Přejít na obsah
Plavidla.cz

Penn Yan

cirus

Doporučené příspěvky

zatim se jen po nejake ohlizim,ted mam HydraSport 1800cc a Trophy 2160 hardtop.Barak mam primo u vody s vlastnim dokem.Problem je ze nez se dostanu na otevrene more musim proplout melcinu,coz je pro toho Baylinera pri odlivu nekdy o drzku...a HydraSport je zase dobra jen v zalivu na more je mala.Proto se ohlizim po dost velky lodi na otevrene more co ma ale malej ponor.Lodi penn Yan je malo a jsou vetsinou hodne stare...tak mne napadlo jestli nekdo nema treba skusenosti s timhle druhem pohonu,jeste jsem takovou lod nemel a dobra rada se mi muze hodit. Upraveno uživatelem cirus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak pod pojmem tunnel drive se mysli tohle...,a dela se to rozhodne vic nez pul stoleti.Je to specialitou firmy Penn Yan a je opravdu spusta duvodu proc pouzit na rybarskou lod na more prave tohle a ne jet!

Krom toho s tim ponorem nemas pravdu,jet nema rad melkou vodu ...naopak tunnel drive pri lodi 28ft ponor jen neco kolem 1ft...to jina lod neumi!

http://www.saltfish.net/discus/messages/5/71362.jpg

Upraveno uživatelem cirus
Odkaz ke komentáři

co do potřebné hloubky tak zásadní rozdíl mezi tunelem – spíš plotunelem - a jetem není. oboje si na mělku nasaje kamení a písek, jen z polotunelu to zase rychlejc vypadne a tím je menší šance zaseknutí šutru mezi vrtuli a stěnu.

v Praze se polotunel dělal dost často v 50-60letech. Jestli to byl místní vynález loděnice v Podolí nebo obšlehli Penn Yana, to nevím.

Odkaz ke komentáři

tak ono nejde o sutry pri plavbe v melcinach,ty to nenasaje...ale o pisek a jinej bordel.Vrtuli to nevadi...ale jet jde tak velice rychle do prdele...Krom toho jet pohon se pouziva spis na mensi a rychle lode,rybarskou lod na more s jet pohonem jsem snad jeste nevidel.A ono i ucinnost jet je velice mizerna,a i kdyz benzin mame v USA levnejsi tak tankovat 50 nebo 150 galonu po kazdym vyjezdu na more je proste rozdil;-)

Koncepce ,,tunnel hull,, neni vynalez lodenic Penn Yan ani ,,loděnice v Podolí,, pokud vim tak patent patril NASA ale kdo to opravdu vynalezl netusim.

Odkaz ke komentáři

tak rozhodne tezky by to bylo,vypada to mozna jednoduse ale tvar celyho trupu(i umistneni motoru) je podminenej a prispusobenej aby to spravne fungovalo.Nechci tim rici ze to nelze....jen ze bi to nestalo za to.Krom toho lode Penn Yan se vyznacujou mimoradnou pevnosti(bohuzel za cenu vahy)
Odkaz ke komentáři

Tak předně,žádný tuneldrive ale polotuneldle fotky se doopravdy dělá věky!!Já mněl na mysli"tuneldrive,který je celý umístěný za zrcadlem lodi a zároveň se sním kormidluje,až někde najdu obrázek-přiložím ho sem.

Jinak udělat tunel v trupu lodě není žádný velký problém , již jsme to před mnoha lety dělali jednomu zájemci a řekl bych,že se to i povedlo,ale detaily si již nepamatuji,nebude problém v případě požadavku stavbu zopakovat!

Dnes tento systém používá třeba loděnice Sea Ray v USA u lodí nad 30stop délky,při použití 2 motorů,samozřejmně ten tunel není tak hlubohý jako na obrázku.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

tak to si Nasa nechala patentovat něco, co bylo dřív, než byla v roce 58 založená ;)

jet se používá i na remorkérech, trajektech a pod. s účinností na tom bude tunel i jet podobně. ono všechno co je před a kolem vrtule celkovou účinnost snižuje, zvlášť při větších rychlostech

Odkaz ke komentáři

to Bootcentrum,naprosto spatne !

1. Penn Yan pouzival ,, tunnel drive,, pokud to chces nazyvat jinak budes asi jedinej...

2. nevim co pouziva Sea Ray ale podle mne to tunnel drive neni

3.Udelat stavbu nove lode s timhle sistemem bude realne...udelat upravu je naprosta blbost.Nejde totiz jen o prostor pro vrtuli jako takovou ale o koncepci a dizajn celyho trupu.

Odkaz ke komentáři

to david beru par veci spatky(po nastudovani docela dost materialu) NASA patent nevlastnila ale ,,podilela se na vyvoji,,

Patent vlastnil Penn Yan.

Jde o to ze tunnel drive a zapusteni lodniho sroubu do trupu je sakra rozdil!

Jen zapustenej sroub opravdu ucinnost znizuje...ale u u tunel drive se jedna o velice sofistikovany a do detailu propracovany tvar trupu.

Penn Yan pri vyvoji dokonce resil v pozdejsim obdobi prave ve spolupraci s NASA i takove veci jako kavitaci.

Puvodny duvod vzniku a vubec existence tunnel drive neni malej ponor!

Ale dve zasadni veci.

1, VYSSI UCINNOST LODNIHO SROUBU

2, LEPSI STABILITA LODI

malej ponor je jen ,,druhotnej produkt,,

takze taky spatne s tou horsi ucinnosti jak jsi psal...

Psal jsi ,,účinnost snižuje, zvlášť při větších rychlostech,, tak to uz je naprosta blbost...ackoli vetsina Penn Yan neni stavena na velkou ryclost tak dnes najdes tunnel drive zejmena u rychlostnich zavodnih clunu...a to zejmena kuli lepsi ucinnosti !

Na zaver jen dodam ze je vcelku jedno co jsi kdo pod pojmem ,,tunnel drive,, predstavuje...podstatne je co to skutecne a oficialne je!

Takze nebudem rikat autu ,,cestny motor,, ale ,,auto,, a lodim Penn Yan z pohonem tunnel drive ,,polotuneldle,, ale proste ,,tunneldrive,,

Budu se opakovat ,samotne zapusteni sroubu do trupu lodi neznamena ze se jedna o tunneldrive!;-)

Odkaz ke komentáři

Je to zajimava vec, koukal jsem po par strankach co se toho tykaji, a tam se uvadi, ze to zpusobi az 10% ztratu vykonu. U mensich lodi bych rekl to je skoro jedno, ale u tezsich by to mohlo bejt dost dulezity.

Zase ale kdyby mela spotreba stoupnout jenom o tech 10%, tak se to asi da prezit. Kdyz to srovnam s konstrukci, co jsem tady videl, ze naopak na dne trupu udelali krabici smerem dolu a do ni pustili motor, coz tech 10% vykonu muze klidne taky zrat a navic je to nestabilni az hruza, tak tohle tunelovy reseni je zlaty.

Odkaz ke komentáři

pro Cirus,

vidím,že nepřipouštíš žádnou polemiku,nevím jak si můžeš dovolit u největšího světového / a nejkvalitnějšího/ výrobce lodí jako je Sea Ray, mluvit o pouhém "zapuštění propeleru do trupu",nevím jak si to představuješ ale to je tvůj problém. Kdyby ten tvůj tuneldrive byl takový zázrak,věř tomu,že by byl i v dnešní době dosti rozšířený!!!Ale jsou zde hlavně montážní problémy do dnešních moderních lodí-budem říkat sportovních / do 10m délky/.

Již končím toto téma!

Bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Obavam se, ze pouzivani tohodle systemu skoncilo s prichodem "oblibenych" Z-nahonu. Ale na nektery nase (ne)splavny reviry bych to docela ocenil. Treba by to dokazalo jezdit i pres Hrcaky!

Jdu projektovat Beskydy pro Prelouc. Pracovni nazev - Zelezne Hory: Chtelo by to plochy V a dva srouby v tunelech s nezavislymi motory. Tim se zbavime i kormidla a to by bylo aby to nejelo! Jenom si musime dat pozor, aby to nepocuchalo mlzum pesinku.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

to viky_cz muzes prosim te hodit odkaz na stranky kde se mluvi o stratach 10% vykonu?Nenasel jsem to...

vetsinou se uvadi ,,The tunnel drive system provided better boat speed and stability,, coz je hodne vseobecne.Taky jde o to s cim se to srovnava...proti cemu to je stabylnejsi a vykonnejsi...Takze muze bejt (a patrne asi je) ze proti modernym lodim to ma straty(jen to nemuzu dohledat)

Odkaz ke komentáři

to Bootcentrum

naopak polemiku pozaduji,je to jedinej spusob jak se neco dozvedet...na jedny strane pises

,,nevím jak si můžeš dovolit u největšího světového / a nejkvalitnějšího/ výrobce lodí jako je Sea Ray, mluvit o pouhém "zapuštění propeleru do trupu"

a v dalsi vete

,,Kdyby ten tvůj tuneldrive byl takový zázrak,věř tomu,že by byl i v dnešní době dosti rozšířený!!!,,

tak ja nevim nerozumim tomu...ale drobek si to odporuje...podle tebe dela nejvetsi a nejkvalitnejsi vyrobce na svete neco co je zastarale ne ucinne?;-)

To je ovsem jedno...jo napsal jsi nekolik hlouposti(to ja obcas jiste taky) ale nezlob se pokud se proste snazis pohon ,,tunnel drive,, prejmenovat a oznacit tak neco ,,co ty myslis,, ...tak si proste dovolim ti oponovat a to i prez to ze o lodich toho vis patrne vic nez ja...

Takze diskuse...nic vic ,nevidim duvod se urazet a ,,koncit,,

naopak...co takhle nejakej argument pro zacatek?;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Penn_Yan_Boat_Company#cite_note-oben-1

Odkaz ke komentáři

Cirus: Obavam se, ze jsi Bootcentrum nejak spatne pochopil.

A podle fotek spodku trupu Penn Yan mi taky prijde, ze v tom neni zadnej velkej zazrak, proste jenom optimalizovali neco uzitecnyho. Takze hadat se, jak moc to je Tunnel drive nebo Polotunel mi prijde zbytecny. Je to akorat tahani se o slova.

Mnohem dulezitejsi je, jestli to v praxi neco prinese.

Odkaz ke komentáři

je to mozny...jde jen o to ze Penn Yan kdyz uz nic jineho nevymyslel tak to je nazev ,,tunnel drive,, (taky to maj patentovany) tady v USA se proste kazdymu lodari vybavy pri vysloveni Penn Yan okamzite tunnel drive(a naopak) ale je mi jasny ze to pouzivali i jine lode...a ano mas pravdu je to jen slovickareni.Jen proste nechci rikat autu ,,cestny motor,, ale auto;-)O nic nejde ...pokud je potreba budem tomu rikat ,,cestny motor,, ...jen potrebuji vedet co si Bootcentrum predstavuje pod nazvem tunnel drive;-)

Penn Yan opravdu nic prevratnyho nevymyslel ani podle mne...jen to co delali delali dobre...ze to nedelaj porad bude patrne znamenat ze jiny delaj lepsi lode...

Osobne mam specificke duvody zakoupit Penn Yan,a vzhledem k tomu ze mi je jasne ze tahle koncepce je vse jen ne dokonala...tak proto se zajimam co muzu ocekavat a jestli mi to stoji za to...puvodne jsem ocekaval ze prave V CR najdu zopar majitelu tehle lodi...vim jak to tam je ze splavnosti zejmena rek...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...