Přejít na obsah
Plavidla.cz

Rozvody užitkové vody na lodi

Doporučené příspěvky

Ahoj, mám dotaz na Ty z Vás kteří máte na lodi rozvody vody - studená / teplá.

Předpokládám, že na lodi je zásobník na studenou vodu a bojler pro teplou vodu. Potom tam je čerpadlo fungující na úbytku tlaku v systému. Kde je umístěno?

Při rozvodu jen studené vody je za nádrží. Když je bojler na teplou vodu je až za bojlerem ? nebo před ním ? nebo jsou v systému čerpadla dvě ?

Děkuji za ohlasy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Ahoj,

v obytce to máme tak, že za nádrží je jedno čerpadlo (s expanzní tlakovou nádrží), které žene vodu jak do studeného kohoutku, tak přes bojler do teplého.

Cesta Studené : NÁDRŽ -čERPADLO - ROZDVOJKA - kohoutek

Cesta Teplé: NÁDRŽ -čERPADLO - ROZDVOJKA - bojler - kohoutek

Co je psáno velkým, je společné pro obě.

Odkaz ke komentáři

Ahoj, díky za odpověď, nějak tak jsem si to představoval. Takže máš ale udělány dva rozvody k výtokům - jeden na studenou a druhý na teplou vodu. Uvažuji, že nechám jen jeden a osadím tam směšovací armaturku aby mi to automaticky přimíchávalo teplou vodu z bojleru do stávajícího rozvodu - studený bývá na lodi většinou okolo dost :).

Ještě dotaz jak tam máš velkou tu expansku, nebo jinak jaký máš celkový objem vody teplé + studené.

Odkaz ke komentáři

Nechci dělat reklamu, ale jako čerpadlo bych doporučil třeba http://www.karavan.cz/_300_112-membranove-cerpadlo-shurflo-trail-king-highflo-12v-tlakove--10-6-litru-min.htm tohle (nebo něco podobného). Mám ho asi 11 let a ani nevím, že tam někde je. Sice je to o něco dražší, ale vyplatí se. Expanzka stačí bohatě litr. Ono stejně, když v ní není membrána, tak na konci sezóny je v ní vzduchu minimum a čerpadlo zcela bez problémů reaguje i bez ní.
Odkaz ke komentáři

Nerozumím moc tomu automatickému směšování. Mám bojler 30 l napojený na motor a za půl hodiny chodu se teplota srovná s teplotou chladicí vody, což je nějakých 75-80 stupňů - do toho rozhodně ruce nestrčíš. Tak to míchání klasicky v kohoutku mi přijde rozumější.
Odkaz ke komentáři

Nerozumím moc tomu automatickému směšování. Mám bojler 30 l napojený na motor a za půl hodiny chodu se teplota srovná s teplotou chladicí vody, což je nějakých 75-80 stupňů - do toho rozhodně ruce nestrčíš. Tak to míchání klasicky v kohoutku mi přijde rozumější.

Jasně ale to bych musel tahat jak ke sprse tak k umyvadlu jeste jeden rozvod a dat tam nové kohoutky pro dva vstupy. Kdyz dam smesovaci armaturu tak mi to do té teplé přimíchá automatikcy studenou a staci mi jeden rozvod s jednim kohoutkem ze kterého potoce jiz namíchaná voda o stále teplote treba 30 st.

Odkaz ke komentáři

Souhlas s Taurusem, to cerpadlo mam taky na uzitkovou vodu a funguje bez problemu. Co se tyce expanzky tak mam na pitnou a uzitkovou vodu vzdy tuto expanzku http://www.karavan.cz/_300_121-expanzni-nadoba-keller-pro-vyrovnani-tlaku-systemu.htm a take bez problemu. Vyhoda je, ze je to naprosto jednoducha. Musis ji dat nejlepe napojenim dolu a v nadrzce se ti jenom stlacuje vzduch, neni tam zadna membrana. To co pises s tim smesovakem je samozrejme mozny, jen kdyz budes brat vodu na kafe, nebo na vareni, tak ti tam bude stale primichavat teplou vodu z bojleru.
Odkaz ke komentáři

I já mám přesně tuhle expanzku a uloženou (celkem pochopitelně) jak uvádíš. Problém těchto jednoduchých exp. je v tom, že voda je v přímém styku se stlačeným vzduchem, ten se časem absorbuje do vody a tím dochází ke zmenšení objemu "vyrovnávacího polštáře". Ono to moc nevadí, pouze v případě menšího odběru vody než je výkon čerpadla čerpadlo častěji spíná.
Odkaz ke komentáři

expanzka bez membrány je děsnej vopruz, 5x do roka plná vody, čerpadlo spíná po 5 vteřinách. Když jsem ji vyměnil za membránovou, je to nebe a dudy. Dal jsem klasickou kovovou, teď jsem našel tuhle:

http://www.karavan.cz/_300_110-expanzni-nadoba-a20-fiamma-23-5-x-15-x-10cm.htm

v popisu to není, ale podle řezu vypadá na membránovou a cena dobrá.

Odkaz ke komentáři

Svatá pravda, ale na druhou stranu ta čerpadla dávají zhruba do 12 l/min, což v praxi na lodi je v podstatě otevřený kohoutek na naplnění hrnce a to čerpadlo po tu dobu běží a pak vypne. Málokdy se stane, že odebíráš menší množství než je výkon čerpadla - to je potom cvak, cvak na palici. Máš-li však čerpadlo o větším výkonu, pak je membrána víc než žádoucí.
Odkaz ke komentáři

pokud koukáš na obrázek v odkazu, tak ji musíš v řezu vidět. Fiamm dokonce nabízí membránu jako ND.

ale bacha – vedle v katalogu je jiná expanze a ta membránu asi nemá

mimochodem nejde jen o protivné cvakání tlak. spínače, ale o to, že docela obyčejně při rychlým spínání uhoří nebo se spečou kontakty, jak se pár kolegům už stalo

Odkaz ke komentáři

těch 5litrů je schopný vykrejt nějakou potřebu vody (umytí rukou, atd) aby čerpadlo pořád nespínalo? Jde mi o to, že někdy je potřeba umejt ruce, nebo natočit dva hrnky vody večer, a když děcko spí, aby mi čerpadlo při každým pustění kohoutku nevrčelo. Sice teda hluk čerpadla jsem ještě nezkoušel, jen jsme s ním naprázdno cukli, jestli běží když jsme loď kupoval a bylo to celkem hlučný, s vodou to možná nebude tak slyšet.
Odkaz ke komentáři

Ok, nemám s tím zatím zkušenost, zatím sbírám informace.

nevím co máš za pumpu, já Shurflo, 3-membránový, a slyšet je. hlučnější je s vodou. musí být přidělaný na něčem, co nefunguje jako rezonanční deska a přes silentbloky - jsou součástí

ovšem největší kravál mi dělá elektrickej hajzl. je to prostě hajzl. :lol:

Upraveno uživatelem david
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...