Přejít na obsah
Plavidla.cz

Rozvody užitkové vody na lodi

Doporučené příspěvky

Ta expanzka co ji mam, tak je bez membrany. Uz ji mam na lodi dva roky a je pravdou co pisete, ze muze casem "zmizet" vzduch a prestane to fungovat. Nicmene za celou dobu co ji mam tak se toto nestalo, precijenom se tam asi nejakej vzduch vzdy dostane, kdyz docerpavam nadrz, takze je to v pohode.

Co se tyce hluku cerpadla, tak zalezi kde je umisteno. Jedno cerpadlo na uzitkovou vodu mam umistene uplne v zadni casti lodi a to s hlukem docela jde. Druhe na pitnou vodu je asi jiz z vyroby umisteno na pricce mezi motorem a spodni kajutou a to je slyset hodne. Nicmene male deti mi tam zatim nespi, tak to neresim. Diky expanzce prakticky ani neni treba pres noc poustet i kdyz se obcas nejaka voda odebira.

Zachod mam manualni a elektrickej nechci. Prvni duvod je popsan vyse a to je hlucnost. Druhej duvod je energie. Zase je to dalsi zrout energie na lodi a kdyz jedu jenom na baterky, tak je skoda je s tim placat. Nehlede na to, ze u rucni pumpy se prakticky nema co podelat :).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• 2 months later...
  • Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ohřev vody - pokračování :

Tak jsem pro teplou vodu koupil malý 10litrový elektrický bojler (starší), jelikož jsem se rozhodl pro ohřev elektrikou, a z důvodů jednookruhového chlazení motoru mi to přijde docela jako logický postup než shánět výměník

a propojovat chlazení motoru přes výměník. Koupil jsem spirálu na 24V (na lodi používám 24V pro nezávislé topení-takže měnič tam již mám) a vsadil ji do příruby ještě ke spirále originál na 220V (co když to někdy budu chtít použít -třeba břehová přípojka). Dnes jsem provedl zkoušku a ejhle ono to funguje, je pravda, že to bude chvilku trvat než to ta spirálka nahřeje, ale když někam na vodě jedu s úmyslem tam zůstat tak většinou nikam nespěchám a času bude dost a stejně to budu mít zapojené tak aby my to šlo jen s motorem.

No už aby bylo tepleji a mohl jsem začít montovat přímo na lodi :) .

Odkaz ke komentáři

• 1 month later...

Dobry den vsem, uz jsem Vas dost otravoval s lednici, ted se potrebuji ujistit v par vecech ohledem rozvodu vody. Na rozvody pitne vody asi kaslu, stejne jsem mel hausbot vzdy napechovanej Pet lahvema nebo z domu nejakou bandasku. Ale kdyz tak, necham si rad poradit. Delat si to sam nebudu, ale chci byt v realu.

Uzitkova voda se bude tahat z jezera pres filtr. Jaky dat prosim filtr? Velikost ? Radsi jsi priplatim, chci kvalitni a dostatecne dimenzovane veci.

Jak silne cerpadlo zvolit? Planuji kolem 15-20l za min.

Jak velkou expanzni nadobu zvolit?

V koupelne bude rozvod teple a studene vody do sprchoveho boxu, do umyvadla a studene do elektrickeho zachodu.

Pak tepla a studena voda do kuchynske linky. rozvod mam v planu stejne jako v baraku, stejnyma plastovyma trubkama. Nebo je to lepsi nejak jinak? Hadicema?

Boiler nechci, chci to tak, ze kdyz otocim kohoutkem, sepne horak a kdyz zastavim kohoutek, tak zhasne. Radil jsem se s topenarem. Rikal, ze to neni problem zadny. Ale samo, s lodi zkusenosti nema.

Dam tam karmu Junkers Hydropower, zapalovani turbinkou, kdyz se otoci kohoutek. Potrebuje tlakovou vodi, tu mit budu. Trysky na PB mi poslou k tomu. Karma je umistena z venku hausbotu ve vlastni skrince s PB lahvi a prislusenstvim, skrinka ma spodni odvetravani plynu, karma vlastni komin 110mm. Na vse budou revize.

Karma - http://www.topenivodaplyn.cz/karma-junkers-hydropower-plus-wtd-11-kg

Zachod - http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/1-lodni-prislusenstvi/52-nadrze-wc-a-bojlery/164-wc/6089_lodni-wc-sanimarin-35st.html

Dik vsem.

Odkaz ke komentáři

Ten zachod vypada slusne, jen nez ho poridis, tak si mozna u nekoho poslechni jeho chod. Jednou jsem na podobnej koukal a zdal se mi byt docela hlucnej a pokud prihlednu jeste k dalsimu odberu elektricke energie, tak ja si radeji nechal klasiku na rucni pohon :)

Filtr bych asi koupil ten klasickej co prodavaj k zahradnim cerpadlum a jelikoz asi nemas zasadni nouzi o prostor, tak bych klidne sel do vetsiho, treba neco takoveho: http://www.e-cerpadla.cz/filtry-vodu-mechanicke-c-113.html. Ono precijenom kdyz pak ta voda zacne kvest, tak diky tomu, ze jsem nechtel davat z duvodu mista vetsi filtr, tak musim kazdej tejden vymejvat sejtko, protoze je zasekany tim slemem z vody.

Cerpadlo na uzitkovou vodu jsem kupoval toto http://www.karavan.cz/_300_111-membranove-cerpadlo-shurflo-trail-king-junior-12v-tlakove--7-litru-min.htm. Na to umiti rukou co jej pouzivam staci bohate. Nicmene na sprchovani bych sel samozrejme do vetsiho. Rozdil je petikilo a uz je tam 10,5 l/min

Odkaz ke komentáři

filtrů je kopec tady:

http://www.milves.cz/index.php?page=shop.browse&category_id=33&option=com_virtuemart&Itemid=56

říční vodě asi nejvíc vyhoví filtr na dešťovou vodu (splach ze střechy je taky pěknej sajrajt)

všimni se max. průtoku – jen 12l/min

pumpy

http://www.shurflo.com/marine-products/marine-pumps/fresh-water-pumps/extreme-series-pumps/default.html#tab03

http://www.jabscoshop.com/flojet-marine-products/flojet-water-system-pumps/

já mám Flojet Watersystem 14l/min na pitnou a Fl. Deck Wash na mytí lodě z řeky. obě makaj bez závady už asi 9 let a to jsem na lodi bydlel 8 let nonstop. Jedna dokonce asi 3x zamrzla a i to přežila.

expanzi mám 5l a není to zrovna dost na sprchu – kolísá tlak. dneska bych volil min. tak 10 – 12l

voda z řeky má jednu dost podstatnou vadu a to, že velmi brzo zahnívá a smrdí. V teplých dnech stačí bohatě 24 hodin, aby už pěnila a smrděla dost výrazně. To mám vyzkoušené jak na vodě do WC, tak v hadici na mytí lodě. Hadice do WC je na dně, a přesto v ní hnila. Zlepšilo se to až když jsem ji zkrátil na minimum.

proto je potřeba mít rozvod co nejkratší, aby se dal rychle propláchnout a expanzi, filtry a čerpadlo umístěné tam, kde je nejchladněji

šikovné je, když se rozvod dá někde snadno rozebrat a čas od času pročistit třeba drátem s molitanovou kuličkou na konci

vedení vyspádovat tak, aby se dalo snadno vypustit včetně karmy, když v zimě zrovna nebude v provozu. druhé řešení je vyfoukat vzduchem - to dělám el. kompresorem od fanfáry

nedávat kuláky, nebo je nechávat v zimě otevřené. pokud je v kouli voda a je v poloze zavřeno, bezpečně praskne už při -2°C

vzhledem k tomu, že ti karma dá jen 5,5l/60°C, stačilo by čerpadlo kolem 14l, 12V i na přiředění teplé vody studenou. Jinde než ve sprše větší spotřebu mít nejspíš nebudeš

tak to jen naokraj

Odkaz ke komentáři

Za odkazy na vyrobce moc dik, taky jsem toho spoustu nasel. Vidim, ze nejvetsi problem bude ve vode. Protoze kdyz mi to zaslemuje rozvod vody je zle.

Budou tam normalni baterie, jako v byte, hadice, privody, je toho dost. Myslite, ze i kdyby jsem dal za sebou 3 druhy filtru , ze by to nepomohlo???

A kdyz to zasere KARMU, tak je zle. A to citlive na spinu asi bude. No, to mam radost.

Dalsi varianta je, dat tam velkou nadrz na pitnou vodu a je to. Misto mam. Fakt s tim nemam zkusenosti zadne. Normalni sprchy na lodich jsou na pitnou vodu???

Ohledem toho zachodu, konkretne na to jsem se ptal a rikal, ze je tichy. Samo, prodejce. Ale to me az tak nestve. Horsi je ta voda.

Dobre, jak velke nadrze na odpadnou a pitnou vodu by jste tam dali? Staci kolem 100 litru? Normalne na E- shopech jsem o moc vetsi nenasel.

Odkaz ke komentáři

Vzdyd se v tom koupu, tak se i osprchuju. Kde dam takove mnozstvi litru, to je fakt moc, stale setrit, sledovat.....Tak 200 -300 litru mozna ano, ale vic???, Ne, musi to nejak jit. Kdyz zapojim za sebou dva filtry na destovou vodu - pak dva na studnicni vodu a pak - dva na pitnou vodu- ty dva vzdy paralelne, nepujde to???

Musi to jit nejak vyresit? Vy se rozumite. Vice filtru nepomuze??? Nejake jine a vetsi filtry, mista mam relativne dost.

Odkaz ke komentáři

S pitnou vodu je to samo daleko jednodušší, jen ji mít kde natankovat. Mám 450l a to vydrží tak dva víkendy bez šetření, nebo týden na dovolené. WC je z řeky. Ještě by se ušetřilo, kdyby na hrubý oplach do kuchyně byla taky říční. To jsem měl na předchozí lodi a teď to asi taky dodělám. Hodně ušetří baterie s termostatem – zvlášť u sprchy. WC do odpadní nádrže, ostatní rovnou. Odpadní mám cca 70l a to je taky tak na týden. Ženský choděj moc často.

kvůli zanášení karmy by šlo ji dát na pitnou a studenou do baterie dát z řeky. Ale asi by to zlobilo kvůli případným různým tlakům v systémech - to by snad vyřešila právě baterka s termostatem

tady jsou ještě filtry s aktivním uhlím, moje zkušenost žádná

http://www.svb.de/index.php?sid=a80a64005e015edcb77297f1a4fd24bf&cl=details&cnid=12449&anid=554

pak ještě existuje „wassermacher“ – za slané pitná, ale jak by fungovalo ve sladké, a proti moři špinavé vodě, to netuším

http://www.shipshop.de/produkte/watermaker/katadyn.html

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Zjistim, jak to maji ostatni, par hausbotu na Orliku a na Slapech trosku znam, jeden temer stejny jako mam ja. Akorat nema karmu, ale plynovy boiler. Ted to bude treti sezona, takze dva roky na vode. Travi tam fakt moc casu, temer cele leto. A pres prazdniny s rodinou, 3 deti. Minuly rok jsem s nim mluvil nekolikrat, hlavne ohledem oken, pohonu a tak. O rozvodech vody a vsim kolo toho jsem se neptal. Ale koukal jsem, jak to je udelane. Vim, ze rikal, ze vse funguje jak ma a uplne na tuti taha vodu z reky. Filtry tam ma urcite, to vim, protoze jsem si to vsimnul, kdyz jsem se dival pod koupelnu, ta je o 60 cm zdvizena oproti dalsim mistnostem. A jsou dost velike, myslim, ze modre barvy. Ale to je jedno.

Kdyz na lod prijdu a prepustim veskerou vodu v trubkach, tak co muze smrdet? Fekal bude mit filtr s aktiv. uhlim. Kdyby to smrdelo, rekl by mi to, ptal jsem se ho nekolikrat, jestli je neco spatne, neco se mu nelibi, neco nefunguje. Rikal, ze vse v nejlepsim poradku.

Jsem z toho blbec, nikdy jsem nemel sprchu na vode, ale snad kdyz jsi umyju ruce nebo se sprchnu teplou vodu, tak nic nezkazim, kdyz to vypustim zpet. Nemluvim o fekalnim tanku. Ruce si stejne umyvam v jezere, kde jinde?

Jsem mimo republiku, ale ted jsem volal kamosovi, ktery ma plachetnici a je na vode 31 let. Zna hafo lidi na vode. Ptal jsem se ohledem vypousteni vseho z lode no a vse kolem. Rekl mi: Jo, mozna jsou lidi, kteri jsi jdou davat vycucnout fekalni tank. Ale premyslim, zatim znam 2, slovem dva, co to obcas delaji. Samozrejme, neznam vsechny. Kde myslis, ze to davaji ricni vyletni lode? Proste to tak je, ale nema se to. Jo a rekl mi, nepis do fora moje jmeno, protoze me tam znaji.

Tim nerikam, ze to budu delat já. Muzete mi to okomentovat? Jenomze ja mu verim, on by mi nelhal, nema zadny duvod.

Je to tak, jak rikal???

Odkaz ke komentáři

Nepřemýšlel už někdo nad tím, že by filtrovanou vodu z řeky čerpal do menší nádrže a následně jí dezinfikoval? Chlor, stříbro, UV apod. Prostě stejně, jako s pitnou vodou.

Existují i průtokové dávkovače chloru. Těch hraček je dneska strašně moc. Stejně tak se dá navrhnout soustava filtrů, který ti z vody z řeky udělají pitnou vodu. Je to jen o penězích (pořizovací a provozní náklady).

Zásadní asi bude, jak velký budeš mít tank na odpadní vodu a jaký máš možnosti jeho vyprazdňování.

pozn. nemám s tím zkušenost.... v jakém stavu je pitná voda v nádržích po týdnu? Upravujete jí nějak?

Odkaz ke komentáři

Pitnou vodu mam ve flexi nadrzi. Nadrz mam umistenou co nejnize v lodi, to znamena v kajute jsem prisel o jeden uloznej prostor pod sedackou. Nicmene je nadrz prakticky stale chlazena pres bok lodi zespod okolni vodou. Vodu mam v nadrzi treba 14 dni a nestalo se mi ani v tech nejvetsich vedrech, ze by byl nejakej problem a voda se nejak zkazila. Jedine co, tak kdyz prijdu po tydnu, tak odtocim vodu z trubek, protoze ty holt vedou i vrchem, takze se ve vedrech trochu zahreji. Do nadrze nic nepridavam, jen kazdej podzim vytahnu ven a vyplachnu vodou. Vodu pouzivame jak na vareni, tak na piti a jak jsem psal, zatim se nikdo nepos..... a to ani pripadne navstevy :lol:. Petkovani s pitnou vodou jsem delal prvni rok, ale po par tejdnech me to prestalo bavit, protoze je to dalsi starost navic. Takhle jednou za 14 dni vypustim zbylou vodu a doplnim cerstvou.

Septik mam 80 litru a pokud nenastanou nejake strevni potize :), tak ve trech lidech v naproste pohode vydrzi nekolik dni.

Co se tyce nejake privatni "cisticky" na uzitkovou vodu, tak na vetsim hausbotu by to mozna teoreticky slo. Mista je tam vetsinou hodne a nehrozi nejake zasadni naklony a houpani. Ale mam obavy, ze cisteni vody je vec hodne casove a energeticky narocna a ve finale by to asi nefungovalo podle predstav.

Pro Sako:

Fekal samozrejme porid, nicmene k nemu jak jiz zde bylo nekde receno, uhlikovej filtr, pak mas klidnej spanek, protoze ti to nebude smrdet ( odzkouseno a opravdu funguje perfektne). Vyvod z fekalu dvema vetvemi. Jednou silnou hadici nekam na bok lodi pro odsavacku a druhej vyvod ven z lodi pres macerator. Nejlepe nekam pod vodni hladinu. Samozrejme se to nema, ale ruku na srdce, jsi na tom trochu lepe, protoze ja neznam nikoho, kdo to nechava odsavat.

Jak jiz bylo napsano, tak uzitkova voda se bude v trubkach kazit docela rychle, to je fakt. Po tydnu bez pouzivani ji musim odtocit a nez se vyplachnou trubky, tak peni a uprime nevoni bohuzel po fialkach. Ale potom je uz zase klid, protoze ji prubezne pouzivas.

Odkaz ke komentáři

Dekuji, dam tam dve cerpadla. Jedno bude tahat vodu z reky a pres 2 velke parelelne zapojene filtry na destovou vodu do 100l nadrze a odtud to bude tahat tlakove cerpadlo pres expanzni nadobu do rozvodu. Jak to udelam s pitnou, nevim urcite, ale dam taky asi nadrz. Ale tu dam jako samostatny rozvod jeden kohoutek do koupelny a jeden do kuchyne. Jenom jako studenou. Zachod, myti nadobi a sprcha musim vyresit z jezera. Verim, ze to pujde.

Uzitkovou vodu, kterou bude tahat cerpadlo z jezera do nadrze, budu upravovat, bud chlorem, nebo jinak, jeste uvidim. Na internetu je toho spousta, myslim, ze to bude fungovat. Nechci z toho pitnou, jenom, aby to nemelo nejakou hroznou barvu a dalo se v tom sprchovat a umyvat nadobi. Stejne jsem ho doted umyval ve vode z jezera, jenom oplachoval pitnou.

O tech cerpadlech prakticky nic nevim, jenom teoreticky z internetu. Vybral jsem neco. Hlavne chci vykonnejsi s vetsim prutokem vody.

http://www.karavan.cz/_300_115-senzorove-cerpadlo-shurflo-12v-21-ltr----min.htm - tomuto moc nerozumim ????????

http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/1-lodni-prislusenstvi/53-cerpadla-a-vypuste/6287_automaticke-cerpadlo-whale-universal.html - to s 18l/min

http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/1-lodni-prislusenstvi/53-cerpadla-a-vypuste/6230_whale-elektro-pumpa-fresh-ic.html - nebo co toto, je drahe, nepotrebuje expanzni nadobu, ma to smysl ???

Do ktereho typu by jste sli? Kazde dava jiny max. tlak, nektere 3 Bar, nektere, 2.8, nektere 4.5 Bar atd. Co je lepsi? myslim, jaky tlak? Vetsi, nebo mensi? Expanzni nadobu by jsem dal tak 35 litru, membranovou, vetsinou je na nich psany tlak - natlakovano na 3 Bar, max. tlak 10 Bar. Hodi se to mne na lod?

Zatim moc dekuji.

Odkaz ke komentáři

Asi bych sel cestou klasiky, cerpadlo a expanzka. Cili Jetflo 12v/18l tam asi neudelas chybu. Ani cenove to neni nic zavratneho. Tlakovej spinac ma zabudovanej, takze nemusis resit ovladani. Respektive je dobre ke kazdemu odbernemu mistu dat vypinac aby sis napajeni cerpadla poustel vzdy, kdyz potrebujes. Zamezis tim tomu, ze pokud budes mit cerpadlo stale pod proudem a neco se stane s vodou, tak ho utavis.

S tou pitnou vodou mam takto paralelne vyreseno na lodi, takze s to urcite chybu neudelas.

Jenom jeste, proc chces tu vodu tlacit do 100l nadrze a pak ji z te nadrze zase brat. V te 100l nadrzi budes pridavat nejakou tu desinfekci, nebo jaka je v tom myslenka?

35 Expanzka si myslim, ze je az zbytecne moc. Ja nemam ani petilitr a staci bohate i na sprchovani :)

Odkaz ke komentáři

Já bych ti doporučil dát do té 100l nádrže UV lampu. Bude ti průběžně dezinfikovat vodu v nádrži, takže se šlemu vůbec nemusíš bát. Já jí používám na úpravu vody v bazénu a je to super. Na 45 kubíků vody mam 36W lampu. Tobě na těch 100l stačí jedna z těch nejmenších, který se vyrábí. Když to dáš i do nádrže s pitnou vodou, tak máš vystaráno.

Lampu solárama ještě uživíš a je to pohodlnější, než chlorovat. Stačí jí jednou za čas rozsvítit.

Odkaz ke komentáři

Filtry dost snizuji tlak, to cerpadlo kdyz bude odber, tak to nepretlaci. Myslim, ze ne. Jedno cerpado, co to bude pres filtry tlacit do nadrze, to cerpadlo ma cas, muze pomalu. Filtry dam na destovou a za tim na pitnou. Budou 4. Av nadrzi bude automaticka dezinfekce, davkovac chloru. Tyto veci nestoji moc, je jeste kupa dalsich, pujdu pokus-omyl. Kamos dela ve fy. VEOLIA v Praze. Jsou to vlastne prazske vodarny a kanalizace. Uz zjistuje co a jak. Uvidim.

Expanzku dam vetsi, nestoji to moc a misto mam. Jak je to s tym tlakem??? Ohledem tlaku cerpadel a tak? Viz muj prispevek vyse. Nevite nekdo neco???

Odkaz ke komentáři

Mno, kdyz to tak pozoruju, tak ty uz asi ani nebudes muset tu nadrz na pitnou vodu instalovat. Jestli tam nahazis vsechno co popisujes, tak to bude voda cinstonka jak z pramene. Ohledne te UV lampy, jsem zatim na rozpacich, protoze jsem ji chtel taky domu k bazenu, ale nejak mne zatim nikdo zasadne nepresvedcil o jeji ucinnosti a uprime musim rici, ze Zdenda je prvni kdo pise, ze mu to funguje.

Nyni trochu OT: Ohledne bazenove chemie uz pouzivam tri roky chemii z nemecka, ktera je samozrejme za nizsi cenu nez tady u nas, ale od te doby co jsem ji zacal pouzivat, tak nevim co je starost o vodu v bazenu a celej rok je jak kristal.

http://www.pool-chlor-shop.de/chlor/multitabs-5in1-200g-tabs/37/10-kg-poolsbest-chlor-multitabs-5-in-1-200-g-tabs

Odkaz ke komentáři

Já s UV lampou dezinfikuju vodu v bazénu. Navrhli mi to chlapi z naší divize úpravy pitné vody. Používám předepsanou chemii v předepsaném dávkování a mám v bazénu 45 kubíků pitný vody. :-))

Ta lampa má ale svojí omezenou životnost. Mě vychází akorát na sezónu. Jak stárne, tak jí klesá množství vyzářené UV-C složky.

Velice výhodná je na to nerezová nádrž. Záření se od stěn odráží a násobí se tak účinek lampy. Další věc je ta, že nerez na rozdíl od některých plastů při vystavení UV záření nedegraduje.

Podle mě by ti stačilo spínat lampu 1x za 2 - 3 dny tak na 2 hodiny. Jestli to chceš mít vychytaný, tak si na potrubí namontuj zpátečku a společně se spínáním lampy čerpadlem proplachuj potrubí.

Ten šlem je jen shluk bakterií z kazící se vody. Lampa tě toho zbaví zaručeně. Takto upravená voda se ti ani nebude tolik kazit v trubkách.

Viděl jsem i 3W lampy. To už ty tvé soláry ani nepoznaji.

Odkaz ke komentáři

Už jsme teda hodně mimo téma

UV lampu jsem koupil v potřebách pro jezírka. Stojí zlomek toho co ty samé lampy s nápisem pro bazény. :-) Mě stála 3.600,-. Naprostou špičkou jsou zářivky Philips. Já ale používam nějakou no name.

Jediný o co se u bazénu staram je Ph. Kontroluju ho soupravou pro chovatele akvarijních rybiček. Stálo to 100,- a mam to už těch 7 let, co mam velkej bazén. Spotřeboval jsem zatim asi polovinu. :-) Měříval jsem to tak jednou za 2 měsíce. Moje voda má velkou pufrační schopnost, takže je Ph stabilní.

Na jaře jsem vždy dopustil vodu (asi 20cm), upravil jsem Ph a dal jsem šokovou dávku chloru. Pak už jen UV lampa. Ke konci sezóny, jak už docházela lampa jsem ještě 1x - 2x musel šokově dochlorovat. Kdybych měl silnější lampu, tak bych nepotřeboval ani to. Prostě jak klesne její účinnost pod určitou mez, tak už jí musim pomoct chlorem.

Letos mě čeká výměna vody. Mam už jí v bazénu těch 7 let. Ke konci sezóny už bylo Ph dost nestabilní. Už jsem vyčerpal její pufrační schopnost.

Další podstatné je pravidelná výměna písku ve filtraci. Já měním každé 2 roky.

čerpadlo i s lampou mi spínaji hodiny. Veškerá údržba bazénu se scvrkla na vysávání dna. Až si nakradu, tak si ještě koupim automatickej bazénovej vysavač.... :-)

Chemii kupuju ve velkoskladu v Praze. Je ale potřeba brát v úvahu, že je to dost koncentrovaný, takže základy nakládání s chemikáliema je potřeba znát. V Brně je taky výhodnej prodej bazénové chemie.

Chlornan na dezinfekci (nezaměňovat se savem, tam je chlornanu tak málo, že je to nejdražší dezinfekce vody)

Hydrogensýran sodný Ph- (nebo podobná kyselina)

Sýran hlinitý je vločkovač

Snad si to pamatuju správně. Musel bych dojít do strojovny bazénu ověřit to. :-) Používaji se i jiný chemikálie. Je to na každym.

Když dělám koncem léta zahradní párty, tak bazénem projde kolem 30 lidí. To pak vždycky po párty dám šokovku chloru. Líp se to vyčistí. Voda bez chloru nelepí, takže by její filtrace trvala moc dlouho. Po šokovce je voda do rána zase křišťál.

Odkaz ke komentáři

Urcite to pujde, na tu filtraci se zamerim. Investuju do toho a je klid, ty vlozky nic nestoji, dam tam vicestupnovou filtraci, nejak to davam dohromady, jeste par telefonatu, internet a diky za pomoc tady.

Nevite nekdo, jak to je s tim tlakem cerpadel? Jo, napadlo me, jaky je vubec tlak ve vodovodnim radu?

A s tou nadrzi to urcite udelam, bude jako mezistupen, filtry budou mit cas, nemusim to rvat, bude tam min. 100 litrova zasoba prefiltrovane vody a az potom tlakove cerpadlo a expanzka a dal... Dam tam vse, co pujde, jak Uv lampu, tak automat na chlor a nastavim ho na minimum.

zatim dik

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...