač na čerpadle má nějakou hysterezi, tak že vypne při 4barech, ale zapne při tak 2,1 – 2,3baru – šacuju, spínací tlak bývá něco víc než půlka tlaku vypínacího. Takže tlak dost pulzuje. Samozřejmě by šel dát jiný spínač s nastavitelnou hysterezí, ale nulová z principu nemůže být.

Je teda potřeba si spočítat celkovou tlakovou ztrátu na všech komponentech – vedení, filtry, karma, sprcha + hydrostatická výška a pak teprve uvidíš, kolik sad filtrů za sebou můžeš dát.

Odkaz ke komentáři

jenom si dovolím upozornit,že nahoře udávané čerpadlo -hadice 13mm, 4,1 bar a 26,6L/min že:

26L vám to dodá v podstatě do otevřeného potrubí a např při tlaku cca 2 bar to dodá jen cca 1/3 tohoto množství. Udávaný tlak 4,1 bar je tlak maximální tj.vypínací a min.tlak,tj.kdy čerpadlo sepne může být klidně i jen 1,5bar.To jen aby jste nebyly překvapeni!! A čerpadla pokud mají jen násuvku na hadici,nedoporučuji už vůbec a zejména tento system použít na teplou vodu - použíjte kvalitní šroubení jako u domácích rozvodů - jen tak nebudete zklamáni!!

sako,ty se chystáš na tom hausbotu bydlet celoročně a to ve vyšším počtu osob? Ty chceš vodu z nádrže používat přímo i na pití?? nevím co tě vede k tak složitým úvahám a konstrukcím!

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Bootcentrum- dik moc a co navrhujes ty? Rad neni nikdy dost.

Nejsem tam celorocne, ale hned jak povoli ledy a az do konce listopadu. Samo, ne furt. Ale dela se to na zakazku a chci to uz mit poradne. U toho, co mam se to taky delalo na miru a nechal jsem si poradit s prominutim od mistnich dedku se kterymi chodim na pivo a potom jsem toho litoval. Vsechno staci, vse je dostatecne, jen za kazdou cenu usetrit nejakou korunu. Mysleli to samozrejme dobre.

Ted penize jak tak na to mam. Pristi rok uz mozna nebudou.

Pak uz to nikdy neudelam. To uz znam. Myslim, ze to neni slozite. Jeden okruh s pitnou vodou. Nezavisly, jedno cerpadlo, jedna nadrz. plastovy rozvod jako v baraku.

Druhy okruh na uzitkovou vodu. Nechci boiler. chci prutokac, pohnu kohoutem, tece tepla, zastavim, karma stoji. Fungovat to musi, nema proc nefungovat. Chci tu vodu trosku cistejsi, myslim uzitkovou. Tak dam vic filtru, sebere to tlak a to resim. A rozvod taky v plastu . dam velkou expanzku, nejsilnejsi cerpadlo, jake sezenu. Ja to slozite az tak nevidim. samo, ty do toho vidis vic. Mas jiny navrh? Nasel jsem jeste vykonnejsi cerpadlo http://www.dc-pump.cz/show_goods.php?kod=10-13251-07&catid=22 ,

Navrhujes celkove neco jineho? Dekuji.

Odkaz ke komentáři

Bootcentrum- Uz chapu, ty jsi myslel, ze budu mit osmoticky filtr na vsechno, nejak jsen to prehodnotil, to asi ne, to vis, mel jsem takovy zachvev...Ale myslim, ze by to slo. Vykony tech filtru jsou uz fakt dost vysoke a slozitost ja v tom nevidim. spis vetsi prikon energie. Ale dalo by se to resit centralou, kterou mam a silnejsim cerpadlem a takto natlacit vodu pres mech. filtry a Osmoticky filtr do vetsi nadrze a dal uz je to klasika.

Tady je vodarna se dvema cerpadlama, dava fakt vysoky litrovy vykon na hadici 19 mm i pri relativne vysokem tlaku, jenom ta expanzka je asi mala, chtel bych tak 35 litru, uvidim, jaka mi pod podlahu vejde, je tam kolem 60 cm vysky. Nevite, jak jsou ta cerpadla zapojená? Na cerpadle se da rucne nastavit nejnizsi a nejvyssi spinaci tlak? Nebo to nejde?

http://www.dc-pump.cz/show_goods.php?kod=10-13273-01&catid=14

Dekuji.

Odkaz ke komentáři

Dobre, myslel jsem, ze kdyz bude vetsi expanzni nadoba, dele to podrzi tlak v systemu. Ale asi necemu nerozumim. Tady v tom jsem laik.

Tak poradte jake cerpadlo, nebo cerpadla tam dat pri zachovani toho systemu ktery chci. A jak velka expanzka mi bohate staci a proc?

Nezavisly okruh na pitnou vodu je v pohode, tam filtry da se rict nebudou. Max. jeden maly, integrovany primo na cerpadle.

Jde mi o ten okruh na vodu uzitkovou, ale s tym, ze tam budou filtry a ztrata na nich tak mozna 1 Bar.

Kdyz to nepujde, tak tam dam akumulacni nadrz, tak 100-130 litru a druhé tlakové cerpadlo bude tahat uz prefiltrovanou, cistou vodu. A prvni cerpadlo to bude nasavat vodu z jezera a tlacit pres filtry do akumulacni nadrze, tam dam dve cidla, ktere ho budou spinat pri zhruba 1/2 max. hladiny a vypne pri plne. Protoze uz mi z toho hrabe. Uplne.

Dik moc za radu, jak to tedy udelat a s jakym cerpadlem, at se uz s tym tolik netrapim. Ahoj.

Odkaz ke komentáři

Vim, že s akumulačkou jsem přišel já. Vážně to ale zní nějak složitě a draze.

Co tedy takto:

1. ve filtrech máš už asi jasno. Sečti jaká je na nich tlaková ztráta.

2. Najdi vhodné čerpadlo, které pokreje tlakovou ztrátu filtrů a potrubí, a ještě dá požadovaný množství vody do baterie. Vybírat ho lze snad jen podle grafu toho čerpadla (tlak x průtok).

Expanzka ti jen vyrovná tlaky mezi spínáním čerpadla a zajistí, že čerpadlo nemusí tak často spínat. Obecně čím větší, tím lepší...... Bezva pomoc co? Já vim, že bratranec instalatér to vyřešil tak, že dal miniaturní expanzku a správně spočítal čerpadlo. Krátce po otevření kohoutku se sepne čerpadlo a běží dokud kohoutek nezavřeš. Takto přece fungujou i domácí vodárny.

Já to mam na lodi bez expanzky, ale to je jiná kapitola.

Když nebudeš mít akumulační nádrž, tak se voda nebude mít kde kazit. Vyhneš se taky vypouštění nádrže na zimu a jejímu čištění.

Na potrubí namontuj UV lampu. Vydezinfikuje ti vodu i průtokově a ta se pak v trubkách nebude tak rychle kazit.

Vím, že jsem ti nedal odkazy na konkrétní výrobky. Nejdřív je potřeba, abys rozhodl definitivní způsob dodávky užitkové vody a pak k tomu nedimenzujeme komponenty.

Odkaz ke komentáři

Dik, to vis, ze nejlepsi by to bylo bez akumulacni nadrze. Ale vzdyd kazde cerpadlo co jsem tady pomalu dal, tak je podle vas slabe, ale ja silnejsi na 12V nenasel.

Chci - cerpadlo - filtry - expanzka - rozvody

filtry - neco z tohoto by mohlo byt vhodne, nebo nakombinovat - http://www.filtracevody.eu/index.php?cid=257&special=1&action=

Odkaz ke komentáři

Tady garantují 11 l/min. při 2,5 baru. Jen mě zaráží, že chtějí 3,5 baru připojit hadicí.... :-( Příkon čerpadla 150W slibuje hodně. Už jsi je sem dával.

http://www.dc-pump.cz/show_cat.php?catid=6

toto už jsi tu taky dával. Je pěkný. Jen by to chtělo zjistit kolik vody to dá při jakém tlaku.

http://www.prokaravan.cz/3059-karta-Senzorove_cerpadlo_SHURFLO___NYNI_LEVNEJI.html

Dal jsi sem už řadu pěkných čerpadel. Jestli ti stačí 2 bary a cca 10 l/min., tak neváhej. Doporučil bych nějaké, které se připojuje na šroubení. Taky bych šel po motoru s pořádným příkonem a nějakou elektronickou regulací otáček.

Edit.

Na sprchu potřebuješ cca 1-2 bary? Odhaduji. Na filtr další 2 bary. Dal jsi sem pár čerpadel s pracovním tlakem 3 bary a víc.

Upraveno uživatelem Zdenda
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...